FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sreda, 26. marec 2025 ura: 12:43

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Ne vidim izhoda  (Prebrano 1281 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Lita
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« dne:: ponedeljek, 13. december 2021 ura: 20:48 »

Nevem kako naj začnem... Stara sem 16 let in v roku 6 mesecev sem že večkrat želela kaj napisat, pa nikoli ne najdem pravih besed, vsega se zdi preveč.
Prihajam iz dokaj normalnega družinskega okolja, vsaj sama v svoji situaciji ne vidim očitnih razlogov za takšne težave.
Že od približno 8. razreda sem večkrat imela obdobja obupa, pogosto je bil razlog za njih moja nezmožnost komuniciranja, zaradi katere sem se počutila, da ne pripadam med vrstnike, sem manj vredna od njih...
Lani pa je šlo vse dobesedno v drek. Šla sem v prvi letnik srednje šole, katerega sem večinoma preživela doma, na zoomu. Sredi karantene sem dobila težave s spanjem, ko sem že skoraj zaspala sem v prsnem košu začutila nekakšen šok. Zaradi tega sem več noči ostala budna do 4ih zjutraj. Po kakšnem mesecu sem en večer čutila hudo bolečino v prsnem košu, kot da bi me peklo. Šla sem na urgenco, kjer niso odkrili nobenih težav. Večkrat sem šla preverit kri, spet nič. So pa vsakič namignili, da so vzrok verjetno psihične težave. Julija letos sem prvič obiskala psihologinjo. Sicer mi ure z njo dajejo nekakšno začasno uteho, se je moja situacija od takrat še poslabšala.
Ne čutim ničesar več. V sebi imam neko upanje, da bo nekoč tega konec. Ampak nobena stvar na tem svetu me ne osreči. Nekaj časa je bilo tako, da je vse bilo huje ponoči, podnevi pa sem včasih bla prav vredu. Zdaj pa sem praktično v "survival mode". Nikoli nisem resno razmišljala v samomoru, ampak nekakšne prihodnosti zase tudi ne vidim. Težko opišem čustva, tudi zdaj komaj kaj napišem, a vem da nisem okej. Ta občutek je z mano vedno. Zdi se, kot da sem obsedena s svojimi čustvi, povsod obupano iščem vsaj malo sreče. Vse se vrti samo še glede tega, kdaj bom končno kaj začutila. Ko gledam srečne ljudi, ali pa se samo spominjam sebe pred nekaj leti, se mi to zdi kot en drug svet, od katerega sem odrezana.
Poleg tega pa imam še nek neskončen strah. Občutek imam da stojim na robu prepada, v katerega se bo sesulo moje celotno življenje. Skrbi me, da bi se kaj hudega zgodilo družini, da bi naenkrat izgubila popolnoma vse. Pravzaprav se zdi, da sem nekje v sebi skoraj prepričana v to. Pti temu tudi nič ne pomagajo fizični občutki, ki se še vedno vlečejo. Nekaterih sem se navadila, včasih pride kakšen nov, zaradi katerega spet mislim, da je z mano nekaj hudo narobe. Večkrat mi je slabo, cutim cmok v grlu, konstantna bolečina v prsnem košu in hrbtu, glavobol, mravljinci v rokah, vrtoglavica, random bolečine po telesu...
Pišem ker ne vidim več izhoda. Večkrat se počutim osamljeno, ker nihče doma res ne razume, da se ne glede na moj nasmeh ne počutim ok. Jaz pa tudi težko povem, kaj je narobe, ker ne vem. Počutim se tako odtujeno, da me je včasih strah, da bomv tem stanju sebi ali komu drugemu kaj naredila.
Če je kdo meni in mojim problemom namenil del svojega časa, mi to veliko pomeni
Prijavljen
betula
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 615

« Odgovori #1 dne:: sreda, 15. december 2021 ura: 18:49 »

Pozdravljena Lita,

naj te ne potre, če nihče ne odgovarja, forum ni več tako aktiven kot nekoč, včasih kdo sploh ne dobi odgovora ali spodbudne besede.  Smiley

Bravo za pogum, da si zapisala svoje občutke. Ko se v življenju srečujemo s takšnimi občutki, strahovi, se zgodi, da najprej ne vidimo očitnih razlogov za težave. Vemo le, da nekaj ni v redu, da težje funkcioniramo itd... Po pisanju sodeč se ti je nabralo veliko stvari in verjamem, da ni lahko. Vsi telesni občutki so simptomi tesnobe. Ko se izključijo druge težave, ljudje ugotovijo, da jim nagaja pisha. Vedi pa, da ti od teh telesnih simptomov nič ne more biti in vedi, da nobeno stanje ne traja večno, je pa treba poiskati pomoč, če sami ne zmoremo.

Svetujem ti, da psihologinji poveš, da se počutiš slabše, tudi staršem, čeprav ne razumejo tvojih občutkov.

Vse dobro!
 rozicodam

Prijavljen
Regina
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 892

Rule your mind or it will rule you.

« Odgovori #2 dne:: sreda, 15. december 2021 ura: 19:36 »

Lita,

zelo zelo zrelo razmišljaš pri svojih rosnih 16. letih.
Žalostno je, da se tako mlada punca (že) ukvarja s temi težavami, hkrati pa si zelo pogumna ker se s tem soočaš. Super je, da imaš psihologinjo, zaupaj ji, da ti lahko pomaga, da se boš počutila boljše.
Vem kako ti je. Sama sem se prvič s težavami srečala sicer pri 21 letih, tkrat uradno ... sem imela težave pa že prej (okrog 18. leta), ampak jih nisem znala prepoznati in se je stopnjevalo.

Praviš, da izhajaš iz nekega 'normalnega' okolja -  si pa predestavljam da živiš z mamo in očetom, da imaš kakšnega brata ali sestro, mogoče še stare starše. Odlično bi bilo, če bi se komu zaupala, če se še nisi .. vem pa, da je to težko. Stara sem 28 pa moji doma še vedno ne vejo za moje težave  sesmejem sesmejem sesmejem
Vsi ti fizični občutki se kažejo, ko gre nekaj narobe, po večini se slabo počutimo v mislioh, psihi in potem se pokažejo še fizične težave, take kakor ti opisuješ.
Sploh če skrivaš težave pred sabo, pred drugimi, se delaš, da si OK, čeprav nisi ... se vse to v tebi nabira. Psiholog mi je enkrat rekel, da se vsak kozarec polne in polne, ko pa je enkrat preveč poln, se  razlije. Tako je tudi z nami. Daj strah en iz sebe, opovej komu kako se počutiš, ukvarjaj se z nečim kar te sprošča. Boš videla, da bo še vse v redu.
Pazi nase  rozicodam
Prijavljen

You wake up every morning to fight the same demons that left you so tired the night before, and that, my love, is bravery.
Nives
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.929

"I See You"

« Odgovori #3 dne:: sreda, 15. december 2021 ura: 20:36 »

Pozdravljena!
Zasluzis si, da bi se lahko pogovarjala o tem z nekom, ki bo res razumel, kako ti je. In ki ti bo znal pomagati, te usmeriti tako, da se bos spet polno zacutila. Smiley Si ze kaj razmisljala in imas moznost psihoterapije? Ta zna zelo pomagati.. ne samo, da se spet polno zacutis, ampak tudi da bos presegla tezave v komunikaciji.
Drzi se rozicodam pa pisi nam se kaj Smiley
Prijavljen
Lita
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 16. december 2021 ura: 06:55 »

Hvala vsem za odgovore in nasvete, res sem vam hvaležna.
Srečno tudi vam in obljubim, da še kaj napišem.  srce-utrip egocentrik
Prijavljen
Vladimirko
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 15

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 16. december 2021 ura: 08:16 »

So obdobja ko človek jadra visoko, pa tudi ko jadra nizko. Pomembno je, da težko obdobje nekako preživiš in se prebiješ  skozi. Bodi prizanesljiva s sabo.
Včasih pomaga pregnati strahove  telesna aktivnost. Potrebno se je prisiliti da prekineš dnevni vzorec in greš eno uro ali več  hodit. Ko prideš nazaj je nekako bolje. Človekove misli imajo vpliv na njegovo telo, vendar velja tudi nasprotno, človekovo telo ima vpliv na njegove misli.
Meni je nekako pomagal ta video: https://www.youtube.com/watch?v=INNlPv0PR7Y&t=1299s
Drži se.
Prijavljen

Ceni kar imaš, ne žaluj za tistim kar si izgubil, ne boj se izgubiti.
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar