Poporodna depresija tare tudi moške Natisni E-pošta
Vpisal: DAMa   
15. 07. 2005
ImageSplošno je znano, da se lahko v prvih tednih po rojstvu otroka porodnice poloti različno hudo depresivno razpoloženje. Dosti manj pa se govori o tem, da se s takšnimi težavami srečujejo tudi očetje novorojenčkov. To po mnenju nekaterih strokovnjakov lahko negativno vpliva na otrokov duševni razvoj.

Namesto veselja očetje začutijo praznino, včasih razočaranje, njihovi otroci pa lahko imajo vsaj v prvih letih življenja zaradi takšnega odziva čustvene in vedenjske težave. Psihiater Jonathan Evans z bristolske univerze razlaga, da doslej niso razmišljali o povezavi med otrokom in očetovim psihičnim stanjem.

Strokovnjaki ugotavljajo, da očetova depresija pušča hujše posledice pri dečkih kot pri deklicah. Sinovi so pogosteje anksiozni, hitreje izzovejo prepir med vrstniki, so bolj nedisciplinirani kot njihovi sošolci, med njimi je več hiperaktivnih kakor v povprečni populaciji. »Zakaj očetovo razpoloženje bolj vpliva na moške potomce, še ne znamo razložiti. Domnevamo, da imajo pomembno vlogo pri tem dedni mehanizmi, proučujemo pa tudi vpliv očetovega odnosa do otroka, ki se razlikuje glede na spol potomca,« pojasnjuje Evans.

ImageUgotovitve raziskave, ki je trajala več kot dvanajst let in je zajela štirinajst tisoč mater in trinajst tisoč očetov, so prejšnji teden objavili v reviji Lancet. Približno pet odstotkov očetov je izjavilo, da so v prvih osmih tednih po prihodu novega družinskega člana imeli težave, kot so anksioznost, nihanje razpoloženja, razdražljivost in občutek nemoči. Zaradi tega je tožilo tudi deset odstotkov mater. Očitno bi bilo dobro, da bi zdravniki v prihodnje namenjali več pozornosti poporodnim težavam predstavnikov moškega spola. Strokovnjaki svetujejo, naj tisti, ki opazijo pri sebi znake depresije, takoj poiščejo zdravniško pomoč.

A. V.

Izvirna novica: Delo , 04. 07. 2005
Članek je last avtorja/ice in Dela

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami