Juliette
|
 |
« Odgovori #40 dne:: sreda, 20. oktober 2021 ura: 11:52 » |
|
Betula, jaz sem zdaj dobro, hvala. Dobro v smislu, da so AD prijeli, bi si pa želela določene točke v sebi transformirat. Največ informacij o načinu dela T. Kuljiša dobiš na njegovi strani IPD. Predavanja so on-line, terapevtske delavnice pa v LJ. Prva delavnica bo v decembru. Ja, s to simboliko in razmišljanjem se lahko precej zapletemo, bistva pa ne razrešimo. Ne vem, kaj mi bo prinesla ta oblika terapije, a me je strokovna podlaga in način izvajanja vsekakor pritegnil. Boš kaj povedala, kaj o tvoji situaciji meni Dernovškova? Saj veš, z deljenjem izkušenj se lahko vsi marsikaj naučimo.  Drži se.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
betula
|
 |
« Odgovori #41 dne:: sreda, 20. oktober 2021 ura: 19:45 » |
|
Aha to je terapija v obliki delavnic. In koliko delavnic je to? Se pravi to ni ena na ena terapija. Sem preverila njihov page ja. Bom vesela, če boš drugo leto kaj podelila z nami.  Ja jutri imam Dernovškovo, sporočim, kako je bilo oz kaj meni. hvala 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
betula
|
 |
« Odgovori #42 dne:: ponedeljek, 25. oktober 2021 ura: 11:23 » |
|
Ojla, dr. Dernovškova pravi, da ne potrebujem tablet kljub hudim simptomom. Pravi, naj nadaljujem s tem, kar počnem sedaj, se pravi hoja, tek, dihanje pred spanjem, cbd za nespečnost. Dala mi je še eno nalogo za anksiozne "kaj če-je?"  . Pravi tudi, da zna abstinenca od cigaret kar trajat. Sem brala tudi malo po tujih forumih, kjer se najde več podpore pri odvajanju cigaret. In ljudje dejansko preživljajo muke prve mesece, tudi tisti, ki niso imeli prej težav z duševnim zdravjem. Glede na to, kaj je meni pomenil cigaret, ni čudno da je zdaj telo v šoku. Sprememba pa je prinesla še emocionalne reakcije. Včeraj se mi je na sončku tako zahotela kava in cigaret, da...  Ampak ne, ne bom prižgala.  Tako kot vedno, tudi zdaj nisem prepričana kaj naj...najbolje lepo počasi, dan za dnem.. Tudi če bom spet pristala na ad, bom vsaj vedela, da sem vse prej poskusila... Lep teden vsem 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
_Bemci
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 46
|
 |
« Odgovori #43 dne:: torek, 26. oktober 2021 ura: 06:53 » |
|
Živjo Betula, jaz se ne bi mogla bolj strinjati s tvojim zapisom. Ja, tudi pri tistih, ki prej niso imeli težav, se pri odvajanju lahko pojavijo, in to hude. Ker pa so tudi psihične, jih ne pripisujemo toliko odvajanju. Če pa pogledaš, kako soodvisno funkcionira telo, je logično, da se poruši celoten sistem. Ampak ko si enkrat ven, si ven. Meni recimo cigareta sploh več ne zapaše, in to že od cca. 1. leta po zaključku naprej. Pač, vseeno ti je zanjo. Morda se kdaj zgodi, če je kakšna zabava, da pomislim, ampak ne želim tvegat s tistim enim dimom, in zadeva gre mimo. Vse ostalo pa se porihta in je bolje, kot je bilo prej. Poskusi se čim bolj crkljat in gibat. In spomni se cilja, za kaj to delaš. Srečno še naprej 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
betula
|
 |
« Odgovori #44 dne:: torek, 26. oktober 2021 ura: 13:17 » |
|
Hvala Bemci  Ja, cilj imam pred očmi hehe, sem ga imela že, ko sem na polno  Sam na momente sem tako adijo, da se vprašam, kaj mi je tega treba. Sploh ta "kaj pa zdaj?", kako bom zdaj brez? Kašen bo lajf? Kdo sem jaz brez čikov? V glavnem ni čudno, da sem tesnobna, deprasta, me je strah lajfa, oz neka splošna panika... Danes mam slab dan za znort. Hodila sem že dve uri danes, pa najbrž bom še. Neki dobrega kuham in čakam večer, ko se ponavadi malo pomiri stiska...
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Juliette
|
 |
« Odgovori #45 dne:: sreda, 27. oktober 2021 ura: 11:00 » |
|
 Betula, tako kot praviš dan po dan ... imaš svoj cilj, poznaš se, zdaj si dobila še potrditev od psihiatrinje, ki ji zaupaš. Imaš kakšno kvalitetno podporo v svoji bližini?
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
betula
|
 |
« Odgovori #46 dne:: sreda, 27. oktober 2021 ura: 15:57 » |
|
Juliette, hvala vesolju, imam podporo med bližnjimi. O tem, kaj je kvalitetna podpora bi se pa dalo razglabljati, a ne  Hvala ti 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
betula
|
 |
« Odgovori #47 dne:: torek, 23. november 2021 ura: 18:53 » |
|
Hejla, malo update-a. Še vedno imam nihanja, so ok dnevi, ko me ne preplavlja in potem pride dan, dva, tri, ko me "tesnoba dobesedno "ubija" in takrat bi najraj šla po ad. Še vedno sem nekadilka, kmal bo 3 mesece. Me pa še vedno matra, sploh zaradi tega počutja. Ali je vse izbruhnilo zaradi opustitve kajenja ali kaj drugega? To me muči... Resno razmišljam o kog-ved. terapiji. Sicer se mi pa psihoterapija upira, po pravici povedano. Dost mi je bilo 7 let, potrebujem rešitve, ki so usmerjene v zdaj. Toliko je enih vprašanj, tudi tistih, ki jih generira tesnoba. Kako se sploh sprijazniš v življenju, da so te težave del tebe? Da te bodo spremljale skozi življenje? Ah..vse skp naj gre nekam...
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
_Bemci
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 46
|
 |
« Odgovori #48 dne:: četrtek, 25. november 2021 ura: 14:35 » |
|
Betula, pozdravljena, omenila si kognitivno vedenjsko terapijo. Jaz sem se tehnik KVT naučila sama, predvsem v zadnjem letu mi je prav prirasla k srcu, ker mi na nek način "leži" njena praktična plat. Če si vsaj malo samouka in ti ni tuje brskanje po knjigah, ti priporočam najprej KVT za telebane, obstaja pa tudi serija 24h predavanj (zelo poglobljenih!) prof. Jasona Satterfielda, ki jih lahko prek platforme Kanopy gledaš v sklopu Mestne knjižnice Ljubljana, če imaš članstvo. Meni je to dvoje v kombinaciji zelo pomagalo, ker te terapije ciljajo na celostno spremembo v življenju: povečanje socialnega kroga in s tem pomoči, spreminjanje vzorcev mišljenja o sebi in posledično na samozavest, spreminjanje navad (več smiselnih, osrečujočih "početij" v dnevu), itd. Tudi za odvisnosti je posebej cel sklop. Poskusi, če meniš, da bi lahko pomagalo. Lep dan ti želim 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Tačkica
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 144
|
 |
« Odgovori #49 dne:: petek, 26. november 2021 ura: 08:44 » |
|
uf, tale kadilska je pa res glej, jaz sem kadilka  . Ko sem lani takle cajt zapadla v izgorelost, živčnost... ni da ni bilo , sem se matrala in matrala in na koncu spet pristala na AD.. ni bil ravno primeren čas .. privanjanje na AD je trajalo cela 2 meseca predno sem začela spati vsaj par uric .. raje ne pomislim  V tistem času mislim, da prvi mesec sploh nisem prižgala... ker mi sploh ni pasalo.. ko mi je zapasalo sem si pa rekla, no sedaj je pa malo bolje Zato mislim, da abstinenca od cigaret ni ravno tvoj problem.. Glej jaz športam konec tedna, poleti več Zdej delam spet od doma... in to me utruja, da sem ko ena zmečkana cunja , zato se konec tedna malo prisilim, da hodim ene 2-3 ure Vendar mi je največji užitek priti na nek vrh in eno  , pa  .. to je zame zakon, pa naj si misli kdor če karkoli  Kaj je zdravo in kaj ni ... to je pa že druga tema  Drži se
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
betula
|
 |
« Odgovori #50 dne:: petek, 26. november 2021 ura: 12:15 » |
|
hej Tačkica,
ja niso direkt cigareti, mene velike spremembe udarijo. Ta pa je definitivno povezana z opustitvijo po 20 letih. Neka povezava obstaja. So pa seveda druge stvari še tukaj. Meni se v 20 letih ni zgodilo, da mi cigaret ne bi pasal, tako da ni nek pokazatelj v mojem življenju...
Če bo prehudo in se stvari ne bodo začele stabilizirat, bom tudi šla po ad, ne bom se mučila v nedogled. Mi pa ne da miru ta moj vzorc in ker ga s tableti ne bom rešla...
Tudi tebi vse dobro...
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
betula
|
 |
« Odgovori #51 dne:: petek, 26. november 2021 ura: 17:23 » |
|
Betula, pozdravljena, omenila si kognitivno vedenjsko terapijo. Jaz sem se tehnik KVT naučila sama, predvsem v zadnjem letu mi je prav prirasla k srcu, ker mi na nek način "leži" njena praktična plat. Če si vsaj malo samouka in ti ni tuje brskanje po knjigah, ti priporočam najprej KVT za telebane, obstaja pa tudi serija 24h predavanj (zelo poglobljenih!) prof. Jasona Satterfielda, ki jih lahko prek platforme Kanopy gledaš v sklopu Mestne knjižnice Ljubljana, če imaš članstvo. Meni je to dvoje v kombinaciji zelo pomagalo, ker te terapije ciljajo na celostno spremembo v življenju: povečanje socialnega kroga in s tem pomoči, spreminjanje vzorcev mišljenja o sebi in posledično na samozavest, spreminjanje navad (več smiselnih, osrečujočih "početij" v dnevu), itd. Tudi za odvisnosti je posebej cel sklop. Poskusi, če meniš, da bi lahko pomagalo. Lep dan ti želim  Hvala  Ja, želim še dat čez to terapijo, sama sem že kaj prebrala, nisem se pa lotla. Sem pa že kontaktirala terapevtko za kvt, tako da upam, da v začetku leta začnem. Namreč vsi so tako zasedeni, da joj 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
betula
|
 |
« Odgovori #52 dne:: četrtek, 24. februar 2022 ura: 14:14 » |
|
Malo se javljam... Hm, 3 mesece je minilo, odkar sem tukaj pisala. Ne, nisem bila ok cel čas. Še vedno vztrajam brez ad-jev. Imam boljše dneve in tudi zelo slabe. Danes je recimo en tak.  Hodim na kvt, športam vsak dan, diham-vaje. Evo to mi pomaga pregurat ta stanja. Ne vem pa, kako dolgo bom še imela moč, da ta stanja prenašam..Vse skupaj se vleče že 5 mesecev... Pa lep pozdrav vsem 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Strahka
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 188
|
 |
« Odgovori #54 dne:: nedelja, 27. marec 2022 ura: 20:24 » |
|
Juliete, sem brala tvoj lanski boj z dvigom Ad. Kako se je končalo? 7.tednov ni šlo na bolje. Kako je bilo potem?
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|