FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sreda, 11. februar 2026 ura: 19:51

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: fobija za bruhanje!!!  (Prebrano 3007 krat)
lia lucia
gost
« dne:: sreda, 05. januar 2011 ura: 17:30 »

Sad Oj sem mamica dveh otrok ki ju imam najraje na svetu, imam pa zelo velik problem glede straha za bruhanja.

Že kot otrok so mi starši povedali da če me je mogoče kaj črvičlo po trebuhu sem že z vedrom letala po hiši in se drla da bom bruhala, strašno me je tega strah!
Sedaj pa imam vedno večje strahe!  :(Strah me je že če samo slišim da kdo bruha in bi se najraje izulirala od celega sveta a žal ne morem saj hodim v službo in otroka v vrtec, tam kjer pa še se lahko prej nalezeta vsega! Strah me je že res ko sta tamala dva v vrtecu in jaz v službi da me bodo poklicali in rekli da kateri bruha samo me ni strah če kateri od njiju bruha ampak da nebi ki bruhala jaz. Cry Nikoli mi ni problema ščistit za malima ali pa malima pomagat če bruhata strah me je samo da bom jaz.
Vsak dan porabim ure in ure z strahom da bom bruhala, kaj pa še je najhuje da druge okrog sebe obremenjujem z bruhanjem in mojim strahovi. Sad Sad
Pa to še ni vse ko grem zvečer spat NE morem zaspat samo zaradi tega da nebom bruhala, ker mislim kaj pa če smo kje dobili rota virus uz. trebušno gripo!!!

KAJ NAJ NAREDIM STRAH ME JE TEGA TAKO..... DA ME OBREMENJUJE PRI VSAKDANJEM ŽIVLJENJU IN ZARADI TEGA SEM ZELO SLABE VOLJE!  KAJ NAJ....
PROSIM RABIM POMOČ KAJ NAJ NAREDIM!

Pa hvala za odgovor!                                                             Žalostna Sad
Prijavljen
Gegec
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 35

« Odgovori #1 dne:: sreda, 05. januar 2011 ura: 17:35 »

Pozdravljena.
Razumem, da imaš pač tak strah. Poskusi se prepričati, da je tak strah čisto preveč potenciran, saj odrasel človek bruha zelo malokrat in tudi če bi bruhala, ne bi to pomenilo smrti.

Držim pesti  oki
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.216

« Odgovori #2 dne:: sreda, 05. januar 2011 ura: 17:36 »

Kaj pa te pravzaprav straši pri bruhanju? Da boš izgubila kontrolo nad sabo...da boš grda...da boš bolna...kaj ? ?
Očitno je strah v tebi že od otroštva. V otroštvu so potemtakem tudi vzroki. Te moraš poiskati, da jih boš lahko odpravila.  Poišči strokovno pomoč. Da se marsikaj narediti. Smiley

« Zadnje urejanje: sreda, 05. januar 2011 ura: 18:03 od alexx » Prijavljen

alexx Afro 
Aslan
Global Moderator
Heroj
Prisotni Prisotni

Prispevki: 7.862

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #3 dne:: sreda, 05. januar 2011 ura: 17:48 »

Draga Lia Lucia strah je zagotovo obupen in stiska vse večja.

Moj nasvet je, da poiščeš psihoterapijo in skozi proces odkriješ
kaj to bruhanje pomeni tebi, kakšne so tiste nezavedne misli, ki sprožajo ta strah.
Kaj v tvojem življenju je tisto kar povzroča v tebi stisko, nemir, so to pričakovanja drugih do tebe želiš vsemu ustreči, imaš nizko samopodobo, te morda obremenjujejo naloge povezane z materinstvom .. jaz ne vem, samo nakazujem ti področja o katerih razmisli, po katerih pobrskaj...
Tvoje telo v določenih situacijah namreč pride v stisko in takrat se sproži telesni simptom (občutek slabosti morda) in tvoj strah pred bruhanjem ...

Bruhanje oz. siljenje na bruhanje je (v kolikor ni fizičnega obolenja) posledica čustvene stiske.
Nekomu se naprimer tresejo roke, drugi čutijo cmok v grlu, tretjim srce ponori z utripom,
nekateri imajo prebavne težave ali občutek omedlevice in nekatere sili na bruhanje ...

Strah pred bruhanjem že sam (zaradi strahu ki se pojavi v tebi) sproža dodatno tesnobo in ta tesnoba sproža dodatne telesne simptome (pri tebi siljenje na bruhanje). Človek počasi opušča dejavnosti in kraje kamor je rad zahajal iz strahu pred tem, da bruha...torej iz strahu pred lastno telesno simptomatiko se počasi oži življenjski prostor in družabne aktivnosti.

Pomisli malo na to, kako so na bruhanje gledali v tvojem otroštvu ...
Kakše so tvoje najzgodnejše izkušnje z tem ... te je bilo sram, strah ob tem ...?
Razmisli kaj bi zate pomenilo, da bruhaš, kako misliš, da bi prisotni gledali nate?

Kot prvo pomoč bi ti jaz svetovala redno uporabo sprostitvenih tehnik.
Ublažijo tesnobo in s tem zmanjšajo verjetnost pojava siljenja na bruhanje.

Jaz verjamem vate, da boš zmogla biti s časom kos težavi in da boš premagala tvoj velik strah.
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Slavka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.159

« Odgovori #4 dne:: sreda, 05. januar 2011 ura: 18:57 »

Draga Lia Lucia, tudi jaz sem mnenja, da ima ta tvoj strah pred bruhanjem korenine v tvojem otroštvu in se izraža kot neka tesnoba.
Verjetno boš ta strah odpravila s terapijo, npr. kognitivno-vedenjsko terapijo http://www.psih-svet.si/kog_ved_terapija.html, ki ti bo pomagala pri premagovanju tega strahu oz. fobije, (tvoji se strokovno reče emetofobija)

Zagotovo pa nisi sama, ki se ubada s to težavo, tudi tu na forumu so že bili zapisi o tem, lahko si pogledaš http://www.nebojse.si/Forum/index.php?topic=3632.0

Drži se  rozicodam
« Zadnje urejanje: sreda, 05. januar 2011 ura: 19:00 od Slavka » Prijavljen

"Per aspera ad astra"
lia lucia
gost
« Odgovori #5 dne:: torek, 25. januar 2011 ura: 21:51 »

oh! hvala vsem ki ste mi pisalai in hvala ,da ste mi dali nasvete resnično jih potrebujem!! Kam pa  naj grem sem iz okolice Mb in nevem kam bi se lahko obrnila da bi prišla to teh ljudi kateri bi mi lahko pomagali.
 Res sem se pozanimala od meme da sem že od nekdaj živela z strahom na bruhanje in ta strah se z mano povečuje iz leta v leto se meni zdi sam da sedaj ne tekam v krog in se jočem da bom bruhala saj sem vendarle mami in tega ne smem oz ne morem delati več.
Je pa res da je verjetno iz leta vleto več teh virusov in da vam pov. resnično samo zaradi tega bi se najraje izolirala od sveta ker me je vedno strah pa tudi če grem v trgovino da se nebom česa nalezla.

Prosim vas lepo če mi še lahko kaj več poveste kje bi lahko te ljudi našla v MB ali pa kje blizu Maribora?

ZA ODGOVORE RES LEPO PROSIM IN UPAM DA MI BO KDAJ USPELO ŽIVET BREZ TEGA KER NIMA SMISLA SAJ ME JE SKORJ VSAK DAN STRAH IN VEDNO SKORAJ RAZMIŠLJAM O TEM.
Prijavljen
U_R_S_A
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 23

« Odgovori #6 dne:: petek, 28. januar 2011 ura: 19:11 »

končno še nekdo, ki ga je strah bruhanja!!!  rozicodam tudi mene je strah bruhanja, in sicer vsega v zvezi z bruhanjem - zvoka, vonja, pogleda, razmišljanja, tega, da bi tudi jaz bruhala... seznam je kar dolg.  zardevam točno vem, od kod to prihaja - ko sem bila mlajša, sva si s sestro delili sobo in ona je ZELO pogosto in zelo trpeče (beri: GLASNO) bruhala, včasih tudi po večkrat na noč. meni to nikoli ni povzročalo problemov, šlo je hitro in neproblematično, zato sem se nanjo vedno jezila, zakaj se je morala zraven tako dreti  Angry

od osnovne šole nisem nikoli več bruhala, tudi ko mi je bilo na smrt slabo in s prstom v grlu ni in ni šlo, kot da bi imela blokado v glavi, trpim lahko celo noč, bruhat pa ne - zaradi strahu ali zaradi blokade, ne vem  kiselnasmeh

bi se pridružila prejšnjim nasvetom, da si poišči pomoč, ker očitno te tvoj strah hromi in ovira tvoje življenje... te pa resnično razumem!  rozicodam
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar