Ob/po svetovnem dnevu preprečevanja samomora Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
13. 09. 2014
 Veliko dela čaka vse, ki smo dejavni na področju duševnega zdravja. Društvo DAM smo le kapljica v morju tistih, ki se trudimo za boljše duševno zdravje. Javnost je najbolj informirana o samomorih, ko le to stori popularna oseba iz mednarodnega sveta kot so: igralec Robin Williams ali nogometaša Andreas Biermann in Robert Enke . V Sloveniji se ob smrti znanega slovenca objavi: "umrl je".

Ob poročanju o poskusih samomora (padel je pod vlak ), še vedno ne objavljajo številke kriznih centrov za pomoč . Prav tako je še prisotna stigma pri svojcih in znancih umrlih, ki podatek o samomoru pogosto prikrivajo. Je za bližnje, sodelavce sramota javno povedati, da gre za samomor? Je vzrok sram ali občutek krivde?

 Pa poglejmo kako v Sloveniji zamujamo priložnosti za osveščanje : Slovenija je uzakonila Program promocije zdravja. http://www.osha.mddsz.gov.si/varnost-in-zdravje-pri-delu/informacije-po-temah/promocija-varnosti-in-zdravja-pri-delu
Koliko zaposlenih je bilo realno deležnih informacij in aktivnosti iz tega programa. In koliko od vas se jih tega ni udeležilo, ker se vam je zdelo "brez veze". Ste se morda vprašali, da bi lahko zvedeli kaj uporabnega za svoje bližnje? Koliko od vas je prejelo za izpolnit kak vprašalnik, ki bi vas morda vodil do tega, da se vprašate o svojem zdravju, tudi psihičnem? Bi odkrito odgovorili na vprašanja kot so: Ste kdaj pomislili na samomor? ste se kdaj občutuli psihično stisko? veste kam se obrniti na pomoč v primeru stiske? veste kako reagirati v primeru stiske bližnje osebe ali sodelavca? repričani smo, da bi se strokovnjaki lahko zedinili in pripravili tak vprašalnik(ne zgolj o duševnem zdravju), ki bi ga imela podjetja na voljo aktivirati za svoje zaposlene in prejeti poročilo o izsledki. In to bi bila presneto dobra osnova za program promocije zdravja v
podjetju. Nekaj takih vprašanj prejmemo na obveznem zdravstvenem pregledu, ki pa ga zaposleni žal jemljejo kot ogrožanje zaposlitve v primeru odkritih odgovorov.

Objavljeni so bili letni statistični podatki o samomorih v Sloveniji http://img.ivz.si/janez/2600-8605.doc .
Kljub temu, da ne kažejo ali padca v zadnjih letih pa je število samomorov alarmantno v primerjavi z drugimi vzroki smrti.

Vsem v stiski želimo, da bi našli svojo pot iz nje na drugačen način! ŽIVETI JE VREDNO  In vsem ostalim želimo več pozornosti do bližnjih in njihovih stisk.

Društvo DAM
www.nebojse.si

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami