Libby
Druge motnje
Izkušen član/ica
Odsotni
Prispevki: 422
Hrabra miška
|
 |
« Odgovori #20 dne:: nedelja, 11. december 2011 ura: 22:52 » |
|
vsaka objava na forumu še ni članek... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Let's run away and live in the woods.
|
|
|
|
Slavka
|
 |
« Odgovori #21 dne:: nedelja, 11. december 2011 ura: 22:58 » |
|
Hm. Na, povrh vsega sem še glupa. Vidim ta članek, vidim nekaj resnih vprašanj, vidim nekaj heca (ja, res, da ni tega navedenega v članku, ampak baje da je hec pol zdravja), in potem avtor članka odpiše, da se poslavlja, ker "vidim da raje prebirate zgodbe kjer nekdo samo stoka kako mu je huda in kako so za vse krivi drugi". A to zato, ker je zadnjih nekaj postov ničhudegamisleč hec? Čakaj malo, kako pa gre to potem, ne samo jokat pa stokat, pohecat se pa tudi nihče ne sme?  MucaMaca, kaki glupa  ....super razmišljaš  Jaz osebno se veliko raje hecam, kot pa jamram....  In poizkušam najt v vsaki situaciji kanček humornega....tako se lažje preživi.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Per aspera ad astra"
|
|
|
|
MucaMaca
|
 |
« Odgovori #22 dne:: nedelja, 11. december 2011 ura: 23:07 » |
|
MucaMaca, kaki glupa  ....super razmišljaš  Jaz osebno se veliko raje hecam, kot pa jamram....  In poizkušam najt v vsaki situaciji kanček humornega....tako se lažje preživi. Točno tako! Čeprav je včasih šala bolj fasada, in je humor bolj črn, in je nasmeh namesto joka. Kot si napisala, gre lažje! In ne vem, kako je avtor premagal depresijo, če ga hec moti. No, če je to tisto, kar ga moti 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Slavka
|
 |
« Odgovori #23 dne:: nedelja, 11. december 2011 ura: 23:11 » |
|
Ja, bog ve kaj ga je zmotilo...morda to, da ni bil razumljen  ....je pa res, da vsak ubere drugačno pot iz brezna in vsak lahko piše drugačno zgodbo o uspehu ali neuspehu. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Per aspera ad astra"
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #24 dne:: nedelja, 11. december 2011 ura: 23:12 » |
|
hmmm, meni se poraja vprašanje, če je imel pravo diagnozo 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Iluminator
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 20
|
 |
« Odgovori #25 dne:: nedelja, 11. december 2011 ura: 23:34 » |
|
V štartu sem mislu da je ta stran namenjena resnim debatam in bolezni s katero se ni za šalit.Z člankom sem nesebično hotel pomagat še komu z podobnimi težavami.Mislim,da za šale in vice stresat obstaja tisoč drugih strani.Vidim pa da marsikomu ni všeč teorija da se da depresijo premagat tudi na malo bolj normalen način kot pa da imate doma zalogo tablete ki že v navodilih nakazujejo na to da imajo en pozitiven učinek (če sploh je) in na skoraj treh A4 format straneh navedene stranske učinke ki pa na nekaterih ljudeh puščajo trajne posledice.Vidim tudi zakaj je temu tako saj je ta stran sponzorirana iz strani znane slovenske farmacevtske družbe(glej zgornji baner)
Če bi pa kdo rad slišal kakšen nov vic pa napište da ne boste mislili da sem en navaden zategnjenec samo mislim da ljudje ki obiščejo to stran z namenom da rešijo svoje probleme ne bodo ravno zadovoljni če bodo kar naenkrat naleteli na Mujota in Hasota.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Slavka
|
 |
« Odgovori #26 dne:: nedelja, 11. december 2011 ura: 23:49 » |
|
Iluminator, saj je ok, da si delil z nami svoj način premagovanja depresije. Je pa dejstvo, da ima vsak svoj način....nekaterim pomagajo tableti, drugim šport, tretjim branje knjig za osebno rast.....vsak izmed nas ima svojo izkušnjo. Jaz osebno premagujem slabo počutje tudi s humorjem....Smeh namreč dvigne nivo serotonina v možganih in s tem na naravni način uravnava dobro počutje.  Ne obstajajo zamanj tečaji "joge smeha" in stari pregovor "smeh je pol zdravja". In če se v kakšnem postu zadeva obrne na šalo, ne bit užaljen, raje se še ti nasmej z nami. http://www.dnevnik.si/novice/zdravje/1042260580
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Per aspera ad astra"
|
|
|
|
MucaMaca
|
 |
« Odgovori #27 dne:: ponedeljek, 12. december 2011 ura: 13:23 » |
|
 Depresija ni bolezen, s katero bi se bilo šaliti, in ni se delati norca iz depresivnih ljudi - ni pa res, da se OB njej ni dovoljeno šaliti! V tem je velika razlika, Razsvetljevalec, in če že sam prisegaš na drugo, ne tablete, bi to moral razumeti. Nihče se ne norčuje, nihče ne zmanjšuje pomena ne bolezni ne izkušnjam ne možnim rešitvam - nihče tu ni napisal ničesar takega, kvečjemu si dobil par vprašanj, ki so pomenla, da so ljudje prebrali tvoj zapis in jih določene stvari zanimajo oz. želijo pojasnilo. Šale, ki so iz tega izvirale, niso hudobne. Od kod si pa potegnil povezavo med šalami in farmacevtsko družbo, mi pa še vedno ni jasno.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ribica
|
 |
« Odgovori #28 dne:: ponedeljek, 12. december 2011 ura: 15:30 » |
|
Meni pa vse skupaj deluje, kot da bi to kak Asklepij napisal. Pa sorry, no.... Nekdo, ki je bil res v depresiji, ne bo obsojal drugega, ki je našel pot iz te grozote na kak drug način, pač pa bo le iskreno vesel, da je tudi komu drugemu (pač drugače) uspelo. Tako jaz mislim.
Ribica
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
upika
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 27
|
 |
« Odgovori #29 dne:: ponedeljek, 12. december 2011 ura: 15:46 » |
|
Meni je sama odprta tema Premagal sem depresijo zelo všeč. Z zanimanjem sem jo prebrala in sem vesela, da jo je avtor podelil z nami.
Hvala avtorju!
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #30 dne:: ponedeljek, 12. december 2011 ura: 16:44 » |
|
Avtor je pozabil eno čist miceno piceno malenkost: da se depresije ne da premagat z močno voljo. Potem bi jaz bi že super-duper-turbo-nakubik maničen, ker to kar si zase naredil ti, je še vedno bistveno manj, kot sem jaz naredil zase in mnogi drugi. Iluminator, prav je, da si prišel povedat kaj ti je pomagalo  Ampak nekatere stvari so dokazane, morda tebi niso pomagale, ostalim pač so. Je pa res, da je na nebojse.si velikooo heca zadnje čase
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
buljo13
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 164
|
 |
« Odgovori #31 dne:: ponedeljek, 12. december 2011 ura: 18:54 » |
|
iluminator, si prepričan da si ozdravil depresije? kakšen je občutek ko si kar tako čutil da si povsem ozdravljen?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #32 dne:: ponedeljek, 12. december 2011 ura: 19:57 » |
|
saj to jaz že ves čas govorim: sprememba življenjskega sloga. sigurno ne pomaga vsem, ker ima depresija idr. motnje pri vsakem drugačen vzrok, vendar je prav gotovo, da na slabo počutje vpliva slaba hrana, slabo okolje, premalo gibanja itd. lahko bi rekel, da sem jaz delal podobno: nekaj sem si pomagal s prehranskimi dodatki in spremembo prehrane (več rib, sadja, zelenjave, nič junk fooda - raznih sladkarij ipd.), nekaj s sprehodi in športom (edino tu mi ni jasno, kako iluminator piše, da je najprej kolesaril 30 km na dan pa ni občutil nobene spremembe, potem pa piše, da mu je to pomagalo  ), nekaj z lučko proti depresiji (ker je pozimi vseeno premalo sonca  ), nekaj s psihoterapijo in več druženja s prijatelji. zdaj vem, kdaj sem depresiven (če slabo jem, slabo spim, se ne družim dovolj, sem pod stresom, če se ne gibljem itd., če nisem dovolj na soncu/pod to čudežno lučko pozimi  ) in poskušam to takoj odpraviti. občasno imam nihanja, anksioznost se mi še občasno pojavlja, ampak to so pa že drugi problemi. pa tukaj bi še ločil med depresijo in drugimi motnjami. depresija je lahko zgolj simptom neke druge bolezni ali slabega zdravja na sploh (ki pa se še ne klasificira kot neka konkretna bolezen), medtem ko recimo za OKM, specifične fobije ipd. to ne velja in jih je treba zdraviti drugače. včasih se sploh ne čudim, da psihoterapija nekomu ne pomaga, če je depresiven, ker ni dovolj, da spremeniš samo vzorce mišljenja in reagiranja v določenih situacijah, ampak moraš k problemu pristopiti celostno - na to pa zdravniki in psihologi pogosto pozabljajo. ne vem, kako zgleda zdravljenje na psihiatričnih klinikah, vendar imam nekako vtis, da delajo predvsem dvoje: zdravila + psihoterapija. vendar to še zdaleč ni vse, kar lahko nekdo, ki ima neko psihično motnjo postori (ne glede na to, katera motnja je). vseeno pa je to zgolj zgodba enega človeka, marsikdo ne more enostavno zamenjati službe, okolja, spremeniti navad itd. iluminator tudi ni nič napisal, da bi npr. težavo otroštvo in mladost, mnogi tukaj pa so ju imeli, tako da težje pristopijo k reševanju takih problemov.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #33 dne:: ponedeljek, 12. december 2011 ura: 20:25 » |
|
aja, pa še to me zanima, kaj si se naučil iz teh knjig o "duhovnosti". kakšna je recimo razlika med tem in če bi bral recimo biblijo? ali si ateist ali pa meniš, da ti je neka vera pomagala pri tem ozdravljenju? meni se recimo zdi zelo nevarno nekomu predlagat, naj nekdo postane bolj duhoven, ker marsikdo v iskanju rešitev pozneje zaide h kakim sektam ali šarlatanom ali pa postane nezdravo veren (misli, da mu bo edino vera pomagala pri reševanju problemov, vendar ne naredi nič konkretnega zase).
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Iluminator
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #34 dne:: ponedeljek, 12. december 2011 ura: 22:12 » |
|
aja, pa še to me zanima, kaj si se naučil iz teh knjig o "duhovnosti". kakšna je recimo razlika med tem in če bi bral recimo biblijo? ali si ateist ali pa meniš, da ti je neka vera pomagala pri tem ozdravljenju? meni se recimo zdi zelo nevarno nekomu predlagat, naj nekdo postane bolj duhoven, ker marsikdo v iskanju rešitev pozneje zaide h kakim sektam ali šarlatanom ali pa postane nezdravo veren (misli, da mu bo edino vera pomagala pri reševanju problemov, vendar ne naredi nič konkretnega zase).
Ventilator drugače sem kristjan sicer po mnenju cerkve kot organizacije bolj slab kristjan ker me ni bilo že kr petnajst ali dvajset let v cerkvi,vendar če v svetem pismu piše da je Bog povsod ni potrebe da bi prav pogosto zahajal tja.Biblijo sem prebral že ko nisem imel nobenih težav je izjemna knjiga z izjemnimi nauki in če bi se jih vsi držali mislim da svet ne bi bil tak kot je.Vendar se jih že sama cerkev kot organizacija ni sposobna držati.Ni bojazni da bi me našli v kakšni sekti,ker v sektah ponavadi obstaja nek "duhovni vodja"kateremu slepo sledijo verniki,jaz pa že po naravi nisem ovca ki bi slepo sledil nikomer drugemu kot samemu sebi.Knjige ki sem jih prebrav pa so mi dale nov pogled na stvari ki so pomembne v življenju.Sicer na začetku branja sploh nisem vedel kaj berem vendar sem po nekaj poglavjih našel sebe v njih,kot bi pisatelj opisoval direktno mene.Je pa zanimivo ker sem to isto knjigo dal prebrati prijateljici ki je prebrala veliko več knjig kot jaz in je tudi veliko bolj izobražena kot jaz pa knjiga ni pustila na njej nobenega vtisa.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Iluminator
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #35 dne:: torek, 13. december 2011 ura: 00:33 » |
|
Kot sem že povedal meni niso pomagala nobena zdravila ker če bi mi bi se verjetno sprijaznil s tem in bi jih še danes konzumiral,vendar sem moral ubrati drugo pot ki pa ne pozna bljižnic in je potrebno kar nekaj samodiscipline.Rezultati tudi niso vidni kar čez noč in prihajajo postopoma in se jih v začetku niti ne zavedaš.Jaz sem recimo pred izbruhom depresije sovražil kolesarjenje in tudi med samo depresijo ni bilo nič drugače vendar sem se prisilil in tudi večkrat obupal in se spraševal kako mi bo šport rešil psihične težave.Ampak sem vztrjal in po določenem času ugotovil da se pa mogoče le počutim malo bolje in sem kasneje opazil da tudi lažje razmišljam.Vendar ni fora toliko v kolesarjenju kot pa v tem da našim izmučenim možganom omogočimo čimveč kisika ki pa bo pomagal pognati ta neverjetni organ.
Isto je pri prehrani saj industrijsko pridelana hrana vsebuje snovi ki jih telo ne potrebuje in slabo vplivajo na notranje organe in posledično na počutje.
Primer:Jetra so največji organ za presnavljanje, saj proizvajajo več kot 95% krvnih beljakovin, uravnavajo sladkor v krvi, presnavljajo maščobe, shranjujejo železo, čistijo kri iz črevesja in izdelujejo žolč. Zaradi nepravilnega delovanja jeter nastanejo številne bolezni v prebavi in ožilju, poleg tega pa običajno preobremenjena jetra vodijo k še drugim težavam, kot so oteženo dihanje, napetost v trebuhu, bolečine v hrbtenici in drugih sklepih, slabotnost itn.
V zvezi z kolesarjenjem si me narobe razumel. Po 30 km kolesarjenja nise občutil utrujenosti nisem bil zadihan in se nisem niti potil,kar nakazuje na to da senzorji v možganih niso pravilno delovali in se telo ni pravilno odzivalo na situacijo.
Pred izumom elektrike ljudje niso uporabljali umetne svetlobe vendar so pozimi kljub temu znali izkoristiti dnevno svetlobo tudi če ni bilo sonca edina razlika je da niso živeli s takim tempom kot mi in so imeli čas to izkoristit.
Druženje z pravimi ljudmi je vsekakor zelo pomembno saj zapiranje vase ni še nobenemu koristilo,čeprav vem kako je ko se bojiš sam sebe kaj šele drugih saj sem sam kar nekaj časa preživel za štirimi stenami potem sem pa na silo hodil v družbo pa spet obupal ker mi je šlo vse na živce in tudi nisem vedel o čem sploh naj govorim ker so me vsi čudno gledali. Ravno zato sem pa velik del družbe zamenjal in potem sem se nekako vključil v pogovor najprej z posamezniki ki so me razumeli in kasneje tudi z več ljudmi.Zanimivo pa je tudi to da ko sem odkrito spregovoril o svojih problemih se je pojavilo kar veliko ljudi za katere bi mislil da nimajo nobenih problemov.Spregovoril pa sem tudi z človekom ki se bojuje z bipolarno motnjo že več kot deset let in je pri svojih 35 leti že invalidsko upokojen.Vedno smo ga imeli za čudaka ker je po svetu hodil kot robot in se ni družil z nikomer ker se je bal spregovoriti o svojih težavah.Ko je slišal za mene ki sem bil vedno bolj družabne narave me je poiskal in sva se pogovorila.Kasneje je izvedel da se mi je stanje izboljšalo in me je spet poiskal in sem mu dal nekaj nasvetov ki so meni pomagali in čez čas mi je poročal da se tudi sam počuti veliko bolje sem pa tudi sam opazil da je postal bolj družaben in tudi bolj ustvarjalen česar prej pri njemu ni bilo opaziti.
Zamenjava službe.Tudi o temu sem že bral da je nekdo zamenjal službo in se mu stanje ni izboljšalo.Vprašanje je ali je bila sploh kriva služba ali pa je pristal spet na podobnem delovnem mestu.Zato pa je depresija tako skrivnostna in nedefinirana saj tudi stroka samo domneva vzroke za nastanek le te.Nek pregovor sigurno drži.Sto ljudi sto čudi,in zato vem da če bo nekdo kopiral moj model poti iz brezna zna biti pošteno razočaran ker ne bo pravih rezultatov zato je pa pomembno da ugotovite svoje vzroke za nastanek vaše depresije čeprav včasih sploh ne veste kaj vas mori samo veste da ste nemočni in obupani.
Praviš da ne more vsak zamenjati službe,okolja in navad.Tudi meni se je zdelo da bom lahko samo zadovoljen če bom sploh lahko še kdaj delal ker v najhujši krizi nisem bil sposoben niti vsakodnevnih opravil.Vendar se mi je zdelo čudno kako sem lahko kar naenkrat tako nesposoben.Z tem ko so se mi začeli vračati občutki ki sem jih izgubil in tudi sposobnost da naredim vsaj najenostavnejša opravila in z veliko vztrajnosti sem počasi prilezel spet na normalni nivo oziroma še malo čez.Pa še en pregovor.Kdor ne reskira ne profitira.Če si prepričan da je služba ovira do tvojega duševnega zdravje in sreče se jo splača zamenjat.Smo pa slovenci izredno navezani na svoje službe in navade in jih težko zamenjamo za razliko od drugih narodov ki so se pripravljeni selit celo iz države v državo z celo družino brez pomislekov.
Težave v otroštvu.Na tem področju pa moram priznati da sem poplnoma brez izkušenj ker sem imel srečno otroštvo in boste morali dobiti kakega človeka z temi izkušnjami ki jih je rešil ali pa jih poskuša rešiti.
Lep pozdrav
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Iluminator
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #36 dne:: torek, 13. december 2011 ura: 00:52 » |
|
Avtor je pozabil eno čist miceno piceno malenkost: da se depresije ne da premagat z močno voljo.
Verjetno si to prebral v kašnem članku ki ga je napisal človek ki ima bolj teoretične izkušnje kot pa praktični problem.Če je depresija nekakšno porušeno ravnovesje snovi v možganih se ga verjetno da vzpostaviti nazaj vendar to traja zelo dolgo časa saj tudi depresija ni nastala čez noč.Nekaterim pomagajo AD-ji da dobijo vsaj malo volje in se potem nekako izvlečejo iz brezna.Pravijo da je vse v glavi in če mislis da določene stvari ne moreš narediti jo tudi ne boš naredil.Z pozitivnim razmišljanjem se da marsikatero oviro preskočit vendar ne smeš prehitro obupat.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Iluminator
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #37 dne:: torek, 13. december 2011 ura: 01:05 » |
|
iluminator, si prepričan da si ozdravil depresije? kakšen je občutek ko si kar tako čutil da si povsem ozdravljen?
Ja prepričan sem da sem ozdravljen depresije kar pa ne pomeni da me ne more ponovno obiskat vendar samo če bom zavil nazaj na stara pota in bom nezvest samemu sebi.Vendar vem da je bila to predraga šola zame da bi jo še kdaj ponovil. Občutki da sem ozdravljen niso prišli kar čez noč in tudi ne vsi naenkrat.Dolgo časa tudi sam nisem mogel verjeti da bom še kdaj normalno funkcioniral ampak mi je uspelo vendar je bilo za to potrebno storiti velike spremembe v življenju in nekatere še pridejo kljub temu da se počutim odlično.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
vista66
|
 |
« Odgovori #38 dne:: torek, 13. december 2011 ura: 20:41 » |
|
enkrat ko bom imela časa bom morda prebrala še zadnje
zato pa liber: na potezi si
iluminator tebi pa to..so ti že napisali..vsak ima svoj način, če je čisto ozdravljiva pa vprašanje
z zanimanjem sem prebrala tvoj prvi post, napisan berljivo, zanimivo, a tvoja reakcija na hece ob katerih sem se ful nasmejala morda pomeni da nisi čisto ven z depresije
ali pa je samo to, da nas ne poznaš
no...tako občutljiva sem bila jaz ko sem bla deep down..zdaj ko sem up bi vzela česen pa vampirje pa to z nasmehom
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Iluminator
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #39 dne:: nedelja, 18. december 2011 ura: 21:24 » |
|
iluminator tebi pa to..so ti že napisali..vsak ima svoj način.Res drži da ima vsak svoj način in nobenemu ne vsiljujem svoje teorije lahko pa ti dam preprost primer reševanja istega problema na različne načine. Imamo tri ljudi,vsem trem pregori žarnica pri avtu,(isti problem)a ga rešujejo vsak na svoj način.Prvi enostavno vzame žarnico jo zamenja in problem je rešen (zadovoljen in brez skrbi odpelje naprej).Drugi odide do najbljižjega servisa kljub temu,da jo ima možnost sam zamenjat.Med potjo že premišljuje »kaj če me ustavijo policaji«zaskrbljen pripelje do servisa,vendar mu na servisu rešijo problem.(s tem je izgubil nekaj časa in denarja in še rahlo je bil zaskrbljen)Odpelje naprej.Tretji brezskrbno pelje naprej(navidezno prihrani čas,se ne sekira in še pri žarnici je prihranil)vendar ga čez čas ustavijo policaji in mu napišejo kazen(rezultat:plača kazen,izgubi dragoceni čas ko čaka policaja da mu napiše kazen,med postopkom je zaskrbljen in še ko je njegov problem rešen odpelje ves jezen naprej in celo pot premišluje zakaj ni ravnal kot človek v prvem primeru).No po katerem izmed teh treh bi se pa vi zgledovali?  ? a tvoja reakcija na hece ob katerih sem se ful nasmejala morda pomeni da nisi čisto ven z depresije no...tako občutljiva sem bila jaz ko sem bla deep down .Maček ko mu stopiš na rep tudi zacvili pa nej bo depresiven ali ne.Normalna reakcija a ni res.Jz nisem občutljiv ampak povem kar mislem.Ko sem bil jz deep down sem bil pa tih pa poslušu nasvete vsesorte ljudi,od tistih z težavami pa do tistih ki mislijo da vse vejo,nakonc sem pa ugotovu da morm samo sam sebe malo bolje poslušat. zdaj ko sem up bi vzela česen pa vampirje pa to z nasmehom. Ta česen vam pa še zdej ne gre v glavo.Baje da tud pri ženskah deluje pozitivno samo tega jz ne morem potrdit k nisem ženska,je pa tud moji bivši kdaj »pridišal« po česnu iz ust,samo me ni motilo oziroma sm pozabu na vonj ker je blo preveč akcije.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|