Stres vpliva na produktivnost Natisni E-pošta
Vpisal: DAMa   
10. 08. 2005
Čedalje večjemu stresu na delovnem mestu marsikateri delavec ni več kos, tako da ne more več slediti zahtevam svojega poklica. Naraščanje pritiska ogroža podjetja, saj pri delavcih vse pogosteje povzroča duševne in telesne težave, trdijo strokovnjaki.

ComPsych, čikaško podjetje, ki ponuja svetovanje in pomoč zaposlenim, je v prvem četrtletju letošnjega leta dobilo za 23 odstotkov več zahtev za krizno in stresno svetovanje kot v istem obdobju lani. Skoraj 30 odstotkov podjetij je zaprosilo za svetovanje zaradi tesnobe na delovnem mestu in prekinitev delovnih razmerij. Skoraj 35 odstotkov delavcev trdi, da so v službi v zadnjem letu opazili porast fizičnih bolezni, ki so povezane s stresom in tesnobnostjo, je ugotovila raziskava podjetja The Marlin Co., ki se ukvarja s komunikacijami na delovnem mestu. Kar 27 odstotkov delavcev poroča tudi o porastu čustvenih težav, kot sta na primer nespečnost in depresija.

ImageKakšne so posledice? Podjetja so začela uvajati korporativne programe za zmanjševanje stresa, da bi delavcem olajšala spopadanje z napetostjo pri delu. Tako so na primer v farmacevtskem podjetju AstraZeneca uvedli obliko meditacije imenovano Qi Gong. Učne ure imajo na rednih sestankih oddelkov, poleg tega imajo tudi meditacijo pred sestankom in - namesto odmora za kavo - še popoldanski energijski odmor s Qi Gongom in čajem. Eden od vzrokov za tako ravnanje je, da strokovnjaki za upravljanje človeških virov trdijo, da so zaposleni, ki so izpostavljeni stresnim dogodkom, kakršen je odpuščanje z dela, bolj nagnjeni k nasilnemu vedenju.

Druga posledica stresa so vse višji zdravstveni stroški. Zaposleni, ki jih skrbi, da bodo izgubili službo, manj skrbijo za varnost in imajo več poškodb, so ugotovili psihologi na Washington State University. Raziskava med dva tisoč zaposlenimi na University of Northern Iowa je pokazala, da dalj časa trajajoč stres na delovnem mestu in dolgi urniki negativno vplivajo na fizično in mentalno zdravje. Potem ko je Sunshine Farms Poultry, podjetje Steva Bramana, šlo v stečaj, je sam dobil krvni strdek in imel težave s srcem. »Vse je bilo povezano s stresom. V nekem trenutku mi je šlo odlično, v drugem sem že moral prodati svoj dom,« pove Braman. »Bilo je bolj stresno kot takrat, ko sem trgoval na Wall Streetu.« še ena cena naraščajočega stresa je nižja morala. »Stres izredno vpliva na učinkovitost zaposlenih,« trdi Carol Kauffman, psihologinja na Harvard Medical School. »Če so zaposleni pod stresom, delajo več, a manj naredijo.«

T. S.

Objavljeno v Delu , v torek, 28.10.2003
Članek je last Dela in avtorja.
 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami