Ne stopajte več po prstih Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
25. 09. 2012
naslovnica knjigeKnjiga Ne stopajte več po prstih .

OPIS:
Končno smo dočakali slovenski prevod uspešnice Stopp Wallking on Eggshells – How to take your life back when someone you care about has borderline personality disorder.

Je odnos z vašim bližnjim podoben vožnji na vlaku smrti, poln preobratov, nihanj iz ene skrajnoti v drugo, prefinjenih manipulacij? Vas je bližnji priklenil nase, istočasno pa vas ves čas odriva stran? Se bojite nenadnih izbruhov jeze, neracionalnega otoževanja, groženj s samomorom, čustvenega izsiljevanja ali podobnih dejanj, s katerimi vas poskuša bližnji prisiliti, da počnete to, kar od vas zahteva ali pričakuje? Ste krivi za vse, kar gre v odnosu narobe in se počutite pretirano odgovorni zanj ali zanjo? Če ste kaj od tega že doživeli, potem obstaja možnost, da ima vaš bližnji mejno osebnostno motnjo (MOM).

PRELISTAJ ME

Polnočni Klub: Sovražim Te - Ne Zapusti Me!

 Danica Lorenčič se je tem pogovarjala z dr. Mojco Z. Dernovšek, dr. Christianom Gostečnikom, Dragom Jerebicem in Ireno Pan, prevajalko knjige NE STOPAJTE VEČ PO PRSTIH. Kaj se dogaja s človekom, ki ljubi in hkrati sovraži? Se vam zdi, da nikoli ničesar ne storite prav? Se morda vaš otrok nenehno zapleta v težave? Ste v stiku s človekom, ki vas kritizira, obtožuje in zasmehuje? Če živite v tako zapletenem čustvenem plesu, vabljeni v družbo gostov Polnočnega kluba, ki so spregovorili o mejni osebnostni motnji.
Posnetek oddaje, si lahko ogledate TUKAJ

Ta zelo pogosta in kompleksna motnja je v tujini že zelo prepoznana, pri nas pa o njej ne vemo skoraj ničesar. Ker je ena od njenih bistvenih značilnosti, da zelo škodljivo vpliva na medsebojne odnose, se lahko zaradi tega otroci, starši, partnerji, prijatelji, sodelavci leta in leta znajdejo ujeti v “mejnem” svetu svojega bližnjega, ne da bi sploh razumeli, kaj se z njimi in njihovimi bližnjimi dogaja. Posledice so lahko hude na vseh področjih življenja.

Knjiga, ki sta jo napisala Randi Kreger, ustanoviteljica internetne skupnosti BPDCentral in psihoterapevt Paul T. Mason vam bo na preprost, zanimiv in strokoven način pomagala, da boste končno razumeli obnašanje vašega bližnjega in našli smisel v kaosu, ki vas obdaja. V njej se prepletajo tudi številne zgodbe, tako tistih oseb, ki imajo MOM, kot njihovih bližnjih, ponuja pa tudi mnogo strategij, s katerimi boste lahko postavili meje nemogočim zahtevam in pričakovanjem vašega bližnjega, zmanjšali konfliktne situacije, izstopili iz čustvenih viharjev ter ponovno obvladovali svoje življenje.

Knjiga je lahko v veliko pomoč tudi tistim, ki so se kako drugače znašli v težavnih in zapletenih odnosih, četudi njihovi bližnji niso diagnosticirani z MOM. »Mejni« namreč občutijo ista čustva in počnejo iste stvari, kot ostali ljudje. Razlika je v le v tem, da jih občutijo bolj intenzivno, delujejo na bolj ekstremen način in imajo težave z obvladovanjem svojih čustev in svojega vedenja.

Ob slovenskem prevodu knjige Stop Wallking on Eggshells

Kaj reči ob prvi knjigi o mejni osebnostni motnji v slovenskem jeziku? Kaj reči ob knjigi, ki odpira in ozavešča tako kompleksno in razširjeno motnjo? V resnici bi bile dovolj že naslednje tri besede: Končno! Super! Preberite!

Tisti, ki boste prebrali knjigo, ali tisti, ki ste se (predvsem kot svojci) že soočali z mejno osebnostno motnjo, veste oz. boste vedeli, zakaj so te tri besede dovolj.

Izr.prof.dr. Mojca Z. Dernovšek, dr.med., spec. psih. in Asist. Maja Smrdu, univ.dipl. psih., spec.klin.psih.

Mejna osebnostna motnja - svojci

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami