NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Rubrike novic arrow Društvene novice arrow Vabilo na občni zbor Društva DAM 2016
Vabilo na občni zbor Društva DAM 2016 Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
17. 03. 2016
 Spoštovani člani društva Dam,

Vabimo vas na občni zbor, dne 26. marca 2016 ob 18.00 uri v Gostišču Livada, Ljubljana

Dnevni red:

1. Pozdrav predsednice društva

2. Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in dveh overiteljev zapisnika

3. Predstavitev aktivnosti v letu 2015

4. Poročilo o finančnem poslovanju za leto 2015

5. Načrti aktivnosti za leto 2016

6. Razno

Član društva lahko za glasovanje na občnem zboru pisno pooblasti drugege člana društva

Društvo DAM

 

 

 

 

 

LETNO POROČILO DRUŠTVA DAM  1. Predstavitev aktivnosti v letu 2015

Društvo DAM z sofinanciranjem MOL in donacij ter članarin.

Žal sofinanciranje ne pokriva vseh stroškov, zato so potrebne aktivnosti pridobivanja donacijskih sredstev.V preteklem letu so bile organizirane sledeze delavnice in predavanja


POROČILO O DELOVANJU SKUPINE ZA SAMOPOMOČ KRANJ

Skupina je delovala predvsem kot podporna skupina, na kateri so deleženci iskali tako pomoč kakor tudi podporo pri premagovanju depresije in anksioznih motenj.

Skupina se je sestajala štirinajstdnevno, z ustaljenim delom. Do julija pa jo je vodila Tanja Krist. Srečanja potekajo vsak drugi torek od 18.00 do 19.30. Število udeležencev na srečanjih se spreminja, a jedro ostaja isto, prihajajo novi člani.

Tematike skupin so zelo različne ter prilagojene potrebam uporabnikov. Veliko pozornosti se nameni tudi novim uporabnikom.

Vodja skupine redno sodeluje tudi z osebjem Psihiatrične bolnice v Begunjah.

6-12udeležencev na skupini.

Joži Lavrič in Manca Ličen

 

POROČILO O DELOVANJU SKUPINE ZA SAMOPOMOČ KOPER

V letu 2015 se je obalna skupina sestala 25 krat plus eno neformalno prednovoletno srečanje. Skupina je zabeležila 153 obiskov v povprečju 6,12 na posamezno srečanje (Slika 1). Novih uporabnikov je bilo 11, s tem, da je bil eden v vlogi opazovalca, sicer zaposlen pri Društvu Svit Koper. Že drugo leto zapored ugotavljam upad obiska na skupini. V povprečju se je število obiskovalcev iz leta 2014 v leto 2015 zmanjšalo za 10,4 % . Prav tako se je v obdobju 2013-2015 zmanjšalo število novih obiskov in sicer iz 27 na 11 (Slika 2)

Slika 1.) Število obiskovalcev na posamezno srečanje za leto 2014.

Slika 2.) Povprečno število obiskov in število novih obiskovalcev v obdobju 2012 – 2015.

David Medica

POROČILO O DELOVANJU SKUPINE ZA SAMOPOMOČ CELJE

V prostorih Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje deluje skupina za samopomoč, namenjena odraslim z depresijo. V skupini, ki je od ustanovitve 2007 odprta za vključevanje novih članov in jo običajno sestavlja od šest do petnajst uporabnikov, so našli oporo že številni posamezniki. Spoznajo se z izkušnjami drugih v podobnih situacijah in povečujejo lastne vire moči v procesu zdravljenja, rehabilitacije in obvladovanja vsakdanjega življenja. Skupina se sestaja enkrat tedensko, vsak ponedeljek, od 17.30. do 19.30. V letu 2015 smo se srečali 43-krat. V poletnem času – julija in avgusta – smo se srečevali na 14 dni.

18. maja 2015 smo imeli delavnico na temo osamljenosti, ki jo je vodila psihoterapevtka in supervizorka gospa Damjana Voglar. 17. decembra 2015 nas je obiskala dr. Nuša Konec Juričič, specialistka socialne medicine in javnega zdravja, pobudnica ustanovitve skupine za samopomoč, s katero smo kovali načrte za delovanje skupine v letu 2016.

Moderatorji skupine smo bili:

  • Mihaela Žveglič (odstopila zaradi selitve),

  • Marija Zupanič,

  • Sašo Ulaga (pridružil se je ob koncu leta) in

  • Mojca Poharc

Izjave uporabnikov celjske skupine za samopomoč

Obiskovanje skupine mi pomeni ogromno. Da mi tisto, česar nikjer drugje ne dobim – razumevanje, pomoč pripadnost ljudem enakih misli in bolezni. Prihajam zelo rad in skupino pogrešam, kadar ne morem priti. (Alojz)

Skupino obiskujem štiri leta. Šele ob obisku skupine sem spoznala, da nas je veliko s podobnimi težavami, kar je zame predstavljalo olajšanje. Skupino obiskujem redno, vsak ponedeljek. Lahko izmenjamo izkušnje in se pogovorimo o težavah, s katerimi se spopadamo. (Marija)

Prvi vtisi o skupini so prijetni. Ne počutim se več sama v družbi ljudi, ki se znajo tudi pobrati. (novinka v skupini)

Mojca Poharc

SKUPINA ZA SAMOPOMOČ LJUBLJANA

Skupina je namenjena uporabnicam in uporabnikom, prav tako pa tudi tudi svojcem, ki so v procesu zdravljenja zelo pomemben dejavnik in opora obolelemu. Seznanili smo se s simptomi depresivne in/ali anksiozne motnje, govorili smo o mislih in čustvih ter vedenju, ki so spremljevalci motnje ter se naučili nekaj tehnik, ki so nam v pomoč pri premagovanju težav.
Okvirni potek srečanj:
sprejem novih obiskovalcev - pomoč pri vklopitvi v skupino,
njihova predstavitev (v kolikor želijo).
pogovor o uspehih, dosežkih, pozitivnih izkušnjah.
(samo)ocena počutja, seznanitev s težavami posameznika/skupine .
pogovor o trenutnih problemih - kaj, zakaj in kako si lahko
pomagamo med seboj, pomoč in spodbuda za naprej.
-planiranje naslednjih srečanj in aktivnosti.
- Občasno je skupina tematsko obarvana.

Srečevali smo se enkrat tedensko ob torkih – v povprečju 5 do 15 udeležencev. Večji porast udeležencev zaznavamo v spomladanskem času in v jeseni. Povprečna starost uporabnikov je okrog 35 let.
Srečanja trajajo uro in pol..Marsikomu pa je bil in je edini način socialnih stikov oz.druženja. V mesecu juliju in avgustu smo poleg skupin imeli tedenska druženja v naravi.


Predavanja:

"Kako se pa vi jezite" dne 17.2.15 - Pika Bensa, specializantka psihoterapije.

"Odnos do sebe: kako spremeniti pretirano samo – kritiko – 1.del." dne 31.3.15 - psihologinja Aleksandra Meško.

"Odnos do sebe: kako spremeniti pretirano samo – kritiko – 2.del." dne 19.5.15 - psihologinja Aleksandra Meško.

»Vpliv prehrane na razpoloženje in miselne procese« dne 2. 6. 2015 - Matej Kolmanič, študent živilstva in prehrane.

» Zdravila in psihoterapija pri zdravljenju depresivnih in ali anksioznih motenj« dne 22.10.15 -psihiatrinja dr. Petra Jelenko Roth.


Na torkovi skupini v mesecu aprilu so se nam pridružile študentke Pedagoške fakultete v Ljubljani, ki so si v sklopu predmeta Samopomoč v socialni pedagogiki za terenske vaje izbrale obisk Damove skupine za samopomoč.

Mateja Mlakar, Luka Zupanec, Ana Cigoj, Marko Novljan


V novembru in decembru je pri nas opravljala del obvezne študijske prakse študentka Univerze Sigmunda Freuda. Prisostvovala je skupinam in opazovala njihovo delovanje.


TERAPEVTSKA SKUPINA LJUBLJANA

Pod vodstvom terapevtov Oražem adeja in Ane Matijevič deluje terapevtska skupina, ki se sestaja tedensko.

Udeležencev na terapiji je prijavljenih 12 , povprečna udeležba na skupini je 9 uporabnikov.Splet - poročilo globalnega administratorja

Meseca maja smo dopolnili že 10. leto neprekinjenega delovanja Društva DAM na internetu s Forumom in Spletnim glasilom, s čimer se lahko pohvali izredno malo neprofitnih društev. Redka spletna mesta, delujejo  uspešno in  konstantno,  Nebojse.si, je eno izmed takšnih.
Največja zasluga za dolgoletno uspešno dejavnost gre skupini požrtvovalnih navdušenk in navdušencev, ki od skromnih začetkov še vedno vztrajajo skupaj in drugih, ki so se nam pridružili kasneje. 

Glavna urednica spletnega glasila je Alenka Mavec, odgovorna urednica Emanuela Malačič Kladnik

Za forum pa skrbi skupina moderatorjev, 5 globalnih moderatorjev (Aslan,  Bikica,  Sreckica, Toja, Carmel ) in 4 administratorji (Anchi, Borigori, DAMa, in Lost ).
Skupina uredništva na forumu šteje 8 članov in članic. Ob tem imamo še posebno skupino, ki smo jo imenovali »Sodelavec/sodelavka DAM«, ki šteje 10 članov in članic.
Obiskanost spletišča se je stabilizirala in v letu 2015 tudi malo stagnirala. Forum, e-glasilo in druge rubrike spletišča obišče dnevno od 313 do 700  uporabnikov, mesečno do 31.050 različnih uporabnikov, ki  ustvarijo okoli 162.000 ogledov posameznih strani mesečno in se povprečno zadržijo na spletišču 7 minut. 35% obiskovalcev je novih , 65%  vseh obiskovalcev pa se vrača, kar je zelo veliko. Najbolj pogoste ključne  besede s pomočjo katerih nas najdejo na iskalcih (Google, Najdi.si) so: srce, depresija, anksioznost, OKM, shizofrenija, cipralex, rebolj, shizofrenija, nosečnost, bipolarna motnja, samomor, stres, marušič.
 
Še vedno je vsakodnevno dobro obiskan tudi arhiviran forum, ki smo ga arhivirali pred sedmimi leti, točno 9. maja 2008. Na arhiviranem forumu uporabniki lahko le prebirajo prispevke, ki so zgleda še vedno aktualni glede na gledanost. Mesečno je od 236.000 do 1.050.281 ogledov (klikov), oziroma 90 uporabnikov dnevno.

Na aktivnem forumu, v katerem registrirani uporabniki sodelujejo, je od 196.308 do 342.367 ogledov (klikov) mesečno. Vsak dan se registrira povprečno 5 novih uporabnikov.
Registriranih uporabnikov je preko 5094 (spamerje brišemo sproti) in od teh je 350 takšnih, ki so na forumu dejavni najmanj enkrat tedensko in 460 takšnih ki so dejavni najmanj enkrat mesečno. Uporabniki vpišejo povprečno 137 prispevkov (postov) dnevno in veliko se med seboj dogovarjajo tudi preko osebnih sporočil. Na Forumu je ob dnevnih »špicah« od 20 do 55 uporabnikov istočasno, 5094 uporabnikov je vpisalo 379.180 prispevkov v 10.856 temah. Na Forumu je bilo, od aprila 2008 do 1. januarja 2016, zabeleženo 49.828.992 ogledov (klikov).

Z napadi spamerjev imamo vsak dan veliko dela, kar pa za enkrat uspešno obvladujemo. Ker so to večinoma prekaljeni spamerji iz ZDA, Kitajske, Rusije, Ukrajine, Poljske, Brazilije, Romunije, in drugi, ki z različnih strežnikov poganjajo skripte (kratke programe v PHP skriptnem jeziku), te strežnike blokiramo. Problem so tisti iz Slovenije, čigar IP številke ne moremo blokirati, ker bi s tem onemogočili dostop nekaterim nič krivim uporabnikom iz slovenskega omrežja. Takšnih je na Forumu vse več, a kot sem že zapisal, problem obvladujemo, tudi zaradi budnih moderatork in administratorjev.

V preteklem letu smo opravili veliko dela pri moderiranju in administriranju foruma, a še veliko več  pri urejanju spletnega glasila (portala) Društva Dam. Na portalu smo objavili veliko novih prispevkov in v »Shrambo datotek«, smo uvrstili kar nekaj publikacij, oziroma knjig in dokumentov za brezplačen prenos datotek. Shramba datotek je samostojna aplikacija, ki smo jo priredili našemu portalu in prevedli v slovenski jezik.  Glede na število prenosov datotek v shrambi, ki narašča, je bila ta novost uspešno sprejeta od naših uporabnikov.Predsednica društva DAM

Alenka Mavec

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2020 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami