glej, čisto odkrito – bil sem na istem. tisto stanje depersonalizacije - ko se počutiš, kot da nisi v svojem telesu? ja, grozno je.
pri meni je sprožilo podobne strahove, kot jih opisuješ – izguba kontrole, strah, da boš "znorel," da boš postal nevaren zase al pa za druge. in potem te možgani še dodatno zasujejo z vsiljivimi mislimi... počutil sem se, kot da sem neka grožnja svojemu okolju, čeprav sem v globini vedel, da tega nikoli ne bi storil.
ampak veš kaj? to, kar doživljaš, si ti samo poskušaš razložiti z najtemnejšimi scenariji. in v resnici to niso te misli – te vsiljivke – so samo simptom. možgani se poigravajo s tvojo empatijo, tvojo moralo, tvojo ljubeznijo do staršev. zakaj? ker te hočejo prestrašit in obdržat v tem krogu. ker te tako ščitijo pred občutki, ki so v resnici za tem. kot je rekla tvoja psihologinja – žalovanje, stres, občutek izgube. možgani si vedno poiščejo najbolj intenzivne načine za obrambo.
ko sem jaz iskal pomoč, sem šel na čustveno terapijo, ki mi je res odprla oči. naučil sem se sprejemanja teh misli – ne zato, ker so resnične, ampak zato, ker so samo misli. da, tudi tiste najbolj grozne in nasilne. sprejeti pomeni: "ok, tukaj si, ampak nisi moj sovražnik. ti nisi jaz." enkrat, ko to dojameš, te misli začnejo izgubljati svojo moč. lažje rečeno kot storjeno, vem. ampak sčasoma gre.
super, da greš na terapijo – to je prava pot. in naj te ne skrbi, če si še ne predstavljaš, kako sprejet te misli. terapija te bo naučila točno tega. če mene vprašaš, je pomembno, da nehaš bežati pred njimi, ker bolj ko bežiš, bolj so vztrajne. vem, ker sem to delal leta. na koncu sem ugotovil, da so moje misli samo odziv na stres, ne pa neka resnica o meni.
drži se in pojdi korak za korakom. in če bo kdaj preveč, samo spomni se: nisi sama v tem. vsi, ki se borimo z vsiljivkami, vemo, da je ta boj težak, ampak je možen. ti si veliko več kot te misli, samo verjemi vase. ❤️
edit: Dodam še kontakt do moje terapevtke, če si slučajno želiš zamenjati pristop do reševanja problema - meni je full pomagala:
https://asjadominko.si/