FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 22:33

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Blaga-delna socialna fobija, ali?  (Prebrano 1775 krat)
Dony
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 11

« dne:: nedelja, 08. september 2013 ura: 16:28 »

Lep pozdrav

Še jaz bom pristavila svoj "piskrček"(ki postaja že vreli pisker),težav.

Še posebej po mojem lanskem, spodletelem poskusu zveze, se vedno bolj zavedam dejstva, da imam problem z zaupanjem in zadostnim izražanjem sebe, v medosebnih odnosih. Sicer lažje govorim o sebi, a mnogo težje iz sebe. Kaj pravzaprav pomeni govoriti iz sebe? (se bojim, da še nisem osvojila tega bistva).

Pri sebi opažam, da mnogo preveč analiziram svoje vzroke, okoliščine, razloge...(tudi nesrečno otroštvo). Vse to je prtljaga preteklosti, a žal s posledicami v sedanjosti. To brskanje po sebi, iskanje odgovorov...jemljem kot nujo soočanja s sabo, saj le kako bi me kdo razumel, če sama sebe ne bi zmogla. In posledično iz tega vsakodnevnega samosoočanja-razglabljanja v sebi, sledi "moja groza", ki se imenuje-osamljenost (tudi izoliranost).

V mojem primeru ne gre za praznino-kot stanje duha. Ne gre za strah pred ljudmi, množico...(kar se tiče službenih obveznosti,odgovornosti,jih izpeljem, včasih lažje,včasih težje).
   Živim v tujini,v čudovitih krajih, kjer so ljudje prijazni in dokaj sprejemljivi. Ampak, navezati stike, si poiskati svojo družbo, se na nek način zbližati z ljudmi, no tukaj se pa nahajam na mrtvi točki in v začaranem krogu. In dejstvo, da sem se popolnoma odtujila od "svojih" ljudi iz Slo.mi dodatno otežuje situacijo.

Lp

Prijavljen
LostOneFuture
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 391

« Odgovori #1 dne:: torek, 10. september 2013 ura: 20:37 »

Živijo,

meni osebno pomaga do neke mere da se 'prisilim' v to, čeprav zaradi tega nič lažje ne počnem tega, le tu pa tam se posledično družim, in posledično nisem skozi osamljena ker se prisilim v druženje, ampak kot rečeno, po vseh teh letih, mi še zaradi siljenja v to ni postalo lažje se družiti, upam da bo pri tebi kaj lažje

srečno
Prijavljen
Lira
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 415

« Odgovori #2 dne:: sreda, 11. september 2013 ura: 00:05 »

Dony, lepo pozdravljena!

Mislim, da bi ti koristilo, če bi o svojih težavah spregovorila z neko drugo osebo, da se ne bi ves čas sama ciklala v svojih mislih in samoanalizah. Najbolje s kakšnim dobrim psihoterapevtom. Lahko pa za začetek poskusiš tudi s pogovori tukaj na forumu ali pa prek zasebnih sporočil. Včasih je lažje kaj napisati, kot pa spregovoriti v živo. Veliko ljudi ima podobne probleme kot ti in mogoče lahko tudi ti komu pomagaš ...

Citiraj
To brskanje po sebi, iskanje odgovorov...jemljem kot nujo soočanja s sabo ...

Če gre za nujo, potem najbrž ni več zdravo in koristno, da si to počneš. Mogoče se motim, ampak po tem, kar opisuješ, se mi zdi, da gre pri tebi bolj za negativne ruminacije kot za neko pozitivno samorefleksijo, ki bi ti pomagala pri reševanju problemov.

V tem članku, na primer, je lepo pojasnjena razlika:

http://psy.ff.uni-lj.si/iGuests/Obzorja/Vsebina1/Vol16-2/starc.pdf

Držim pesti zate, da bi našla pot iz svoje samote/samozatopljenosti. Prvi korak si že naredila. oki
Prijavljen
Dony
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 11

« Odgovori #3 dne:: petek, 13. september 2013 ura: 14:44 »

Ojla, hvala za vaša mnenja Smiley.

Naj obelodanim, da težko navzven priznavam svoje težave... V mojem besednjaku skoraj, da ne obstajajo besede kot so: ne morem, ne zmorem, ne gre, nemogoče...V svoji osebnostni osnovi sem "borec", osamljeni jezdec pomisli in kadarkoli se zalotim, da se nagibam k jamranju, dobim slab občutek...zategnem ročno. Jamranje se z lahkoto sprevrže v samopomilovanje in še huje-še posebej kar se preteklih izkušenj tiče, v vlogo žrtve, kar je totalno destruktivno!

Sicer dopuščam možnost, da ta moja tovrstna molčečnost, izvira iz primarne družine, saj odkar pomnim, vsi samo nekaj jamrajo (tudi paničarijo) in sčasoma mi je prekipelo do te mere, da sem naveličana teh njihovih vzorcev obnašanja,prepričanj...začasno prekinila stike. Verjetno je komu znan občutek borbe z nekaterimi vzorci in kje drugje so bolj na udaru in preizkušnji, če ne prav ob stikih s starši.

Seveda je nerealno pričakovati, da bodo oni spremenili svoj način-tok miselnosti in razmišljanja...zato je več ali manj odvisno od nas samih-potomcev, kako se spoprijeti s to različnostjo.

Lp..
Prijavljen
metu
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 162

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 19. september 2013 ura: 13:36 »

Pozdravljena Dony!

Če ti ne bi bilo pretežko, ali lahko kaj več poveš o svoji vlogi žrtve v preteklosti?

lp, metu
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar