FORUM Nebojse.si

Anksiozne motnje => Generalizirana anksioznost, Socialna fobija => Temo je začel: Fakule na četrtek, 09. maj 2013 ura: 01:30



Naslov: Endokrinologija
Sporočilo napisal: Fakule na četrtek, 09. maj 2013 ura: 01:30
Hoj

 Pred kratkim so dohtarji z krvnim testom ugotovilil, da imam dve autoimuni kronični bolezni, katerih simptom je med drugim tudi tesnoba. Na teste sem šel, ker nisem verjel, da je takšno počutje lahko samo posledica uma.

1) Ščitnica: hipertiroza
 - Fizični simptomi: Visok srčni utrip (vsaj nad 90/min), palpitacije, potenje, tremor, potenje, vročina, insomnia, hitra prebava, utrujenost..
 -Mentalni simptomi: Stres, slaba koncentracija, slab spomin, zmedenost, anksioznost, nestabilno razpoloženje, delirij, ....
 -Več tukaj : http://www.jfponline.com/Pages.asp?AID=4640 (http://www.jfponline.com/Pages.asp?AID=4640)

2) Anemija (več vrst)
  Utrujenost, stres, anksioznost, depresija, visok srčni utrip, palpitacije, aritmija, tremor, potenje, insomnia, glavoboli, občutek nerealnosti, bolečine v prsnem košu, slab spomin, slaba koncentracija, zmedenost, mraz...
 Anemija je ponavadi simptom neke druge nepravilnosti.

3) Nepravilno delovanje nadledvične žleze
  Podobni simptomi kot zgoraj.  http://www.healthy-food-site.com/Adrenal-fatigue.html (http://www.healthy-food-site.com/Adrenal-fatigue.html)

4) Premalo holesterola oz. hipolipidemija
  Res nemarna zadeva. Onemogoča normalen 'pretok' serotonina v možganih, kar vodi v hudo anksioznost in depresijo, težnje po samomoru, naslinost, hitro spreminjajoča se čustvena stanja, izguba spomina. Poleg tega povzroča še kardiovaskularne bolezni, poškoduje srce, živčevje in ostale notranje organe.
 Ker je s tem stanjem oviran pretok serotonina, je lahko nevarno jemati zdravila (razni AD-ji), ki nanj vplivajo (posledice sem občutil na lastni koži  :() .
 Je pa stvar zelo redka in so mi jo odkrili bolj ponesreči.

5)Fibromialgija
 http://www.skufmslovenija.org/fibromialgija.html (http://www.skufmslovenija.org/fibromialgija.html)
 Nevem kako se jo diagnosticira


 Če imate vsaj par simptomov iz posamezne neprijetnosti, bi toplo priporočal da se greste testirat. Nimate nič za zgubit.
 Vem za starejšega gospoda iz anglije, ki je v svojih poznih dvajsetih zbolel za sizofrenijo in manično depresijo. Nato je celo življenje preživel v raznih psihijatrijah. In potem so se dohtarji odločili za krvni test, ki pa je pokazal visoko prekomerno delovanje ščitnice. Dobil je primerna zdravila in v roku nekaj mesecev ozdravel, postal je čisto normalen človek, ki je zaradi nepravilne diagnoze preživel večino življenja v peklu. Vsi antidepresivi in antipsihotiki so mu vmes delali samo še večjo škodo.
 Podobnih, sicer mogoče ne tako ekstremnih primerov je veliko.

 Če bi bil jaz splošni zdravnik bi, preden bi napisal napotnico za psihiatra, napisal napotnico za endokrinologa, da se najprej izkjuči/potrdi fizikalna zadeva.
 Te stvari lahko faše kdorkoli, starost ni važna. Sam jih štejem 22, z simptomi pa živim že vsaj 5 let. Če se bo kdo odločil za teste in bojo izvidi pozitivni, bom neizmerno vesel. Pa seveda ne zaradi nevoščljivosti, ampak zato, ker boš končno dobil/a primerna zdravila.
 

Tako, mene pa čaka še dolgotrajno zdravljenje. Bom vmes malo poročal  :zvizgam:

LP

   


Naslov: Odg: Endokrinologija
Sporočilo napisal: Fakule na četrtek, 09. maj 2013 ura: 02:26
Aja pa zlo verjetno gre za katero od teh zadev, če si jemal/a zdravila več časa in/ali jih vmes tudi menjal/a brez kakšnega extra izboljšanja.


Naslov: Odg: Endokrinologija
Sporočilo napisal: Lira na četrtek, 09. maj 2013 ura: 14:19
Fakule, kateri dve avtoimuni bolezni pa imaš, če smem vprašat oz. če ti tega ni preveč zoprno razlagat na javnem forumu?

Se strinjam, da bi bilo čisto prav, če bi splošni zdravnik ob različnih simptomih, ki so drugače značilni za depresijo in anksioznost, poslal pacienta na pregled krvi. Včasih zdravniki kar preveč šparajo pri laboratorijskih testih. Sploh ženske so pogosto slabokrvne. Preveč ali premalo aktivna ščitnica lahko povzroči vraga in pol. Če obstaja najmanjši sum, da tukaj ni kaj prav, je treba absolutno dat pregledat ščitnične hormone!

Diagnostika fibromialgije je zelo problematična, ker zanjo ni nekih zanesljivih testov. Drugače pa se spisek možnih obolenj, ki povzročajo vsesplošno utrujenost, brezvoljnost, palpitacije, aritmije, potenje, tremor, prebavne motnje, nespečnost, slabšo koncentracijo, nihanje razpoloženja, glavobole, bolečine v mišicah itd. ne konča pri točki št. 5. Žal je ta spisek tako zelo dolg, da če ni zraven še nekih bolj specifičnih in alarmantnih simptomov, zdravnik za vrati polne čakalnice res težko pogrunta, kaj točno je človeku. Vsak drugi, ki stopi v ordinacijo, toži nad nekaj zgoraj naštetimi težavami.

In redkejša kot je tvoja osnovna bolezen, bolj si v riti, kar se zdravstvenega sistema tiče ...
Hipolipidemija pa po moje niti ni nek zelo redek pojav. Tudi jaz imam občutno prenizek skupni holesterol. Ne toliko, da bi bilo treba to zdravit, ampak ni pa fajn, sploh kar se moje depresije tiče. Je pa po drugi strani možno, da so SSRI-ji pri meni prav zaradi tega tako krasno prijeli. :) Zato me je nekoliko presenetila tale tvoja izjava:

Citiraj
Ker je s tem stanjem oviran pretok serotonina, je lahko nevarno jemati zdravila (razni AD-ji), ki nanj vplivajo (posledice sem občutil na lastni koži   ) .

Resno, od kje ti ta ideja?



Naslov: Odg: Endokrinologija
Sporočilo napisal: himiko na četrtek, 09. maj 2013 ura: 16:00
Cau,

ce prav razumem se fibromialgijo zdravi, kar se tiče zdravil, tudi z ad in pa s protiboleč. zdravili?
Ker em, sem pogledala ta spisek, in nekako se skoraj povsod najdem...

Pozdrav in hvala za informacije  :rozicodam:


Naslov: Odg: Endokrinologija
Sporočilo napisal: Lira na četrtek, 09. maj 2013 ura: 16:06
Citiraj
ce prav razumem se fibromialgijo zdravi, kar se tiče zdravil, tudi z ad in pa s protiboleč. zdravili?

Ja, saj kaj dosti drugega niti ni na voljo.  :nevem:


Naslov: Odg: Endokrinologija
Sporočilo napisal: himiko na četrtek, 09. maj 2013 ura: 16:10
Aha. Hvala Lira  :rozicodam:


Naslov: Odg: Endokrinologija
Sporočilo napisal: nutela na petek, 17. maj 2013 ura: 11:24
Ova tema me je izredno prijetno presenetila in lahko samo komnetiram da je tragedija da me taka tema sploh preseneti in da se moram spraševat ali je možno da sem jo prebrala ali sem mogoče res psihotična...

V psihijatriji, žal, še vedno obstaja trend da se psihčnog bolnika izenači z "manj vredno osebo" in tukaj končajo vsi daljnji napori z ene in druge strani da se nekaj naredi...kar je v popolnosti nasprotno z mojo naravo....


Naslov: Odg: Endokrinologija
Sporočilo napisal: LostOneFuture na petek, 17. maj 2013 ura: 13:46
jaz sem bila tudi ne dolgo nazaj pri endokrinologu, lani februarja, ker sem se v mladosti nenadoma ful zredila, ravno takrat so se začele težave z tesnobo in depresijo, imela sem zabuhel obraz, težave z glavoboli, nizke vrednosti kalija, izgubila sem za 2leti menstruacijo, nakar je zdravnica na sistemtaskem pregledu po mojem pričevanju posumila na težave z hipofizo (tumor) in cushingov sindrom oz cushingova bolezen, pri kateri so simptomi lahko ravno depresija itd., naredili so teste in so rekli da nimam endokrinih težav, res pa je da ker sem bila noseča niso mogli vseh testov narediti.

enako je bilo z težavami s srcem, kajti težave s ščitnico lahko povzročajo srčne težave in pritisk v prsnem košu, kajti pogosto sem se onezaveščala, enkrat sem bila celo 3tedne na intenzivni ker so mislili da imam pljučno embolijo, ko sem dala vse teste čez in telesno niso našli vzrokov, sem od psihiatra dobila diagnozo panični napadi!

je pa dobro vedeti da so simptomi endokrinih težav lahko podobni simptomom anksioznih in depresivnih motenj


Naslov: Odg: Endokrinologija
Sporočilo napisal: Lira na petek, 17. maj 2013 ura: 16:10
Uf, LostOneFuture, pa si zdaj v redu? Očitno je bilo takrat nekaj res zelo narobe s tabo. ??? Take telesne težave bi lahko že same po sebi povzročile depresijo, potem pa še nosečnost, naporni meseci po porodu, pa še sorodniki in sosedi ... Ma, dobra si, da sfolgaš vse skupaj.
:rozicodam:


Naslov: Odg: Endokrinologija
Sporočilo napisal: DesertRose na ponedeljek, 20. maj 2013 ura: 08:26
Fakule mi lahko prosim poveš, kako se tole s premalo holesterola zdravi. Meni so to odkrili na službenem zdravniškem, ampak moja zdravnica pravi, da to ni nič.


Naslov: Odg: Endokrinologija
Sporočilo napisal: nutela na ponedeljek, 20. maj 2013 ura: 10:41
Najbrž gre za zmanjšano raven HDL- ali takoimenovanega "dobrega kolesterola" ali  se motim?
HDL je namreč taki kolesterol ki "pobira" kolesterol vase, torel "čisti" organizem...


Vse maščobe ki jih  imašv telesu delijo se na
1. trigliceride
2. Kolesterol:

HDL
LDL
VLDL
(toti so glavni, obstajajo še vmesni stadiji)


Naslov: Odg: Endokrinologija
Sporočilo napisal: DesertRose na ponedeljek, 20. maj 2013 ura: 19:51
Pri meni gre za zmanjšano skupno vrednost holesterola, prav tako trigliceridov.


Naslov: Odg: Endokrinologija
Sporočilo napisal: antonieta na torek, 21. maj 2013 ura: 11:16
Mislim,  da se pri teh bolezenskih simptomih najdemo kar "vsi paničarji" kar je v bistu logično... Jaz si predstavljam svoje "stanje" (panični  napadi, anksioznost... ) kot neko podrtje mojega kemičnega ravnovesja, ker imam tudi s hipofizo težave.... (galaktoreja)  težave s ščitnico v družini... že imam gomoljčke... sicer so mini...  in po moje je vse skupaj poštemo povezano... 

in ko bom uspela zbalansirati "kemijo" se bodo vsa ostala stanja uredila...  siccer je verjetnost majhna, je pa nekaj že to da držim stvari kolikor toliko pod kontrolo.. veeeeliko se gibljem, res sem pridna in vsak dan veliko hodim, in tudi drugače se fizično veliko "premikam"  :rozicodam: predvsem na vrtu.. in predvsem poizkušam misliti pozitivno , kar je včasih težava, in ko se mi bliža kaj, za kar vem, da bo me panika... si rečem: no, pa se stestirajmo ali zmoremo;)
včasih zmorem, včasih ne..  sicer pa imam v torbici tudi tisto "farmacevtsko kemijo"... bolj za ziher... v  sedmih mesecih sem pospravila eno tablico... se pravi 15.. no, ni  najboljši rezultat..  ampak se trudim..