FORUM Nebojse.si
Novice:
 
*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
petek, 19. april 2024 ura: 11:35


Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.


Strani: 1 [2]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Koronavirus….ko spregovori tesnoba  (Prebrano 3624 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Aslan
Global Moderator
Heroj
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.772


Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.


« Odgovori #20 dne:: nedelja, 22. marec 2020 ura: 19:48 »

Nives moje sočutje, zelo razumem  rozicodam

Regina tudi tvoj zapis ful lep in sočuten  rozicodam

Tudi jaz spadam med s.p.  kiselnasmeh Cool
Regina "svoboda" sp-ja je čudovita, res je. Edino običajna bolniška je minus ker je ni.
Tole sedaj so pa izredne razmere in tega si ni nihče predstavljal nit v sanjah.
Svet se je ustavil - dobesedno.

Čeprav ne vem kaj bi izbrala, če bi lahko izbirala ... nehvala
s.p. ima svobodo, ja sedaj je delo zmanjšano na minimum in je pač kriza,
a ne vem niti kako bi se počutila, če bi morala hodit v službo, med druge ljudi,
kjer je tveganje za okužbo toliko večje.
Nobena izbira ni prav fajn trenutno kiselnasmeh
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Nives
Global Moderator
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.876


"I See You"


« Odgovori #21 dne:: nedelja, 22. marec 2020 ura: 22:25 »

Hvala Aslan rozicodam
Hvala Regina rozicodam

Mam s.p. in d.o.o. in na d.o.o.-ju kar nekaj stroškov vsak mesec. Verjetno se bom kar rešila svojega poslovnega placa in enih drugih stroškov še in se dala v mirovanje. Čeravn mi je to težko.. Moj poslovni plac je kot del moje duše. Rada ga imam zelo.. Ampak če bo samo to, verjetno ne bo veliko.. Kako daleč bo šlo pojma nimam...Zaprla bom s.p. najverjetneje. Težko se je odpovedovati stvarem, ki si jih lep čas ustvarjal. Pokurila denar....Morda bom navsezadnje finančno čisto odvisna od partnerja... jaz, ki si tega nikdar nisem dovolila! In potem morala zgraditi vse na novo. Dobro, da še nisem zaposlila punce, ki sem jo nameravala..

Regina, fino je bit svoboden. Sploh, če je ena približna varnost. Jaz se vedno odločam za svobodo. Pri čisto vsaki zadevi so vedno plusi in minusi. Ampak kot je že Aslan rekla, je tole nekaj izrednega, nekaj kar noben ni pričakoval.
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.876


"I See You"


« Odgovori #22 dne:: ponedeljek, 23. marec 2020 ura: 07:12 »

Moje sočutje vsem, ki so zboleli ali so tako ali drugače še v težjih situacijah, kot sem sama.  rozicodam rozicodam rozicodam
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 7.838


I'm not lost, just undiscovered.


« Odgovori #23 dne:: torek, 31. marec 2020 ura: 08:34 »

Razmere, s katerimi se trenutno sooča svet, vplivajo na številna področja življenja posameznika, tudi na duševno zdravje. Pri tem lahko marsikaj naredimo sami, če si vzamemo čas za vaje, za umirjanje in sproščanje.

Psihiater in psihoterapevt Borut Škodlar, predstojnik Centra za mentalno zdravje na Univerzitetni psihiatrični kliniki v Ljubljani, skupaj s sodelavci pripravlja niz oddaj na Prvem programu Radia Slovenija, v katerih s praktičnimi vajami, podprtimi z uvodno razlago, poslušalcem in poslušalkam bliža možnosti in načine, kako za umiritev lahko poskrbimo sami.

https://www.rtvslo.si/slovenija/pomiri-se-ze-ampak-kako/518958

https://radioprvi.rtvslo.si/samoumiritev/
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
Regina
Veteran
****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 887


Rule your mind or it will rule you.


« Odgovori #24 dne:: sobota, 04. april 2020 ura: 11:58 »

Živjo sotrpini 
Upam, da ste dobro, da ste zdravi in pogumni. Se mi samo zdi ali je panika, ki smo jo doživljali ob pojavu korone malce pojenjala? Tudi mediji ne pišejo več tako panično kakor prej, novice so vzpodbudne, tako, da upam, da smo na dobri poti. Bojim se le, da bodo “razrahljalill” ukrepe in, da bodo se ljudje prehitro vrnili na stare tirnice.. tega se bojim.

Včeraj se mi je zvečer pojavilo suho grlo. Seveda je bila prva ideja “na pa se ga fasala”. Potem sem zacela razmisljat, da niti ni variante. Doma sem od prejsnjega petka, ko sem bila v trgovini. Seveda sem potem vzela vsaj 3 pastile, caj itd in na koncu je bilo grlo normalno. Danes se cutim malo suho ampak se mi zdi, da enostavno toliko spremljam in poziram slino, da se mi samo zdi. Mogoce je razlog, da sem vceraj bla velikokrat zunaj samo v majcki, pa se telovadila sem zvecer pa je bilo malce prepiha. Upam, da bo slo na boljse.

 rozicodam
Prijavljen

You wake up every morning to fight the same demons that left you so tired the night before, and that, my love, is bravery.
Lost
Administrator
Heroj
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 7.838


I'm not lost, just undiscovered.


« Odgovori #25 dne:: sreda, 08. april 2020 ura: 18:11 »

Strokovnjaki s področja duševnega zdravja v času epidemije koronavirusa na voljo za brezplačne razbremenilne pogovore

Če se v času epidemije koronavirusa soočate z duševno stisko, se lahko obrnete na strokovnjake s področja duševnega zdravja, ki bodo na voljo v številnih zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji

Situacija, s katero se srečujemo, je izjemna in predstavlja izziv za vse. To ne pomeni, da bomo vsi doživljali hude stiske, saj smo ljudje zelo odporni in prilagodljivi. Če pa nas trenutne razmere obremenjujejo, se bomo z njimi lažje spoprijeli, če vemo, da se lahko na koga obrnemo.

V skrbi za duševno zdravje v času epidemije koronavirusa želimo prebivalcem Slovenije omogočiti različne oblike psihološke podpore. V ta namen so strokovnjaki zdravstvenovzgojnih centrov in centrov za krepitev zdravja ter drugih zdravstvenih služb v okviru zdravstvenih domov na voljo za brezplačne razbremenilne pogovore ob soočanju s stresom, strahovi ali skrbmi, povezanimi s koronavirusom.

Namen telefonskega svetovanja je nudenje osnovne psihološke podpore prebivalcem v lokalni skupnosti v času epidemije. Telefonska podpora se bo odvijala v obliki razbremenilnih pogovorov, ni pa namenjena poglobljeni (psihoterapevtski ali psihiatrični) obravnavi. Svetovalci na telefonu so psihologi ali drugi ustrezno usposobljeni zdravstveni (so)delavci, z delovnimi izkušnjami na področju duševnega zdravja.

Za vsa vprašanja v zvezi s koronavirusom SARS CoV-2 (boleznijo COVID-19) in ukrepi, povezanimi z njim, pa še vedno velja, da obiščete spletno stran NIJZ ali vladno spletno stran oziroma pokličete na Klicni center za informacije o koronavirusu (080 1404).

Seznam kontaktnih podatkov zdravstvenovzgojnih centrov, centrov za krepitev zdravja in drugih zdravstvenih služb v okviru zdravstvenih domov po Sloveniji je dostopen v spodnji tabeli in na naslednji povezavi ter se bo sproti dopolnjeval.

 
SEZNAM TELEFONSKIH KONTAKTOV ZA NUDENJE PSIHOLOŠKE PODPORE V ZDRAVSTVENIH DOMOVIH V EPIDEMIOLOŠKI SITUACIJI S KORONAVIRUSOM (seznam sproti dopolnjujemo)

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/datoteke/6.4._seznam_psiholoska_podpora_v_zd.pdf

https://www.nijz.si/sl/strokovnjaki-s-podrocja-dusevnega-zdravja-v-casu-epidemije-koronavirusa-na-voljo-za-brezplacne
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
Lost
Administrator
Heroj
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 7.838


I'm not lost, just undiscovered.


« Odgovori #26 dne:: torek, 21. april 2020 ura: 18:08 »

Ves svet je v akutnem stresu

Pogovor s psihiatrinjo dr. Mojco Zvezdano Dernovšek

Strah pred koronavirusom, socialna izolacija, prepoved gibanja in druženja, osamljenost, finančne stiske, konflikti v družinah in strah pred prihodnostjo. Vse našteto je trenutno del naše realnosti, kakršne do sedaj nismo poznali in nam zato predstavlja velik izziv. Mnogi ljudje v tem obdobju doživljajo duševne stiske; povečan strah, tesnobo in panične napade. Kot opozarja psihiatrinja in profesorica za psihiatrijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, je trenutno ves svet v akutnem stresu, kar pa je popolnoma normalno. Dogaja se nam akutna stresna motnja. Po dobrih treh tednih lahko govorimo že o prilagoditveni motnji, pojasnjuje dr. Mojca Zvezdana Dernovšek in dodaja, da akutna stresna motnja in prilagoditvena motnja nista duševni motnji v ožjem pomenu besede. Gre namreč za popolnoma normalen odziv na nenormalne okoliščine, ki smo jim priča. Zagotovo ni prvič, da se posameznik tako počuti, še dodaja dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, na enak način se namreč odzovemo na katerokoli spremembo v življenju, sploh če je negativna.

Razlika je samo v tem, da smo sedaj pravzaprav vsi v stresu. Ni ga človeka, ki bi bil popolnoma hladen, nezavzet ali da se ga zadeva ne bi dotaknila. Kot svet, globalno se soočamo z nečim, kar se nas tiče vseh. Ne moremo pogledat stran in reči, to je pa na Kitajskem ali v ZDA. To je pri naših sosedih, to je tukaj, to je povsod. Akutna stresna motnja in akutna prilagoditvena motnja sta trenutno zaobjeli celotno človeštvo.

Na vseprisotno grožnjo se ljudje odzivajo različno. V glavnem pa so odzivi na stresne okoliščine, kot pravi dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, trije: beg, boj in zamrznitev. Nekateri katastrofirajo, spet drugi potiskajo glavo v pesek, rekoč, da je vse skupaj pretiravanje. Zaradi negotovih razmer, pa se v ljudeh porajajo tudi občutki, ki jih v času pred koronavirusom morda sploh niso poznali.

Normalno je, da smo zdaj tesnobni. Jaz sem ljudem, tudi svojim pacientom, s katerimi sem imela telefonski stik, rekla: če vas je zdaj strah, za božjo voljo, saj ste normalni! Koga pa zdaj ni strah? Vsekakor je bolj čudno, če te zdaj ni strah kot če te je. Skratka, normalno je zdaj, v teh okoliščinah čutiti neko določeno stopnjo tesnobe.

Dr. Mojca Zvezdana Dernovšek še opozarja, da sta strah in tesnoba duševna pojava, ki sta nalezljiva, da se strah prenaša in da so zdrave obrambe v akutnih stresnih situacijah humor, zadržanost in pomoč drugim.

Poslušaj >>  https://radioprvi.rtvslo.si/2020/04/ves-svet-je-v-akutnem-stresu/
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
Poni
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 1.384



« Odgovori #27 dne:: sreda, 22. april 2020 ura: 11:10 »

Vseskup bi moralo biti optimistično. Ampak..... Nevem zakaj imam občutek, da čimdlje traja tale epidemija, tem bolj daleč stran je videti njen konec. Kot da se nekako odmika in beži stran nekam v neskončnost. Vedno teže si predstavljam, da bo sploh kdaj konec. Pa seveda bo. Vsak Zen mojster bi ti povedal, da nobena stvar ne traja večno: dobra ali slaba.
Prijavljen
Poni
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 1.384



« Odgovori #28 dne:: nedelja, 28. junij 2020 ura: 10:34 »

Zdajle je na intenzivni negi natanko nič bolnikov s koronavirusom.
Ampak to tistih, ki odločajo o ukrepih prav nič ne zanima.
Navsezadnje kar naprej ponavljajo, da se vsaka sprememba v zaščitnih ukrepih uveljavlja na 14 dni in vedno v ponedeljek. V četrtek na televiziji niso nič rekli, kdaj začnejo veljati strožji ukrepi. Tako bi človek domneval, da velja doslej neštetokrat ponavljano pravilo. Se pravi v ponedeljek. Ampak oni se ne menijo niti za svoja lastna pravila.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.772


Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.


« Odgovori #29 dne:: nedelja, 28. junij 2020 ura: 15:03 »

Zdajle je na intenzivni negi natanko nič bolnikov s koronavirusom.
Ampak to tistih, ki odločajo o ukrepih prav nič ne zanima.
Navsezadnje kar naprej ponavljajo, da se vsaka sprememba v zaščitnih ukrepih uveljavlja na 14 dni in vedno v ponedeljek. V četrtek na televiziji niso nič rekli, kdaj začnejo veljati strožji ukrepi. Tako bi človek domneval, da velja doslej neštetokrat ponavljano pravilo. Se pravi v ponedeljek. Ampak oni se ne menijo niti za svoja lastna pravila.
Bravo Poni!  clap clap se strinjam s teboj popolnoma.
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Lost
Administrator
Heroj
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 7.838


I'm not lost, just undiscovered.


« Odgovori #30 dne:: nedelja, 25. oktober 2020 ura: 08:04 »

Vsi se spopadamo z negotovostjo in izgubami, ki so lahko majhne, kot je izguba rutine, hobijev, ustaljenih oblik druženja, ali velike, kot je izguba službe, zdravja ali smrt bližnjega. Vse to vpliva na duševno zdravje in lahko pri posamezniku povzroči nezadovoljstvo, potrtost, tudi obupanost in depresijo, pravi klinična psihologinja Špela Hvalec iz Psihiatrične bolnišnice v Idriji. "Ljudje občutimo nelagodnost, strah, izgubo nadzora, pritisk, nemoč, žalost … to pušča neugodne posledice na duševnem zdravju. Še posebej občutljivi so posamezniki iz ranljivih skupin, tisti, ki so v preteklosti že imeli težave, oziroma tisti, ki so jih imeli že ob prvem valu."

https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/vas-koronarazmere-pehajo-v-dusevno-stisko-lahko-si-pomagate/540151



Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
Strani: 1 [2]   Pojdi gor
  Natisni  
 
Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar
Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC

Društvo DAM in uredništvo Portala Nebojse.si ne odgovarjamo za vsebine prispevkov na Forumu in vsebine komentarjev novic.
Vsi komentarji so lastništvo osebe, ki jih je napisala. Za njihovo vsebino so odgovorni njihovi avtorji.
Stran je bila ustvarjena v 0.157 sekundah z 22 povpraševanji.