NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran
Vabljeni na dan odprtih vrat Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
16. 09. 2016

 Ob mednarodnem dnevu duševnega zdravja bomo spregovorili o pogumu. 8.10. Pogum ne pomeni odsotnosti strahu in dvoma, temveč delovanje strahu navkljub ter spopadanje z njim, preden bi nas ta ohromil. To je pogosto pot v neznano, ki zajema  opuščanje starega načina delovanja, a nas sočasno vodi k večji iskrenosti do samih sebe.

Ko zmoremo zaupati v spremembo kot edino stalnost življenja, pridobimo dragocen občutek soustvarjanja in zmožnost odkrivanja svojih, morda zapostavljenih potencialov. Sam vstop v psihoterapevtski proces je svojevrstno herojstvo ter premik k spremembi. Če ničesar ne spremenimo, se nič ne spremeni.

Dan odprtih vrat bo potekal 8.10. letos tudi v znaku CORPove 5 obletnice nastanka. Ob tem pripravljamo vrsto predavanj in delavnic. Spored prilagamo spodaj, opisi pa sledijo v kratkem. Dogodki so brezplačni vendar je potrebna vnaprejšnja prijava prisotnosti na e-naslov: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

Opis delavnic: 

10:00 -11:30

Depresija: ko zaboli srce.

(Predstavitvena delavnica skupinske terapije za težave z depresijo in tesnobo.)

Jaka Henigman in Nika Nikolič

Pogovarjali se bomo o strahu, jezi in ljubezni. O tem kako so čustva prisotna v naših življenjih in kakšno vez imajo s tesnobo in depresijo. Pogledali bomo vrednost psihoterapevtske skupine za posameznika in skušali razumeti zakaj nekdo sploh potrebuje psihoterapevtsko pomoč. Pogovarjali se bomo tudi o tem kako poskušamo v psihoterapevtskem procesu priti v stik s svojim notranjim svetom, kaj ta svet pomeni in kako je povezan s psihosomatiko.

Biti v stiku s seboj ni tako enostavno, predvsem če smo navajeni skrbeti za počutje in zadovoljstvo drugih pred lastnim. Naše želje, hotenja, hrepenenja in talente blokirajo pretiran strah, sram in krivda, ki nam kot notranje okovje odvzemajo voljo, moč in pogum, da bi bolj svobodno in po svoje (za)živeli. 

S pogumom do spremembe

Andreja Kozlevčar

Delavnica bo namenjena odkrivanju in spoznavanju kako lahko preko vdiha in izdiha vstopimo in izstopimo z naše bolečine oziroma trpljenja. Dotaknili se bomo tudi kako se lahko poslovimo in sprejmemo naše zgodbe ter se soočimo s čustvi in občutki, ki nas podpirajo in dajejo moč na poti k spremembam. 

Kako omiliti porodno bolečino

Tara Henigman

Porod ni le en dan vašega življenja, temveč globok mejnik in pečat, ki soustvarja še mnogo dni pred vami. Je prehod v materinstvo, proces, ki žensko skozi bolečino povzdvigne v mamo in v prvi vrsti izziv, ki si ga vsaka porodnica želi prestati čim lepše.
Prisluhnite predavanjem, ki odkrivajo naš vpliv na oblikovanje bolečine in spoznajte kako vpliati na razplet situacije, da bo porod zares bolj spontan in sproščen. 

12:00-13:30

Krog za ženske

Melita Bolčina in Tara Henigman

Ženske iščemo prostor, kjer bi lahko raziskovale in se spuščale v svoje globine. Krog, ki bi zdržal še najtežja razkritja in boleča občutja, ki bi ponudil varen objem v trenutkih osamljenosti in trdno oporo, ko se srečujemo z vprašanjem kdo pravzaprav sem kot ženska?

Na Centru za osebnostno rast in psihoterapijo v Ljubljani bo jesen ponudila prostor tudi tovrstnemu ženskemu krogu.

Na delavnici v okviru Dneva odprtih vrat bova predstavili potek srečanj skupine. Delo bo potekalo v okviru integrativnega in sistemsko družinskega psihoterapevtskega pristopa. Namen skupine je ponuditi posameznici možnost boljšega stika s seboj in drugimi, razreševanje ozadij težav, s katerimi se srečujete oz. vas ovirajo v vašem vsakdanjem življenju, v zaupnem in zaprtem krogu žensk, ki se enako podajajo na svojo pot samoraziskovanja.

Krog za ženske se prične 18.10.2016. Srečevale se bomo vsak drugi torek od 19.00h do 20.30h.

Junaštvo . zgodbe, ki jih živimo

Iztok Zver

Spregovorili bomo o osebnem, kot tudi družbenem psihološkem pomenu junaštva iz antropološke, eksistencialistične ter psihoterapevtske perspektive. Nato se bomo seznanili z vzorcem antropološkega koncepta “Junakovega potovanja” ter skozi prizmo le-tega individualno vsak zase reflektirali o poljubno izbrani osebni življenjski zgodbi. V kolikor nam bo čas dopuščal, bomo zaključili s starodavnim obredom simboličnega pripovedovanja zgodb ob ognju. Do našega srečanja pa vam v razmislek zaupam sledečo misel: “Vsak je junak in vsak je bedak. A le pravi junak je lahko pravi bedak. Ta pravi bedak, je sploh še junak?” :)

Zmorem biti starš ob hiperaktivnem otroku

Helena Weilguny

Otroci s sindromom ADHD se srečujejo s številnimi težavami v šoli in doma, saj težko nadzirajo vedenje in pozornost. Njihov proces samoregulacije je precej bolj zapleten. Pogosto imajo slabo sampodobo in malo prijateljev. Starši se ob njih srečujemo z izzivi, kako pomagati otroku, pa tudi sebi, saj to vpliva na celo družino, partnerski odnos in odnose z okolico. Podobno je v situacijah, kjer imajo otroci neko drugo vrsto vedenjskih težav.

Pogovarjali se bomo o tem, kako se starši spretneje spopadamo s temi izzivi. Ponavadi imamo veliko znanj, vendar se večkrat kot bi si želeli, najde trenutek, ko ne zmoremo vnesti teh informacij v prakso. Ko nas preplavijo čustva, premaga utrujenost, občutek nemoči, jeze, razočaranja, preobremenjenosti…

Pogledali bomo nekaj razlogov za naše vedenje, kot so prepričanja in zaznava situacije ter vedenjski vzorci, ki jih v takih trenutkih uporabimo avtomatično. Ta vedenja nam poglobijo frustracijo in otežijo spopadanje z vsakdanjimi stiskami. Pogovor bo tekel v smeri identificiranja naših zaznav v kritičnih trenutkih in ozaveščanja prepričanj, s čemer se bomo lažje umirili in poskrbeli za še boljše odnose z našimi najdražjimi.

15:00 - 16:30

Tensegrity po Carlosu Castanedi – uporabna modrost mehiških vračev

 Aleksandra Strne

Tensegritiy praksa je sodobna verzija načina bivanja imenovanega bojevnikova pot. Je praksa, ki vsebuje  principe ki podpirajo, da človek najde svojo pot srca. Učenje izhaja iz veje vidcev, ki sega v antično Mehiko in ga je posredoval Carlosu Castanedi, Florindi Donner-Grau, Taishi Abelar in Carol Tiggs don Juan Matus.  To je praksa, ki vodi človeka k samemu sebi, njegovemu bistvu, njegovi esenci. Današnji svet vodi človeka stran od samega sebe, od njegovih resničnih potreb in resničnih zmožnostih.  Za takšno pot raziskovanja in hoje po poti srca potrebuje pogum za spremembo, strast do polnega življenja, domišljijo, potrpežljivost, disciplino in zavedanje sebe.

Don Juan je rekel, da so vidci njegove linije videli vesolje kot morje energije, ki je v neprestanem spreminjanju. Najbolje kar lahko stori posameznik je namesto da se bori proti ali upira tem spremembam, da se pridruži tem silam in gre s tokom energije. 

Če bi človeška bitja prepoznala svojo energetsko naravo, potem bi se lahko razvijala in poletela v smislu zaznavanja je verjel.

V delavnici bom predstavila nekaj od teh praks, ki vodijo k večji zavesti samega sebe. 

Zdrav dih – zdrav duh

Ana Mrovlje

Dihanje je temeljni življenski proces, ki je neposredno povezan z vitalnostjo in občutkom telesne in duševne umirjenosti. S povečanim nadzorom vdiha in izdiha se lahko naučimo zelo učinkovito obvladovati stresne situacije. Globina in frekvenca diha slikovito ponazarjata kakšno je duševno stanje posameznika, zato je  pozornost, usmerjena na proces dihanja,  začetni korak k telesnemu in psihičnemu zdravju. Duševne motnje vplivajo na dih in tudi obratno, naučeno zavestno dihanje vpliva na duševno stanje. Pri pacientih z depresijo in tesnobnostjo je dihanje pogosto plitko, frekvenca diha pa spremenjena.

Na delavnici se boste seznanili s tem, kaj je zavestno dihanje ter kako lahko polno re-aktivirate kapaciteto pljuč; govorili bomo tudi o pomembnosti podaljšanega izdiha. Učili se bomo jogijskih tehnik dihanja, ujjay dih-a (zmagovitega diha), zavedanja točke med vdihom in izdihom in trodimenzionalnega dihanja, ki ima blagodejni učinek na vitalne notranje organe.

Stopiti v stik s kreativnostjo

(predstavitvena delavnica za gestalt psihoterapevtsko skupino)

Martina Vajs

Gestalt terapijo uvrščamo v okvir humanistične psihoterapije. V ospredju je celostni pogled na človeka, kar zajema telesne, čustvene, kognitivne, vedenjske, intelektualne, domišljijske, sanjske in druge razsežnosti osebe. Skozi proces terapije nam je omogočeno preizkušanje novih načinov doživljanja in odzivanja, izostri se zavedanje zunanjih in notranjih občutkov. 

Kreativnost, ki se skriva v vsakem izmed nas, nam omogoča, da se lahko lažje osredotočimo nase in raziskujemo naše globine. Ko stopamo v stik z našim kreativnim delom, se približujemo tudi sebi. Osnovni cilj delavnice je: ZAVEDATI, SPOZNAVATI IN IZRAZITI SE skozi naš otroški svet črt in barv, ki čaka, da ga prebudimo. 

17:00 - 18:30

Sram: čustvo, ki požre dušo.

Anja Knez

Kaj je sram, od kod izvira in kako ga doživljamo? Je res eno najpomembnejših čustev ali zgolj znak nezrelega, regresivnega vedenja? Kakšne so njegove posledice in kako z njim ravnati?Interaktivno predavanje o sramu. 

Vloga imaginacije v procesu spreminjanja

Romana Kress

Osebnostno spreminjanje je proces, ki tekom življenja večinoma poteka naravno, kadar pa so prisotne travme in druge blokade je zelo priporočljivo, da si pomagamo s psihoterapijo.

Aktivna imaginacija je ena od psihoterapevtskih metod (po Jungu), s pomočjo katere gradimo most med zavestnim in nezavednim, in spoznavamo vsebine, ki bi sicer še naprej ovirale naš proces spreminjanja. Temelji na naravni funkciji psihe – t.j. imaginaciji – ki jo imamo vsi in si z njo lahko pomagamo do boljšega psihološkega in telesnega zdravja. 

V današnjem predavanju se bomo s pomočjo imaginacije posvetili svojemu notranjemu doživljanju, spoznavali razliko med  receptivno in direktivno imaginacijo, naredili par vaj in se pogovarjali o dobri praksi za njeno razvijanje.

Trg mladinskih delovnih brigad 5,
1000 Ljubljana

Naš email naslov:
E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

Dodatne informacije:(+386) 0 31 770 961

 
< Nazaj   Naprej >
skupine
Švicarski prispevek
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
SOS Telefoni

ŽIV ŽIV

Podarite 0,5% dohodnine

Podarite
Dobrodelnost vas nič ne stane. Izpolnite obrazec

Pomembne povezave




DAM na Facebooku

Sledi nam na FACEBOOKU
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami