znano je, da imajo pacienti z različnimi duševnimi težavami (depresija, shizofrenija, razne razvojne motnje, anoreksija) premalo cinka oz. tudi če zaužijejo dovolj cinka je možno, da zaužijejo preveč bakra, kar poruši razmerje med obema. cink je za železom tudi najpogostejši mineral v možganih

če koga zanima lahko pogoogla oz. lahko prilimam sem, če koga zanimajo specifične študije. ugotovili so, da lahko prehranski dodatki cinka izboljšajo depresivno stanje in izboljšujejo napredek tudi ob sočasnem zdravljenju z antidepresivi (lahko se tudi zniža doza zdravila).
drugače pa je dober tudi za imunski sistem, dokazano je, da lahko nekatere oblike cinka skrajšajo trajanje prehlada in podobnih obolenj (bronhitis, pljučnica).
pri uporabi dodatkov je potrebno paziti, da ne zaužijemo preveč cinka, ker lahko pride do nesorazmerij med različnimi minerali v telesu (razmerje med cinkom in bakrom mora biti 10:1, lahko vpliva tudi na železo idr. minerale).
en znak pomanjkanja so bele vertikalne črtice na nohtih (ni pa nujno, da so povezane s cinkom).
če se vam ne da brati člankov poglejte vsaj po naslovih prvih zadetkov na googlu:
https://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=zinc+depression&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggestno, jaz sem probal cink + cerola od fidimeda, ko sem bil prehlajen in počutil sem se veliko boljše (tudi psihično). opazil sem tudi, da če ga vzamem pred spanjem potem ne morem spati, ker sem poln energije.
ima kdo podobne izkušnje? po moje se splača probat, če ste v dvomih, se lahko pogovorite z zdravnikom, verjetno obstaja tudi kak test, s katerimo se to preveri. tablete cinka od nutrilaba stanejo ok. 11 evrov, notri jih je 60, kar se mi zdi zelo poceni recimo v primerjavi s kakim dominorjem, ki ima manj viden učinek, vsaj po mojih izkušnjah. maksimalna priporočena doza je 40 mg na dan, v eni tableti pa je 15 mg, kar je minimalna priporočena doza, tak da če ne pretiravate po moje ni problema s suplementiranjem, vsaj ne srednjeročno.