FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. petek, 25. maj 2012 ura: 02:32

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: šentjanževka, valerian root in ostala želišča  (Prebrano 337 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
tosemjaz
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« dne:: nedelja, 06. november 2011 ura: 20:44 »

Tudi sam imam probleme z depresijo. Že od nekaj sem depresiven, trenutno pa imam še precej stresno obdobje. Za vsako stvar se precej sekiram, čutim tudi ostale znake depresije.

Lani sem začel s pitjem čaja šentjanževke, rooibos čaj in čaj sladke sanje. Kaj vse ima čaj sladke sanje v sebi ne vem. Med zimo sem jemal tudi ginseng in bilobil.
Ta kombinacija mi je kar pomagala, tudi do te mere da sem pozimi vsak dan precej pretekel kar je še dodatno izboljšala počutje.

Ni pa še vedno ok. Malo sem bral in zasledil, da so še druga želišča. Recimo valerian root (ne vem kako se reče po slovensko), baldrijanove korenine,melisa, sivka in še nekaj drugih. Me pa malo skrbi ali se bodo vsa ta želišča "tepla" med sabo. Vsaka deluje verjetno malo na svoj način, ne vem pa kako bo s kombinacijo vsega tega.

Kakšno je vaše mnenje?

Hvala!
Prijavljen
taja1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 220

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 06. november 2011 ura: 21:41 »

Preblisk, ki sem ga jaz dobila, je mogoče ta, da delaš "kure" npr: 3-tedensko s šentjanževko, pa pol prenehaš z njo, pa probaš nekaj tedensko z meto in meliso... saj ti ni treba pit vse naenkrat.

Tudi sama imam, kar dobro občutek glede šentjanževke, mete in melise. Doma imam pa sicer tudi hmelj, ampak ne vem točno kaj naj mu primešam Smiley.
Aja pa menda Magnezijeve "šumenke" tudi pomagajo.
Mogoče bo pa kdo drug več povedal na to temo.

Veselo čajčkanje ti želim Smiley rozicodam
Prijavljen
BB
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 372

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 06. november 2011 ura: 22:00 »

Vama povem, da navaden pir boljš učinkuje kot pa čajčki od šentjanževke al pa baldrijana...
Prijavljen

(\__/)
(='.'=)  
(")_(")
tosemjaz
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 06. november 2011 ura: 23:08 »

in kaj je tebi najbolj učinkovalo?
Prijavljen
Libby
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 423

Hrabra miška

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 06. november 2011 ura: 23:14 »

Mimogrede, valeriana in baldrijan sta eno in isto.
Prijavljen

Let's run away and live in the woods.
mina
Sodelavka/sodelavec DAM
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.056

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 07. november 2011 ura: 00:16 »

Vama povem, da navaden pir boljš učinkuje kot pa čajčki od šentjanževke al pa baldrijana...
Pa ja. Malo te zadene, pa pozabiš na vse. Ženo, otroke, sitne šefe...pa še na depro... sesmejem Ko pa pir popusti imaš problem z vsemi naenkrat.
po moje je bolj pametno kakšen čaj, če pomaga. Sicer pa kemija.
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 416

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 07. november 2011 ura: 01:13 »

omega 3 so dobre za možgane, vendar delujejo bolj na dolgi rok in niso zdravilo za neko hudo depresijo. jih pa večina ljudi v našem okolju dobi premalo iz hrane, zato je jemanje dodatkov zelo koristno. magnezij je ok, če ga vzameš pred spanjem, se zbudiš bolj naspan, vendar po mojih izkušnjah učinki ob dolgotrajnem jemanju višjih doz pojenjajo - vsekakor pa je dobro dobiti čim več magnezija iz hrane (ovseni kosmiči, ajda, špinača, temna čokolada, voda z veliko minerali).
šentjanževka je po delovanju bolj podobna antidepresivom (deluje na dolgi rok - potrebno je redno jemanje), melisa, baldrijan ipd. pa pomirjevalom (delujejo na kratki rok).

priporočam cink (vendar ne pretiravaj - ne več kot 30 mg na dan).

rhodiola rosea (pri nas se prodaja kot stres kontrol) je po mojih izkušnjah podobna šentjanževki, vendar ima bolj stimulativen učinek - nekatere naredi bolj živčne. za optimalen učinek je potrebno redno jemanje in ciklično jemanje - en mesec jemlješ, drugi mesec imaš pavzo itd.

če se slabo prehranjuješ zna pomagati tudi b-complex, ampak naj ti to ne bo potuha za več zdrave hrane.

ena tema je tudi o dominorju, o tem imajo različni ljudje različne izkušnje - nekaterim pomaga, drugim je brezveze in stran vržen denar. potrebno pa je redno jemanje. po mojih izkušnjah občutiš zgolj rahlo razliko v razpoloženju, npr. da bolje spiš in da si manjkrat anksiozen, če imaš res hude težave morda ne boš opazil razlike. jaz sem jo opazil šele po mesecu in pol in sicer da sem imel manj problemov zaradi svoje fobije.

priporočam, da za nasvete o prehranskih dodatkih in zeliščih raje pogledaš po drugih forumih, tu so uporabniki po moje preveč naklonjeni antidepresivom in nimajo preveč izkušenj s takimi zadevami, zato tudi nimajo uspehov.
problem je tudi, ker nekaterim taki dodatki dajejo potuho in potem manj skrbijo za svoje zdravje na drugih področjih (hrana, telesna aktivnost), pričakujejo pa enake rezultate kot od kemije ...

torej za začetek priporočam kombinacijo cink + omega 3, če ne bo čez kak mesec boljše poskusi še z rhodiolo, vendar je ne jemlji skupaj s šentjanževko. če imaš težave predvsem z anksioznostjo in dovolj denarja, poskusi dominor (glede na druge naštete učinkovine je precej drag). vsekakor pa ne pozabi na psihoterapijo, telesno aktivnost in zdravo prehrano (sem naredil še eno temo o tem http://www.nebojse.si/Forum/index.php/topic,9272.0.html).
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar