FORUM Nebojse.si
Novice:
 
*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 28. marec 2024 ura: 15:48


Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.


Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: OBUPAN V ZAČARANEM KROGU  (Prebrano 1645 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
him
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 9


« dne:: petek, 21. januar 2022 ura: 15:45 »

en lep pozdrav vsem, hvaležen sem da se lahko zatečem sem, da obstaja stran kjer lahko zapišem svoje tegobe..

OPRAVIČUJEM SE ZA SLOVNIČNE NAPAKE, A V TEM STANJU SE TEŽKO SKONCENTRIRAM ŽE SAMO NA TO DA KAJ SPRAVIM VEN IZ SEBE...

imam probleme z depresijo ter anksioznostjo, ki mi izjemno škodujeta.. Z leti postajam vedno bolj sramežljiv, nesamozavesten, dvomljiv vase, zelo zaprt vase, občutek praznine v sebi je velik, rat bi delal na osebni rasti, a mi našteto vse podre. Imam problem s komunikacijo med ljudmi še posebno ko teče komunikacija z nasprotnim spolom, ena na ena... Kar nekako ne najdem teme za pogovor, pač sem nezanimiv, nerazgledan, ali pa zmrznem, in v tistem hipu ne najdem in ne znam vleči pogovora. Kako se lahko nekateri pogovarjajo po pou ure hkrati in več, jaz bi tudi rat tako nekoč..

Najbolje da opišem stvari na konkretnih primerih.
Končal sem fakulteto-magisterij, sedaj sem star 30 let in delam v proizvodnji. Vendar bom napredoval na položaj delovodje vodja tima. A me je kar strah, ali bom z temi težavami zmogel. Bo dosti komunikacije z ljudmi. Kjer me anksioznost  zelo hitro zagrabi in vpliva na moje delovanje, ki se vidi navzven.

Ko bi se vsaj med odmori izkazal kot ostali, ko se razumejo med seboj, hecajo, in hitro najdejo skupni jezik za pogovor. Ko se jaz probam vključit v pogovor, je kot da bi mel manj zmogljive možgane, počasneje razmišljam, in že če najdem nek primeren odgovor, zveni kot da govorim v strahu, da bi zvenelo pa zabavno bi bilo to zame zmaga. Dam primer stojimo v vrsti za malico, za menoj pridejo dve sodelovki mojih let ter sodelavec. Nobena od sodelavk se noče postavit poleg mene ker vedo da sem bolj tiho in zelo zavrt, zadržan, zategnjen. Sodelavec se razume heca z njima pove kak vic, jaz pa poslušam, in razmišljam, ko bi jaz to lahko, blagor vam ko ste vi normalni. In to me žere potem še preostali del šihta, ko se srečam s sodelavki, se jih probam izognit,.. In potem še ko se vozim domov in večino naslednjih nekaj dni 80% časa razmišljam samo o tem in se ugrezam v obupu ter bojim prihodnosti, kaj bo ko ker ko bom delovodja, bo teh situacij več, malo se bojim moje prihodnosti. Me je privedlo do črnih mislih, a trenutno še vidim neko svetlo luč, da se popravim

Najhuje pa je s puncami, istih let, sploh če so vizualno lepše in delujejo inteligentno. Ko pridem v njihovo bližino, ter padem v situacijo ko je potrebno z njimi komunicirati, se počutim zelo manjvredno, zmrznem, pač vsi prejšni občutki se zelo potencirajo. In zopet ko je take situacije konec, se prične premlevanje v sebi. Vsivljive misli me žerejo in spravljajo v obup. Potem pa druga stvar star sem 30 let in še nimam punce, katero si pa želim zelo zelo, resno punco ki bom se počutu dobro poleg nje,  a čas hitro beži, samski sem že dosti let. Nekateri ko se razidejo po zvezi, najdejo hitro novo zvezo, jaz pa sem samski že dosti let. Seveda punce vidijo kakšen sem. Strah se zmeraj bolj povečuje da bom večno samski.. Sicer nekaj izkušenj z zvezami imam ampak, zdi se mi da ta moja simpatičnost, ter to da sem bil zabaven je šlo iz mene.. Nimam kaj za povedat.

Kaj bi moral početi, brati knjige, brati vice, se vpisati v skupine kjer bi sodeloval z ljudmi. Imam dva hobija, ki pa ju počnem sam...

Hvala za kakršno koli podporo..
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.875


"I See You"


« Odgovori #1 dne:: petek, 21. januar 2022 ura: 17:04 »

Pozdravljen Him!
Po mojem se vedno da izvleci iz take situacije, v kateri si sam. Zelo priporocljivo delo na sebi za nas, ki smo se znasli v dam-u, je psihoterapija. Ze to, da nas nekdo poslusa in razume naredi avoj efekt. Nismo sami v tem. Krepi se nasa vrednost, samozavest, bolj zacenjamo razumeti sebe. Varianta je iti globje vase in raziskati svoje zadeve, zaradi cesa depra in anksa. Se nauciti ravnati s custvi in obcutki, jih tudi izrazati. Se nauciti si biti v podporo. Sprejeti kaksne boljse vzorce v nas.
Ko je to bolje porihtano in nam je lazje samim s seboj, ko bolje sebe vidimo in ze znamo biti tudi sprosceni in imeti se fajn, seveda gre vse v odnosih drugace. Z vsako zadevo, ki jo pri sebi priblizno postimamo, se spremeni odnos.
Vse to se da urediti torej. Na tebi pa je, ce zelis stopiti na to pot Smiley Grin
Prijavljen
him
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 9


« Odgovori #2 dne:: nedelja, 23. januar 2022 ura: 09:41 »

nives hvala za nasvete,

imel sem že nekaj kriz ampak sem se nekako izvlekel iz njih, saj sem se v situacij katere me sedaj spravljajo v anksioznost in depresijo znašel in poč1util bolj sprejeto  v družbi.
Ampak ta kriza je globlejša.
Dam primer, včeraj sem rekel da grem na zabavo s frendi. Bilo je super, dokler nismo prišli na zabavo. Vsi so se sprostili, se pogovarjali, samo jaz sem se držal v ozadju ter čakal da gremo. To je sigurno zgledalo zelo čudno. Moral bi se pa zabavati s prijatelji, iti plesati s kakšno punco, se pogovarjati z njimi, kot ostali.  seznojim seznojim kako to izboljšati
 Nekoč sem šel plesat s kakšno punco ter se pogovarjal z njimi, ter se s katero podati v zvezo, a zdaj je zame to misija nemogoče. Ja vem da samo jamram in se samopomiljujem, ampak občutki so zelo grozni.
 
Prirediti moram tudi sam zabavo za moj rojstni dan, ampak me že misel na to grabi tesnoba, saj bodo vsi govorili, kje so pa punce. Imam nekaj prijateljev,  ampak prijateljic pa ne. Pač žur sploh ne bo podoben žuru kot od normalnih ljudi, ki so bolj socializirani, podoben bo bolj nekemu umirjenemu pikniku....
Razmišljam da bi začel zopet hodit h psihiatru kot sem hodil 2015. Saj zdi se mi da sam ne bom zmogel. Verjetno bi bilo pametno da si ponovno pomagam z antidepresivi zoloft.
kje se pa lahko udeležim psihoterapije, moram povedat da sem iz Ljubljane oddaljen približno eno uro.

Prebral sem da ste nekoč organizirali srečanja, da ste se dobivali na pijači na livadi ljudje s podobnimi problemi. To še obstaja? Ker to je res dobra stvar, da se dobiš z nekom kjer mu lahko zaupaš probleme se ob tem sprostiš in lažje brodiš skozi težave.
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.875


"I See You"


« Odgovori #3 dne:: nedelja, 23. januar 2022 ura: 14:23 »

Ojla.
Glede teh omenjenih srecanj ne vem, ce zdaj v korona casih kaj funkcionira. O tem bi lahko kaj Lost in Aslan povedala.
Sama jih nisem nikoli obiskovala. Na sebi sem delala oz se delam s psihoterapijo in ADji. Ce hoces res delati na sebi je najboljsa izbira psihoterapija. Seznam terapevtov je na DAM strani, pa pogledas, kdo ti je blizje. Psihiater je bolj zdravnik..za zdravila, prepoznavanje simtomov in motenj pa podporo. Podporne skupine so pa dobrodosla podpora.. gotovo tudi zate zelo primerno, zaradi tezav v odnosih.
Odzvanja mi misel pedagoga M. Juhanta. Ce stvari non stop pocnemo na isti nacin, pricakujemo pa drugacen rezultat, smo zreli za psihiatra. sesmejem
Pa to velja za vse nas.. karkoli ze pocnemo. Lahko se ciklamo v svojih enih in istih nacinih, pa potem smilimo sami sebi..in to pocnemo do nezavesti.. Lahko se pa potozimo, potem gremo pa v akcijo in po pomoc, da se malo bolj spoznamo in naredimo kaj drugace. Na nas je. pomezik
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 7.835


I'm not lost, just undiscovered.


« Odgovori #4 dne:: nedelja, 23. januar 2022 ura: 19:07 »

Glede teh omenjenih srecanj ne vem, ce zdaj v korona casih kaj funkcionira. O tem bi lahko kaj Lost in Aslan povedala.
SKUPINE na žalost trenutno ne delujejo, delno je kriva KORONA delno pa so skoraj vse ostale zaradi takšnih in drugačnih razlogov brez vodij skupin.
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
him
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 9


« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 24. januar 2022 ura: 19:45 »

Hvala za odgovor. Pomoje se bom res udeležil kakšne psihoterapije. Ker v takšnem stanju bom težko se ujel v službi, prijatelji,... Malo ne je strah prihodnosti, mi je pa v pomoč da se lahko zatečem k vam, kar mi daje občutek da nisem sam.
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.875


"I See You"


« Odgovori #6 dne:: torek, 25. januar 2022 ura: 13:07 »

Super. Ce bo volja za spremembe, ti bo gotovo marsikaj uspelo iz tega narediti. Drzi se oki
Prijavljen
him
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 9


« Odgovori #7 dne:: torek, 25. januar 2022 ura: 18:45 »

Hvala za spodbudne besede Huh?? uglavnem blagor ostalim ki se znajdejo v okolju normalno, jest bi dau use za to. Recimo danes ko smo šli na malico, so se sodelavki in sodelavec normalno pogovarjali in hecali, samo jaz sem stal zraven kot kip. Verjetno so si v svojih glavah ustvarili podobo da sem tiha oseba, nezanimiva, sramežljiv, čuden. Jaz pa sovražim to in te občutke tesnobe, ankse, depresije.  Cry  Ne vejo pa kako močno si želim biti taki kot ostali.

Uglavnem zdaj bom prenehal jamrat tu gor.
Hvala še enkrat za nasvete in držite pesti da se zboljšamo.
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.875


"I See You"


« Odgovori #8 dne:: torek, 25. januar 2022 ura: 19:09 »

Moznosti imas vse.. je pa treba delati na sebi, da se spremembe zgodijo. Drzi se in vse dobro oki

Ko je na nas, da nekako ustvarjamo te stvari.. so potem veliko vec vredne, kot bi bile sicer.  Smiley

« Zadnje urejanje: torek, 25. januar 2022 ura: 19:37 od Nives » Prijavljen
Ribica
Veteran
****
Odsotni Odsotni

Prispevki: 788


« Odgovori #9 dne:: sreda, 26. januar 2022 ura: 07:42 »

Him,
imam idejo za praznovanje tvojega rojstnega dne: prosi prijatelje, da ti organizirajo praznovanje kot darilo za rojstni dan (lokacija, ura, hrana, pijača...), ti seveda pokriješ stroške. In naj pripeljejo s seboj tudi svoje prijateljice. Ali bi to šlo?  Smiley

lep dan,
Ribica
Prijavljen
him
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 9


« Odgovori #10 dne:: nedelja, 30. januar 2022 ura: 10:40 »

Ribica: hvala za idejo, upam da ne bo narobe izpadlo, kot da hočem preložit odgovornost na druge
Nives: Se bom potrudil in delal na sebi.

Da ne bo zopet takih situacij kot ta vikend, ko smo smučali. Kar naenkrat sem izgubil prijatelje in nisem vedel kam so šli. Nato sem jih poklical in v strahu se jim zlagal zakaj sem se izgubil, da sem se pač zaletel z nekom ne pa da nisem bil pozoren kam smučajo ostali prijatelji. Itak je bila laž očitna in sedaj me peče vest. Nevem zakaj to delam. To moram popravit. Takih situacij je bilo že več.

če bi dovolj delal na sebi in popravil vse vzorce v svoji glavi, bi bil samozavestnejši in ne bi reagiral v takih situacijah, s katerimi škodim sebi in ostalim
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.875


"I See You"


« Odgovori #11 dne:: nedelja, 30. januar 2022 ura: 12:50 »

Ocitno je tvojim prijateljem do tebe in si jim ok, bolj kot se tebi zdi. Ce jim ne bi bilo ne bi sli s teboj smucat.
Zelo pomembno je, da si v zivljenju iskren. Ne samo do prijateljev, ampak nasplosno. Iskrenost ustvarja pravo povezavo v odnosih.. Lazi ustvarijo distance med nami...ustvarjajo slabo energijo v odnosih.
Za nazaj je bilo, kot je bilo in nimas kaj spremeniti. Lahko se pa odlocas za naprej, kako in kaj bos.
Vec stvari, ko naredis na sebi, boljsi so stiki z drugimi. Nekatere stvari trajajo.. spreminjanje sebe ne gre od danes na jutri.
Ljudje nekako zorimo skozi celo zivljenje. Vsi. Noben se ni ze rodil zrel in noben od nas ni popoln.
Stos je v tem, da se spreminjamo...notranje rastemo in postajamo boljsa razlicica sebe. Vazno, je da smo pristni. In ne popolni.
Vse dobro rozicodam
Prijavljen
him
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 9


« Odgovori #12 dne:: četrtek, 17. februar 2022 ura: 09:46 »

ja očitno jim je res nekaj do mene, če me povabijo nekam, recimo smučat,... ampak tega je zmeraj manj, večina so že dobili sorodno dušo, kmalu se bodo odselili, poročili,.. ,

Moral bom najprej preusmerjati misli, jaz se ves čas nekaj sekiram, premlevam,... namesto da bi razmišljal o drugih stvareh. Prav to me dela zmeraj bolj zaprtega, ter da sem v pogovorih nezanimiv, nimam kaj za povedat.

Moral bi razmišljat, recimo o hobijih, o kaj zabavnem, prebrat kakšno novico (tako bi si nabral neko znanje, katero mi bi omogočilo uspešno komuniciranje). Ali si najti neko družabno dejavnost, Ne pa de je vse kar se dogaja v moji glavi, neka tesnoba in depresija, ki ohramljata moje možgane,..

Hvala ker lahko saj vam zaupam ko zaidem u hujšo krizo. (Sedaj je kar hudo, ker sem dobil nov položaj v službi, ter mam veliko kontakta z ljudmi, sem v veliko situacijah kjer zmrznem izpadem čudno, nesamozavestno, ali celo koga ujezim,... upam da me bo to utrdilo, in ne da me bo spravilo v obup.

lep pozdrav
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.875


"I See You"


« Odgovori #13 dne:: četrtek, 17. februar 2022 ura: 14:50 »

Delo z ljudmi je izjemno hvalezna zadeva, iz katere se lahko marsikaj naucis. Fino je sicer delati na sebi  ..se izobrazevati tudi o odnosih...da se ne ciklamo v nepotrebnih smereh in hitreje napredujemo.
Ravno to delo z ljudmi... odnosi nasplosno, dajo hitrejsi napredek. Se vecjega pa partnerski odnos.
To je samo za zagrabit..

Kar se tice pa privatnih druzenj. Tudi tisti, ki imamo druzine se se vedno druzimo. Malenkost manj, ker je manj casa za vse, ampak se vedno imamo vecinoma prijatelje... samske, locene, porocene, vezane,..ni bistveno. Vazno je, kaksen je clovek.
Prijavljen
him
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 9


« Odgovori #14 dne:: sreda, 23. februar 2022 ura: 17:55 »

Hvala za odgovor Jasmina. Jaz sem istega mišljenja da mi to lahko pomaga. Pač ta služba kjer je veliko dela z ljudmi.

Vendar pa prihaja do situacij, kjer me anksioznost in depresija zelo ovira. Na predaji izmene kot delovodja bi moral bolj sodelovati, kaj vprašati  in komentirati, a sem skoraj vedno tiho. Danes mi je rekel šef, da kot delovodja se bom moral naučiti bolj govorit. V tem primeru sem zmrznil in o tem premišljujem že cel dan. Pač kako bo šlo naprej, ali se bom še bolj zlomil ali pa se bom morda izboljšal, in začel bolj komunicirati in se znal pošaliti o določenih stvareh. Ampak tu so bolj negativno misli v prevladi.(zaenkrat sem šele na uvajanju, ampak če bom hotel uspeti, se bom moral čimprej spravit h sebi)

Vsiljive misli mi govorijo, da bom še bolj zabredel v težave, dokler ne bom brez službe. Moral bi urediti misli, da neham premišljevati samo o tem. Saj imam občutek da poleg tega stalnega premlevanje nimam dosti drugih stvari v glavi poleg praznine. Isto se je pokazalo ko smo šli s sodelavci na pivo. Vidi se da opažajo, da sem poseben, da nekaj ni v redu z mano.

Sicer pa se saj trudim, da se čim več naučim v službi. Vendar pa si zelo počasi zapomnim stvari, in sem večina časa zmeden in v nekem krču.

Glavni cilj je nekako kontrolirati misli. Da preženem negativne misli in se nekako prepričam da sem kul oseba. A zaenkrat je to zeloo težko. Potem bi nekako moral bolje funkcionirat. Držite pesti.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  
 
Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar
Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC

Društvo DAM in uredništvo Portala Nebojse.si ne odgovarjamo za vsebine prispevkov na Forumu in vsebine komentarjev novic.
Vsi komentarji so lastništvo osebe, ki jih je napisala. Za njihovo vsebino so odgovorni njihovi avtorji.
Stran je bila ustvarjena v 0.13 sekundah z 23 povpraševanji.