FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. petek, 25. maj 2012 ura: 01:58

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2 3   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: anksioznost in kemoterapija  (Prebrano 1297 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
ariel65
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 17

« dne:: sobota, 22. oktober 2011 ura: 11:20 »

Pozdravljeni,

sem nova tu gori. Stara sem 46 let. Pred 20 leti sem se že spopadala z anksioznostjo, uspešno...in imela 20 let mir. Letos so mi odkrili raka, bila sem operirana, prognoza je dobra. Trenutno sem še na preventivni kemoterapiji in kot strela z jasnega me je zopet napadla anksioznost. Šla sem k psihiatru, ki mi je predpisal Cipralex, trenutno ga jemljem 23 dan, ampak se še ni kakih učinkov. Moji simptomi so tesnoba - prisotna ves čas, hud nemir, ne morem biti pri miru, stalno hodim gor in dol, jokavost, težko se skoncentriram, praktično ne morem brati ali dlje časa gledati TV-ja (nemir), bojim se iti sama ven, težko zdržim sama doma - čeprav sem na bolniški in večino časa sem doma, kjer pa se počutim kot ujetnik. Zanima me, ali jemanje AD odpravi te simptome - predvsem ta nemir in nemoč, ki jo čutim? Ali je kdo tukaj s podobno izkušnjo (rak, tesnoba)? 
Prijavljen
monocikel
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« Odgovori #1 dne:: sobota, 22. oktober 2011 ura: 12:09 »

POZDRAVLJENA. zelo mi je žal da so ti odkrili raka. tudi pri meni je bila podobna zgodba, vendar je še zaenkrat nebi zaupala saj je zelo boleče.  Tudi pri meni na začetku Cipralex ni pomagal  vendar potem je začel delovati in sem se počutila bolje. Tudi jaz sem se počutila kot ujetnico in si nisem upala sama ven, vendar sem se nekega dne odločila, da bo s tem konec in sem se prisilila da sm šla sama na sprehod. to je trajalo kakšen mesec nato sem se navaila in me  ni bilo strah iti sama na sprehod.  Jaz nisem poskusila z
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.430

« Odgovori #2 dne:: sobota, 22. oktober 2011 ura: 12:14 »

pozdravljena, ariel rozicodam

ne morem točno vedeti, kaj doživljaš, si pa predstavljam. Moja mami je zbolela za rakom na črevesju pred tremi leti, bila operirana in imela tudi kemoterapije. Njeno psihično stanje pa je bilo bolje od mojega, namreč jaz sem padla v depresijo in ne ona  kiselnasmeh
Kolikor mi je znano obstaja skupina za pomoč rakavim bolnikom, da lažje preživijo ves ta strah in stres. Kako delujejo AD in kemoterapija skupaj, pa ne vem. Najbolje, da vprašaš onkologa in psihiatra. Predlagam ti, da si poiščeš psihoterapevta, da skupaj predelata kognitivno vedenjsko terapijo, poizkusi se čimveč sproščati, ne zapiraj se doma med štiri stene. Če imaš moč, le pojdi ven na zrak. Nabavi si CDje za globinsko sproščanje in delaj vaje najmanj trikrat na dan.
Kar se tiče ADja, ti mogoče še ne deluje, kot bi moral. Nad tesnobo se pa spraviš predvsem s sprostitvijo, pa možgančke je treba čimveč zaposliti, najbolje da se lotiš reševanja križank, bodi vztrajna rozicodam
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.866

« Odgovori #3 dne:: sobota, 22. oktober 2011 ura: 12:26 »

Zanima me, ali jemanje AD odpravi te simptome - predvsem ta nemir in nemoč, ki jo čutim? Ali je kdo tukaj s podobno izkušnjo (rak, tesnoba)? 

Odpravijo. Le moram ti povedati, da boš morala za anksioznost jemati večjo dozo kot za depresijo. Tako nekako 15, 20 mg. Se pravi 2 tabletki. Vsaj nekaj časa. Smiley

Vesela sem, da premaguješ hudo bolezen. Tako lepo je slišati.  rozicodam
« Zadnje urejanje: sobota, 22. oktober 2011 ura: 12:41 od alexx » Prijavljen

alexx Afro 
monocikel
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« Odgovori #4 dne:: sobota, 22. oktober 2011 ura: 12:30 »

AD tako da ti nemorem povedati če deluje. bodi  močna in vse bo vredu.  clap
Prijavljen
ariel65
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: sobota, 22. oktober 2011 ura: 12:48 »

Najlepša hvala vsem za hitre odgovore, mi je že malo lažje pri srcu.
Trzinka, veseli me za tvojo mamo, da je OK. Tudi moj rak je črevesni. Je pa to res huda izkušnja, imam  3 otroke...in očitno sem ta strah pred smrtjo in kaj bo z družino, če ne ozdravim, predelala v anksioznost. 

Monocikel - držim pesti zate in verjamem, da bo vse v redu.

Trzinka, kje lahko nabavim cd-je za globinsko sproščanje?

Trenutno sem na 1/2 Cipralexa, sem imela kar močne stranske učinke (utrujenost, počutila sem se kot da bi bila pijana) - po celi tabletki, tako da mi je moja psihiatrinja svetovala naj za kak teden znižam dozo, potem pa nazaj na celo. Hodim pa k dr. Sodji v železničarski zdravstveni dom. A ima morda kdo izkušnje z njo, do sedaj sem bila samo 1x pri njej.
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: sobota, 22. oktober 2011 ura: 18:46 »

Mislim, da se ti CDji dobijo v vsaki trgovini s CD prodajo, kar povprašaj prodajalke. Če ne boš dobila, pa napiši, ti bomo že pomagali. Drugače pa pojdi na You tube , pod relaxing music imaš vse sorte glasbe za sproščanje, edino vodene niso, zato je fajn, da si kupiš take, ki te vodijo.
Ja, strah pred smrtjo je bil tudi pri meni hudičev, tako, da te čisto razumem. Mene je totalno ohromil, ker so se mi psihično pojavili enaki simptomi kot pri mami.
Kar se tiče anksioznosti je fajn, da je višja doza ADja, ampak jaz vseeno nebi nižala doze, ampak bi šla z enako dozo naprej in čez en teden malenkost zvišala, pa potem spet naslednji teden spet itn.
Sem vesela, da je prognoza dobra oki oki, moja mami hodi sedaj na pol leta na kontrolo, je tudi vse OK, čeprav nismo vedeli, kako bo, je šlo naprej na dve bezgavki, ampak se je dobro izšlo.
Tvoji otroci so verjetno že odrasli? Kaj pa kakšen kužek, bi te zanimalo? Jaz sem si ga letos nabavila in povem ti, da je to res naravni AD, ven te bo spravil, ne boš sama, spoznala boš nove ljudi, zamotiš si misli in poskrbiš hkrati za svoje fizično in psihično stanje. rozicodam
Prijavljen
bikica66
Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.185

« Odgovori #7 dne:: sobota, 22. oktober 2011 ura: 22:26 »

Pozdravljena ariel !

Takoj na začetku naj ti povem,da sama nisem šla skozi ta pekel kot ti in si tudi ne želim.Sem pa šla z možem,delom njegove žlahte,lansko leto pa je še najboljša prijateljica zbolela za rakom.
Mene kar strese in o tem zelo težko pišem.
Zakaj se ti sploh oglašam ? Rada bi ti povedala,da ima moja kolegica tudi velike psihične težave oziroma jih je imela.Na onkološkem imajo tudi psihiatra,vendar ona tja ni hotela,pa tudi antidrepresivov zaenkrat še noče jemat.Je pa spremenila kar nekaj svojih življenskih navad.
Verjemi,da bo tudi pri tebi kmalu vse dobro,saj antidepresivi še niso začeli delovat v polni meri.Antidepresivi začnejo delovat šele po dveh mesecih,zato ti želim tudi veliko potrpljenja.
Jemlji jih točno tako kot ti je dejala zdravnica,za katero sem slišala da je ok.Če imaš pri roki kakšno pomirjevalo si ga kar mirno privošči,vsaj toliko da nemir popusti.
Sama tudi na začetku mojih težav nisem mogla bit na miru,ne gledat tv,ne brat,da bi šla v trgovino ali spolh ven iz hiše je bilo misija nemogoče.Z zdravili,z psihiatrom,s skupinsko terapijo sem premagala svoje težave.
Vse dobro ti želim in javljaj kako si  oki

lp
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: sobota, 22. oktober 2011 ura: 23:22 »

Jemlji jih točno tako kot ti je dejala zdravnica,za katero sem slišala da je ok.Če imaš pri roki kakšno pomirjevalo si ga kar mirno privošči,vsaj toliko da nemir popusti.

ima Bikica prav Embarrassed, moje mnenje je bil samo nasvet, tako, da raje jemlji AD po navodilih zdravnice rozicodam
Prijavljen
ariel65
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: nedelja, 23. oktober 2011 ura: 10:27 »

Bikica najlepša hvala za odgovor in spodbudo Smiley. Mi je res kar lažje pri srcu, ko preberem, da se je pri tebi vse uredilo. Sploh, ker si imela podobne simptome kot jaz. Pomirjevalo imam, Xanax, ampak ga ne vzamem pogosto, takrat, ko je res kriza. Bojim se, da bi se preveč navadila nanj. Čeprav mi je zdravnica rekla, naj nič ne šparam z njim, sploh po kemoterapiji, za umiritev simptomov. Danes sem vzela cel cipralex, zaenkrat se počutim čisto OK, brez kakšnih stranskih učinkov.. Ja saj vem, potrpljenje je potrebno pri teh stvareh, tega mi včasih zmanjka. Ta anksioza je zelo nadležna in včasih je počutje res tako morasto, da mislim, da bom znorela, tako da si človek želi hitrejšega izboljšanja.

Trzinka, bom kar jutri povprašala za tele cd-je, upam da jih dobim. Moji otroci še niso tako veliki, starejši dve sta najstnici, mala pa ima komaj 4 leta. Tvoja mama ima podobno situacijo kot jaz, tudi pri meni sta bili 2 bezgavki od 15 odstranjenih pozitivni, ampak tumor še ni izoblikoval svojega žilnega in živčnega sistema. Tako da, če ne bi bilo teh 2 bezgavk, sploh ne bi rabila kemoterapije...Tako so mi predpisali 8 ciklusov, ta petek imam 6 kemoterapijo. Kako je mama prenašala kemoterapije? 
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: nedelja, 23. oktober 2011 ura: 11:45 »

Moja mama je imela kemoterapijo s tabletami, sem pozabila kako se jim reče. Bolele so jo pa vse kosti, luščila se ji je koža na dlaneh in podplatih, pa splošno počutje je bilo slabo, občasno ji je šlo na bruhanje. Njej so vzeli vzorec iz 18ih bezgavk in sta bili dve pozitivni, tako, da je tudi ona imela kemoterapijo zaradi teh dveh. Je bil pa rak velik za celo pest ???in III. stopnja-faza. Kolikor se spomnim je imela tudi ona osemkrat, ....sem že pozabila, sedaj mi hodi še oče (je pa star že 92 let), tako, da imamo pri nas tudi pestro.

Lepo mi bodi, pa piši rozicodam
Prijavljen
ariel65
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: nedelja, 23. oktober 2011 ura: 12:14 »

Trzinka, držim pesti za mamo in očeta, da se vse dobro izteče. To so res stresne situacije za celo družino.
Tudi jaz imam tablete Xeloda, hodim pa tudi na infuzije. En cikel - najprej infuzija Oxialiplatin - upam, da sem prav napisala, potem pa še 14 dni jemljem Xelodo, potem 6 dni pavze in spet od začetka. Uf, tudi jaz imam precej stranskih učinkov - mravljinčenje po rokah, sploh če je kaj mrzlega (hladilnik, kovine ipd), slabosti, utrujenost, težko se koncentriram - kar je anksioznost še poslabšala....skratka komaj čakam, da bo konec, da se počasi sestavim nazaj.
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: nedelja, 23. oktober 2011 ura: 14:23 »

Ja, Xelodo je imela, si me spomnila, pa mravljinčenje tudi.
Mislim, da ti vse to povzroča kemoterapija in ne toliko sama anksioznost. Ta ti povzroča tesnobo, žalost, strah....., kar pa bodo ADji začeli umirjat. Super se držiš oki
Pa vzemi si kakšno knjigo, pa ne o boleznih in raku, ampak o življenju in ljubezni rozicodam, te čaka še veliko lepega na tem svetu.
Prijavljen
dusica
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 745

« Odgovori #13 dne:: ponedeljek, 24. oktober 2011 ura: 08:45 »

..o tem mi je pisal tudi Epocace .. obrni se k njemu..morda ima kakšen nasvet! pomezik

Dušica
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: sobota, 05. november 2011 ura: 14:26 »

ariel, kako si.... rozicodam
Prijavljen
ariel65
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #15 dne:: torek, 08. november 2011 ura: 10:14 »

Gre nekako. Prestala sem še 1 kemo, čakata me še dve. Naslednja že 18. 11. Počutje je še kar, čeprav nisem še v redu. Največji problem mi je trenutno, da grem sama kam iz hiše...sej se trudim, se poskušam izpostavljat...ampak je kar muka. Cipralex je prijel, manj sem nemirna in tesnobna, vsaj to.
Prijavljen
bikica66
Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.185

« Odgovori #16 dne:: torek, 08. november 2011 ura: 11:01 »

Ariel bravo,lepo počasi korak za korakom pa bo  :oki:Dovoli si počivati,če kakšen dan ne zmoreš iz hiše ni nič narobe,bo pa naslednjič bolje.
Vse dobro ti želim !

lp
Prijavljen
ariel65
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #17 dne:: sreda, 30. november 2011 ura: 12:21 »

Pozdravljeni, se spet malo oglašam. Pred zadnjo kemoterapijo sem bila že kar OK, zdaj pa sem spet bolj na tleh. Zdi se mi, da se je anksioznosti pridružila še depresija, sem čisto brez volje, brez motivacije, nič se mi ne da, najraje bi samo ležala in spala. Nekaj k takemu počutju sigurno prispeva tudi kema. Vsega sem že pošteno sita. Pred mano je še ena kemoterapija, potem pa upam, da se bo stanje začelo izboljševati. Jutri grem k psihiatru, da mu bom povedala kako je z mano. Jemljem cipralex, 1 tableto. Morda je pa to premalo ali bi rabila drugo kombinacijo zdravil.

Bikica, koliko časa si rabila, da si začela hodit iz hiše, sama, normalno, brez strahov. ali si se tega lotila sama ali si imela kakšno pomoč? Nekaj časa mi je šlo vse skupaj kar dobro od rok, potem se pa je tudi moje izpostavljanje s kemo porušilo in sem spet na začetku.

Prijavila sem se tudi na psihoterapijo, na poliklinki k prof. Ravnik. Začnem januarja. Ali ima kdo kakšne izkušnje z njo?
« Zadnje urejanje: sreda, 30. november 2011 ura: 12:26 od ariel65 » Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #18 dne:: sreda, 30. november 2011 ura: 12:59 »

ariel, verjetno veliko prispeva pri počutju tudi kemoterapija. Kolikšno dozo Cipralexa že jemlješ, 10 ali 20 mg? Povej psihiatrinji za počutje, morda ti bo povišala dozo. Res pa je, da moraš tudi sama prispevati k psihičnemu počutju. Kolikor se da, pojdi ven, vsaj za pol urce dnevno. Če gre kdo s teboj bi bilo fajn oki, če nisi sigurna ali te je strah.
Ali imaš psihoterapijo pri dr. Ravnik Slavici? Nekam znan priimek mi je, se mi zdi, da sem jo imela na skupini , tema anksioznost, kot predavateljico na polikliniki. Meni je bila simpatična, drugih izkušenj pa z njo nimam. Vsakršna pomoč je dobrodošla, ariel. Če ne boš zadovoljna z njo, jo vedno lahko zamenjaš, samo ne vse pustit, bodi vztrajna  rozicodam
Prijavljen
ariel65
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #19 dne:: sreda, 30. november 2011 ura: 13:07 »

Jemljem Cipralex 10 mg.
Prijavljen
Strani: [1] 2 3   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na: