Kakršna mati, takšna hči Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
17. 03. 2016
 Nagnjenost k depresijam se najverjetneje prenaša z mater na hčerke, dokazuje najnovejša ameriška študija na 35 zdravih družinah.Raziskovalci kalifornijske univerze so v raziskavi o vplivu genetike na potomce v družini, natančneje o njihovi nagnjenosti k depresiji, ugotovili, da se ta nagnjenost z večjo verjetnostjo prenaša z matere na hčer kakor z očeta bodisi na sina ali hčer.

Raziskavo so izvedli na 35 zdravih družinah: med družinskimi člani so proučevali njihov kortikolimbični sistem v možganih, ki je pomemben za uravnavanje čustev.

Ugotovitev o večji verjetnosti prenosa znakov depresije z mater na hčere samo potrjuje prejšnje raziskave ameriških znanstvenikov, ki so jih opravili na živalih, ter številne klinične študije o depresiji nasploh. Kakšno vlogo ima genetika na pojav različnih motenj v razpoloženju, pri katerih skupinah lahko napovedo motnje in kako bi lahko preventivno ukrepali, da bi preprečili izbruh, denimo depresij, so glavni cilji vseh omenjenih raziskav doslej.

 »Prvi na svetu smo izvedli posnetke možganov vseh družinskih članov,« se je pohvalila vodja kalifornijske raziskave Fumiko Hoeft. Priznava, da so znanstveniki odkrili že veliko genskih vplivov staršev na potomce, celo to znajo napovedati, po katerem od staršev je otrok podedoval barvo oči, toda »skeniranje« možganskega omrežja, kakršno so izpeljali na njihovi univerzi, je novost.

Znanstvena ekipa Hoeftove je najprej na vseh članih 35 sodelujočih družin opravila magnetno resonanco možganov. Pri proučevanju posnetkov so se osredotočili na kortikolimbični del možganov, natančneje, na sivo snov v amigdali, in ugotovili, da je velikost te snovi enaka pri materah in hčerah, medtem ko ni enaka pri očetu in otrocih. Ker je siva snov v amigdali kot delu kortikolimbičnega sistema možganov, kjer se uravnavajo čustva in morebitne motnje, enaka samo pri materah in hčerah, znanstveniki zatrjujejo, da je to tudi dokaz, da se motnje, kot je depresija, prenašajo po materini strani na hčere.

Profesorica psihologije na univerzi v Québecu Geneviève Piché, ki je opravila vrsto študij o prenašanju depresije iz generacije v generacijo, je kalifornijsko raziskavo ocenila kot »resnično zanimivo«, ima pa določene pomisleke o rezultatih. Svari, da bi jih morali razlagati bolj previdno, saj da je za posploševanje še prezgodaj. Po njenem mnenju raziskava ne upošteva dovolj drugih vplivov na pojav depresije, kot so vzroki iz okolice, odnosi v družini in morebiten učinek stresa na mater med nosečnostjo.

Pichéjeva meni, da je 35 družin v raziskavi morda premajhen vzorec, zato rezultati niso dovolj zanesljivi. Pomislek ima tudi na izbor samo zdravih družinskih članov. Potrebne so še dodatne študije, v katerih bodo proučevali tudi depresivne matere. Šele takrat bo mogoče reči, da se depresija dejansko prenaša z mater na hčere, z očetov pa ne.

Avtor:  L. P.
Foto: Wikimedia

Izvirna novica:Delo.si 8. februar 2016

Prispevek je last avtorja in medija Delo.si 

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2022 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami