Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 7.834
Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.
|
 |
« Odgovori #20 dne:: ponedeljek, 18. januar 2021 ura: 14:59 » |
|
Jerry pojdi k ORL in naj ti naredi tudi nazofaringolaringoskopijo. Predvsem zato, da se pomiriš pred tumorjem, v primeru, da pa je karkoli kar je potrebno zdraviti pa je tudi ok čim prej začeti. Jaz sem šla tule: www.orl.si in bila res zelo zadovoljna z obravnavo. Samoplačniško je 80 eur, čakalna doba je bila samo nekaj dni.
|
|
|
Prijavljen
|
Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 166
|
 |
« Odgovori #21 dne:: ponedeljek, 18. januar 2021 ura: 15:57 » |
|
O hvala lepa. Kaj pa je ta preiskava, skozi nos v žrelo?
Potem take težave dejansko lahko dela še kaj drugega kot rak? Ker mi pa dejansko niha, včeraj se mi ves popoldne ni nič zataknilo, ko sem jedel in pil. Tolažim se s tem, da rak ne niha, ko enkrat nečesa ne moreš, da je enosmerna cesta, na žalost.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Regina
Veteran

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 892
Rule your mind or it will rule you.
|
 |
« Odgovori #22 dne:: ponedeljek, 18. januar 2021 ura: 18:19 » |
|
Vse te tezave lahko povzroca tudi in “samo” psiha.
|
|
|
Prijavljen
|
You wake up every morning to fight the same demons that left you so tired the night before, and that, my love, is bravery.
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #23 dne:: ponedeljek, 18. januar 2021 ura: 18:46 » |
|
O hvala lepa. Kaj pa je ta preiskava, skozi nos v žrelo?
Ja to je to. Neboleče in nežno. Vmes lahko skoz dihaš in govoriš (se tudi smejiš). Kamera vse na ekranu pokaže - glasilke, grlo, žrelo ... vse vidiš. Zdravnik ti vse lepo razloži, si vzame čas, vsaj moj si ga je vzel. Potem take težave dejansko lahko dela še kaj drugega kot rak? Ker mi pa dejansko niha, včeraj se mi ves popoldne ni nič zataknilo, ko sem jedel in pil. Tolažim se s tem, da rak ne niha, ko enkrat nečesa ne moreš, da je enosmerna cesta, na žalost.  všeč mi je tole tvoje razmišljanje. Ja seveda, lahko je vnetje grla, suha sluznica, v stresu se grlo stisne ipd ... Je pa res tudi to, da če nas nekaj "moti" dlje časa je fajn preveriti. Tudi če bo izvor težav na koncu "psihosomatski" je OK to vedeti in se zavestno sprostiti pred jedjo recimo, oz preusmeriti pozornost na nekaj drugega - brez obsesivnega fokusa na požiranje. 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #24 dne:: torek, 19. januar 2021 ura: 11:55 » |
|
Hvala ponovno za odgovor. Ali še kdo opazi, da če razmišlja kako požira, težje požira? Če mi uspe izgubiti fokus imam definitivno manj težav večinoma.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Nives
Global Moderator
Expert

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.936
"I See You"
|
 |
« Odgovori #25 dne:: torek, 19. januar 2021 ura: 12:02 » |
|
Skoraj vse je v fokusu. Tisto na kar mislimo se krepi in narasca. Se pridruzujem mnenju, da je skoraj ziher tole zrastlo iz psihe. Nasa psiha je res neverjetna. 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #26 dne:: sreda, 20. januar 2021 ura: 14:37 » |
|
Ja, to s pozornostjo je res kriza, sicer ne bi imel hipohondrije, če ne bi mislil, da tokrat je pa drugače, ne more se ti košček oreščka fizično zatikati nekje v grlu zaradi psihe, ampak...
Pisalo se je leto 2011... Tri dni mi je trzal kazalec leve roke, nikoli prej razen veke nisem videl česa podobnega. Nisem se pa sekiral, trzanje nisem povezoval s kakšnim rakom, nekje sem bral, da mi manjka nekih vitaminov. Zato sem pogooglal, katerih... "finger twitching" mi je nemudoma prikazal, da gre lahko za enega simptomov ALS. Ko sem prebral o grozljivosti te bolezni, ne samo, da mi kazalec ni nehal trzati, v obdobju 24 ur mi je trzalo na ene 10 točkah po celem telesu. Noro. Od takrat mi je trzalo še mesece, nevrolog je rekel, da ne ve od česa mi trza, da benigni sindrom trzanja to gotovo ni...
Skratka, glede na to da sem 10 let kasneje še živ, ALS ni bil. Še vedno imam napade trzanja, ki kar trajajo, ravno ko me je začelo z vratom in želodcem, mi je trzalo v roki 14 dni na enem in istem mestu, da mi je spet povečalo nelagodje, čeprav daleč manj kot mi je takrat, ker imam izkušnjo, da lahko trzaš 10 let, pa ne dobiš mišične šibkosti. Me pa nikoli ni nehalo.
Druga izkušnja je s tem povezana. Nevrolog je v tisti roki, kjer mi je trzal kazalec odkril da imam na dlani prevelike jamice, da imam atrofijo roke neznanega izvora. In res, leva dlan se mi zelo vidijo tetive, precej bolj kot na desni, ne moreš spregledati. In sem si rekel, TOLE BI PA JAZ OPAZIL, če bi imel prej... Verjetno me je takrat potem rešila ena stara slika izpred 5 let, kjer pomaham z levo roko in povečava je odkrila prav isto "atrofijo" roke... In jo imam še sedaj. Ampak je ne opazim več. Takrat pa... bolj sem jo opazoval hujša je bila in bolj se mi je zdelo, da tega nisem mogel imeti.
Zdaj sem si recimo lepo pretipal bezgavke in na desni strani tista pod ušesom na robu čeljusti se mi malo čuti (mini bunkica), na drugi strani je pa ne čutim. Zdaj se mi zdi da to nekaj pomeni. Imam pa bežno v glavi, da imam jaz na eni strani od prej že bezgavko ki jo malo čutim, ker imam bežno v glavi da me je enkrat bolela pred leti in sem jo že takrat zatipal.
In zdaj si rečem, da fizično se mi pa orešček ne more kar zatakniti, na kaj bi se će ne na tumor. Ampak... Ful sem pozoren na požiranje in občutke pri tem in bolj sem pozoren bolj se mi zdi, da čutim hrano, kako gre dol, da se mi zatakne, da moram kdaj še enkrat pogoltniti slino, da gre dol... v resnici je možno, da se mi je to dogajalo že prej, sem pač 2x pogoltnil, sem se pač odhrkal malo, ampak sploh mi ni prišlo do zavesti je bil lahko nek avtomatizem. Zdaj je pa vse to mi zgolj nov, strašljiv simptom. Lahko tudi je nekaj od kisline, karkoli, da imam nadraženo, pa zaradi pozornosti imam še več problemov.
Sem zadnjič kolegici rekel, če ona ve, kako požira in je imela med kosilom takrat kar malo težav s požiranjem, je rekla, da naj neham ji to govoriti, ker se ji je 2x zataknilo malo odkar sem omenil. To mi daje misliti da pozornost lahko "uničuje" refleks, kot drugo pa to, da mali problem lahko nastane velik, ali pa sploh ni problema, ker počnem nekaj, kar počnem ponavadi, ko nisem v "alertu". Recimo ko spijem zdaj točno vem in "vem" da nisem imel prej, ko nekaj spijem se mi malo spahne, neslišno, pač malo zraka dam ven skozi usta. Dopuščam možnost, da sem po kozarcu vode vedno tako naredil z zrakom, pa ker nisem bil pozoren, je šlo mimo, sploh ni prišlo do zavesti.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Regina
Veteran

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 892
Rule your mind or it will rule you.
|
 |
« Odgovori #27 dne:: sreda, 20. januar 2021 ura: 17:54 » |
|
Fokus na okolico in ne nase. Spremljati okolico, barve, vonjave, dotike,... preusmeriti pozornost. Vsak izmed nas si na sebi lahko najde stvar, ki ga bo nervirala do te meje, da bo iz tega prisel obup, strah, panika, panicno googlanje... potem si pa lahko kar krsto narocimo  Lahko je reci, vem, ko si si v primezu teh skrbi in samoodkrivanja bolezni pri sebi (brez konkretne podlage) deluje v polno nerealnost, nasa podzavest. Treba se je ustviti in ne toliko spremljati, “zdaj me pa to boli, zdaj mi to trza, zdaj cudno pogoltnem,,,” ker se bodo stvari samo nabirale, ena za drugo. Kakor sem ze rekla, meni tole tezave z poziranjem delujejo psihosomatske in samo psihosomatske. Ko sem imela dlje casa probleme z zelodcem sem tudi mislila, da je rana, rak... pa sem sla vseeno na gastroskopijo, ceprav me je bilo zelo strah. In rezultat BP, psihosomatsko. Nismo zdravniki - se je pa potrebno samoopazovat, seveda. Tipanje bezgavk... ok ce se clovek spozna na to. Kaj pa ce se ne? Zatipas nekaj, naredis paniko, te postane strah.... razmislas samo o slabem... Kaj pa ce ni nic? Pustimo diagnoze zdravnikom in odklopimo tako razmisljanje... pa bo tudi odkritih stvari manj 
|
|
|
Prijavljen
|
You wake up every morning to fight the same demons that left you so tired the night before, and that, my love, is bravery.
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #28 dne:: sreda, 20. januar 2021 ura: 18:59 » |
|
Ja res je, moram na ORL in potem na gastroskopijo spet po 15 letih, ni druge :-( Me je bolj strah, kaj bodo odkrili, kot pa same preizkave, čeprav je mučna.
Želodec sem imel tudi jaz podobno kot ti Regina. Take bolečine en dan ja, en dan ne, zvečer slabše, zjutraj boljše, da sem šel na gastroskopijo takrat. In noč prej nisem spal, kotrljal sem se po postelji, peklo me je kot bi se mi kislina razlivala po želodcu. Sem si rekel, tole če je rak in verjetno je, je IV stadij s toliko problemi. Če ni rak je pa najmanj rana, gastritis se mi je zdel preblaga diagnoza za take težave.
No, ni bil ne rak, ne rana, ne gastritis, malo preveč kisline, za en rupurutek, so mi rekli. Zato mi jemanje ultopa ni pomagalo pa nič.
Problem je tem, ker tisto je bil želodec, znano je, da psihosomatiko dela želodec, črevesje, glavoboli itd... Trzanje je že nenavadna psihosomatika (razen veke), pa očitno tudi obstaja.
Ampak da se ti dejansko hrana in to mali koščki ne veliki, nekaj ustavlja v grlu nekje ali na robu jezika kakšna luščina od oreščkov, to mi je pa zelo "fizično", če v grlu in požiralniku ni bule se nima kje ustaviti, kajne... Oz kot bom rekel, že ene desetič se mi pa tokratni simptomi zdijo "nekaj drugače", tokrat je pa težko psihično. Globus senzacija ja, to imam tudi, kot da imam bulo v grlu, pač občutek, to je znano da je psihično največkrat, samo da moraš kdaj kaj kar pogoltneš še enkrat ali dvakrat pogoltniti ker ne gre čisto dol, mi je pa scary. Sem naredil še neumnost, da sem ko se mi je to zgodilo šel s prostom v grlo, kar precej se da iti in sem zatipal neko bulico... sem se čisto prestrašil, da je pa to to zame, konec je... Googlanje mi je tokrat malo pomagalo, menda se da s prstom priti do tistega dela, kjer se zapira požiralnik in sapnik (glotis ali nekaj takega), in se čuti kot bulica... No, piše tudi da ne delati tega, ker lahko kaj zanesemo tja, okužbo, poškodujemo mehansko ipd. Ta del je pomemben, ker zapia sapnik ko pogoltnemo. Tako da ja, lahko se kakšen drobec tam ustavi.
Saj morda se vsem drobci malo ustavljajo pa jih imate po ustih še kakšnega čez 10 minut pa potem malo podraži ko ga pogoltnete dol, pa niti ne opazite, ne vem.
Vsekakor imam spet eno celo množico simptomov, boleči vrat in rame ne vem kaj imajo z grlom, te povezave še google ne najde, čeprav je grlo sprednji del vratu, pa to da me peče v žlički tolikokrat ko težko pogoltnem tudi ne, žlička je vsaj 20cm nižje, če se meni zatika zgoraj, kaj ima to z žličko. Spet so čudni simptomi, veliko je raznolikih in "alarmantni so", tisti da so ali rak IV stadija (kot sem takrat mislil za želodec) ali pa nič (kot takrat želodec).
Tako da ja, treba je iti na preglede, ne smem reči, da je to spet isto sr... kot vedno... samo vedno je nekaj, samo po pregledih lahko hodim, ker ko končam nekje, lahko spet začnem drugje. Saj tole s prebavo je tako, 15 let nazaj sem preveril (ni me pa požiranje dajalo) celo pot od ust do zadnjice, ni bilo NIČ. Zdaj sem malo čez 50, 15 let je minilo, moram spet preverjati, lahko ni nič.
No edino diagnozo, ki sem jo dobil je bil pa LFR refluks za 6 mesečno kašljanje 7 let nazaj od pulmologa, je rekel da ne rabim na ORL, tako tipično mu je bilo. Potem je minilo in je bilo ok. So bile pa druge težave, 7 tednov viroze, boleče grlo 4 tedne na levi strani ki je šele po mesecu dni izzvenelo, boleči sklepi ipd.
Ni da ni, težko vse preverjam in vsak obisk zdravnika mi naredi še skoraj večjo tesnobo kot če tako živim. Posebej ker se mi je velikokrat zgodilo, da me prestrašijo za prazen nič, je nekaj suspektno, čakam na preizkavo naprej, sem mrtev tisti mesec ali dva in ko grem naprej ugotovijo, da ni.
Se mi je zgodilo to ker so sumili na revmatoidni artritis, sem imel že zloženko kako je to, pa so potem ugotovili, da nimam, da se samo skloniti ne morem do tal pač. Pa da imam previsok pritisk v očeh in glavkom ker sem imel ene sive pike na vidnem polju, v glavkomski 4 mesece kasneje so ugotovili da pritisk imam povišan, nimam pa glavkoma...
Zadnje kar je bilo je bil ortoped zdaj za vrat, je odkril da imam kri v urinu. Bi me panika, samo sem se pozanimal, 0-3 ni kri, zdravnik ni znal prebrati laboratorijskega izvida, grrr... Pa rekel je, da imam osteoporozo verjetno ker imam svetle kosti na RTG, dobro da sem slišal rentgenologinjo ki je kolegici rekla, da bo malo posvetlila slike... Skratka, zdravniki me dostikrat tudi prestrašijo.
Vsekakor sem hipohonder, ki misli, da je itak prepozno za zdravljenje, na odkrivanje raka IV stopnje pa tudi če ne gre...
Samo moram se spraviti, so pa kar vrste ... :-&
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #29 dne:: ponedeljek, 25. januar 2021 ura: 14:09 » |
|
Vse je še vedno grozno. Se mi pa simptomi malo spreminjajo. V žlički me manjkrat peče in manjkrat se mi hrana "zatakne" nad želodcem, se mi zdi, da se požiralnik manjkrat "narobe krči", imam pa večje probleme s požiranjem. Ker se mi je hrana v preteklih dneh parkrat zataknila, no ne vem kako naj rečem, včasih ne morem pogoltniti od prve, ampak šele drugo požiranje spravi dol, včasih se mi košček lešnika, drobtina kruha, rižek ipd. kot da bi se mi v grlu zataknil in gre težko dol. Par dni nazaj me je bolelo pri jedenju in požiranju na desni strani v grlu, sem se zdaj ustrašil za raka grla. Me je pa danes ponoči, ko se mi je grlo izsušilo, bolelo pri požiranju na levi strani. Zdaj previdno požiram in sem več čas fokusiran na požiranje in se mi zdi, da čudno požiram, tudi slino. Pa tudi ta globus senzacijo imam še vedno. A se lahko človek tako napsihira, da ima težave s požiranjem, ko mu "nič ni", je moje razmišljanje... Meni se seveda zdi, da ne. Požiranje je refleks, ne morejo ti drobi hrane ostati v grlu dlje časa. Da bi bilo to normalno, pa samo ne bi opazil, hočem reči, da bi samo pač večkrat pogoltnil pa to... mi je tudi malo verjetno. Nenazadnje se mi je v zadnjem mesecu ene 3x zaletelo ko sem srkal vročo juho ali čaj, to bi se spomnil, če bi se mi prej dogajalo. Pa ene 2x mi je kos kruha v grlu ostal, vsaj občutek je bil tak, ali ostane notri ali pa je tako kot s tableto če jo spiješ s premalo vode, se ti zdi, da je še nekaj časa prisotna nekje v grlu.
Skratka, ne vem več, kaj je res in kaj ne. Na pregled moram pa malo še počakati. Kar je težko. Povsod piše da težave s požiranje = nevarnost raka.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #30 dne:: torek, 26. januar 2021 ura: 10:34 » |
|
Jerry JA psihično se lahko napsihiraš da ne gre požirat, vdihnit zrak ipd ... Fiziološki del:Z leti imamo tudi manj sline (he he sem preštudirala skoraj VSE okol prebavil in presnove lani) in ker ni dovolj sline se sproducira manj encimov...torej se prebava ne začne v ustih (kot bi se morala). Pomembno je da jeeš umirjeno, počasi, vsak grižljaj prežvečiš 30x da se prepoji s slino...s tem se prebava začne v ustih in tudi ne požiraš prevelikih koškov, ki bi lahko v suhem grlu/požiralniku povzročali nelagodje. Po drugi plati se lahko čuti v grlu/požiralniku neprijetnosti od refluksa, ki pa ga lahko ne čutiš kot zgago ampak le kot "nekaj motečega"... Za več sline pomaga žvečilni gumi brez sladkorja, da ga žvečiš. Koristne so tudi grenčice (čaj tavžentrože) ... ki spodbudijo slinjenje in povečajo količino želodčne kisline. Le ta potem lažje prebavlja hrano, ki se hitreje razgradi ... več je encimov ipd .. Psihološki del:Fajn se je tudi vprašat s čim bi se ukvarjal, če se ne bi z požiranjem? Katera čustva morda nehote zanikam, potiskam ... Obsesivno ukvarjanje s simptomi (kjer ni druge diagnoze) je tudi tihi klic, po fokusu NASE! ... v smislu jaz sem pomemben ... notranji klic telesa da se ozreš vase, da si do sebe nežen in sočuten, da se slišiš ... Telo to ne zna drugače povedat kot skozi neželjeno simptomatiko. Morda česa ne moreš "prežvečiti" kar se ti je zgodilo v življenju, lahko je to ločitev, ki je še sveža, če sem prav razumela... Veliko dela "na sebi" je tukaj za tem lahko ... 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #31 dne:: torek, 26. januar 2021 ura: 13:58 » |
|
Ja, si mi dala dobra izhodišča, hvala ti!
Se trudim spraševati in delati na sebi, pa mi telo "daje" nove in nove znake, da je nekaj hudo narobe.
Prvo preiskavo, ki sem jo lahko dobil, je bil UZ ramen. Na desni strani imam tekočino pod mišico, kar je verjetno od miške... torej poklicana deformacija. Na levi strani imam par kalcinacij par mm, nič posebnega. Med levo ramo in vratom, kjer me najbolj boli, ni našla nič, vratu zadaj pa itak UZ ne prikaže.
Sem jo prosil še če mi ščitnico pregleda in vratne bezgavke, da se ne bom ves čas tipal, če je kje kaj narobe. Je rekla, da na razlago ščitnice se ne spozna toliko kot na sklepe, lahko pa naredi. In na levi strani je odkrila 5,7mm bulico. Je rekla, da je verjetno cista in da zgleda, da ni prekrvavljena. Me je pa napotila na odvzem krvi za ščitnične hormone in k tireologu...
Zdaj od nekoga, ki se ne spozna na ščitnico, je spet stara zgodba, so našli nekaj sumljivega in mi zasejali novo seme strahu. Sem vprašal, če me lahko od tega vrat boli, pa je rekla, da to pa ne. Sem jo vprašal, če lahko od tega imam težave s požiranjem (včeraj se mi je špaket zataknil oz sem moral 2x pogoltniti da je šel dol), pa je rekla, da pri tej majhnosti pa ne...
No in sem spet z novim strahom in v temi. Ciste so menda pogoste na ščitnici pri ženskah, pri moških precej manj in ko so, so večkrat rakaste kot pri ženskah. Nekako statistično imam 10-15% možnosti, da je to rak :-( To se mi zdi veliko. Eden od rakov ščitnice je anaplastični karcinom, ki je najbolj "deadly" rak kar jih je, podvoji se v tednu dni in ima samo en stadij: vedno je v stadiju IV, praktično brez preživetja, tako je nor. 4% rakov ščitnice je anaplastičnih na srečo. Saj seveda ne bi bil jaz jaz, če se ne bi bal da imam tega, ki je zasejal v požiralnik ali grlo... In zdaj bom čakal v strahu tireologa :-(
Pa to še ni vse... Zadnji dve noči ne spim po več ur, popoldne se mi začne glavobol (pravzaprav me ni minil od noči zdajle), ampak bolj pozno je, huje je in ko grem spati me zbudi iz spanja in je tako močan, da par ur ne moram nazaj zaspati. Je utripajoč in precej hud, najbolj izrazit na levi strani za levim očesom. Resnici na ljubo sem to že imel, točno na tej lokaciji, jaz imam pogosto glavobole, tudi za tem očesom sem imel. Ni me pa nikoli zbudil iz spanja in to je zdaj že drugo noč zapored...
Zdaj tenzijski glavobol ni (te glavobole sem kot pravim že preučeval), ker je bolj na eni strani, migrena mislim, da ni, ker nimam drugih znakov, lahko bi bil glavobol v roju, ki je pa redek. Ne vem ali je lahko iz vratu in ram, namreč zadnji 2 noči mi je slabše s tem vratom in ko se uležem in do jutra me vrat in rama bolita bolj kot čez dan, ko ustanem, ne vem ali je ta glavobol posledica vratu. Bi moral na MR, da bi se videlo 3d če je kakšen živec stisnjen. Razumsko gledano bi stisnjen živec morda lahko pojasnil vse moje simptome, tudi požiranje...
In preberem, da to je "red flag" za raka v glavi, če te zbudi iz spanja, pri mojih letih je raka v glavi kar nekaj.
Ampak meni je že vsega dovolj, samo še na jok mi gre, pa kaj je zdaj z mano narobe... Do oktobra sem bil ok, potem vrat in rama, potem želodec, požiralnik, grlo, zdaj cista na ščitnici, moreči glavoboli ponoči... pa ne morem za božjo voljo imeti 4 rake. No enega metastaziranega, samo verjetno bi mi zdravnik rekel, da "predobro zgledam", pol kile manj imam kot pred meseci, včasih malo tečem po 4 km (ko imam glavobol težko), verjetno ne dajem vtisa, kot da umiram, samo počutim se tako s toliko problemi naenkrat...
Ker nisem hipohonder ne bom o raku glave zdaj razmišljal :-) Samo če se mi bo pa to ponavljalo... :-((( Od stresa boli glava čez dan, ne ponoči. Pa tumor na ščitnici tudi ni "samo psiha", je strukturna sprememba (ki je res če ne bi prosil še za ščitnico, ker ne bi delal UZ rake, ne bi niti vedel v tej sekundi), torej nimam vsega od psihičnega stanja (ki je res zelo slabo, ker se mi simptomi kar množijo, pa vsi so nek "red flag", tudi bolečine v vratu ki so ponoči hujše so kao "red flag").
Eh ja...
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #32 dne:: torek, 26. januar 2021 ura: 14:30 » |
|
Jerry psihična stiska - tudi stiska mišice v telesu in od tod zakrčenost, bolečine (t... Ko se nekaj "seli po telesu" imaš odgovor da ni nekaj tragičnega ... ker pa je vse povezano v telesu (hormoni), se povsod vse "oglaša" ko kaj ni ok. Prva stvar, ki jo je res fajn razpucat v sebi je STRES. (knjiga Ko telo reče Ne (M. Gabor) - je realen prikaz kao stres vpliva na raka in psihosomatiko. Ni najlažja a je zelo poučna v smislu zavedanja, kaj vse sami sebi nakopljemo skozi stres. STRES se dogaja, ko situaciji ali dogodku pripišemo ogrožujoč pomen za nas in sočasno odpišemo svoje sposobnosti biti kos temu. Torej po domače: sami sebe napsihiramo. Jaz si ob težavah, ko res res močno podvomim v kak telesni simptom enostavno privoščim preiskavo. Samoplačniško ker so obravnave prijaznejše in hitrejše. In ne rabim se pregovarjat o napotnicah in čakati. Glede ščitnice sem šla zato, ker sem želela vedeti ali imam težave v grlu ali s ščitnico. Torej bolj zaradi izločitve kot zaradi težave. - UZ ščitnice je simpl pregled ... odkrili podobno kot tebi eno malo zadevco nečesa na desni strani. Kontrola čez 1 leto. - Kri sla dat (tsh, t3 in t4) v BIoLAb - poveš kaj hočeš in naredijo. Kot vidim te lastne misli odnesejo. Če ti pomaga še Dr. Google je pa sploh štala. Na Googlu je vse sorte info in te večinoma prestrašijo in je cela drama pol v mislih. predlagam ti več umirjanja, sproščanja...časa z anaravo in tišino...in učit se (če še ne znaš) bit z občutki, čustvi ... ne pobegnit v glavo/misli/iskanje rešitev. Sprejmi NEGOTOVOST ko te kaj matr av telesu, bodi do telesa ljubeč, umirjen in podporen. Daj mu priložnost in čas da se sprosti in umiri. 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Ribica
|
 |
« Odgovori #33 dne:: torek, 26. januar 2021 ura: 15:30 » |
|
Če te tako zelo skrbi diagnoza rak in če želiš prehiteti čakanje pri zdravniku, ti predlagam, da greš na Adrialab in si daš samoplačniško pregledati markerje za raka (krvni testi). Jih je več, odvisno za katero vrsto raka. Pa še dragi ti testi niso, se boš pa lahko malo pomiril in mirnejši dočakal ostale preglede.
Ribica
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #34 dne:: torek, 26. januar 2021 ura: 16:54 » |
|
Če te tako zelo skrbi diagnoza rak in če želiš prehiteti čakanje pri zdravniku, ti predlagam, da greš na Adrialab in si daš samoplačniško pregledati markerje za raka (krvni testi). Jih je več, odvisno za katero vrsto raka. Pa še dragi ti testi niso, se boš pa lahko malo pomiril in mirnejši dočakal ostale preglede.
Ribica
Ribica si mislila na tumorske markerje? Ker mislim, da ne bo pokazalo a so maligni ali benigni,.  pokaže pa res že zgodnje faze ali predfaze tumorjev.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #35 dne:: torek, 26. januar 2021 ura: 17:09 » |
|
Ribica
Ribica si mislila na tumorske markerje? Ker mislim, da ne bo pokazalo a so maligni ali benigni,.  pokaže pa res že zgodnje faze ali predfaze tumorjev. Tumorski markerji ja... sem jih pregledal pred leti že... Problem je, ker niso dober pokazatelj, ali imaš raka ali ne (razen PSA, tega preverjam na 2 leti, oče je imel raka prostate, imam OK PSA), CEA, CA19 itd... kažejo lahko na raka prebavil in druge rake. Ne smemo jih uporabiti za diagnozo ali samodiagnozo, ker so lahko lažno negativni (večkrat) ali lažno pozitivni (manjkrat). Kar pomeni, da slabo pomirijo, kar je pa huje je to, da lahko pošteno prestrašijo. Saj tole s ščitnico je nekako tako... Zdaj moram čakati tireologa, da bo dobro pregledal ščitnico, ker ta ki mi jo je, ne zna dobro diagnosticirati ščitnice je rekla, našla je le 6mm bulico in pravi, da notri ne vidi patološke prekrvavitve, da je verjetno pretežno cista. Ni pa pogledala ali so notri kalcinacije, ali ima cista "odmev" ipd. Torej sem od pregleda dobil točno to, česar v tem trenutku ne potrebujem - dodatno negotovost in tuhtanje... Kakorkoli, a tudi nočni hudi glavoboli za levim očesom so lahko pač simptom izrednega stresa? A ni tako, da če se ponoči kaj dogaja, to ponavadi ni psihično, ponoči se vse umiri. Sicer imam pogosto nočne more, tako da vse se ne umiri. Ker sem našel sem si enkrat leta 2018 zapisal, da imam glavobol za levim očesom ki je trajal tokrat celo noč, šele 2 lekadola sta pomagala... izgleda da sem vsaj eno epizodo tega groznega glavobola imel že 3 leta nazaj. Iz tega sklepam, da je to "isto sranje, drugo pakovanje". Vse se mi je pa začelo konec oktobra s tem vratom in rameni in ne gre in ne gre na bolje :-( Aslan: Večina žensk po 50 ima ciste v ščitnici ne vedo zakaj, 95% je nerakastih. Pri moških je tega 7x manj, je pa večji odstotek raka pri tistih, ki imajo cisto. Ena je v tem primeru slabše, kot če bi jih bilo več.
|
|
« Zadnje urejanje: torek, 26. januar 2021 ura: 19:13 od jerry2 »
|
Prijavljen
|
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #36 dne:: torek, 26. januar 2021 ura: 23:24 » |
|
Zadnjič se mi je zaletelo ko sem srebal vročo juho in 1x ko sem srebal čaj. Danes se mi je zaletelo ko sem pogoltnil slino, da sem kašljal. A je to možno, ker sem tako v stresu, samo 1x se mi je danes to zgodilo, zdaj spet požiram ok, edino malo me boli prsni koš in ta večerni glavobol imam spet... Če jaz pridem živ skozi tole...
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #37 dne:: sreda, 27. januar 2021 ura: 15:31 » |
|
Jerry JA ti si čisto napsihiran od samo-diagnoz in dr.Googla.  Po psihološko bi se temu reko, da te matrajo obsesivne misli.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #38 dne:: sreda, 27. januar 2021 ura: 16:32 » |
|
Da se ti zaleti od napsihiranosti?
Je pa en tuj zdravnik mi napisal na enem posvetu, da nimam zdravstvene fobije, ampak da gre že bolj za OCD pri meni...
Ker ko sem se napsihiral, da imam ALS, sem začel trzati povsod in še zdaj ni čisto ok. Zdaj sem se pa napsihiral, da imam raka požiralnika in telo verjetno reagira na tak način :-(
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #39 dne:: sreda, 27. januar 2021 ura: 16:43 » |
|
Je pa en tuj zdravnik mi napisal na enem posvetu, da nimam zdravstvene fobije, ampak da gre že bolj za OCD pri meni...
Ja ... obsesivno kompulzivna motnja :-) OBSESIVNA MISEL = simptomi, pretirano preverjanje .. se zaciklaš, doživljaš anxo ... nato sledi KOMPULZIVO DEJANJE = pregled (ki ti ovrže hudo diagnozo) Pogosto povezano z potlačeno jezo ...
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|