FORUM Nebojse.si
Novice:
 
*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 25. april 2024 ura: 23:48


Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.


Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: KOMPULZIJE ( SKIN PICKING)  (Prebrano 663 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
september2019
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 38


« dne:: sobota, 03. junij 2023 ura: 20:08 »

Pozdravljeni,imam eno vprašanje in sicer imam vsilljive misli da bi si z prsti zribal kožo na obrazu in ko se nisem mogel upreti prisili se mi je zgodilo da sem naredil par večjih flekov z prsti. Imam tablete Assentra eglonyl in Risperdal ,pa me samo zanima če ima kdo kakšet nasvet kako narediti da te misliji zbledijo.Pridejo dnevi ko jih ni pridejo pa dnevi ki so zelo močne.
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.876


"I See You"


« Odgovori #1 dne:: nedelja, 04. junij 2023 ura: 08:45 »

Pozdravljeni,imam eno vprašanje in sicer imam vsilljive misli da bi si z prsti zribal kožo na obrazu in ko se nisem mogel upreti prisili se mi je zgodilo da sem naredil par večjih flekov z prsti. Imam tablete Assentra eglonyl in Risperdal ,pa me samo zanima če ima kdo kakšet nasvet kako narediti da te misliji zbledijo.Pridejo dnevi ko jih ni pridejo pa dnevi ki so zelo močne.

Pozdravljen!

Vsi mi imamo tudi momente ali dneve, ko so prisotna tudi neprijetna čustva. Lahko si jih dovolimo občutit in/ali pa iz njih potem morda pride sklep, da tudi kaj spremenimo v življenju. Vsiljivke pridejo večinoma zaradi potlačene jeze. Če si ne dovolimo čutiti jeze, se ta obrne tudi navznoter kot občutek krivde ali/in se izrazi  samodestruktivno. Ko že znamo priti v stik s čustvi in jih razreševati, potem to lahko naredimo sami. Če ne, pa potrebujemo pomoč strokovnjaka, psihoterapevta, da nam jih pomaga ozavestiti in se naučiti ravnati z njimi. Jeza je sploh eno čustvo, ki nosi sporočilo in ji je extra potrebno dovoliti prisotnost.

Vsiljivke ne bodo kar zbledele torej  kiselnasmeh In težko boš to zmogel sam. Lahko poskusis s terapijo, če bi ti ta pomagala.
« Zadnje urejanje: nedelja, 04. junij 2023 ura: 11:04 od Nives » Prijavljen
september2019
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 38


« Odgovori #2 dne:: nedelja, 04. junij 2023 ura: 13:30 »

Bom probal z psihoterapijo, kaj pa ce npr psihoterapija ne pomaga?
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.876


"I See You"


« Odgovori #3 dne:: nedelja, 04. junij 2023 ura: 15:25 »

Psihoterapija v veliki večini primerov pomaga. Je pa tako, da je treba vložiti tudi svojo željo, voljo, trud, vztrajnost in tudi nekaj poguma, pa denar. Tistim, ki ni pomagala so bili večinoma na terapijah kratek čas, so prehitro obupali, so imeli slabo izkušnjo s terapevtom, niso imeli prave volje, se niso trudili, niso vztrajali... kiselnasmeh

Zelo malo je klientov, ki ob vseh zgoraj naštetih predispozicijah ne bi prišli v stik s seboj, v uvid v lastno situacijo in ne bi spisali bolj zdravih in konstruktivnih odzivov.

Jaz sem se npr. odločila, da bom vztrajala na terapiji in skušala narediti čimveč. Ne glede na to, kako dolgo bo potrebno vztrajati. Sem pa vmes marsikaj drugega uredila, s čimer sem imela v resnici še večji problem.

Odziv na psihoterapijo se lahko meri nekako takole: tedenska terapija po eno uro in vsaj 2-3 leta. Če potem človek ugotovi, da ni prav nič pomagalo, je za razmisliti. Tisti, ko so šli samo parkrat na terapijo ali samo par mesecev sploh niso spoznali, kaj vse je s psihoterapijo možno. Je pa treba izbrati strokovnjaka in hkrati osebo, ki nam ustreza kot človek (in ima še veliko mero topline in empatije).

Bolje razmišljati z vidika, da ti bo šlo. Sicer ostane le še lajšanje simptomatike. Z AD-ji ali kakimi pomožnimi tehnikami.

Če bi bili ADji in psihoterapija tako ne-delujoči v anksiozno-depresivnih motnjah, jih uradna znanost zagotovo ne bi priporočala za uporabo in zdravljenje. Pri kakršnemkoli zdravljenju pa obstaja določen delež ljudi, ki jim kaj ne pomaga.

Bom dodala še en primer iz druge smeri: svojo fizioterapevtko sem vprašala, kakšen je delež ljudi, ki jim fizioterapija pomaga. Gospo sem obiskovala slabe pol leta, da sem rešila svoje težave s koleni in sva se vmes kdaj pogovarjali še o drugih zadevah. Gospa je zelo priznana fizioterapevtka, ki se je z dejavnostjo ukvarjala skoraj 40 let in je tik pred upokojitvijo. Odgovorila je, da redko pride k njej oseba, pri kateri se ne bi dalo nič narediti... da je takih zelo malo ali jih skoraj ni. Je bilo pa med ljudmi zelo veliko takšnih, ki enostavno niso bili motivirani, da bi izvajali vaje, ki jih določi. Se jim ni ljubilo.. niso videli smisla.. so raje posegali samo po protibolečinskih tabletih ali pač nekako prenašali bolečino, ki se je vsako toliko pojavljala. Nekateri so znali samo jamrati, kako jim je hudo.. Delež ljudi je bil pripravljen narediti nekaj. Delež jih je naredilo dovolj. Delež nas je pa naredil vse in še več, kot je bilo treba, s ciljem, da res naredimo max, da bomo povsem ok.

Verjetno je nekako podobno v vsaki zadevi, kjer mora človek vložiti tudi svoj trud.
« Zadnje urejanje: nedelja, 04. junij 2023 ura: 19:15 od Nives » Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  
 
Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar
Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC

Društvo DAM in uredništvo Portala Nebojse.si ne odgovarjamo za vsebine prispevkov na Forumu in vsebine komentarjev novic.
Vsi komentarji so lastništvo osebe, ki jih je napisala. Za njihovo vsebino so odgovorni njihovi avtorji.
Stran je bila ustvarjena v 0.065 sekundah z 21 povpraševanji.