NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran
Hipnoza Natisni E-pošta
04. 09. 2006

 

Image Skoraj vsi smo že večkrat imeli izkušnje stanja podobnega transu, čeprav tega nismo poimenovali hipnoza. To je lahko kadarkoli v dnevu, ko se zasanjamo in se ne zavedamo vsakdanjih stvari in dogajanj v naši okolici. Lahko se nam to zgodi ob branju zanimive knjige, gledanju filma, ali ko nas prevzame zahteven projekt in ne slišimo, ko se kdo želi pogovarjati z nami in se ne zavedamo koliko časa je med tem minilo. Zamišljeni, zatopljeni v svoje svetove med vožnjo avtomobila lahko na avtocesti zgrešimo izvoz...

  ImageTo so primeri transov, vendar so drugačni od samohipnotičnih transov; razlika je predvsem v motivaciji, namenu in sugestijah usmerjenih proti določenemu cilju. Namen hipnotičnega transa je doseči določen želen rezultat, na primer sproščenost ali odpravo bolečine.
Hipnoza ni oblika spanja, čeprav ima oseba v transu pogosto občutek, da spi. Pravzavprav je ravno obratno. Vzorec možganskih valov pri hipnotiziranih ljudeh je takšen kot v budnem stanju.
Hipnoza je bila definirana na zelo različne načine. Ker nihče ni natančno odkril, kako deluje, lahko opisujemo le njene efekte. In tako kot sedem slepih mož opisuje slona, se tudi naši opisi hipnoze razlikujejo glede na naša osebna stališča in zaznavanja. Vsak človek doživlja hipnotične fenomene na svoj, njemu lasten način.

Definicija: hipnoza je stanje uma, v katerem sugestije delujejo močneje kot je to mogoče v običajnem stanju zavesti.
Ko je človek v hipnozi, je zmanjšana moč zavestnega kriticizma, fokus pozornosti je zožen, vendar pa je raven zavesti (pozornosti) na obravnavnem fokusu (obravnavni vsebini) močno povečana...., večja kot v običajnem budnem stanju.
V tem stanju povečane zavesti na obravnavan fokus gredo sugestije direktno v nezavedno.
Stanje transa, ki ga imenujemo hipnoza, ima posebne kvalitete; v transu človek lahko kontrolira področja svojega bitja, ki so sicer izven dometa zavestnega uma.
V hipnozi lahko vplivamo na spremembe na kemičnem, fizičnem, psihološkem in čustvenem nivoju.

VSE HIPNOZE SO PRAVZAPRAV SAMOHIPNOZE

Kljub temu, da hipnoterapeut inducira hipnozo, je hipnotiziran človek ves čas v svoji lastni kontroli; to je njegov trans.

ODRSKA HIPNOZA PROTI KLINIČNI HIPNOZI

Odrska in klinična hipnoza se med seboj zelo razlikujeta. Prva je zgolj predstava, »šov« za zabavo.
Pri odrski hipnozi hipnotizer vabi prostovoljce iz publike; le ti so lahko opiti in tako dezinhibirani, lahko so to ljudje, ki pogosto obiskujejo predstave odrske hipnoze in so tudi zato bolj sugestibilni, hipnotizerji, ki jih prepoznajo pa jih zato pogosteje izberejo kot prostovoljce. In nenazadnje ljudje, ki se odločijo prisostvovati kot prostovoljci pri odrski hipnozi, želijo biti del predstave. Poleg tega hipnotizer izbira prostovoljce, za katere presodi, da so bolj sugestibilni, tiste, ki se borijo proti njem oziroma njegovim sugestijam pa obide. Odrski hipnotizer pogosto »čita«, raziskuje govorico telesa ljudi, potencialnih prostovoljcev, ki ustrezno odgovarjajo njegovim navodilom (še kot publika) in bi zaradi naravnega (boljšega) sodelovanja lahko pripomogli k uspešnemu odrskemu nastopu. Ko hipnotizer pazljivo izbere (po njegovi oceni) najboljše prostovoljce, se predstava začne. In ni pomembno, ali so hipnotizirani vsi prisotni ali ne. Prostovoljci so lahko v transu, lahko verjamejo, da so, ali preprosto igrajo, da so hipnotizirani. Ko so enkrat na odru, so pod pritiskom, da so soodgovorni za to, da bo predstava uspela. V tem času si sodelujoči dopustijo, da so dezinhibirani; imajo odličen izgovor, ne glede na to, kaj počno, da so bili hipnotizirani.... in šov se začne.
Ni nujno, da hipnotizirani ljudje gagajo kot race, prepevajo kot znani pevci ali nekontrolirano kričijo. Tudi ljudje, ki niso v transu, počno razno razne stvari; nore in čudovite; v petek zvečer pojdite v bar za samske in vse vam bo jasno....


SVENGALI EFEKT

Pogosto vprašanje vezano na hipnozo se nanaša na situacije, ko nekdo stori dejanje proti svoji volji. To se imenuje Svengali efekt. Mnogo ljudi, ki so gledali odrsko hipnozo, brali knjige ali gledali filme o hipnozi, pogosto postavijo vprašanje o Svengali efektu. V filmu Svengali (John Barrymore) bradati blaznež hipnotizira žensko, ki na njegov ukaz dela hudodelstva. Tudi sodobni filmi in TV prikazuje hipnozo nenatančno oz. neustrezno. Zaradi vsega tega imajo mnogi ljudje napačno predstavo o hipnozi in ne želijo biti v transu, v katerem bi se osmešili ali počeli nevede stvari, ki bi jih kasneje obžalovali.
Zato svetujemo, da NIKOLI NE DOPUSTITE, DA VAS HIPNOTIZIRA NEKDO, KI NI USTREZNO IZOBRAŽEN IN NIMA USTREZNIH IZKUšENJ O HIPNOZI.
Ne glede na predlagano pa raziskave kažejo, da  ljudje zares sledijo samo tistimi hipnotičnim sugestijam, ki so v skladu z njihovimi globalnimi načeli, prepričanji in interesi. Seveda v kliničnem setingu terapevt ne daje sugestij v tem smislu, naj klient ubija ali krade, vendar se je že mnogokrat potrdilo dejstvo, da klient v globoki hipnozi, sugestije, ki niso v skladu z njegovimi globalnimi interesi, bodisi presliši in jih ne upošteva, bodisi se prebudi iz transa.
Ljudem res ni potrebno biti v hipnozi, da bi kršili zakon ali delali škodo.
V hipnotičnem stanju se ljudje ne odrečejo »moči volje«, ne glede na ravno nasprotno splošno fikcijo o hipnozi. V hipnozi ljudje še vedno razumejo, kaj je prav za njih in kaj ne.
Za samohipnozo, kjer daje človek navodila sam sebi, zgoraj navedeno velja toliko bolj.
Vedno si dajajte pozitivne, konstruktivne sugestije.


ALI OBSTAJAJO MEJE PRI SAMOHIPNOZI ?

Ko delate samohipnozo ste hkrati operator/vodnik in subjekt. To dejstvo vsebuje nekatere omejitve, nekatere tehnike, kot recimo regresija, pa zahtevajo več vaje.
Kljub vsemu pa lahko tudi s pomočjo samohipnoze dosežemo pomembne hipnotične efekte; v smislu kontrole bolečine so potekale tudi večje operacije samo s pomočjo samohipnoze kot edine anestezije; s pomočjo samohipnoze je možno doseči tudi fizične spremembe, na primer odstraniti bradavice ali tudi sicer izboljšati kožo; s pomočjo samohipnoze vi lahko premagate različne strahove, povečate samozaupanje in izboljšate samopodobo in se osvobodite alergij.
Hipnotični fenomen je naravno stanje, ki ga lahko doseže vsakdo z (specifičnim) učenjem, in  s pomočjo katerega lahko vsak uresniči cilje, ki jih sicer ni mogoče doseči.
Hipnoza nudi in omogoča večjo kontrolo (kadar je le ta potrebna). V hipnotičnem stanju se človek zaveda zunajnega sveta in če želi, lahko reagira na te »zunanje« dogodke.
Na kakšen način bo človek uporabil hipnozo je odvisno samo od njegove želje po spremembi.


Avtorja: BRIAN M. ALMAN, PH.D. in PETER LAMBROU, PH.D.

priredil Klemen Rebolj, dr. med., spec. psih.



 
< Nazaj   Naprej >
skupine
Švicarski prispevek
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
SOS Telefoni

ŽIV ŽIV

Podarite 0,5% dohodnine

Podarite
Dobrodelnost vas nič ne stane. Izpolnite obrazec

Pomembne povezave




DAM na Facebooku

Sledi nam na FACEBOOKU
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami