grozd
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 11
|
 |
« dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 16:48 » |
|
Živjo
Sem nov na forumu in rad bi vam opisal situacijo v zvezi z mojo mamo, kajti gre mi že kar na živce njen način življenja. Skratka, povečini cele dneve spi ali gleda TV, se preklada z enega boka na drugi, za vse težave krivi druge, vidi stvari skozi svoja očala, če karkoli ni tako kot bi ona hotela, začne kuhat mulo. Tudi v odnosih z ljudmi, če ne sliši tistega kar ona hoče slišat, je zanjo dialog končan. Enostavno ne zna oz. noče poslušat. Da ne omenjam tega, da ne skrbi za pomembne stvari. Kar nekajkrat se je že zgodilo, da je npr. pozabila urediti kakšno formalnost. Nazadnje se je pod nosom obrisala zaradi 300 evrov, ki bi jih dobila, če bi pravočasno oddala vlogo za povračilo dohodnine. Za tako stanje krivi neke tablete, za katere sploh ne vem če jih mora uživat (da jih ne uživa le zato, ker je zdravnik tako rekel, ona pa je že od nekdaj na črni listi in kdove, kaj ji lahko predpišejo). Ko recimo išče kakšno stvar ali predmet, ki jo je pred časom nekam založila in tega ne najde, sem za to jaz kriv češ, da sem jaz prestavljal stvari.
Meni gre vse to že močno na živce, si pa trenutno niti pod razno ne morem privoščit, da bi šel živet na svoje. Sem že pošiljal naokoli prošnje za službe, toda brez uspeha. Da ne omenjam tega, kako mi je mesece in mesece težila z izpiti, češ da teh nisem opravljal. Dejansko pa le vpisani niso bili v papirnati indeks, ko pa je domov prišlo potrdilo o opravljenih izpitih iz elektronskega indeksa, mi je pa rekla: "Ne morem verjet, da si v pol leta opravil polovico izpitov." Nikakor ji ne gre dopovedat, da so izpiti bili opravljeni že prej, le vpisani niso bili. Da ji strokovnjak dokaže, da je črna črno, belo pa belo, bo ona trdila nasprotno. Govori čez svojo mamo, kakšna psihopatka je bila, sama pa ni dosti boljša. Ko sem spoznal punco, mi je očitala da so mi jo naštimali sovražni sorodniki.
Je še kdo (bil) v podobni situaciji? Kako se je s tem soočil/a?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
kremenko
Izkušen član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 267
moja živika je manekenka in rada pozira
|
 |
« Odgovori #1 dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 17:46 » |
|
Je še kdo (bil) v podobni situaciji? Kako se je s tem soočil/a?
Jaz. Pri skoraj 47 letih mi mama kroji življenje in se vtika v stvari, ki se je v resnici sploh ne tičejo. Že dolgo skušam prekiniti vse stike z njo, pa me vedno prepriča, da se vrnem in da spet dela z mano tako kot sama hoče. Prepričana je, da ima samo ona prav, o drugih ljudeh govori grdo, tudi o lastnih otrocih nima lepih besed. Vsi okoli nje smo nič vredni in slabi. Ampak za božjo voljo, jaz imam svoje otroke in svoje obveznosti in res ne morem biti vsakih pet minut na razpolago svoji materi. Kadar se ji zazdi pritečem k njej kot kuža. No njen zadnji podvig je ta, da ji je uspelo razdreti zvezo, v kateri sem bila nekaj mesecev.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
|
Baysha
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 126
|
 |
« Odgovori #3 dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 18:07 » |
|
Pozdravljen grozd ... dobrodošel!
Uff, tole pa ni kaj zelo bleščeča situacija. Kaj si že poskušal ugotoviti kaj se dogaja s tvojo mamo ... mislim, je bila od zmeraj taka ali se to pojavlja v zadnjem času/letih?? Se ji je v tem času kaj kritičnega zgodilo? Imaš kakega sorodnika ali kogarkoli na katerega bi se lahko obrnil po pomoč??
S tvojo mamo se očitno dogaja nekaj hudega, da se izraža na način na kakršnega se. Vsaj mislim si, da je temu tako, sicer ne bi bila tako pasivna in hkrati odklonilna do vsega. Kar pa se tiče vtikanja v tvoje privat zadeve, ti pa svetujem, da čim prej postaviš mejo, sicer bo to vedno bolj intenzivno. S tem imam tudi sama izkušnje, ker sem imela pretirano kritično in dominantno mamo, ki me je nadzirala na vsakem koraku. Jst ti svetujem, da ji svojih privat zadev sploh ne razlagaš ... predvsem pa svojo punco in prijtelje drži vsaj začasno stran od nje, ker očitno ti bo skušala vzeti vse.
Glavo pokonci in veliko sreče.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
grozd
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #4 dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 18:44 » |
|
njen zadnji podvig je ta, da ji je uspelo razdreti zvezo, v kateri sem bila nekaj mesecev.
Včasih se je reklo, da mora tašča oz. mama biti tako daleč, da ne more priti v copatih na obisk. Danes mora biti že 15 avtobusnih postaj daleč. Niso zastonj šale o taščah, težavah v zakonu itd, kajti šale so nastale na podlagi resničnega življenja. Kaj si že poskušal ugotoviti kaj se dogaja s tvojo mamo ... mislim, je bila od zmeraj taka ali se to pojavlja v zadnjem času/letih??
Po pričevanjih je taka že od nekdaj. Imaš kakega sorodnika ali kogarkoli na katerega bi se lahko obrnil po pomoč??
Žal ne. S tvojo mamo se očitno dogaja nekaj hudega, da se izraža na način na kakršnega se.
To mi je že lep čas jasno, toda ona čaka križem rok in se smili sama sebi. Kar pa se tiče vtikanja v tvoje privat zadeve, ti pa svetujem, da čim prej postaviš mejo, sicer bo to vedno bolj intenzivno.
Recimo je stikala po moji omari in našla aparat za striženje dlak po telesu. Zatem sem imel predavanje o tem, zakaj naj si moški ne bi odstranjevali dlak po telesu. Pa recimo ko pridem domov, še niti se ne sezujem, že letijo vprašanja kako je bilo, kaj sem počel, koga sem srečal itd. Enkrat me je celo zbudila ob 2. zjutraj da me je vprašala, koliko sem pisal test v šoli. Jst ti svetujem, da ji svojih privat zadev sploh ne razlagaš ...
Za prejšnjo punco je izvedela šele, ko sem prišel domov z očitnim znamenjem na telesu, medtem ko za sedanjo punco ne ve. Za punce ji ne govorim ravno zaradi tega, ker bi iz muhe delala slona.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Baysha
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 126
|
 |
« Odgovori #5 dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 20:01 » |
|
Joj grozd...tole pa že meji na teroriziranje pod lastno streho. Jst bi rekla da je toja mami FULL POSESIVNA OSEBA V ODNOSU DO TEBE. Nisi povedal a si edinec, kje je oče? Mogoče se je pretirano navezala nate in te zato tako zelo nadzoruje, da te ima v šahu, ker se boji, da bo fant kmalu odletu iz gnezda. Če bi meni tako stikala po omarah in mi pridigala, jo sploh ne bi poslušala, pač pa bi ji rekla, da to da ti stika ni ok in potem bi se obula in sla ven iz stanovanja... preveč se ukvarjaš in se zagovarjaš pred njo in to glede stvari ki se nje ne tičejo ... s tem ona dobiva na moči. Mogoče malo ignorance tle sploh ne bi škodilo, če zdrava komunikacija več kt očitno ne vžge. Distanca od vsega ... z njo imej le nujne opravke. Kako pa kaj stojita ti in tvoja nova punca ... mogoče bi se začasno lahko zatekel k njej, če se dobro razumeta???
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
urssska
gost
|
 |
« Odgovori #6 dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 22:06 » |
|
Grozd, lej, moja mama ma prav tako svoj specifičen pogled na svet, v marsičem plod hudo disfunkcionalne familije, črno-belo percepcijo, blazno težek karakter stare šole, nagnjenost k samopomilovanju in potrebo po kontroli (Je pa resda skoraj deloholična in zelo pazljiva, ko gre za denar in razne birokratske zadeve, v bistvu gre v nasprotno skrajnost v tem primeru)... Celo življenje bom odpravljala določene vzorce, ki jih mam po njej, ampak še vedno je moja mama. Ne rečem, da starši vedno zaslužijo spoštovanje, ampak če ne gre za neke težke fizične, psihične, spolne zlorabe, mislim, da si zaslužijo odpustek za iracionalno, trmasto in nazadnjaško vedenje, sploh če sami niso imeli ravno najboljšega zgleda, sploh, če so samohranilci. Saj je gotovo tudi veliko dobrega naredila zate, ti omogočila šolanje, na primer, predvidevam. Vadi toleranco, tudi, al pa še posebej takrat, ko veš, da nima prav. To je edini način, da kaj dosežeš, če vidiš, da se drugače zapre. Če nič drugega ne pali, pa samoiniciativno ključavnice na omare, magari. Pa te razumem, verjemi, tudi meni včasih poči živc, pa nimaš kaj, potrudi se,d a boš čimprej na svojem.
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 22:25 od urssska »
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #7 dne:: petek, 28. oktober 2011 ura: 06:57 » |
|
točno tako... žal... vse sile napet za to, da greš čimprej na svoje 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
|
Ribica
|
 |
« Odgovori #8 dne:: petek, 28. oktober 2011 ura: 08:44 » |
|
Meni pa njeno obnašanje deluje kot paranoja. Sklepam na osnovi dveh primerov iz svojega bližnjega okolja s to diagnozo, ki jih dobro poznam in je zelo podobno obnašanje prisotno. Zdravila zelo lepo uredijo to motnjo, v primeru prenehanja terapije pa se znaki paranoje takoj spet pojavijo. Potreben bi bil obisk psihiatra, kar je pa v teh primerih izredno težko, ker je prav zanikanje težav eden od simptomov.
Definitivno bo potreben odmik takoj, ko je možno. Ribica
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #9 dne:: nedelja, 06. november 2011 ura: 11:48 » |
|
grozd, je kaj bolje z mamo? 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
grozd
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #10 dne:: torek, 15. november 2011 ura: 18:34 » |
|
trzinka, se hecaš? Recimo danes me je spraševala po partnerici, njeni službi, hobijih itd. In potem je pol ure premlevala kako je možno, da ona ob službi najde še čas za hobije. Aja, skoraj bi pozabil, ko sem doma povedal, kje je ona zaposlena, mi je mama odvrnila: "Je treba preverit, če je ona res tam zaposlena... da te slučajno ne laže." Ja Ribica, že meji na paranojo. Da ne omenjam tega, da mi zbija moralo pri opravljanju svojega dela, medtem ko ona takorekoč cel dan preleži v postelji ob gledanju TV. Iz stanovanja gre le, če mora v trgovino ali po opravkih, pa še to nevestno.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
dusica
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 974
|
 |
« Odgovori #11 dne:: torek, 22. november 2011 ura: 10:09 » |
|
....navsezadnje pa je pomembno, DA SAM SEBI NE OBRNEŠ HRBET  in greš naprej po poti, ki je zate zapisana - prava, modra in odločna...na njej pa bodo zagotovo pokukale tudi cvetlice in  Dušica
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #12 dne:: torek, 22. november 2011 ura: 10:12 » |
|
ja...rožice... si pa trenutno niti pod razno ne morem privoščit, da bi šel živet na svoje. Sem že pošiljal naokoli prošnje za službe, toda brez uspeha. kar še piši...vztrajaj... opcija preko MS je še? al pa preko podjemne pogodbe? ....
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
grozd
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #13 dne:: četrtek, 24. november 2011 ura: 22:32 » |
|
....navsezadnje pa je pomembno, DA SAM SEBI NE OBRNEŠ HRBET  in greš naprej po poti, ki je zate zapisana - prava, modra in odločna...na njej pa bodo zagotovo pokukale tudi cvetlice in  Problem je tudi v tem, da je ona finančno zelo nestabilna. Po spletu čudnih okoliščin ji tudi redna socialna pomoč ne pripada, zato se glede financ obeša name, ki že tako nimam ravno veliko denarja. Saj sem omenil, da ne skrbi niti za nujne opravke, kot so pravočasno oddajanje vlog (npr. povračilo akontacije dohodnine) ipd. Zaradi malomarnosti in ozkoglednega razmišljanja ji je iz rok spolzelo že na tisoče evrov, kar je posledično bil finančni udarec tudi zame. opcija preko MS je še? al pa preko podjemne pogodbe? ....
Kaj je MS?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #14 dne:: petek, 25. november 2011 ura: 00:04 » |
|
trzinka, se hecaš?
 ne , ne hecam se, mislila sem čist resno. Sem pa verjetno čudno napisala, mislila sem na tvoj odnos z mamo, če je kaj bolje, pa berem, da ne. Sori, mal drgač je izpadlo 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #15 dne:: petek, 25. november 2011 ura: 07:35 » |
|
očitno ni, drugače bi vedel... mladinski servis (ker si omenjal izpite, sem pomislila, da mogoče še imaš status)
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
grozd
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #16 dne:: petek, 25. november 2011 ura: 18:33 » |
|
očitno ni, drugače bi vedel... mladinski servis (ker si omenjal izpite, sem pomislila, da mogoče še imaš status)
Misliš ŠS - študentski servis?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #17 dne:: petek, 25. november 2011 ura: 19:22 » |
|
Hehe, brihtna jaz... Samo pri nas res pravimo MS.. ja, to imam v mislih. In ce si z gorenj.konca, poznam firmo, ki isče 1 osebo. Sicer trenutno le za mesec dni...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
grozd
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #18 dne:: sobota, 26. november 2011 ura: 15:07 » |
|
Z zaslužkom preko ŠS moram še mamo hranit, ker nima svojih dohodkov. Je sedaj jasno?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
grozd
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #19 dne:: sreda, 01. februar 2012 ura: 08:47 » |
|
Mama si že 2 meseca ni umila las, pa dnevno spi tudi od 12 do 15 ur. Je to znak depresije?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|