Depresija med najpogostejšimi vzroki bolezni v razvitem svetu Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
07. 03. 2015
 Državni sekretar Peter Pogačar vodi delegacijo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Ministrstva za zdravje na OECD forumu na visoki politični ravni na temo duševnega zdravja in zaposlovanja, ki poteka v Haagu, na Nizozemskem.

Po strokovnih ocenah se vsako leto eden od štirih Evropejcev sooča s težavami v duševnem zdravju, kar stane vsako evropsko gospodinjstvo v povprečju več kot 2.200 evrov. Depresijo je Svetovna zdravstvena organizacija v zadnjem desetletju 20. stoletja prepoznala kot drugi najpogostejši vzrok bolezni v razvitem svetu do leta 2020 in se danes v najresnejši obliki pojavlja pri 13 odstotkih odrasle populacije v Evropi.

Gospodarska kriza je močno vplivala tudi na zdravje delavcev. Povečala so se psihosocialna tveganja zaradi negotovosti delovnih mest, podaljševanja delovnih urnikov, povečanega pritiska in delovne intenzivnost. Veliko je mogoče izboljšati že z ozaveščanjem delodajalcev in delavcev ter boljšo organizacijo dela. 

Državni sekretar Peter Pogačar
je sodeloval na razpravi o izboljšanju zaposlovanja in preprečevanja izključevanja na trgu dela in o pomenu integracijskih politik zaposlovanja in zdravja. Izpostavil je, da je "poseben izziv za Slovenijo predvsem priprava nacionalne strategije na področju varnosti in zdravja pri delu in uskladitev posameznih aktivnosti na področju promocije duševnega zdravja na delovnem mestu. Slovenija namreč že ima primerljive zakonodajne rešitve, žal pa zaostajamo pri načrtovanju skupnih ciljev in koordinaciji različnih institucij. Zato pozdravljam OECD visoki forum, ki je združil prizadevanja ministrov in državnih sekretarjev na področju zaposlovanja in dela ter zdravja."

Ob robu zasedanja se je državni sekretar Pogačar srečal tudi z veleposlanikom RS v Haagu, Romanom Kirnom.

 

VIR: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami