NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Rubrike novic arrow Društvene novice arrow Zapisnik občnega zbora 2012
Zapisnik občnega zbora 2012 Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
13. 04. 2012
DAMZAPISNIK OBČNEGA ZBORA DRUŠTVA DAM, ki je bil v soboto, 24.03.2012, ob 16.00 uri, v
prostorih Rekreacijskega centra Mostec v Ljubljani.


Prisotnih 8 članov društva.

Dnevni red:
1. Pozdrav predsednice društva
2. Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in dveh overiteljev zapisnika
3. Predstavitev aktivnosti v letu 2011
4. Splet - poročilo globalnega administratorja Stanka Ivančiča   
5. Poročilo o finančnem poslovanju za leto 2011
6. Načrti aktivnosti za leto 2012
7. Razno

AD 1/

Pozdrav predsednice društva
 
Predsednica društva DAM ga. Maja Valič je v uvodu pozdravila vse prisotne člane in se zahvalila za udeležbo.

AD 2/


Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in dveh overiteljev zapisnika
 
Predsednica društva je predlagala dnevni red in delovno predsedstvo občnega zbora.
Soglasno je bil potrjen dnevni red in soglasno je bilo izvoljeno delovno predsedstvo, zapisnikar ter overitelja zapisnika občnega zbora društva DAM, v sestavi:
1. delovno predsedstvo: ga. Irena Ošaben, ga. Božič Tamara, gdč. Cigoj Ana
2. za zapisnik: ga. Mateja Mlakar
3. overitelja zapisnika: ga. Maja Valič, gdč. Nina Štojs
 

AD 3/


Predstavitev aktivnosti v letu 2011
V OKVIRU RAZPISOV SMO ORGANIZIRALI:

Ljubljana:

  • Delavnica psihologinje Tjaše M. Kos,13.1.2011, 4.10. 2011, 15.11.2011, 7.6.2011
  • Delavnica: S sproščanjem premagajmo tesnobo, Pika Bensa, maj, september 2011.
  • Predavanje psihologa Matica Munca, 1.5.2011
  • Izobraževanje za vodenje delavnic za premagovanje anksioznih motenj, prof. Dr. Mojca Dernovšek, spec. psih., in Maja Valič, dipl. soc. kult., 4.6.2011
  • Delavnica "Trening socialnih veščin", Damjana Šenk, 22.10.2011
  • Predavanje  prof. Dr. Mojca Z. Dernovšek o soočanju in premagovanju depresije in anksioznih motenj, 12. 11. 2011.
  • Predavanje prof. Dr. Roka Tavčarja, dr. med., spec. psih., 20. 12. 2011.


Ilirska Bistrica:

  • Predavanje klinične psihologinje Aleksandre Meško. Naslov predavanja: Disfunkcionalna pravila in prepričanja kot dejavnik v razvoju anksioznih motenj in depresiji, 23. 6. 2011. 


Koper:

  • Predavanje Mateje Miklič, mag. Farm. »Uporaba zdravil pri anksioznih motnjah  in depresiji«, 5. Aprila 2011.
  • Predavanje klinične psihologinje Aleksandre Meško. Naslov predavanja: Disfunkcionalna pravila in prepričanja kot dejavnik v razvoju anksioznih motenj in depresij, 6. 9. 2011.
  • 7. TRADICIONALNI KONCERT ZA DESTIGMATIZACIJO DEPRESIJE, 14.10.2011
  • Delavnica o premagovanju anksioznih motenj in depresije, Emanuela Malačič Kladnik, 26.11.2011
  • Predavanje klinične psihologinje Aleksandre Meško. Naslov predavanja: Disfunkcionalna pravila in prepričanja kot dejavnik v razvoju anksioznih motenj in depresij, 10.11.2011


Maribor

  • Predavanje klinične psihologinje Aleksandre Meško. Naslov predavanja: Disfunkcionalna pravila in prepričanja kot dejavnik v razvoju anksioznih motenj in depresij, 15.12.2011


Poročila vodij skupin za samopomoč

Skupina Ljubljana I

Struktura udeležencev se je glede na prejšnje leto spremenila. Povprečna starost je višja. Udeleži se okvirno 8 udeležencev na srečanje. Delujemo kot polodprta terapevtska skupina. Žal jih je kar nekaj odpadlo, ko smo jih seznanili z načinom dela. Predpogoj za terapevtsko delo namreč je, redna tedenska prisotnost. Potrebno pa je upoštevati, da v začetni fazi odkrivanja lastnih težav, ljudje morda bolj potrebujejo skupine naravnane edukativno ali pa zgolj  za druženje. Ni možnosti, da bi se izognili delu na sebi, kar je včasih lahko bolj zastrašujoče, kot problem, zaradi katerega so prišli in ga morda sploh še ne zmorejo reševati. Poleg procesa, ki ob rednem delu in prisotnosti vseh teče nemoteno, pripomore redna prisotnost h krepitvi občutka pripadnosti in odgovornost do soljudi. Z vsakim novim udeležencem, ki se odloči za delo v skupini, opravim individualni uvodni intervju in genogram. S tem pridobim osnovne informacije o primarni odnosni shemi in vpogled v funkcionalne in nefunkcionalne vzorce s katerimi rokuje v življenju.  Prednost številčno manjše skupine je, da je posameznik posledično aktivnejši, tako  v interakciji kot v vsebini. Lahko se gradijo poglobljeni odnosi in raznolikost vlog je večja.  Zaradi intimnejše atmosfere, je več možnosti za osebne procese pred skupino. Pomoč skupine pri tem je, da nudi razumevanje (čutenje) in podporo. Posameznik v procesu ni sam. Ostali člani v transferju in kontratransferju odigrajo vloge družinskih članov. Tako prihaja do uvidov vzorcev iz primarnih družin in obstaja možnost reverzibilnih procesov.

Dogovor skupine je, da zaradi zgoraj naštetih prednosti ostajamo v obstoječem številu.

Ker so nekateri umetniško nadarjeni, razmišljamo o skupni razstavi del, h kateri bi povabili še udeležence drugih skupin.

Delo v naši skupini je precej specifično,  zato spodbujam udeležence, da se aktivno udeležujejo tudi drugih skupin.  (seveda v okviru njihovih časovnih zmožnosti)

Saša Pušnik


Skupina za samopomoč LJ-II

Skupina se je v letu 2011 sestajala ob torkih; redno na 14 dni, razen med prazniki.

Na skupini za samopomoč je po navadi od 4 do 12 udeležencev. Večji porast udeležencev zaznavam pozno poleti in v jeseni, ter takoj po novem letu.
Povprečna starost uporabnikov je okrog 35 let.
Okvirni potek srečanj:

    Sprejem novih obiskovalcev - pomoč pri vklopitvi v skupino, njihova predstavitev (v kolikor želijo).
    Pogovor o uspehih, dosežkih, pozitivnih izkušnjah. (samo)ocena počutja, seznanitev s težavami posameznika/skupine .
    Pogovor o trenutnih problemih - kaj, zakaj in kako si lahko pomagamo med seboj, pomoč in spodbuda za naprej. 
    Razdelitev literature - knjig, člankov. Še vedno je približno30% brez  dostopa do interneta in niso prijavljeni na Forumu . Za take
    redno kopiram članke in novice društva, da si jih lahko preberejo
    Planiranje naslednjih srečanj in aktivnosti.
    Vsake toliko je skupina tematsko obarvana (tema Strah pred strahom, Samopodoba, itd)…kje bolj usmerjeno govorimo o tej problematiki.


Nekajkrat smo imeli na skupini tudi obisk strokovnjakov. Predavanje psihologa Matica Munca in Tjaše Kos.

Nina Štojs

Skupina za samopomoč Ljubljana III.
Tretja skupina je namenjena ljudem, ki so še na začetku zdravljenja depresije in anksioznih motenj in ki potrebujejo veliko pogovora.  Vsako srečanje je posvečeno določeni tematiki, ki se predhodno določi, glede na potrebe skupine. Skupina se srečuje vsakih 14 dni od januarja do decembra. V mesecu avgustu skupine ni. Srečanje traja od 18.00 do 19.30 ure oz. do 21.30 ure kadar nas je več kot 10. Število udeležencev je med 4 in 17, povprečno na skupino 9 ljudi. Večina hodi redno, marsikomu pa je to edini način druženja.
Na srečanje smo povabili tudi dr. Roka Tavčarja, ki nam je predaval o zdravilih ter o zdravljenju z njimi pri depresivno anksioznih motnjah. 
Na temo samopodoba in samospoštovanju  ter partnerskih odosih nam je predavala oz. sta bili delavnici z psihologinjo Tajšo M. Kos .

Mateja Mlakar



Ilirska Bistrica

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 14 – do oktobra, ko smo skupino razdelili na dve
Skupina se dobi vsak drugi in četrti četrtek v mesecu. Večina članov je v skupini od začetka, imamo tudi članico iz Postojne in člana s Kranja.
Že leto in pol imamo nekako isti sistem delovanja- najprej hitri krog, kaj se je dogajalo, od zadnjega srečanja. Nato povzamemo, če je kakšna tema, kateri bi bilo potrebno dati več časa in prostora. Sedaj pa prehajamo v »drugo« fazo, fazo edukacij. Vsak iz skupine pripravi določeno temo, npr. O demenci- 15 min, potem pa je diskusija na to temo. Vsi so zelo željni znanja, znanja na temo o njihovi problematiki in pa širšega splošnega znanja.
Najbolj pa nama je pomembno, da skupina deluje kot celota, da člani med seboj kontaktirajo, ko so v krizi, ali pa gredo samo na kavico skupaj. Smo zelo povezani. Če je kakšen član v hudi stiski imamo skupino izredno.
Novembra smo imeli celodnevni »dan smeha« na Sviščakih. V vikendici smo jedle in se zabavale, se kepale in metale po snegu. Bilo je super.

Tudi preko poletja smo se dobivali.

2. TERAPEVTSKA SKUPINA

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 7

Tudi ta skupina se dobi vsak drugi in četrti četrtek v mesecu. Skupina je začela delovati septembra. Skupina je vodena pod supervizijo Mirana Možine. Intenzivno delamo na sebi.

Celoletni program sta sestavili obe skupini skupaj. Bili smo na novoletni večerji, aprila gremo v gledališče, v juniju načrtujemo pohod na Snežnik- izziv za našo članico, ki ima multiplo sklerozo. Junija pa imamo v načrtu delovni vikend na Mašunu. Tu bi rade speljale tudi kakšne delavnice in glede na to, da smo imeli v letu in pol le enega zunanjega predavatelja, upamo, da nam bo društvo priskočilo na pomoč- finančno za kakšnega zunanjega predavatelja.


Povzetek: obe skupini sta zelo povezani. Kar je pa najbolj bistveno, da so člani zadovoljni, da jim je obiskovanje skupine nagrada in se počutijo super.

Pred kratkim so navezali z nami steke tudi s Šentprima iz Postojne, s katerimi sedaj sodelujemo in so nam poslali tudi enega novega člana.

Smo tudi v fazi izpeljave predavanja o anksioznosti in depri (Emi) v gimnaziji v Ilirski Bistrici in razmišljamo, kaj lahko naredimo za našo mladino, katera ima velike težave v psihičnem zdravju.

Če bi imeli možnost bi bil zaželjen kakšen dober predavatelj.

Judita in Jerica


Kranj

Skupina za samopomoč Društva za anksiozne in depresivne motnje (DAM) v Kranju je imela svoja srečanja v letu 2011 redno na 14 dni vse leto v četrtkih ob 18. uri razen v poletnih mesecih. Kot vodja skupine sem začela delati septembra 2011, ko sem to odgovornost prevzela od  Jelene  Andoljšek.
Naša srečanja potekajo tako, da ima vsak udeleženec priložnost spregovoriti o težavi, s katero se srečuje, potem pa mu svetujemo iz lastnih izkušenj. Pri vodenju skupine mi občasno pomaga tudi sestra Ljubica Vouk iz Psihiatrične bolnišnice Begunje, ki naš pogovor spremlja s strokovnim mnenjem. Teme pogovora se razlikujejo od srečanja do srečanja. Ukvarjamo se pač z aktualnimi težavami, ki pa niso vedno iste. Se je pa pokazalo, da ima precej udeležencev težave v odnosih s partnerjem, kar potem izzove tesnobo in depresijo. Pomembna tema je bila tudi, kako reči »ne«.Veliko težav izhaja iz mladosti, a jih udeleženci le počasi osveščajo. Na srečanjih smo obdelali tudi različne druge teme; odnose na delovnem mestu, odnose z bližnjimi in odnose v družbi, ravnanje s čustvi, spoprijemanje s stranskimi učinki zdravil, izkušnje s psihoterapijo, izkušnje s psihiatri, seznanjanje svoje družine z našimi težavami, sprejemanje drugačnosti itd.
Na sestankih je bilo od 6 do 12 udeležencev. V času mojega vodenja je pristopilo 7 novih članov, ki so podpisali izjavo. Vsakemu novincu se predstavim in povem, da nisem terapevt, da sem zgolj nekdo, ki je zbolel za depresivno - anksiozno motnjo - sama moja predstavitev deluje izjemno pozitivno, saj se udeleženci počutijo sprejete in zato laže govorijo o svojih stiskah in jih tudi povedo. Tako so naši pogovori sproščeni in kolikor se da poglobljeni, tako da udeleženci odhajajo zadovoljni. Včasih nadaljujemo neformalne pogovore tudi po zaključku sestanka.
10. novembra smo imeli predavanje klinične psihologinje Aleksandre Meško z naslovom: Disfunkcionalna prepričanja kot dejavnik v razvoju anksioznih motenj in depresije.
Zadnje srečanje v decembru je bilo namenjeno prijateljskemu druženju.

Jožica Lavrič

Koper

Srečanja Obalne skupine za samopomoč obiskuje povprečno 9 oseb, s tem da je nekaj obiskovalcev stalnih, nekateri pa se izmenjujejo. V tem obdobju se je skupini pridružilo 32 novih članov.
Srečanja potekajo na 14 dni, ob torkih, v KS Žusterna, ob 20h, kot je želja večine članov. Na željo uporabnikov delujemo preko celega leta, torej tudi poleti.

V obdobju od 1.1.2011 do 31.12. 2011 so se poleg srečanj vršile še naslednje dejavnosti:

  • 5.4.2011 - PREDAVANJE UPORABA ZDRAVIL PRI ANKSIOZNIH MOTNJAH IN DEPRESIJI (mag. farm. Mateja Miklič)
  • 28.05.2011 - STOJNICA DRUŠTVA DAM ob DNEVU ZDRAVJA in prireditvi KOPER ZDRAVO MESTO (vodja skupine s člani)
  • 6.9.2011 - PREDAVANJE DISFUNKCIONALNA PREPRIČANJA KOT DEJAVNIK PRI RAZVOJU ANKSIOZNIH MOTENJ IN DEPRESIJE (A. Meško)
  • 17.9.2011 - STOJNICA DRUŠTVA DAM ob DNEVU MOBILNOSTI (vodja skupine s člani)
  • 26.11.2011 - DELAVNICA O PREMAGOVANJU ANKSIOZNIH MOTENJ IN DEPRESIJE / I. DEL (Emanuela Malačič Kladnik)
  • 10.12.2011 - DELAVNICA  O PREMAGOVANJU ANKSIOZNIH MOTENJ IN DEPRESIJE / II. DEL (Emanuela Malačič Kladnik)
  • 20.12.2011 - NOVOLETNO SREČANJE OBALNE SKUPINE

Kadar se nam pridružijo novi člani (kar na šestnajstih srečanjih so se nam pridružili novi člani), se najprej posvetimo predstavitvi skupine ter Društva DAM, delovanja obeh, pravil skupine  ter se seznanimo z motivi, ki so novega člana pripeljali v našo sredino.

Srečanja niso tematska, ampak se pogovori razvijajo glede na potrebe in želje članov. Vsak član lahko predlaga ali odpre temo pogovora. Zelo pomembna se je izkazala izmenjava informacij ter izkušenj in seveda moralna podpora. Skupaj se veselimo osebnih uspehov svojih članov, izboljšanja stanja. Pomemben  dejavnik je dejstvo, da se ljudje s podobnimi problemi bolje razumemo, saj so nam situacije povezane z motnjami oz. Boleznijo poznane.
Spekter motenj oz. bolezni, ki jih imajo člani Obalne skupine je zelo širok, morda pa so najbolj izraženi v številu ravno anksiozna motnja ter depresija, čeprav se pojavljajo tudi OKM, bipolarna motnja, borderline, shizotipska motnja, shizofrenija, socialna fobija ter druge motnje. Ravno tako je velik starostni razpon članov (med 20 do preko 60 let). Delitev med spoloma je cca pol/pol.

Včasih srečanja zaključimo na neformalen način s sprehodom ali skupnim obiskom kakšnega lokala. Na skupini se nam pridružijo včasih tudi podporne osebe ter tudi hišni ljubljenčki.

Člani lahko kadarkoli kontaktirajo vodji skupine v primeru potrebe. Glede dogodkov so, poleg obvestil na spletnem portalu društva DAM, obveščani tudi preko SMS sporočil, ker nekateri člani nimajo dostopa do interneta.
Poleg pripomočkov, ki so na razpolago na spletni strani društva DAM, katere propagiramo, imamo na razpolago še literaturo, ki se nahaja v prostorih, kjer srečanja potekajo, in je nekaj last društva DAM, nekaj KS Žusterna, nekaj pa last vodij. KS nam je dala na razpolago tudi omaro za hranjenje našega gradiva.

Delavnice in predavanja so odprtega značaja, torej je vstop prost, tako za člane, kakor tudi za ostale občane.
Člani  in vodji pogrešamo stalno ali vsaj občasno (npr. Mesečno) prisotnost strokovnjaka - psihoterapevta, psihologa, psihiatra - da bi lahko dobili strokovne odgovore na svoja vprašanja. Žal Mateja Miklič (spec. psihoterapije transakcijske analize) ne prihaja več redno na skupino.

Vodji:
Tamara m. Frankarli
Mirjana Markežič

Celje

Lucija Beškovnik
Obdobje dela 2011
Št. ur dela: 102 ur
Povprečno št. Udeležencev na srečanje: 8,8

Poročilo srečanj članov skupine DAM na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje obdobje 2011

    Srečanja potekajo vsak ponedeljek od 18.00 do 20.00. Udeležba na srečanjih je različna, v povprečju pa na srečanja pride največ članov v hladnejših mesecih.

    Skupina ima tri moderatorje, ki usmerjajo pogovor in vsaj eden izmed njih je vedno prisoten na skupini.

    Občasno nas obiščejo tudi strokovnjaki in nam razširijo znanje o najrazličnejših temah (Tabela 1).
.

Tabela 1. Teme vabljenih predavateljev
DATUM
STOKOVNJAK
TEMA
ŠT. UDELEŽENCEV
21.3.2011
Mag. Andrej Planinšek
Popotovanje po Patagoniji
7
28.3.2011
Psihoterapevt Milenko Kovačević
Krivda, jeza…
            7
19.09.2011
Ga. Nana Terbovc
Romanje-španski Camino
16
22.10.2011
Milenko Kovačević (psihoterapevt)Stres, težave na delu, kako postaviti meje, samospoštovanje, odnos s starši 
10
19.11.2011
Prof. Dr. Mojca Z. Dernovšek, spec. Psihiatrije
Premagovanje anksioznosti in depresije
17
12.12.2011
Klinična psihologinja Aleksandra MeškoOsebnostne lastnosti kot vir anksioznih motenj in depresije
14

Tabela 2. Teme, o katerih teče pogovor na srečanjih
DATUM
ŠT.
TEME POGOVORA
3.01.
11
Praznovanje, po-praznično vzdušje, anksioznost (začetek, stopnjevanje, lajšanje, zdravljenje), depresija in samomorilnost.
11.01.
10
Začetek jemanja antidepresivov, stranski učinki, rak, nerazumevanje in nasilje družinskih članov, somatske bolezni.
17. 01.
9
Nespečnost, sprememba terapije, hujšanje, telesna aktivnost, zdrava prehrana, vegetarijanstvo.
24. 01.
5
Kako zapolniti prosti čas, tekoči dogodki, organizacija delovanja skupine
31. 01.
4
Terapija, zmanjševanje zdravil, napredek stalnih članov, recidiv bolezni.
07. 02.
9
Tekoči dogodki, uporaba zdravil-izkušnje z antipsihotiki, izpoved novinca
14. 02.
7
Stranski učinki zdravil, zdravljenje v bolnici, partnerska zveza, izboljšanje zdravstvenega stanja, menjava zdravnika.
21. 02.
8
Nespečnost, zdravljenje z zdravili, tesnobnost, črne misli, pomirjevala, alternativno zdravljenje, organske bolezni, samomorilne misli.
28. 02.
6
Preživljanje prostega časa, trenutno počutje, tekoči dogodki, promet in razmere na cesti, potovanja in riziki, izkušnje z zdravili.
07. 03.
6
Tekoči dogodki, zdravstvene debate, zdrava prehrana, delovna pravna zakonodaja
14. 03.
8
Imeli smo pogostitev ob 80. Rojstnem dnevu naše stalne članice. Teme so bile: psihoterapija, psihoterapevtski napredek, vloga psihoterapije pri zdravljenju, zniževanje doze tablet in počutje, recidiv in remisija bolezni.
21. 03.
7
Najprej nam je mag. Andrej Planinšek predstavil zanimivo popotovanje po Patagoniji, nato smo nadaljevali s skupino. Teme: vzroki za psihozo, vpliv psihoterapije na vedenje in počutje, odnos s starši, odhod od doma, izboljšanje razpoloženja po novi terapiji.
28. 03.
7
Na skupino je ponovno prišel psihoterapevt Milenko Kovačević. Imeli smo zelo zanimivo predavanje in delavnico na temo krivde, samozadovoljstva, samokritičnosti, pohvale, jeze…
04. 04.
6
Tekoča problematika, svetovna kriza, zdrava prehrana.
       11. 04.     7Pomlad, boljše počutje, telesna aktivnost, hospitalizacija dveh članov skupine.
       18.04     6Praznovanje rojstnega dneva, vrnitev starega člana iz bolnice. Odvajanje od pomirjeval, kuhanje in zdrava prehrana, psihoza, depresija, nova generacija in obnašanje mladih
09. 05.
7
Anksioznost, panični napadi, zdravila, psihoterapija, bližajoče se počitnice.
16. 05.
10
Ločitev, depresija, trenutno počutje, informacije novim članom, izpovedi novincev.
17. 05.
9
pridružila se nam je nova članica, počutje
23. 05.
8
Poslabšanje stanja, depresivno razpoloženje, misli na samomor, jemanje zdravil, alternativno zdravljenje, socialna mreža.
30. 05.
9
Spanje, obisk pri hospitalizirani članici, uravnavanje teže, zdravstveno stanje, zdravila in stranski učinki, doziranje, fibromialgija-predstavitev novinke, homeopatska zdravila.
06. 06.
7
Anksioznost, socialno izobčenje, depresija, zasvojenost z zdravili, želja po partnerskem odnosu.
13. 06.
9
pPrenehanje z jemanjem zdravil, depresija, psihoterapevt, menjava psihiatra, panični napadi, travme v otroštvu.
20. 06.
9
Knjige in branje, prehrana, alergije, dopusti, počutje članov-poročanje.
27. 06.
5
Družina in odnosi z družinskimi člani, zdravljenje, počitnice.
04. 07.
9
Spanje, vzgoja otrok, branje, alternativa, kitajska tradicionalna medicina.
11. 07.
9
Knjige, vremenske spremembe in počutje.
18. 07.
8
Naše počutje, molitev, duhovnost, vegetarijanstvo, zdrava prehrana, odvisnosti.
25. 07.
9
Partnerski odnosi, zaljubljenost, ljubezen, razpad zveze, iskanje partnerja, navezanost na starše.
01. 08.
8
Različne metode psihoterapije, duhovnost, sproščanje, prehrana
08. 08.
9
Šport, hrana, partnerstvo, otroci, počitnice.
16. 08.
10
počitnice, trenutno počutje, tekoči dogodki, akcijski načrti
22. 08.
7
Počutje, zdravila, nova članica se je predstavila.
29. 08.
9
Počitnice, družina in odnosi znotraj družine, nespečnost, tesnoba, depresija, zdravila in stranski učinki.
05. 09. 
8
Manična depresija, nova zdravila, dopust in oddih, velik apetit in debelost zaradi psihiatričnih zdravil.
12. 09.
9
Tesnoba, depresija, invalidska upokojitev, vsakdanje težave.
26. 09.
7
Finančna stiska, odnosi v družini, osamljenost, želja po delovnem mestu.
03. 10.
14
Psihoterapija, zdravljenje, obiskovanje raznih skupin in delavnic, zaljubljenost, ljubezen, partnerstvo.
10. 10.
11
Potovanja, težave na poti, počutje, Ozare, Šent, predstavitve novincev.
       17.10
     12
Telesne težave, bolezni, domače živali, depresija, ukleščen um, socialna izolacija.
24. 10.
10
Bipolarna motnja, depresija, misli o samomoru, apatija, brezvoljnost.
07. 11.
9
Prekinitev partnerske zveze, osamljenost, živeti sam, pogrešanje staršev, želja po partnerju.
14. 11.
11
Zdravstveno stanje, akutne težave, izpoved novinke, kriza, misli na samomor, razpad zveze.
21. 11.
7
Metode sproščanja, skupina DAM, moteči člani skupine.
      28.11
     11
 Zdravila, trenutno počutje, zima, sproščanje.
05. 12.
6
Zimski čas, depresija, gibanje, domača zdravila, partner.
19. 12.
15
Zaključek leta!


Lucija Beškovnik

 

Novo mesto

V letu 2011 se je Dolenjska skupina za samopomoč sestala 21x.

Povprečno število udeležencev je bilo 7 članov, od katerih je kar nekaj stalnih. Pridejo pa tudi novi udeleženci, ki za nas izvedo preko foruma,
televizije, nekatere pa k nam napoti tudi njihov psihiater.

Naše srečanja trajajo 2 uri. V času poletnih počitnic s srečanji prenehamo, ker gredo naši člani na dopust. Tako smo imeli v lanskem letu zadnje srečanje  24.6.2011,nato pa smo se zopet sestali 2.9.2011. Takrat smo tudi spremenili našo uro srečanja, ki je bila prej od 18.00-20.00, na uro pozneje, torej od 19.00 - 21.00. Srečanja imamo ob petkih, na 14 dni, v sejni sobi društva Ozara, na Rozmanovi ulici 10 v Novem mestu.

12.6.2011 smo Dolenjci organizirali piknik v Šmarjeških toplicah, ki je bil kar epo obiskan, pa tudi zelo prijeten dogodek.

25.11.2011 smo imeli predavanje z naslovom DISFUNKCIONALNA PRAVILA IN PREPRIČANJA KOT DEJAVNIK V RAZVOJU ANKSIOZNIH MOTENJ IN DEPRESIJ, ki ga je izvajala klinična psihologinja Aleksandra P. Meško.
Predavanje je bilo izredno zanimivo in vsi udeleženci smo se strinjali, da so tudi takšna predavanja in delavnice v veliko pomoč pri premagovanju težav z anksioznostjo, depresijo, slabo samopodobo, socialnofobijo ipd.

V največje zadovoljstvo mi je, ko vidim, da vsi udeleženci skupine za samopomoč, zelonapredujemo. Nekateri so pričeli z obiskovanjem psihoterapije, nekaterim pa pomaga žeto, da lahko v varnem okolju naše skupine, govorijo o sebi in svojih težavah. Ponosna sem, dase člani pri nas dobro počutijo, da nam zaupajo in se tudi radi udeležujejo srečanj.

Lahko rečem, da naša skupina res živi, diha in se razvija. Zato se bom še naprejtrudila za dobro in sproščeno vzdušje, ki je predpogoj, da se udeleženci dobro počutijopri nas.

Slavka Kafol

Maribor

Srečanja skupine za samopomoč v Mariboru so potekala na dva tedna ob četrtkih ob 18. Uri. Srečevali smo se v prostorih dnevnega centra Ozare. Na srečanja je prihajalo od 4 do 9 uporabnikov. Teme srečanj smo določili sproti glede na potrebe in želje obiskovalcev skupine.  Na vsakem srečanju pa smo posebno pozornost posvetili novim obiskovalcem, če smo jih imeli. Zdi se zelo pomembno, da človeka, ki se opogumi in pride na srečanje skupine, prijazno sprejmemo in mu ponudimo podporo ter ga opogumimo za nadaljnje iskanje pomoči. Izkaže se, da je skupina za samopomoč večkrat prvi korak na poti iskanja pomoči.  
Velik pomen ima medsebojna podpora, delitev svoje izkušnje, priporočila drugih uporabnikov glede nadaljnjega iskanja pomoči. Velikokrat se pojavljajo vprašanja v zvezi z jemanjem zdravil in njihovimi stranskimi učinki, pa tudi razne izkušnje  s psihiatri in psihoterapijo. Dragocena je sama delitev svoje težave z drugimi, saj obiskovalci opisujejo  izboljšanje in razbremenitev že zgolj s tem, da niso edini, ki se jim dogaja slabo počutje.
Sodelovali smo z psihologinjo Vito Poštuvan in  Aleksandro Meško s čemer so bili obiskovalci skupine zelo zadovoljni in si podobnih dogodkov želijo tudi v prihodnje.
Težava, ki sem jo sama občutila je bil velik občutek odgovornosti za redno prihajanje na skupino poleg ostalih obveznosti. Idealno za takšno skupino se mi zdi izmenično vodenje ali sovodenje, da se to breme porazdeli.  Menim, da se bo to realiziralo v letu 2012.

Bernarda Dajčman

Murska Sobota

V času od 10.1. 2011 in 13.6.2011 smo se sestali 11x, redno na vsakih 14 dni. Prihajale smo tri članice in en član. Po koncu poletnih počitnic srečanj nismo obnovili, ker ni bilo interesa. Bila pa sem na voljo za individualne razgovore, kadar me je kontaktiral kak posameznik.
Vodja sem se udeležila izobraževanja  Obvladajmo anksioznost, na katerem je predavala dr. Mojca Dernovšek.

Aktivnosti Maja Valič-predsednice društva DAM

  • - vodenje razpisov, spremljanje, poročila
  • - koordinacija programov in dela znotraj društva
  • - vodenje projekta Telebani
  • - vodenje švicarskega projekta
  • - stiki z donatorji, sponzorji


Ostale aktivnosti

  •     Od leta 2007 dalje je društvo učna baza pri realizaciji prakse za študente psihoterapije (SKZP in Univerza Sigmunda Freuda, Dunaj)
  •     mar. 2011- sodelovanje na FAMNIT Koper kot predavateljica v okviru predmeta Biopsihologija
  •     maj 2011- sodelovanje na Triple I conference, Koper, Nina Štojs
  •     letni piknik društva DAM, 12.6.2011
  •     avg. obisk skupine v Ilirski Bistrici
  •     predstavitev društva, 17. Septembra 2011 v okviru Evropskega Tedna Mobilnosti v Kopru
  •     koncert za destigmatizacijo v Kopru, okt.
  •     teden duševnega zdravja, okrogla miza Kako si, organizator DPS ,oktober 2011
  •     od oktobra 2011 pričeli z prevajanje člankov s spletne strani Mental Healthy
  •     supervizija za sodelavce Dama
  •     24, nov. 2011 - sodelovanje na projektu Community Mental Health training programme (Šentprima) kot predavateljica
  •     DARS - sodelovanje
  •     policija- sodelovanje
  •     Okrogla miza v organizaciji ZZZV, o dobrih praksah in združevanju vseh organizacij za duševno zdravje na Obali (december 2011), sodelovala    Emanuela Malačič Kladnik
  •     17.12.2011. Novoletno srečanje društva DAM
  •     soizdajatelji knjige Motnja pozornosti in hiperaktivnost za telebane
  •     soizdajatelji knjige Kognitivno-vedenjska terapija za telebane


Slovensko-švicarski program sodelovanja za zmanjšanje gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni Evropski uniji

  •     Spletni tečaj Kognitivno-vedenjske terapije v sedmih korakih
  •     Orodje za anksiozne motnje - Informacije in načini za učinkovito spopadanje z anksioznostjo in anksioznimi motnjami.
  •     Orodje za depresijo - Informacije in načini za učinkovito spopadanje z depresijo.
  •     Knjiga OBVLADAJMO ANKSIOZNOST - priročnik z delovnimi listi za vodje delavnic in predavatelje
  •     ANKSIOZNOST - pomoč pri spoprijemanju z anksiozno motnjo
  •     Premagovanje depresije za najstnike je vodič, namenjen mladim z depresijo.
  •     Kako pomagati otrokom z anksioznimi motnjami: priročnik za starše in družinske člane otrok z anksioznimi motnjami ter vse ostale, ki želijo otrokom pomagati pri premagovanju težav z anksioznostjo..
  •     Informativni listi za pomoč ljudem z diagnozo depresije - Predstavljamo vam tri zanimive informativne liste, ki bodo prišli prav vsem tistim, ki se spopadajo z depresijo.


Medijske aktivnosti

- 27. 9.2011 -  Žurnal 24.si: Panika? Štejte od sto nazaj, http://www.zurnal24.si/panika-stejte-od-sto-nazaj-clanek-136109 Pika Bensa
- 11.10.2011- Revija Jana, 11.10.201: Pogumno proti depresiji (Maja Valič)
- 16.10.2011.- Radio Trst  - o društvu, koncertu, knjigah - Emanuela Malačič Kladnik
- 26.11.2011- Knjižni sejem, Duševno zdravje – kako knjige s področja duševnega zdravja vplivajo na večjo poučenost posameznika in zmanjšanje stigma, Nina Štojs, Pika Bensa
6.12.2012.Žurnal 24.si: Premagajte depresijo, http://www.zurnal24.si/premagajte-depresijo-clanek-142359, Pika Bensa v
- 22.12.2011- Ambulanta 202, O društvu, projektih (Maja Valič)


ČLANI

66 novih , skupaj 639

AD 4/

Splet - poročilo globalnega administratorja Stanka Ivančiča

Letos maja meseca bomo dosegli 7. leto naše uspešne prisotnosti v spletu, s čimer se ne more pohvaliti veliko neprofitnih društev. Redka spletna mesta,  delujejo  uspešno in s konstantno rastjo popularnosti. Nebojse.si, je eno izmed slednjih. Največja zasluga za dolgoletno uspešno dejavnost gre skupini požrtvovalnih navdušenk in navdušencev, ki od skromnih začetkov še vedno vztraja skupaj in drugih, ki so se nam pridružili.  
Na portalu, oziroma spletnemu glasilu društva, kjer je glavna urednica Maja Valič in odgovorna urednica Emanuela Malačič Kladnik imamo 2 aktivna,oziroma dejavna  urednika  z nadimki: Lost in HisTer. Na Forumu pa skupina moderatorjev, oziroma uredništva foruma šteje 2 moderatorja posameznih forumov, (bikica66 in Tejama, odšli sta Eli in Barbra), 3 globalne moderatorje (Aslan, koklja in masi) in 5 administratorjev (Anchi, DAMa, HisTer, Lost in martin64). Lost je bil, na njegovo privolitev umeščen med administratorje oktobra 2011. Torej šteje skupina moderatorjev na forumu 10 članov in članic. Ob tem imamo še posebno skupino, ki smo jo imenovali »Sodelavec/sodelavka DAM«, ki šteje 16 članov in članic. Ti naj bi bili dejavni člani in članice, ki sodelujejo pri projektih Društva DAM. Nekateri, oziroma nekatere so obenem tudi vodje skupin za samopomoč.  Iz te skupine žal nekateri niso že dolgo več dejavni na forumu in ti so naslednji: Starlight (zadnjič prijavljena maja 2010), Simonka (zadnjič prijavljena julija 2010), Lucy80 (zadnjič prijavljena marca 2010), Eli (zadnjič prijavljena avgusta 2011) in Francka (zadnjič prijavljena oktobra 2011). To pomeni, da je v skupini »Sodelavci DAM sedaj 11 aktivnih članov in 5 neaktivnih.

Obiskanost spletišča še vedno počasi narašča, čeprav ne več toliko, kot v letih, smo se šele uveljavljali. Forum, e-glasilo in druge rubrike spletišča obišče dnevno od 1.200 do 2.200 uporabnikov, mesečno od 20.000 do 30.000 različnih uporabnikov, ki ustvarijo od 38.000 do 55.000 posameznih obiskov in 226.000 do 500.000 ogledov posameznih strani mesečno in se povprečno zadržijo na spletišču 15 minut. 60%  vseh obiskovalcev se vrača, kar je zelo veliko. Številčnost uporabnikov pa ne pomeni tudi večjo dejavnost uporabnikov, saj s povečanjem števila uporabnikov, upada povprečna dejavnost posameznih uporabnikov. Najbolj pogoste ključne  besede s pomočjo katerih nas najdejo na iskalcih (Google, Najdi.si) so: nebojse, društvo dam, dam, forum, ne boj se, cipralex, paroxat, depresija, velbrutin, cymbalta, terapevti, lexaurin, zoloft, helex, itd,…

Še vedno je vsakodnevno dobro obiskan tudi arhiviran forum, ki smo ga arhivirali pred dvema letoma, točno 9. Maja 2008. Na arhiviranem forumu uporabniki lahko le prebirajo prispevke, ki so zgleda še vedno aktualni glede na gledanost. Mesečno je od 150.000 do 280.000 ogledov (klikov).

Na delujočem, oziroma na forumu v katerem registrirani uporabniki sodelujejo, je od 520.000 do 770.000 ogledov (klikov) mesečno. Vsak dan se registrira povprečno 5 novih uporabnikov. Registriranih uporabnikov je preko 4.130 in od teh je 400 takšnih, ki so na forumu dejavni najmanj enkrat tedensko in 700 takšnih ki so dejavni najmanj enkrat mesečno. Uporabniki vpišejo povprečno 196 prispevkov (postov) dnevno in veliko se med seboj dogovarjajo tudi preko osebnih sporočil. Na Forumu je ob dnevnih »špicah« od 50 do 80 uporabnikov istočasno,  4.138 uporabnikov je vpisalo 274.970 prispevkov v 6.567 temah. Na Forumu je bilo, od aprila 2008 do 24. marca 2012, zabeleženo 27.646.738 ogledov (klikov), kar je impresiven podatek.

V klepetalnici,  je največ uporabnikov zvečer, a včasih tudi med dnevom. Klepetalnica se je prijela in uporabniki so jo dobro sprejeli.

Z napadi spamerjev imamo vsak dan veliko dela, kar pa za enkrat uspešno obvladujemo. Ker so to večinoma prekaljeni spamerji iz ZDA, Rusije, Ukrajine, Poljske, Brazilije, Romunije, in drugi, ki z različnih strežnikov poganjajo skripte (kratke programe v PHP skriptnem jeziku), te strežnike blokiramo. Problem so tisti iz Slovenije, čigar IP številke ne moremo blokirati, ker bi s tem onemogočili dostop nekaterim nič krivim uporabnikom iz slovenskega omrežja. Takšnih je na Forumu vse več, a, kot sem že zapisal problem obvladujemo, tudi zaradi budnih moderatork in administratorjev

V preteklem letu smo opravili veliko dela pri moderiranju in administriranju foruma, a še veliko več  pri urejanju spletnega glasila (portala) Društva Dam. Na portalu, smo dodali dve novi rubriki: »Orodja za samopomoč« podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji in »Shrambo datotek«, kamor smo uvrstili kar nekaj knjig in dokumentov za prenos/download. Shramba datotek je samostojna aplikacija, ki smo jo priredili našemu portalu in prevedli v slovenski jezik. Glede na to, da so prenosi datotek s strani uporabnikov presegli naša pričakovanja, lahko zatrdimo, da bila novost uspešno sprejeta od uporabnikov.

Stanko Ivančič – HisTer

AD 5/

Poročilo o finančnem poslovanju za leto 2011


    POROČILO O FINANČNEM POSLOVANJU DRUŠTVA V LETU 2011
           
PRIHODKI

nepridobitna dejavnost

PRIHODKI IZ PRORAČUNA:

Švicarski prispevek
32.116,51
MOL mestna občina Ljubljana
2.600,00
MZ ministrstvo za zdravstvo
1.874,59
MOK za koncert     1.000,00

MOK zdravje            400,00

MOK sociala            170,00

MOK skupaj              1.570,00 
MDDSZ ministrs.za delo,družino in soc.zadeve
2.720,00
PRIHODKI IZ PRORAČUNA SKUPAJ:
8.764,59
članarine članov
323,75
Donacije          5.928,61
nepridobitna dejavnost skupaj
47.133,46
 
 
pridobitna dejavnost
 
najemnine na portalu KRKA
2.333,28
sponzorstvo za telebane LEK 1000, JOHNSON  5000
6.000,00
prispevki članov za pomoč družini
415,00
prispevki  za izlet
360,00
prispevki članov za delavnice
            190,00
prihodki reklame na internetu: PASADENA
1.858,82
prihodki obresti na TRR
3,64
pridobitna dejavnost skupaj
11.160,74
 

SKUPAJ PRIHODKI
58.294,20
 

SKUPAJ STROŠKI OZ. ODHODKI

 

IZ ŠVICARSKEGA PRISPEVKA:
24.084,58
PLAČA
11.568,00
AVTORSKI HONORARJI (AH)
10.858,06
PODJEMNA POGODBA
1.658,52
MDDSZ                                895,16

MOK                                    490,00

MOL                                  1500,00

MZ                                  1.162,58

ZBIRKA TELEBANI               8.943,32        
ostalalih sredstev                 818,06            818,06
STROŠKI ZA AVTORSKE IN PODJEMNE IN PLAČE SKUPAJ:        37.893,70
  

OSTALI STROŠKI:

 
najemnine          1.044,00
stroški za delavnice,skupine za samopomoč          1.567,00
stroški tiska knjige za telebane          3.676,21
letaki,katalogi-promocija
          3.262,57
stroški predavanj

            850,00

stroški izleta

            360,00

intelektualne storitve-lektura,strokov.literatura,stroš.izobražev.
          2.097,29
stroški pisarniškega materiala
            466,06
nakazilo družini z zbranimi sredstvi
            415,00
ostali stroški in odhodki: drobni material,bančni stroški,telefonija          2.183,79
str.plačil.prometa,str.repreznatce,poštnina,stroš.interneta
            932,02
ostali stroški storitev
            143,56
SKUPAJ STROŠKI OZ.ODHODKI
16.997,50

Ljubljana,marec 2012                                       

AD 6/

Načrti aktivnosti za leto 2012

  • - manj sredstev
  • Projekti v l. 2012 - financiranje programa
  • - pričakujemo odgovor na prijavo na razpis MDDSZ
  • - izvajamo razpis Mestne občine Ljubljana
  • - nadaljujemo in se na novo prijavimo na  razpis MZ
  • - sodelovanje pri organizaciji klasičnega koncerta v počastitev Dneva duševnega zdravja - skupaj z ostalimi društvi s področja duševnega zdravja, okt. LJ
  • -  koncert za destigmatizacijo okt. 2012, Koper
  • - sodelovanje s koprskim ZZV-jem in vsemi organizacijami za duševno zdravje, ki so prisotne na Obali in s PB Idrija. V sklopu tega sodelovanja se bomo prijavili na razpis za INTERREG projekt s Hrvaško, da bi pokrili regijo slovenske in hrvaške Istre. Želimo napraviti oceno stanja in seveda ugotoviti, kakšne so potrebe uporabnikov na tem območju, hkrati pa jim omogočit dostop do tega, kar potrebujejo - vodi Emanuela Malačič Kladnik
  • - namensko zbiranje denarja za prenovo spletne strani
  • - pridobivanje novih sodelavcev
  • - več avtorskih prispevkov
  • - povezovanje s tujimi spletnimi stranmi in prevajanje tujih, kvalitetnih besedil
  • - izobraževanje
  • - skupni izlet
  • - Telebani


AD 7/

Razno

Nova skupina v Grosupljem.
Skupina SG počasi pridobiva člane.
Predsednica društva bi drugo leto rada predala svojo funkcijo. Razlog je predvsem osebne narave, vsekakor pa namerava biti še naprej aktivna. Za svojo zamenjavo predlaga gdč. Nino Štojs, ki že nekaj časa sodeluje pri izvajanju projektov,  sodelovanju z mediji , itd.


Sklepčnost:
Ob 17.00 uri je bilo prisotnih 8 članov od 32 članov* (za člane z volilno pravico se šteje tiste, ki so prispevali članarino). Glede na to, da ni bila prisotna več kot polovica članov, smo počakali 30 minut in ponovno glasovali ter zaključili z občnim zborom ob 17.45 uri.
Prisotnih 8 članov.
Sklepčnih 8  članov.

 
Zapisala:
Mateja Mlakar
l.r.
Overitelja zapisnika:
Nina Štojs
Maja Valič
 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami