FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. petek, 25. maj 2012 ura: 02:11

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Kako se otresti občutka krivde  (Prebrano 350 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
ROLIPOLI
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 63

« dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 08:22 »

Pozdravljeni !

Imam eno težavo ki se je kar ne morem in ne znam, ali celo nočem otresti  Cry.
S svojo družino živim v hiši. Eno nadstropje je naše, eno nadstropje od mojih staršev. Že pred bnekaj leti sta starša naredila oporoko in hišo razdelila. Polovica je najina, polovica njuna. Po smrti dobiva še njuno polovico. V pogodbi je jasno navedeno da morava skrbeti za hišo on seveda tudi za starše ko oni
ostarijo in ne morejo več skrbeti zase.
Hišo sva popolnoma preuredila (nova okna, nova streha, nova ograja, popolnoma preuredila okolico preuredila kletne prostore, stopnišče... . skratka hiša je čisto drugačna in res lepa urejena). Nikdar in nikoli nisva rekla naj kaj prispevajo. Ponavadi sta dala kaj zraven, a še to bolj simboličen znesek.
Vsak teden jima pospravim njun del hiše in 1x letno naredim generalko. Okna ji tudi pomivam jaz. Onadva skrbita za zelenjavni vrt, jaz le pomagam okopavat. Bolje da se ne rinem preveč zraven, ker itak ne bom naredila nič prav in imata itak onadva prav kako in kdaj se kaj sadi. Za urejeno oklico okoli hiše skrbiva midva z možem.

Rada delam in mož tudi a včasih ti enostavno prekipi. Zadnjič je mož nekaj delal v kleti in ker mojemu očetu to ni bilo všeč je začel groziti da bo šel kar k odvetniku in pogodbo preklical. Mam aga je seveda podpirala.

Meni je postalo kar slabo. Enostavno nisem mogla verjet da je to rekel. Ko pride kdo k hiši kar " rasteta ", ko hvalijo kako je vse urejeno, potem pa takole....

Naj povem, da sta starša še pri močeh, tako da je čisto moja dobra volja da jima pospravim.

To kar je rekel oče, možu sploh povedala nisem. Meni pa se je to tako zamerilo da vam ne znam povedat. Zadnjič mi je mama rekla zakaj ne pridem kaj dol, potem pa je dobesedno "bruhnilo" iz mene kako sem žalostna in razočarana nad tem kar je rekel. Seveda ja bil takoj prepir in "litanije" kako sta onadva revčka.

Oba sta se seveda "namulila" in jaz - koza imam zdaj občutek krivde zakaj sem sploh vzrojila. Da bi bilo boljše da sem kar tiho, pa take bluzim. Ampak ne morem, ne morem biti več tiho. Stara sem 40 let imam svojo družino in nisem več otrok. Kadar ni naše obnašanje v skladu z njunimi pričakovanji je takoj pridiga. Včasih sem bila kar tiho, zdaj pa ne morem biti več.
Rada bi bila močna in da se zaradi tega ne bi živcirala. Če nekaj povem pač povem, ne pa da se potem zaradi svojih besed živciram in tuhtam da bi bilo bolje, da bi bila tiho.
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.310

vsi smo orli

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 08:49 »

Eno nadstropje je naše, eno nadstropje od mojih staršev. Že pred bnekaj leti sta starša naredila oporoko in hišo razdelila. Polovica je najina, polovica njuna.

to je narejeno samo z oporoko? al tudi uradno? namreč, ste vsi zavedeni kot lastniki?
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.866

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 09:01 »

Shranita vse račune za stvari, ki sta ju vložila v hišo. Poskusita, da bi zadevo uredila že pred smrtjo staršev. Bolje bi bilo, da vam starša že sedaj z darilno pogodbo uredila lastnino, a verjetno ne bosta za to.

Prijavljen

alexx Afro 
ROLIPOLI
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 09:11 »

Ja, vse je narejeno uradno. Urejeno pri notarju, narejena darilna pogodba in v zemljiški knjigi smo zavadeni kot lastniki - jaz 1/4 hiše, mož 1/4 hiše, mama 1/4, oče 1/4. Po njuni smrti dobiva še midva njun delež.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.534

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 09:17 »

Mogoče bi bilo fajn da se pogovorite med seboj.
Kot odrasli z odraslim ...
in ne na način, da onedva zavzameta avtoritativno vlogo starša in ti otroka s krivdo.

Jasno povedati, kakšno vedenje je neželejno, povedati jim, da partnerja to prizadane,
da se ti počutiš krivo ... Skozi dialog ustvariti zrel medsebojni odnos.

In vzeti v zakup, da stari ljudje radi rentačijo ...
da počasi izgubljajo vse ... mladost, vitalnost, imetje ... in jim ni lahko ob vsem tem ...
In da se kdaj "radi počutijo taglavne gospodarje" ... kot so bili nekoč ...
In jih takrat pustiti v svojem svetu in se raje umirjeno umakniti ..
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.866

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 09:22 »

Odlično.  oki

Ne jemlji vse kar rečeta starša zares rolipoli. Včasih je dobro kaj preslišati. Občutkov krivde pa se znebi. Za nič nisi kriva. Krivda je nepotreben balast. kiselnasmeh

Prijavljen

alexx Afro 
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.310

vsi smo orli

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 09:33 »

Mogoče bi bilo fajn da se pogovorite med seboj.
Kot odrasli z odraslim ...
in ne na način, da onedva zavzameta avtoritativno vlogo starša in ti otroka s krivdo.

Jasno povedati, kakšno vedenje je neželejno, povedati jim, da partnerja to prizadane,
da se ti počutiš krivo ... Skozi dialog ustvariti zrel medsebojni odnos.

In vzeti v zakup, da stari ljudje radi rentačijo ...
da počasi izgubljajo vse ... mladost, vitalnost, imetje ... in jim ni lahko ob vsem tem ...
In da se kdaj "radi počutijo taglavne gospodarje" ... kot so bili nekoč ...
In jih takrat pustiti v svojem svetu in se raje umirjeno umakniti ..

oki
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
ROLIPOLI
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 09:47 »

Saj vem, da se starata in starost s seboj prinese vse možne scenarije. Ampak kakšen pogovor z njima je zelo težak. Mama je takoj žrtev in se cel pogovor vrti okoli nje.

Npr. ko sem začela hoditi k psihologu zaradi svojih paničnih napadov je psihologinja ugotovila da se mi vse to vleče iz otroštva ker je bila mama vedno - kaj bodo pa drugi rekli. Lepo se obnašaj, pazi na svoj ugled, glej kaj sosedje mislijo o tebi....

Ko je mama vrtala v mene kaj delam pri psihologu in sem ji povedala do kakšnih ugotovitev je prišla... no pa je bila cela scena. Jok  jok, pa da ta zdravnica nima pojma .... mah brez veze da govorim.

Šele z obiskom psihologinje sem počasi začela postajati JAZ - to kar želim biti  clap. No pa mi še danes ne uspe v celoti  Cry.  Zdaj sem vsaj toliko da povem kar mislim. No to pa spet ni prav - za nju seveda. Navajena sta tiste hčerke copatke - jaz pa to nočem biti več in ne bom. Ničesar slabega jima nočem, ampak razumevanje mora biti obojestransko.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.534

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #8 dne:: četrtek, 27. oktober 2011 ura: 09:53 »

Šele z obiskom psihologinje sem počasi začela postajati JAZ - to kar želim biti  clap. No pa mi še danes ne uspe v celoti  Cry.  Zdaj sem vsaj toliko da povem kar mislim. No to pa spet ni prav - za nju seveda. Navajena sta tiste hčerke copatke - jaz pa to nočem biti več in ne bom. Ničesar slabega jima nočem, ampak razumevanje mora biti obojestransko.

Glede na to, da si dala skozi panično motnjo, ukrepaj ob prvih občutkih tesnobe,
da se ne bi ponovili neželjeni telesni simptomi ...
- sproščanje telesa ... osredotočenost na dihanje ...
- prepoznavanje misli, ki niso realne ... vedeti da so le "naši" scenariji ...
- psihoterapija vsaj nekaj ur. Vedno ostane še kaj za "popucat" in
  življenje samo prinese priložnosti za to ...

In morda je prav ta zaplet doma zate spet priložnost za rast!
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar