FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
petek, 16. januar 2026 ura: 05:00

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: GAM- kako pomagati?  (Prebrano 2567 krat)
iphygenia
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« dne:: petek, 08. julij 2011 ura: 21:04 »

Pozdravljeni,

Prijavila sem se na forum ker strašno želim pomagati svojemu partnerju. Njegove zdravstvene težave oz. simptomi se mu vlečejo že dobre pol leta. Bil je na vseh mogočih preiskavah vendar je zdrav kot riba. Po prebiranju na internetu sva ugotovila da naj bi trpel za GAM. Namreč popolnoma vsi simptomi se ujemajo in se pri njemu kažejo v dosti močnih oblikah.

Glavoboli
Tresavica, trzanje
Omotičnost, slabost
Težave pri koncentraciji
Težave pri dihanju
Potenje, vročično oblivanje
Sprememba apetita
Pogosto odhajanje na stranišče
Oseba se hitro lahko prestraši ali vznemiri
Cmok v grlu, težave pri požiranju
Nespečnost, nemirnost, napetost mišic, utrujenost

Gre za to ker mu skušam pomagati vendar pomoči ne vidi. Vem da pogovor pomaga. Prebudi me sredi noči ko zajoka ali potarna da mu je hudo, da ga tišči, da ne more spati, da mus rce razbija.... Jaz ga poskušam razveseliti s kakšno neumno pesmico, povem da sem tu za njega, da mu pomagam, da naj reče tej ˝bubi˝ naj gre stran naj ga ne muči več. Po kakšni uri uspeva zaspati (on s pomočjo helexa ki ga je dobil od svoje zdravnice). To je vse bolj pogosto. Psihiatru ne želi, zavrača strokovno pomoč na tem področju. Sem bila že na tem da ga naročim zlo dobremu psihologu/psihiatru ki je simptome po telefonu v trenutku prepoznal. Vendar je že vnaprej povedal da AD ne želi jemat. Jaz pa vem da mu bodo pomagali.

Težko je ker ne vidi, da mu skušam pomagati. Pričakujeva naraščaj. Tudi sama sem utrujena, to je močno načelo tudi mene. vse bolj sem živčna, nemirna, neskoncentrirana, ne spim dobro ker se obremenjujem kako mu pomagati. ni mi lahko biti ob njem ko doživi napad jeze ali panike saj vse leti name.

A morda obstaja kakšno naravno zdravilo ki bi omililo simptome, drugače ne vem kako ga prepričati da bi odšel strokovnjaku ki bi mu predpisal AD. Brala sem za Rhodiolin vendar se bojim da to ne bo pomagalo.

Tudi ko kam greva (morje) svanaslednji dan ob 5 zjutraj morala pakirati domov ker se on ni počutil dobro. To me grozno načenja saj je pozabil na moje potrebe, še posebaj čustvene ki jih imam zdaj kot nosečnica. Vse težje mu stojim ob strani še posebaj ker zavrača pomoč strokovnjakov, njegove težave pa so vse hujše in bolj pogoste (vsak dan vsaj 2x napad tesnobe in dušanje, vsako noč se zbuja). Kako naj ukrepam?
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 8.036

I'm not lost, just undiscovered.

« Odgovori #1 dne:: petek, 08. julij 2011 ura: 21:15 »

Prvo bi mu mogoče pomagalo tole http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=855&Itemid=83 da spozna kaj sem mu in zakaj sploh dogaja.
Mogoče mu z tem uspe....drugače pa glede da se tesnobe stopnjujejo , mislim da brez strokovne pomoči
ne bo slo. Ker kot sama ugotavljaš, obema zmankuje energije. Prej ko zadevo ustavimo in začnemo
reševati, krajša in lazja je pot nazaj.
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
BB
gost
« Odgovori #2 dne:: petek, 08. julij 2011 ura: 21:16 »

Glavoboli
- Tresavica, trzanje
-Omotičnost, slabost
-Težave pri koncentraciji
-Težave pri dihanju
-Potenje, vročično oblivanje
-Sprememba apetita
-Pogosto odhajanje na stranišče
-Oseba se hitro lahko prestraši ali vznemiri
-Cmok v grlu, težave pri požiranju
-Nespečnost, nemirnost, napetost mišic, utrujenost

Ker imam tudi sam GAD cca 11 let nazaj je bil moj seznam simptomov nekaj zelo podobnega.

Danes ob jemanju AD-jev je seznam simptomov približno takšen :

-Glavoboli(manjkrat kot nekoč in tudi manjše inenzitete)
-Tresavica, trzanje (včasih več, včasih manj)
-Težave pri koncentraciji (včasih dobim sindrom ribjega spomina)
-Oseba se hitro lahko prestraši ali vznemiri (odvisno od situacije, vendar precej bolje kot nekoč)
-Nespečnost, nemirnost, napetost mišic, utrujenost  (bolje kot nekoč, vednar to še vedno ni to)
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.815

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 10. julij 2011 ura: 10:08 »

Vsekakor priporočam tvojemu partnerju, da si prebere strani našega foruma in vidi, da se veliko ljudi spopada z enakimi težavami. Ni sramota obiskati psihiatra in prositi pomoč! Zadeva se lahko stopnjuje in psiha človeka lahko zelo , zelo boli in ga vedno bolj potlači v brezno.
Sama sem se dolgo otepala zdravil in pomoči, dokler GAM ni prerastla v panične napade in posledično sem zapadla še v depresijo. Zdravila so me rešila, poiskala sem psihoterapevta, ki mi je pomagal odkriti napačne miselne vzorce, ki sem jih imela še iz otroštva. Začela sem se ukvarjati sama s seboj, hodila sem na dolge sprehode (še sedaj hodim), prebrala sem veliko knjig na temo anksioznosti, hodila na delavnice, si privoščila masaže, prijetno družbo....celo kužka sem si kupila, ki me zaposli in sprošča.
Pomembno je, da si še pravočasno poišče pomoč in se reši iz neprijetnega oklepa. To je bolezen kot vsaka druga in čeprav ima verjetno predsodke, ni poučen o svoji težavi, bo moral nekaj narediti zase, ker bo lahko samo še huje....
Strah je prisoten vse življenje, tesnoba in ostale težave, naučiti se moramo s tem živeti in krotiti zadevo. To je dolgotrajen proces in ne mine čez noč. včasih je potrebno tudi nekaj let. Toplo priporočam tudi psihoterapijo s pravim psihoterapevtom. Je pa res, da mora sam sodelovati in biti na to pripravljen. Tudi mene je bilo sram iti k psihiatru, ker sem bila prepričana, da me bodo vsi gledali, kot da se mi je zmešalo. Pa ni tako!!
Tukaj smo ljudje, ki smo imeli enake težave, jih še imamo, si pomagamo in svetujemo....., dobrodošla oba!

Vse dobro tebi in partnerju rozicodam
Prijavljen
iphygenia
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 10. julij 2011 ura: 20:05 »

Hvala vsem, vendar brezpomensko. Danes po še enem živčnem izpadu se je odločil da konča zvezo.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.859

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #5 dne:: nedelja, 10. julij 2011 ura: 20:38 »

Pogosto se dogaja, da se nobena juha ne poje tako vroča kot se skuha.
Tudi ta zaključek zveze ... je zanja sedajle najlažji izhod, je beg ...
Čez čas bo spoznal da potrebuje pomoč ...
Žal se moramo prepogosto dotakniti tal, preden se zavemo da se z nami nekaj dogaja na psihičnem področju.

Pričakovati naraščaj je verjetno tudi njemu še povečalo tesnobo, strahove ...
Lahko ne ve kako bo kos nalogi očetovstva ... veliko se lahko skriva strahov tu zadaj ...

Poskrbi najprej zase in detece, ki ga nosiš ...
Partnerju bodi v oporo, le ne na škodo sebe ...
Mnogokrat je le strah tisti, ki ga žene v umik, beg pred življenjem ...

Povej mu za to spletno stran.
Morda bo sam, v tišini le kaj prebral.

rozicodam

Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.815

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 11. julij 2011 ura: 17:59 »

iphygenia rozicodam

Tudi ta zaključek zveze ... je zanja sedajle najlažji izhod, je beg ...
Čez čas bo spoznal da potrebuje pomoč ...
Žal se moramo prepogosto dotakniti tal, preden se zavemo da se z nami nekaj dogaja na psihičnem področju.

Pričakovati naraščaj je verjetno tudi njemu še povečalo tesnobo, strahove ...
Lahko ne ve kako bo kos nalogi očetovstva ... veliko se lahko skriva strahov tu zadaj ...

Poskrbi najprej zase in detece, ki ga nosiš ...
Partnerju bodi v oporo, le ne na škodo sebe ...
Mnogokrat je le strah tisti, ki ga žene v umik, beg pred življenjem ...

Povej mu za to spletno stran.
Morda bo sam, v tišini le kaj prebral.

rozicodam

se tudi jaz strinjam s temle...
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar