Upravljanje stresa Natisni E-pošta
Vpisal: DAMa   
30. 07. 2005
ImageUpravljanje stresa

Odzivi, ki so nekoč pomagali našim prednikom, nam danes povzročajo preglavice.

Stres je v svoji osnovi mehanizem preživetja, evolucijska prilagoditev svetu polnemu življenjskih nevarnosti. Različni odzivi – povišan krvni sladkor, srčni utrip in energija v mišicah- so povsem primerni za boj ali beg od fizične nevarnosti. Današnji stresorji – promet, pritiski na delu, družinske obveznosti in napetosti- pa so drugačne vrste kot stresorji, s katerimi so se srečevali naši predniki. Odzivi, ki so tako dobro delovali pri soočanju s kratkim fizičnim napadom, bodo odpovedali pri konstantnem in čustvenem stresu.

 

Odgovor telesa na stres sledi predpisanemu zaporedju, ki se prične v možganih takoj, ko zaslutimo nevarnost. Čutila pošljejo sporočilo korteksu. Ta proizvede signal in pošlje sporočilo v drug del možganov, v amigdalo, ki prepoznava grožnje iz okolja. Amigdala vključi hipotalamus, ki se nahaja na dnu možganov. Hipotalamus spodbuja center nadledvične žleze, imenovane adrenalna medulla, da sprošča adrenalin.

ImageAdrenalin, imenovan tudi epinefrin, je ključen za stresni odziv: Poviša sladkor v krvi, pospeši srčni utrip in dvigne količino energije v vaših mišicah. Hkrati pa hipofiza (možganski privesek) stimulira zunanji del nadledvične žleze, imenovan  nadledvični (adrenalni) korteks za sproščanje drugega stresnega hormona, kortizola. Kortizol, znan tudi kot hormon »boj ali beg«, deluje kot vzdrževalec visokega krvnega pritiska in krvnega sladkorja.

Čeprav ima kortizol kratkoročne ugodnosti, kot je recimo zagotavljanje nujnih izbruhov energije v kritičnih obdobjih, so znanstveniki zaskrbljeni zaradi dolgotrajnih učinkov hormona za naše zdravje. Dokazano je, da podaljšana izpostavljenost kortizolu slabi kosti, povzroča degeneracijo ali celo smrt živčnih celic v možganih in ogroža imunski sistem, zato smo bolj nagnjeni k okužbam. Visok krvni pritisk, depresija, kožne težave, glavoboli, bolečine v hrbtu, nespečnost, prebavne motnje, srčna obolenja in kap so vsi povezani z daljšimi stresnimi obdobji.

Prevod: DAMa 

Vir: 2005 Discovery Communications Inc.
Health Discovery

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami