omega 3 so dobre za možgane, vendar delujejo bolj na dolgi rok in niso zdravilo za neko hudo depresijo. jih pa večina ljudi v našem okolju dobi premalo iz hrane, zato je jemanje dodatkov zelo koristno. magnezij je ok, če ga vzameš pred spanjem, se zbudiš bolj naspan, vendar po mojih izkušnjah učinki ob dolgotrajnem jemanju višjih doz pojenjajo - vsekakor pa je dobro dobiti čim več magnezija iz hrane (ovseni kosmiči, ajda, špinača, temna čokolada, voda z veliko minerali).
šentjanževka je po delovanju bolj podobna antidepresivom (deluje na dolgi rok - potrebno je redno jemanje), melisa, baldrijan ipd. pa pomirjevalom (delujejo na kratki rok).
priporočam cink (vendar ne pretiravaj - ne več kot 30 mg na dan).
rhodiola rosea (pri nas se prodaja kot stres kontrol) je po mojih izkušnjah podobna šentjanževki, vendar ima bolj stimulativen učinek - nekatere naredi bolj živčne. za optimalen učinek je potrebno redno jemanje in ciklično jemanje - en mesec jemlješ, drugi mesec imaš pavzo itd.
če se slabo prehranjuješ zna pomagati tudi b-complex, ampak naj ti to ne bo potuha za več zdrave hrane.
ena tema je tudi o dominorju, o tem imajo različni ljudje različne izkušnje - nekaterim pomaga, drugim je brezveze in stran vržen denar. potrebno pa je redno jemanje. po mojih izkušnjah občutiš zgolj rahlo razliko v razpoloženju, npr. da bolje spiš in da si manjkrat anksiozen, če imaš res hude težave morda ne boš opazil razlike. jaz sem jo opazil šele po mesecu in pol in sicer da sem imel manj problemov zaradi svoje fobije.
priporočam, da za nasvete o prehranskih dodatkih in zeliščih raje pogledaš po drugih forumih, tu so uporabniki po moje preveč naklonjeni antidepresivom in nimajo preveč izkušenj s takimi zadevami, zato tudi nimajo uspehov.
problem je tudi, ker nekaterim taki dodatki dajejo potuho in potem manj skrbijo za svoje zdravje na drugih področjih (hrana, telesna aktivnost), pričakujejo pa enake rezultate kot od kemije ...
torej za začetek priporočam kombinacijo cink + omega 3, če ne bo čez kak mesec boljše poskusi še z rhodiolo, vendar je ne jemlji skupaj s šentjanževko. če imaš težave predvsem z anksioznostjo in dovolj denarja, poskusi dominor (glede na druge naštete učinkovine je precej drag). vsekakor pa ne pozabi na psihoterapijo, telesno aktivnost in zdravo prehrano (sem naredil še eno temo o tem
http://www.nebojse.si/Forum/index.php/topic,9272.0.html).