NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Članki in novice
Novice in članki
Okrogla miza - več pogovora, manj psihofarmakov Natisni E-pošta
Aktualno
Vpisal: DAMa   
12. 05. 2006
ImageV torek, 9. maja, sem se udeležila okrogle mize v Cankarjevem domu na temo Več pogovora, manj psihofarmakov v organizaciji Sveta uporabnikov šent-a. Kljub temu, da se uporabniki šenta srečujejo oziroma obolevajo za drugimi vrstami duševnih motenj, s katerimi se soočamo mi, je bilo zelo zanimivo. Prisotni so bili tudi predstavniki farmacevtskih družb, Zavoda za zdravstveno varstvo, psihoterapevti, psihiatri ter predstavniki alternativne medicine.
Preberite več...
 
Praznujemo obletnico! Natisni E-pošta
Aktualno
Vpisal: DAMa   
09. 05. 2006
ImagePraznujemo svojo prvo obletnico!

Spoštovani uporabniki in uporabnice, izteklo se je prvo leto obstoja našega portala in foruma. Ustvarjalci in oblikovalci smo nemalo presenečeni, da je Nebojse.si dosegel takšen uspeh. Ne samo po številu prijavljenih in sodelujočih, uspel je postati prvo slovensko spletno križišče vseh, ki iščejo pomoč ali podporo v premagovanju anksioznosti in depresije. Na tem mestu se uredništvo zahvaljuje vsem uporabnikom, ki so v prvem letu delovanja s svojo prijaznostjo, sočutjem, pogumom, izkušnjami, znanjem, pridnostjo in vestnostjo pomagali napraviti forum takšnega, kot je. Uporabniku prijazen vir informacij in podpore.

Vaše sodelovanje je neprecenljivo in s tem ko pomagate sebi, pomagate tudi drugim, saj se učimo tudi iz izkušenj, napak in uspehov drugih.
Preberite več...
 
Vam je všeč tukaj? Za zdaj ja Natisni E-pošta
Iz medijev
Vpisal: DAMa   
03. 05. 2006
ImageOzek hodnik oddelka B za prolongirano terapijo Psihiatrične klinike v Ljubljani. Zdrsane stene, občutek socrealizma; po hodniku s počasnim korakom drsa starejši gospod v bolniški halji, njegova usta so rahlo odprta, pogled strmi v prazno. Stopam za psihiatrinjo oddelka B dr. Ingrid Velikonja, nasproti pride mlajši moški, oblečen je v srajco in kavbojke, v očeh ima podoben odsoten izraz. Najprej ponudi roko dr. Velikonji in jo dolgo zadrži v dlani. Na klopi ob steni sedi krhek gospod in se z rahlo namrgodenim obrazom obrne k meni: »Vam je všeč tukaj?« »Za zdaj ja,« se nelagodno smehljam. »No, ostanite tukaj teden, mesec, pa boste videli, kaj to pomeni. Ne bo več razlike med nami in vami.«
Preberite več...
 
Kaj je anksioznost? Pogovor z dr. Klemnom Reboljem Natisni E-pošta
Aktualno
Vpisal: DAMa   
25. 04. 2006

Uvod: “Psihiater mi je rekel, da sigurno nimam depresije ampak tesnobnost. Razliko mi je opisal takole: pri depresiji si v stanju, da stojiš na mestu in ne moreš narediti koraka nikamor. Pri tesnobnosti pa korakaš ali pa tečeš na mestu in pri tem porabljaš ogromno energije. Če sebe pogledam, bi se s tem opisom lahko kar strinjal.”


Katere so anksiozne motnje?

Anksiozne motnje so zelo pogoste psihične motnje in prizadanejo več kot 10 % ljudi po vsem svetu.  Če vam opišemo simptome se vam bo zazdelo, da ste to vsaj enkrat v življenju že doživeli:

Preberite več...
 
Psihiatrinja odgovarja Natisni E-pošta
Odgovori psihiatrinje
Vpisal: Hister Caprae   
23. 04. 2006

ImageVprašanje

Pozdravljeni!
Za začetek se vam zahvaljujem za vaše sodelovanje z nami DAM-ovci. Res kapo dol. Postavila bi vam rada eno vprašanje, ki se vam morda ne bo zdelo tako resno, mene pa praktično uničuje. Stara sem 20 let, moja diagnoza je panična motnja + depresija, predvsem se je oboje manifestiralo v obliki hudih telesnih bolečin. Sedaj že 7 mesec jemljem Asentro 100mg na dan. Počutim se kar vredu, nobenih paničnih napadov ipd., samo glavoboli še nastopajo. Pojavil se je pa nek drug problem - nekontrolirano se redim. Zredila sem se že skoraj 10 kg odkar sem začela s terapijo.
Preberite več...
 
Psihiatrinja odgovarja Natisni E-pošta
Odgovori psihiatrinje
Vpisal: Hister Caprae   
17. 04. 2006

ImageVprašanje

Imam depresijo. Stara sem 43 let, razvezana 2 leti, imam hčerki stari 14 in 19 let, ki živita z mano oz. starejša študira v Ljubljani in je doma konec tedna. Prva depresivna epozoda se mi je pojavila pri 25 letih, eno leto sem jemala antidepresiv, na začetku tudi pomirjevala in zelo kratek čas tudi uspavalo. Kasneje sem nadaljevala s prsihoterapijo, ki je trajala nekaj let. Leta 1995 sem ponovno “padla” in antidepresiv mi je predpisala splošna zdravnica (Portal), jemala sem ga dve leti.  Po enem letu je spet sledilo poslabšanje, spet sem dobila Portal oz. Prozac in ga jemala dve leti.

Preberite več...
 
Marušič ni več direktor Inštituta za varovanje zdravja Natisni E-pošta
Aktualno
Vpisal: DAMa   
15. 04. 2006
ImageLJUBLJANA - Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) od petka ne vodi več dosedanji direktor Andrej Marušič, ki se mu mandat uradno sicer izteče v nedeljo, temveč v. d. direktorice Ada Hočevar Grom, predstojnica centra za zdravstveno ekologijo na IVZ. Svet zavoda namreč pri tehtanju med prijavljenima kandidatoma za to mesto - poleg Marušiča se je prijavil še Ivan Eržen z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje -, ni izbral nobenega, zato je bilo treba poiskati novo rešitev.
Preberite več...
 
Možganska operacija za depresijo Natisni E-pošta
Iz medijev
Vpisal: DAMa   
13. 04. 2006
Image“Odločila sem se za počasno predoziranje”
Ko nič ni moglo ozdraviti njene depresije,  je Cathy Wield pristala na možgansko operacijo.

Leta 1994 sem delala kot zdravnica na Oddelku za nezgode in urgenco. Z možem Philom sva zamenjala vlogi, on je skrbel za najine štiri otroke, da sem se lahko posvetila karieri. S to ureditvijo smo bili vsi zadovoljni.
Priznam, da moje življenje še zdaleč ni bilo običajno: zaznamovale so ga številne nenavadne poteze, vendar nobena taka, zaradi katere bi se dalo napovedati začetek depresije, ki se je pojavila decembra tistega leta.
Preberite več...
 
Psihiatrinja odgovarja Natisni E-pošta
Odgovori psihiatrinje
Vpisal: Hister Caprae   
12. 04. 2006
ImageVprašanje

Pozdravljeni, imam vprašanje v zvezi z mojim zdravjem... Imam vse telesne znake depresije-bolečine v želodcu, tresenje, grozna tesnoba... Nimam pa nobenih duševnih znakov, kot so potrtost, obup, zaprtost... Kaj mi sploh je? Bila sem pri zdravniku, psihiatrinji, ki v bistvu ni ugotovila nič posebnega, dala pa mi je tablete eglonyl, ki sem jih jedla pol leta 1 na dan, zdaj pa počasi zmanjšujem in jem samo še pol tablete vsak drugi dan Čeprav je moje vprašanje prav malo zmedeno, me zanima vaše mnenje o tovrstnih primerih. Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

Preberite več...
 
Psihiatrinja odgovarja Natisni E-pošta
Odgovori psihiatrinje
Vpisal: Hister Caprae   
10. 04. 2006

ImageVprašanje
Lep pozdrav
Psihijater je postavil diagnozo bipolarna motnja, hkrati pa imam razno razne fobije. Najbolj mučna je strah pred ljudmi. Najbolj boleče pa kljub vsemu doživljam bipolarno motnjo, ker povzročim precej zmede v odnosu z ljudmi. Ne vem ali se to dvoje prepleta ali kako je s tem. No, bistveno vprasanje je, ali se bipolarna motnja lahko ozdravi in kako lahko sama vplivam na to. Ali pa morda kje in kakšno pomoč naj poiščem. Povem lahko, da sem že precej let hodila k psihologu in na hipnoze, pa nekakšnega posebnega izboljšanja ni bilo. Zdravila jemljem redno. Zelo bom hvaležna za vaš odgovor.


Preberite več...
 
duševne bolezni in stigma: kosanje s posmehom Natisni E-pošta
Iz medijev
Vpisal: DAMa   
04. 04. 2006
ImageZastareli stereotipi in diskriminacija boleče opominjata na prisotnost stigmatizacije duševnih bolezni
Najbrž ste že kdaj slišali ravnodušno in prosto izrečene besede – psiho, šizo ali norec. Ali pa ste na televiziji slišali šale o “prismojencih” in likih v prisilnem jopiču. Morda ste celo zasledili izjave znanih ljudi, ki drugim svetujejo, da bi “potrebovali psihiatra”.
A za tiste, ki trpijo za duševnimi boleznimi ali njihove sorodnike, take besede in pripombe niso zgolj nedolžna zabava, temveč le spodbujajo stigmo glede duševnih bolezni. Stigma je boleča in ponižujoča, vendar z njo lahko shajamo in se ji tudi upiramo.
Preberite več...
 
Odgovor psihiatrinje Andreju Natisni E-pošta
Odgovori psihiatrinje
Vpisal: HisTer   
02. 04. 2006

ImageVPRAšANJE Andreja:
Pozdravljeni!
Sem 27-letni študent iz Ljubljane in vam pišem v zvezi z dogodkom, ki se mi je pripetil pred približno tremi leti. Takrat sem namreč doživel napad panike (med prvomajskimi počitnicami). Napad je trajal ca. 20 sekund ( sicer ne vem natančno, saj se je meni zdelo kot da traja celo večnost), spremljali pa so ga občutek oteženega dihanja, rahla omotica, občutek brezizhodnosti (obupa), srce pa mi je razbijalo kot še nikoli. V istem trenutku se je v meni naselil strah, ki pa ga še do danes nisem uspel čisto odpraviti. V naslednjih nekaj mescih so se v meni neprestano porajala vprašanja - Kaj se je sploh zgodilo z menoj? Sem doživel živčni zlom? Ali se bo ponovilo? Kaj to pomeni? - in podobno, kar je v meni dodatno vzbujalo konstantna nemir in strah in razmišljal sem samo še o tem.

Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 99 100 101 102 103 104 105 Naprej > Konec >>

Rezultati 1249 - 1260 od 1351
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami