FORUM Nebojse.si
Novice:
 
*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sobota, 20. april 2024 ura: 09:36


Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.


Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Nenadna anksioznost in depresija  (Prebrano 1370 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Hejla98
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2


« dne:: torek, 03. december 2019 ura: 18:03 »

Pozdravljeni,
obracam se na ta forum ker res ne vem kaj narediti Sad. Star sm 21 let in od vedno sm meu precej stresno zivljenje ampak bi bilo tolk hudo. V druzbi ljudi, ki jih ne poznam dobro sem anksiozn, drugace sm v vsakdanjem ziuljenju umirjen. No tako je usaj blo do pred kratkim. Pred dvemi mesci sm iz radovednosti probau speed in ko me je spustilo sm doziveu prvi panicni napad (grozn obcutek). Ker se nism mogu umirit dve uri sm skupaj s punco odpešačiu  do urgence kjer mi tud z apaurinom jiso mogli umirit srcnega utripa. Uglaunem, pol so me poslali u bolnico na ekg in pregled in je blo use uredu. Po tem sm biu odlicno in vesel naprej. Zdej, po dveh mescih se že tretji dan pocutim anksiozno, kokr da ne morem bit pri miru nekako. Use se je zacelo pred tremi dnevi ko sm lezau in me je naenkrat mini panika zgrabla za par sekundic in sm se mogu umirit mal. Od takrat naprej me je strah da se ne ponovi. Ko sm najbolj mirn je to zjutraj pol pa ko dan tece proti veceru sm spet nemirn. Zdej pa, nimam useh znakov anksioznosti, nimam recimo omedlevice, ne tresem se ful, samo nekak na robu sm kokr da se bo nekej zgodilo usak cas. Ni nekega razloga za to, tud na slabo ne razmislam sam ti fizicni simptomi me mal strasijo in zdej na edino stvar k sm sfokusiran u dnevu je to. Dns sm vecino dneva prezivu u postli zrd tega in pocasi ratujem depresivn ze, kokr da je use mracno in ne bom mogu iz tega vn... Js srcno upam da je to zacasno in bo minilo, ker prej se nikoli nism tako pocutu Sad. Zdej dejansko se zbudim in ze razmisljam na to. In to se je kr naenkrat zgodilo zdej.. Kaj bi mi svetovali? Pomojem bi rabu nujen pogovor s kaksnim psihologom, sam glede na to da je treba cakat tud do enga mesca da prides na vrsto se mi bo utrgalo Sad
Prijavljen
Hejla98
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2


« Odgovori #1 dne:: torek, 03. december 2019 ura: 18:05 »

A je mozno, da je to sam zacasno zaradi stresa alpa cesa podobnega? Js si res ne predstauljam tko zivet usak dan in bi rajsi umru kot tko ziveu
Prijavljen
Regina
Veteran
****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 887


Rule your mind or it will rule you.


« Odgovori #2 dne:: sreda, 04. december 2019 ura: 12:35 »

Živjo 

Če imaš življenje precej stresno in to porivaš stran, stvari ne probaš razčistit je čisto možno, da se je vse skupaj nabiralo in je sedaj doseglo vrh. Tisti speed je bil verjetno samo češnja na vrhu torte.
Panični napad ponavadi nastane iz tega, ko se pojavi nek dražljaj. Recimo. Ležiš doma in si ok. Pojavi se nenadna misel o tem, da bi lahko bilo kaj narobe. Zaradi tega se pojavijo potem telesni simptomi, saj se telo želi boriti ali pripraviti na beg, saj je razumelo, da je na vidiku nevarnost (čeprav je ni) - hiter pulz, potenje, tresenje, slabo počutje, suha usta, bolečine v prsih, tiščanje, špikanje, potreba na WC ipd. Vsi ti znaki ali samo enedn izmed njih je dovolj, da nas prestrašijo in napad je latko en dva tri pri nas. Od tebe pa je odvisno ali se boš temu prepustil ali boš probat zatret. Zdaj svetujem ti, da ga ne zatreš, more iti skozi, probaš pa misli preusmerjat od teh občutkov. Štej od 100 nazaj do 0, rešuj sudoku/križanko, sestavljaj besede ... nekaj, da si misli zaposliš. Včasih pomaga, seveda pa včasih človek dobi občutek, da ne pomaga nič in, da bo samo umrl. No to sigurno ne boš  Smiley
Vprašaj se, KAJ SE TI LAHKO ZGODI?
Meni se je prvi panični napad pojavil 2014, zadnji pa 2017. Sicer ni več kakor je bilo pred 2014, mapak je pa stanje vseeno boljše. Delat moraš na sebi, pomagala ti bo psihoterapija. Pojdi do osebnega zdravnika in povprašaj po napotnicah, možnost je tudi samoplačniško je pa kar drago ...
Za začetek čimveč govori o občutjih, ne skrivaj jih ... piši si dnevnik če nemaraš o tem govoriti, važno je, da gre to razmišljanje ven iz tebe Smiley sproščaj se, sprehodi, svež zrak, dovolj spanja!, druženje ... nekaj kar te sprošča  sesmejem ... sem strogo proti trdim/mehkim drogam, tudi proti travi ... čeprav nekaterim baje pomaga pri anksi depri ...  Smiley Če si iz Ljubljane in si študent se lahko obrneš na študentski zdr. dom kjer je tudi psihiater - za zečetek  Smiley

Lahko, da je prehodno, ampak spet je odvisno od tebe, koliko si boš h srcu vso to zadevo vzel. Sama sem tudi mislila, da bo prehodno.. da bom do sedaj že čisto ok, pa žal nisem. Nekako se naučiš živeti s tem, niso vsi dnevi slabi .. večinoma je čisto normalno, itak pa, da pride kakšno slabo obdobje.

Začetek je grozen, to nas ve večina tukaj, ampak vsak dan bo boljše, ampak res delaj na sebi  Smiley
Prijavljen

You wake up every morning to fight the same demons that left you so tired the night before, and that, my love, is bravery.
AnjaSanja
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 116


« Odgovori #3 dne:: petek, 06. december 2019 ura: 10:03 »

namene še preveč kofeina negativno vpliva. Bolj anksiozna, Redbul in podobne zvarke sploh ne smem, tudi slučajno ne.

Obstaja kup literature Anksioznost za telebane, Na tesnobi, knjige o čuječnosti, Meni zelo všečna je tudi Kako prebudit tigra-Peter A. Levine, William Glasser-Teorije izbire.

Skrb za psihofizično kondicijo (posebno tek, hitr ahoja, hribolazenje, rolanje...kardio vadba), dnevno vaje za raztezanje.

Pa kot je že zgoraj napisano. Navadno butne ven, ko sam sebe, čustva, občutke, misli odrivaš na stran in se siliš nekam, nekomu, ko ne zadihaš in nisi pristen sam s sabo. Na začetku zna bit res težko, malo je odvisno kak karakter si. in pa kmalu po novem letu se bodo po raznih zdravstvenih domovih (centeri za krepitev zdravja) začele delavnice na temo tesnobe, stresa, depresije. Samo osebnemu zdravniku ali referenčni sestri moraš omenit, izrazit željo, odgovorit na vprašanja. Fajn je. In če te je strah slučajno zaradi stigme. Ne dobiš kakega štemplja v kartoteko, glede zaposlitve, kot pri kaki hospitalizaciji zaradi shizofrenične epizode.
Prijavljen
Regina
Veteran
****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 887


Rule your mind or it will rule you.


« Odgovori #4 dne:: nedelja, 08. december 2019 ura: 11:27 »

namene še preveč kofeina negativno vpliva. Bolj anksiozna, Redbul in podobne zvarke sploh ne smem, tudi slučajno ne.

se podpišem  zvizgam
Če spijem kakšno kavico ali anročim brezkofeinsko .. ali pa le pikico kave in ostalo mleko  Tongue
Prijavljen

You wake up every morning to fight the same demons that left you so tired the night before, and that, my love, is bravery.
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  
 
Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar
Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC

Društvo DAM in uredništvo Portala Nebojse.si ne odgovarjamo za vsebine prispevkov na Forumu in vsebine komentarjev novic.
Vsi komentarji so lastništvo osebe, ki jih je napisala. Za njihovo vsebino so odgovorni njihovi avtorji.
Stran je bila ustvarjena v 0.068 sekundah z 23 povpraševanji.