|
utrujena1
gost
|
 |
« Odgovori #60 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 20:16 » |
|
danes sem razmišljala, ko sem izvedela kaj je anksa in da so strahovi, da jo imam očitno tudi jaz občasno. spomnila sem se, da se mi včasih zgodi, da me je zvečer neznansko strah. bojim se vsega, teme, če je kak tlesk, sence, še sebe se bojim. vedno sem mislila, da je to pač še iz otroštva in sem sama sebi govorila, da naj se umirim in naj ne norim, ker ni nič. saj je minilo, ko sem šla spat.
še marsikaj bi dobila na to temo, pa jaz vse stvari jemljem kot eno navado. štetje, iskanje parov, zlaganje besed, iskanje podobnosti... vedno imam nekaj v glavi, da delam.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Janja
|
 |
« Odgovori #61 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 20:30 » |
|
še marsikaj bi dobila na to temo, pa jaz vse stvari jemljem kot eno navado. štetje, iskanje parov, zlaganje besed, iskanje podobnosti... vedno imam nekaj v glavi, da delam.
Utrujena, to je OKM. Ali imaš to že od otroštva?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
utrujena1
gost
|
 |
« Odgovori #62 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 20:54 » |
|
mislim da iz najstniških let. pred depresijo se je povečalo in tako je ostalo
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
vesy
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 184
|
 |
« Odgovori #63 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 21:32 » |
|
Zakaj nas skrbi?
Ljudje z GA so zaskrbljeni zaradi enakih problemov kot vsi ostali: denar, zdravje, družina, služba, itd. Težava je v tem, da ljudi z GA nenehno in pretirano skrbi. Ljudje brez generalizirane anksioznosti so zmožni običajne skrbi imeti v oblasti in se lahko osredoočijo na vsakodnevne dejavnosti. Ljudi z generalizirano anksioznostjo pa te skrbi lahko zelo begajo in težko razmišljajo o drugih rečeh. Veliko ljudi z GA čuti neprestano anksioznost brez pravega vzroka.
Zbudijo se z anksioznostjo, ki ji nikoli ne znajo določiti vzroka. Anksioznost čez dan sploh ne pojenja.
Oseba z GA vedno pričakuje najhujše, se ne more sprostiti in večino časa občuti napetost. Že misel, da se je treba prebiti skozi dan lahko povzroča anksioznost. Pomembno je poudariti, da osebe s to motnjo niso same krive zanjo. To ni nekaj, česar se lahko preprosto otresemo in pozabimo.
Nihče ne ve zagotovo, kaj povzroča GA, vendar pa naj bi na njen razvoj vplivalo več faktorjev. Opaža se, da se GA pojavlja v družinah in je najbrž dedna. Včasih jo sproži hujši travmatični dogodek ali stresno obdobje. Druga teorija pravi, da imajo osebe z GA notranje nerazrešene konflikte, ki jih morajo razčistiti pri sebi. GA se lahko pojavi v otroštvu ali kasneje v življenju. Najverjetneje ima GA tako psihološko kot fizično komponento.
Simptomi
Simptomi so lahko zelo neprijetni, med drugim so spodaj našteti zelo pogosti. Običajno se lahko poslabšajo, če je oseba pod stresom. • Glavoboli • Tresavica, trzanje • Omotičnost, slabost • Težave pri koncentraciji • Težave pri dihanju • Potenje, vročično oblivanje • Sprememba apetita • Pogosto odhajanje na stranišče • Oseba se hitro lahko prestraši ali vznemiri • Cmok v grlu, težave pri požiranju • Nespečnost, nemirnost, napetost mišic, utrujenost
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Vesna
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #64 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 21:53 » |
|
vesy, to si pa čist mene opisala  , kar naprej me skrbi in skrbi brez potrebe.....
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
vesy
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #65 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 22:15 » |
|
Men se zdi,da smo kar vsi isto bogi a ne da?Pa se bomo že izvlekli iz tega,upam
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Vesna
|
|
|
|
Janja
|
 |
« Odgovori #66 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 11:45 » |
|
Utrujena!  mislim da iz najstniških let. pred depresijo se je povečalo in tako je ostalo Pa se ti zdi, da te to ovira v življenju? Ker če te ne ovira, je OK, če pa te, je pa potrebno ukrepati. Meni se OKM kaže skozi izredno natačnost (pretirano), ravnanje, vse mora biti simetrično, barvno usklajeno (še perilo, ko ga sušim), vse mora biti v nekem redu oz. mojem ravnovesju, vse mora biti na svojem mestu in pospravljeno. Ampak mene to ne ovira v življenju, ker drugače sploh ne znam živeti in mi je tako čisto fajn. Me pa ovira pretiran strah pred točno določeno umazanijo, ki pa se je pojavil pred približno petimi leti. In ker ima ta strah čisto realen izvor (ampak ga ne bom tukaj opisovala), je še toliko težje... Sedaj poskušam z medikamentoznim zdravljenjem in psihoterapijo. Želela bi vsaj malo omiliti ta strah. Dejstvo je, da bom jaz morala vedno bolj paziti na higieno (to ve tudi moj psihoterapevtka in se strinja z mano), rada pa bi samo malo omilila moje sedanje pretiravanje... Je pa ta moj OKM, ki sem ga tukaj opisovala, samo spremljevalec mojega izvornega OKM-ja, ki se mi je začel približno pri enem letu starosti. Utrujena, želim ti, da te tvoja motnja čim manj ovira. Če pa te, pa to omeni tvojemu psihiatru.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
vesy
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #67 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 12:11 » |
|
Janja saj če si čista,s tem ni nič narobe,hvala bogu.Mene pa bolj matrajo ti telesni simptomi,pa sem mislila da mi že adi tolk prijemljejo,da ne bo več paničnih napadov,evo sem ga imala danes zjutraj spet po treh dneh.Sam mislim,da mi ful škoduje kava zjutraj,pa se mi začne od tega smotit pa se slabo počutim.Ne pam pa zakaj npr.zjutraj ko peljem tamale v šolo sem grozno zmedena kot bi lebdela,zakaj se to dogaja?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Vesna
|
|
|
|
julija30
|
 |
« Odgovori #68 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 12:46 » |
|
Vesy,ko jaz tamale peljem v šolo sem čisti zombi,hitro tja ,preobut,hitro nazaj v avto,kap,samo premišljujem kaj pa če padem,kako bom hodila,joj sem omotična,kr strah me postane. Tudi jaz kar lebdim in tla mi plešejo,pa grem čist naravnost,nič me ne zanaša,samo občutek je.  :'(Vsaj dan eno in isto sranje,. .. Bedno in žalostno. Ko pomivam posodo imam občutek ,se kar majem,da em kar nekam vleče,ampak samo takrat ko se spomnim na to,to pa skoraj ni trenutka da se ne bi. Kadim ne,kavo sem prenehala pit,takoj ko se mi je to pojavilo,sem je pa kr velik spila prej. Sem bila tako: Brez kave mi živeti ni. Zdaj pa ni šans da bi jo spila.Srce se je umirilo ,tako da mi ne nabija več. Vesy  drži se punca. Koliko imaš stare otroke? moji dve sta 10 in 6 .En kup obveznosti,glasbena šola,.........ne bi več naštevala ker mi kar slabo postane. Se kr vpisujejo na vse mogoče,sej ni panike,jih veseli,jaz jih nič ne silim,sam kaj ko jih je trea na vse te zadeve vozit,spremljat,jaz pa ko zombi,omotična,meha,švoh,bljakkkk,....
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Janja
|
 |
« Odgovori #69 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 13:01 » |
|
Vesy!  Pri meni ne gre za običajno higieno, ampak za bolezensko pretiravanje. Dejstvo je, da sem bila jaz zmeraj izredno čista, ampak zadnjih pet let pa gre za pretiravanje. In je mučno in utrujajoče. Za lažje razumevanje sem spodaj kopirala en čanek z naše spletne strani. Skrbi, dvomi in vraževerje so precej pogosti v vsakdanjem življenju. Ko pa postanejo te vsakdanje skrbi pretirane, se razvijejo v ure umivanja rok ali ponavljanja nesmiselnih ritualov, takrat postavimo diagnozo obsesivno-kompulzivne motnje.
OKM običajno vključuje tako obsesije kot kompulzije, lahko pa se zgodi, da oseba trpi samo za enimi ali drugimi.Običajne obsesije:* strahovi pred okužbo z bacili, umazanijo... * predstave o poškodovanju samega sebe ali drugih * predstave o izgubi nadzora nad agresivnimi nagoni * vsiljive seksualne misli ali nagoni * pretirani religiozni ali moralni dvomi * prepovedane misli * potreba, da bi imeli stvari “kar tako” * potreba po “povedati, vprašati, priznati”.Običajne kompulzije:* umivanje * ponavljanje * preverjanje * dotikanje * štetje * urejanje/aranžiranje * kopičenje, zbiranje, shranjevanje * molitve.Simptomi OKM se lahko izrazijo pri ljudeh vseh starosti. Niso pa vsa obnašanja obsesivno-kompulzivne motnje prišteta med bolezenska. Nekateri rituali (na primer verski obredi) so dobrodošel del vakodnevnega življenja. Običajne skrbi, kot so strahovi pred okužbo, se lahko povečajo med stresnimi obdobji, recimo kadar član družine zboli ali umira. Samo kadar simptomi vztrajajo, nimajo nobenega smisla, povzročajo veliko gorja ali motijo normalno delovanje, zahtevajo klinično pozornost.
Posebni geni za OKM še niso identificirani, vendar raziskave kažejo, da genetika igra vlogo pri razvoju motnje v nekaterih primerih. OKM, ki se pojavi v otroštvu naj bi se dedovala v družini. Če eden od staršev trpi za OKM, je nekoliko povečana možnost, da jo bo podedoval tudi otrok, vendar je ta možnost še vedno nizka. Kadar se OKM pojavlja v družini, se lahko deduje splošna narava OKM, ne pa specifični simptomi.Vir je na naslednji povezavi: http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=23&Itemid=38. Tukaj sem kopirala samo delček celega članka o OKM.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
utrujena1
gost
|
 |
« Odgovori #70 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 13:11 » |
|
ovira me ne v življenju, mi gre pa na živce, ker štejem in vse ostalo po večkrat, dokler mi ne gre izpred oči. pa obrise frizur in predmetov delam z očmi in s prsti na nogah, pa še z zobmi. na živce mi gre, ker to delam non stop. se moram včasih zavestno ustavit, pa ne pomaga dosti, čez nekaj trenutkov delam isto.
Janja, od naštetega v postu Vesy imam jaz:
predstave o poškodovanju sebe ali drugih, vsiljive seksualne misli pretirani religiozni ali moralni dvomi prepovedane misli ponavljanje, štetje
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
vesy
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #71 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 14:51 » |
|
Utrujena,ja zakaj se pa to dogaja,da imaš takšne misli,ker npr.se morm js tud brzdat da ne naredim kakšne tumarije....vse sorte me pikne
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Vesna
|
|
|
|
utrujena1
gost
|
 |
« Odgovori #72 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 14:56 » |
|
ne vem zakaj, pa se tudi ne obremenjujem.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Janja
|
 |
« Odgovori #73 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 15:04 » |
|
Utrujena!  Če je ta tvoja motnja v takšni obliki kot sem jo jaz opisala v mojem primeru in me dejansko ne omejuje, potem ni razloga za ukrepanje. Jaz si ne znam predstavljati, da bi živela drugače kot živim, čeprav bi bilo komu drugemu to precej omejujoče in bi ga spravljalo v stisko. Ampak mene pa spravlja v stisko nered, nenatančnost...  Meni se OKM kaže skozi izredno natačnost (pretirano), ravnanje, vse mora biti simetrično, barvno usklajeno (še perilo, ko ga sušim), vse mora biti v nekem redu oz. mojem ravnovesju, vse mora biti na svojem mestu in pospravljeno. Ampak mene to ne ovira v življenju, ker drugače sploh ne znam živeti in mi je tako čisto fajn. Če pa te že začenja spravljati v stisko, tako kot mene pretirana higiena, potem pa je čas za ukrepanje. Ti pa sama najbolj veš, kaj je zate še OK in kaj ni. Pri meni je šlo v veliki meri za genetski dejavnik, pri tebi pa gre najbrž za drug vzrok. Predvidevam glede na tvoje zapise.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Janja
|
 |
« Odgovori #74 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 15:20 » |
|
Vesy!  Sprašuješ, zakaj prihaja do določenih vsiljivih misli, ki so obsesije pri OKM. Tukaj si preberi, kjer je bolj podrobno razloženo, kako to izgleda, kdaj se motnja pojavi, kako je dejansko še precej neraziskana in seveda možne vzroke. Pri OKM se zdi, kakor da se možgani zataknejo pri neki posebni misli ali potrebi in se ne morejo premakniti. Ljudje z OKM svoje simptome velikokrat opišejo kot miselno kolcanje, ki se ga ne morejo znebiti. V znanosti je OKM znana kot možganska motnja, ki povzroča probleme pri predelavi informacij. Če trpite za obsesivno-kompulzivno motnjo, za to vsekakor niste krivi Vi, prav tako ni posledica “šibke” ali nestabilne osebnosti.
Pojavi se lahko kadarkoli, v predšolskem obdobju ali odraslosti (običajno okrog štiridesetega leta starosti). Približno tretjina odraslih z OKM poroča, da se je pri njih pojavila že v otroštvu. Na žalost ta motnja velikokrat ni prepoznana.
Študije kažejo, da ljudje porabijo veliko let in energije, da se jim postavi prava diagnoza in še več časa, da dobijo ustrezno terapijo. Razlogov, da OKM ostane nediagnosticirana in nezdravljena, je več. Ljudje z OKM lahko skrivajo svoje simptome ter pomanjkanje znanja o motnji. Mnogo zdravstvenega osebja pa ni pravilno seznanjenega s simptomi ali pa nimajo ustrezne izobrazbe, da bi lahko izvajali zdravljenje te motnje. Nekateri ljudje nimajo dostopa do ustreznih virov zdravljenja. To je velika škoda, saj zgodnja diagnoza in ustrezno zdravljenje lahko pomagajo osebam z OKM, da se izognejo trpljenju in omilijo tveganje za razvoj drugih problemov, kot je depresija ali problemi v službi in družini.
Posebni geni za OKM še niso identificirani, vendar raziskave kažejo, da genetika igra vlogo pri razvoju motnje v nekaterih primerih. OKM, ki se pojavi v otroštvu naj bi se dedovala v družini. Če eden od staršev trpi za OKM, je nekoliko povečana možnost, da jo bo podedoval tudi otrok, vendar je ta možnost še vedno nizka. Kadar se OKM pojavlja v družini, se lahko deduje splošna narava OKM, ne pa specifični simptomi.Vir je na naslednji povezavi: http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=23&Itemid=38. Vesy, jaz bom napisala, kako je bilo pri meni, pri tebi ali komu drugemu, pa je najbrž drugače. Jaz imam prvotno obliko OKM-ja zaradi genetskega dejavnika, ker sem potomka osebe, ki je imela bipolarno motnjo. OKM pa je imela tudi moja stara mama, ampak v čisto drugi obliki kot jaz. Jaz imam rada red, ona pa je kopičila, zbirala in shranjevala. Strah pred umazanijo pa je posledica travmatičnih dogodkov, ki so se mi zgodili v otroštvu in tudi kasneje v odrasli dobi in so name imeli zelo negativen vpliv in mi sprožili pretiran strah.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
vesy
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #75 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 17:39 » |
|
Julija 9 pa 7 sta stara,skoraj enako imava.Tud jaz ju moram vsak dan nekam vozit,ubija me to.Pa sploh zadnje čase,ko nimam kanček energije v sebi,pa sploh ne vem kaj mi je,nobenga veselja nič.
Kako ste pa punce,ki ste novinke na Adih?
Janja hvala za obširen odgovor,tud jaz imam dedka,ki je doživel živčni zlom v mladosti,ostal brez izpita,zelo je nesamostojen,ne more brez babice 5 min.Drugače pa rabi skoz mir,na živce mu grejo otroci itd.No mene hrup pa takšne stvari ne matrajo.Pa vseeno je na boljšem kot jaz,on lahko normalno kam gre,jaz ne,pač bolje se počuti kot jaz,je pa samo apaurine 5mg ko mu je hudo.Drugače je menda vse sorte dal skoz,je babica pravla,ajaa pa isto se mu smoti,to je res od živcev. Pa mi mormo bit vesele,da imamo ade,včasih jih ni bilo
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Vesna
|
|
|
|
marina
|
 |
« Odgovori #76 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 18:25 » |
|
janja in vesi joj kako dobro vaju razumem in občudujem, ker zmoreta vse to! Res sta super. Samo tisti, ki je to doživel, ve , koliko napora vlagata v vsakdan. Vesy, praviš da ad ji še niso čist prijeli? Kako dolgo je zdaj, kar jemlješ' Meni je 4 tedne in tudi nisem ok...tako da se sprašujem če so pravi,,...ali doza ni ok Nič še malo bo treba počakati, čeprav je včasih ufffff pozdravček 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost - ampak za vesolje nisem povsem prepričan.« A. Einstein
|
|
|
vesy
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #77 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 18:54 » |
|
Marina štirje tedni isto,veš da so vredo,to najbolj zagrabi tretji,četri mesec.Vem ker sem jih že enkrat jedla pa je kr šel en čas zraven.Drugače pa pomirjajo že.Ne rabim več toliko jest lexaurinov,tk da počasi moram vstran z njimi.Katere že ti ješ?Zoloft?Kako je pa z stranskimi,jih še imaš,verjetno si ful utrujena,zvečer pa verjetno ni več krize....
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Vesna
|
|
|
petruška