Živjo Trnjulčica!
Sama sem imela in občasno še doživljam enake težave kot ti.
Od že zelo malih nog zelo težko zaspim. Kasneje so se pridružile tudi težave s pogstim nočnim prebujanjem, bedenje skozi noč in spanje po dnevi, zgodnje jutranje prebujanje...pač različna obdobja različne težave. Ampak tisti glavni problem, ki ga imam še danes, in se ob stresu še poslabša, je faza ZAspati.
Da ne bom dolgovezila in se spuščala v podrobnosti, ti povem, da je meni najbolj pomagalo redno izvajanje PMR - progresivne mišične relaksacije. Z njo postopoma sprostiš glavne mišične skupine. Izvaja se lahko sede ali leže, jaz si običajno zvečer dam gor posnetek in izvedem sproščanje v ležečem položaju. Ko vajo obvladaš, se lahko prav lepo sprostiš in umiriš...ne samo telo, tudi duha. Če želiš, si potem lahko zavrtiš še avdio posnetek s prijetno in pomirjujočo vizualizacijo (v idealni situaciji me zmanjka že, ko končam s sproščanjem

). Žal ne deluje vedno tako, kot bi si želela in so noči, ko enostavno ne morem zaspat, vendar pa sem vseeno toliko pomirjena, da ne razmišljam in gledam na budilko ter odštevam ure minute do budnice. To, da ne gledaš na uro, se mi zdi pomembno, ker bolj kot se sekiraš, težje in dlje bo trajalo, da zaspiš. Jaz sem se zadevo naučila nekako umirjeno sprejeti in si mislim tako... ok, danes pač bom bolj malo spala, bom jutri šla bolj zgodaj v posteljo ali potegnila zjutraj. Seveda pa pridejo obdobja, ko skoraj nič ne pomaga...takrat moram žal počakat, da mine

Obstajajo pa tudi uspavala, s katerimi pa nimam izkušenj. Ti bo kdo drugi tu znal svetovati. Na naravni bazi so tu še baldrijanove kapljuce in Hova tablete.
Aja, še nekaj zna pomagat. Ko čutim, da sem nemirna oz. da bo zopet ena izmed tistih noči, izpeljem svoj ritual

Stušram se, skuham si lonček kamilice in jo počasi srkam ob umirjeni glasbi ali dobri knjigi

.
Zdaj pa še (po moje) najpomembnejša stvar. Za trajnejšo rešitev težav s spanjem, je poleg obvladovanja tehnik sproščanja potrebno pogledati, kje tičijo razlogi, da ne moreš zaspat... jaz sem jih pri sebi našla kar nekaj. Morda si poskusiš odgovoriti na vprašanja kot so - o čem razmišljaš preden zaspiš, ali te je česa strah, ali si sploh dovoliš zaspati ipd.
PMR najdeš v brošuri s CDjem z naslovom
Globina samodotika avtorjev Doris Adamčič Pavlovič in Lada Jakše. Lahko si jo sposodiš v knjižnici ali kupiš.
http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=545&Itemid=2Drži se in se kmalu oglasi!
PS Včasih sem tako utrujena, da se moram najprej odpočiti in šele potem iti spat

.