FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. petek, 25. maj 2012 ura: 01:49

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Hud strah pred prijateljem oz. znancem  (Prebrano 960 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
samsung
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 17

« dne:: sreda, 19. oktober 2011 ura: 12:55 »

Pozdravljeni,
meni se je v zadnje pol leta zgodilo precej neprijetnih stvari, kar je nadgradilo mojo obstoječo anksioznost v stalen strah. Znanec oz. prijatelj, ki ga poznam že 10 let, se je parkrat razjezil name (zaradi stvari iz preteklosti), mi povedal precej grdega in tudi grozil, a kasneje spoznal zmoto in se tudi večkrat opravičil. Postopoma sem mu razložil, kaj je nastalo iz tega in zdaj mu je žal. A jaz se ne morem otresti bojazni, da se lahko ponovi. Ti strahovi so včasih tako intenzivni, da pogosto nimam nobene želje po hrani. So pa prisotni 90% mojega budnega dneva. Včasih se zbudim tudi ponoči, zjutraj me takoj okupirajo. Želodec se je skrčil, kar pomeni da tudi ob normalnem apetitu/lakoti ne morem pojesti prav veliko. Shujšal sem že za skoraj 10kg. Eno samo trpljenje, ob tem da imam krasno ženo, dva zdrava majhna otroka in sem materialno preskrbljen. Kako absurdno je lahko to? Kaj naj naredim? Stikov trenutno ne upam prekiniti, ker bo to v meni povzročilo kaos in samo še ojačalo strahove. Trudim se misliti pozitivno, prepričujem se v nasprotno, a v meni se je naselil strah pred tem prijateljem in ne vidim rešitve.
Kakšna ideja?
Prijavljen
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.584

« Odgovori #1 dne:: sreda, 19. oktober 2011 ura: 13:00 »

česa točno te je strah? se bojiš, da kaj naredi tebi ali tvojim domačim? s čim pa ti je ta znanec grozil?
Prijavljen

Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
martinca
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.542

« Odgovori #2 dne:: sreda, 19. oktober 2011 ura: 13:20 »

Trudim se misliti pozitivno, prepričujem se v nasprotno, a v meni se je naselil strah pred tem prijateljem in ne vidim rešitve.
Kakšna ideja?

Moje mnenje je, da te je takrat tako hudo prestrasil in ti vzel vso samozavest, da celo delas v njegovo dobro in zanj, namesto da bi zdja mislil nase  Angry

Moja ideja pa je, da se v bodoce vzdrzujes stikov s takimi ljudmi, navsezadnje to ni prijatelj, ker tile cea takega ne pocnejo - ne hujsajo ljudi za 10 kil in ga ne spravljajo k psihiatru!  in svetujem, da se nehas prepricevati v to, kar te skusa on prepricat, ces da "saj ni tako mislil" - naj te njegova resnica ne zanima toliko, pac pa te naj zanima tvoja lastna resnica! Clovek vzemi se torej v roke in se ne pusti strahovati in dominirati, stoj za sabo in svojo druzino in ne za drugimi IN CE SI TAK BOJAZLJIV, DA NE UPAS DIREKT, PA DAJ POSTOPOMA PREKINITI STIKE in za to dejanje prekinitve stikov ne rabis cisto nobenega razloga za povedat, ker MU NISI NIC DOLZAN, JASNO? Postopoma prkeini stike, skrci jih na minimum in scasoma popolnoma PREKINI, ne da bi se v zvezi s tem še kaj kdaj pojasnjeval in BOGNEDAJ OPRAVICEVAL! K sebi se spravi od tega strahu. Zame bo tvoja reakcioja normalna sele takrat, ko bos cez kako leto po prekinitvi stikov nekje na kakem javnem kraju na pokopaliscu ali v gostilni pred vsemi rekel : "Mater si bil kreten takrat ej, takih ne rabim." Ali pa da bos drugim povedal, kaj ti je naredil.

Vse ostalo, kar nameravas, pa kar zdaj delas, ko ga opravicujes, pri cemer sam 10 x huje trpis, je neumno ravnanje.

ce še sebe ne zascitis, pac pa pades pod vpliv drugega in se ravnas tako, kto ti on dirigira namesto po lastnem obcutenju, kako bi svojega otroka zascitil? Na odpusti nasilnezem ?

SAMEMU SEBI OD DANES NAPREJ TAKOJ ZAUPAJ GLEDE LASTNIH CUSTEV in VERJEMI SEBI, DA JE NORMALNO, DA Z NJIM NOCES NOBENIH STIKOV, KER TE JE NA SMRT PRESTRASIL,

VERJEMI SEBI, DA TAKA NASILNA OSEBA NI VREDNA TVOJEGA ZNANSTVA (KAJ SEL PRIJATELJSTVA, KER PRIJATELJI SO SI SORODNI, TI PA NISI TAKE SORTE KOT JE ON IN SE TI NI TREBA TEMU CLOVEKU PODREJATI!),

PA NEHAJ Z NJIM, SAMO HLADNI POZDRAV IN ADIJO, brez druzenja !

Zakaj pa mislis, da te je strah zdaj tako, da hujsas?

Zato ker še vedno delas proti sebi, saj se ga tako zelo bojis, da ga niit ne upas zapustiti !!!

poglej kaj si delas. Kaj mislis, da moras zdaj komu dokazovat svoj pogum al kaj?

ej, NE RABIS IMET S TAKIMI POSLA, RAZUMES?

torej PREKINI STIKE,

PA BOS ZNOVA MIRNO SPAL IN ZNOVAL NORMALNO JEDEL IN SE RAJE ZANIMAJ ZASE , ZA NORMALNE LJUDI IN ZA SVOJO DRUZINO,

ne zanimaj se vec za to, kako bos ugajal temu cepcu, kretenu, ko jebe opravicila!

nase glej in SEBI zaupaj in imej hrbtenico,

on ni tvoj sef niti stars in IMAS VSO PRAVICO PREKINITI STIKE BREZ DA BI SE ZA TO PRED NJIM ZAGOVARJAL !!!!!!!!
Prijavljen

neimenovana
samsung
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: sreda, 19. oktober 2011 ura: 13:22 »

Da. Ultimativni strah pred maščevanjem, čeprav ne vem zakaj, ker sem mu v življenju ogromno pomagal. Naredil sem mu par krivic, vendar nenamerno. V bistvu sem ga podcenjeval, on pa je blazno občutljiv na krivice, podcenjevanje in omaloževanje. Ne samo do sebe, tudi do tretjih oseb.
Iz teh krivic oziroma "jemanja z levo roko" je nastalo vse polno nekih nesporazumov, ki mi jih vrgel naprej pred pol leta. In potem še parkrat. Bojim se tudi, da je vse le igra, da s tem izsiljuje mojo pomoč zaradi moje slabe vesti.
Človek je v stiski iz katere sam ne zna, čeprav se trudi. Skrbeti mora tudi za bolno mamo, ki me blazno spoštuje. Zdi se mi, da me obremenjuje s tem zato, ker nikogar drugega nima. Rad bi mu pomagal, da vsaj približno splava na površje, potem pa računam na "ohladitev". Enostavno ne vem, če ga bom lahko imel za prijatelja še naprej.
Grozil mi je s smrtjo, ko se je zaplezal v misli, da mu načrtno škodujem že vsa ta leta. To sva nekako zgladila, a mene še vedno preganja strah, da se lahko ponovi. Ali celo uresniči. On zdaj opravičuje svoje besede, češ da je res izgledalo sumljivo. Opravičil se je. A bojim se, da se enkrat v njem nekaj "zlomi" in se bo spravil name, ker ve da sem lahka tarča.
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #4 dne:: sreda, 19. oktober 2011 ura: 13:36 »

Opravičil se je. A bojim se, da se enkrat v njem nekaj "zlomi" in se bo spravil name, ker ve da sem lahka tarča.

to ni prijatelj niti znanec ... ker tovrstni ljudje tega ne počnejo, namreč, manipulirajo z ljudmi, ki so "lahke tarče".

moral boš vzeti pogum v roke in ga skenslati, "prijatelja" namreč, ali pa mu boš skoz govoril, da nimaš kao časa in tko v nedogled, dokler ne bo spet pošizil...

lp sofie rozicodam
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
martinca
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: sreda, 19. oktober 2011 ura: 14:31 »

Samsung, jaz te razumem. Custveno izsiljevanje za ostajanje z njm na podlagi tvojega socutja, tip pa je v resnici blazen - nevaren. Moje mnenje ostaja nespremenjeno. Ne rabis mu ZDAJ pomagati, ne razumes? Nic mu nisi dolzanm, ali res ne razumes?  Sad  Kar je blo, je blo ! V vsakem razmerju nekdo nekaj daje in jemlje! Ampak ta naveza je samo naveza , kjer vlada premoc mocnejsega!!!! On je seveda v premci in ti najdes v svoji zaslepljenosti sto razlogov za njegovo "ubogost" , zaradi katere se cutis dolzan DELATI ZANJ, kot en sluga pokorni. Bodi moski in se ne oziraj niti na pozitivno njegove matere, ki te "zelo ceni" (valda ko pa je slo za neke vrste izkoriscanje in tvojo skakanje po njegovem zvizganju  sesmejem ), mislim, ali res sam pri sebi ne mores obcutiti lastne vrednosti preko kere druge osebe, ali ti ni dovolj zena in normalni ljudje?  Natancno povedano: ali res tvoj cut za lastno vrednost zraste edino v primeru, ce ves, da te njegov mati spostuje, v primeru njenega nspostovanja pa bi se pocutil kot najvecji drke al kaj? Malo premisli o tem. Lahka tarca si zato, ker je tvoje samospostovanje ocitno odvisno od tega, koliko te cenijo NATANKO TISTI LJUDJE, KI SE JIH IZ RAZLICNIH RAZLOGOV BOJIS !  pomezik  Raje naj bo odvisno od tega, koliko cenis samega sebe in koliko te cenijo tisti ljudje, ki jih ljubis , ce ze !  Cool

Prezivel bos prekinitev stika. NJegova mati pa te bo pac ne bo vec marala  Tongue Udarec za tvoj ego, ki zeli vsme ugajat, ne ?   Embarrassed  Ni ti treba tega,, vsem ugajati.

Ej, ampak tako kot pises, tole ni samo znanec  pomisli 
Prijavljen

neimenovana
dusica
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 745

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 20. oktober 2011 ura: 08:53 »

Samsung,

zakaj ne vprašaš prijatelja razlog za njegovo čudno/grdo obnašanje, sicer na primeren način..? Sama boš začutila, kdaj je pravi čas za to..torej, preden izbruhne...

Dušica
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #7 dne:: četrtek, 20. oktober 2011 ura: 18:06 »

duši, samsung je moški  pomisli

samsung, kako ti gre? rozicodam
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
martinca
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: četrtek, 20. oktober 2011 ura: 18:41 »

Ko nas prime panika pred natancno dolocenim clovekom, je taka reakcija s tako mocnim odporom  telesa in grozo  (razbijanje srca, dusenje, SHUJSANJE ZA 10 KIL!!!!) lahko praviloma vedno tudi REALNI ALARM za hudo nevarnost in ogrozanenost zivljenja. Vsak lahko pri sebi pomisli, da ce nam nekdo s svojo grdo reakcijo zbuja hud odpor in zelo slab obcutek in celo katastrofalno grozo, da kljub utisanju tega alarmantnega obcutka zivljenje pokaze upravicenost take intuicije in prinese dogodke, zaradi katerih se po glavi tolces, da nisi takrat poslusal sebe. Ta pisec namrec ne more imeti dokaza, ali je groznja resnicna ali ne, na kaksen naicn ga bo ta znanec izkoriscal, se ne ve. Ne ve se, ali bo to dejanje kdaj skusal izvesti ali ga celo izvedel ali ne. Ogrozanje varnosti se prijavi na policijo, ke rje kaznivo dejanje. Nikoli se ni treba nic prilagajati in oproscati takemu cloveku, pac pa ga pomesti iz spomina kot nekega kretena in konec. Sam pisec bi zdaj ze moral vedeti, pridobiti nek obcutek varnosti in zavedanja neresnosti hude groznje in nasilnega izpada! A ravno obratno od tega, domnevam da ob odsotnosti paranoje ali psihoze v zivljenju, zadobiva zelo slab in vse slabsi obcutek!

Pravim, da je panika pred realno osebo  lahko v resnici opozorilni znak in kaze na nujno  ukinitev vsakega stika - ne glede na spostljivost nasilnezeve matere, ona ni pomembna, (naj si oan za hvaljenje in za druzbo vzame vrstnice svoje starosti, ne pa da pisca).  Problem pisca je brezhrbtenicnost, ker si ne upa zapustiti tega znanca. Namesto tega se mu kljub trpljenju zaradi njega raje podreja, mu oprosca, ceprav trpi in ima pomisleke. Ocitno je njegova zelja po ugajanju temu nasilnemu cloveku in njegovi fini damski materi  mnogo vecja kot je veliko dozivljanje smrtne groze, zaradi katere ne more spati. Tako je prestrasen, da si celo nikakor ne upa ravnati se po lastnem obcutku (obcutek pravi, naj uide pred realno nevarnostjo - ta nevarnost je lahko vedno realna), pac pa se skusa tembolj prilagajati na zivljenje v strahu!

Kaj ga vlece v samotrpincenje in stike s tako osebo,je predmet razprav..  Po moje si je dobro "umiti si roke nad takimi ljudmi", izlociti iz svojega zivljenja za vedno. Ker drugace skodis lastnemu zdravju in zivljenju : zaenkrat nic ne govori v prid varnosti pisca pred znancem.
« Zadnje urejanje: četrtek, 20. oktober 2011 ura: 18:46 od martinca » Prijavljen

neimenovana
Suzy
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.764

« Odgovori #9 dne:: četrtek, 20. oktober 2011 ura: 19:41 »

A bojim se, da se enkrat v njem nekaj "zlomi" in se bo spravil name, ker ve da sem lahka tarča.
Se podpišem pod postom,ki ga je napisala Martinca,....ne dovoli si bit lahka tarča, zaupaj si in se
postavi zase!!!
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
klinček
gost
« Odgovori #10 dne:: petek, 21. oktober 2011 ura: 21:15 »

Grozil mi je s smrtjo, ko se je zaplezal v misli, da mu načrtno škodujem že vsa ta leta.
jaz bi ga prijavila
Prijavljen
BB
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 372

« Odgovori #11 dne:: petek, 21. oktober 2011 ura: 22:45 »

Ne poznam situacije niti človeka, ki ti grozi...ampak a misliš da je ta tip res tak psiho, da te lahko fenta al se je to zaradi strahu porodilo v tvoji glavi. Pa tud če je vsaj napoln normalen si mu moral res neki hudga narest, da ti zdaj grozi s smrtjo. A si mu ženo povaljal al kaj ?
Prijavljen

(\__/)
(='.'=)  
(")_(")
Suzy
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.764

« Odgovori #12 dne:: sobota, 22. oktober 2011 ura: 05:58 »

Ta pa je bla kruta BB nene nene
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
samsung
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #13 dne:: ponedeljek, 24. oktober 2011 ura: 09:30 »

Nič hudega mu nisem storil.
Človek ima sam hude osebne težave in je očitno zašel s poti. Sam pravi (in to drži), da se mu take misli in scenariji v glavi pojavljajo zadnje leto. Prej ni bil tak, ga poznam že več kot deset let. Ko je "normalen", mu je vse kristalno jasno. Hvaležen mi je za vse, razume situacijo in svoje težave rešuje kakor ve in zna. Problem je, ko ga prime zlobna stran. Takrat v glavi naplete zgodbice, nabere vse slabe stvari izpred let in sam sebe prepriča v nekaj drugega. Tega se zaveda, ampak očitno ne ves čas. Rabi strokovno pomoč? Ima kdo kak predlog?

Pustite njegovo mamo iz te zgodbe, omenil sem jo le kot okoliščino. Čustveno nisem nič vezan nanjo, ampak jo vidim kot zaveznika. Kot človeka, ki sinu lahko pomaga. Problem je, ker je sama bolna. Bojim se, da se sin v primeru njene smrti dokončno zlomi. Zato sem se malo bolj angažiral in pomagam, kjer lahko. Kaj nihče ne razume mojega strahu, da se v najbolj črnem primeru dejansko spravi name? Če se osebna stiska ne bi popravila, da bi mami šlo na slabše in da ga popade tista hudobna stran? Pa kljub njegovim obljubam, da mi ne želi nič žalega. Zato si trenutno ne upam prekiniti stikov, čeprav sva že nekajkrat govorila o tem. V normalnem položaju bi sigurno razumel. A kaj, ko bi šlo na slabše? Kaj potem?
Prijavljen
samsung
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: ponedeljek, 24. oktober 2011 ura: 09:32 »

Samsung,

zakaj ne vprašaš prijatelja razlog za njegovo čudno/grdo obnašanje, sicer na primeren način..? Sama boš začutila, kdaj je pravi čas za to..torej, preden izbruhne...

Dušica

Sem v prejšnjem postu dovolj pojasnil? To sva razčistila, naj ne bi bilo več razlogov za tako obnašanje v bodoče. A škoda je narejena - v meni je zasejal strah.
Prijavljen
Ribica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 529

« Odgovori #15 dne:: ponedeljek, 24. oktober 2011 ura: 10:08 »

Kaj pomeni to ...bi se spravil name....?
A misliš fizično?
Ali te lahko z čim izsiljuje, da ti uniči ugled ali položaj v službi?
Lahko razumem, da te je strah, vendar se je treba tega strahu racionalno lotiti in preigrati vse "scenarije". kaj je možno, da se zgodi in kaj se nikakor ne more zgoditi.
kako pa tvoja žena gleda na to in kaj ona pravi?

Ribica
Prijavljen
samsung
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: ponedeljek, 24. oktober 2011 ura: 10:40 »

Kaj pomeni to ...bi se spravil name....?
A misliš fizično?
Ali te lahko z čim izsiljuje, da ti uniči ugled ali položaj v službi?
Lahko razumem, da te je strah, vendar se je treba tega strahu racionalno lotiti in preigrati vse "scenarije". kaj je možno, da se zgodi in kaj se nikakor ne more zgoditi.
kako pa tvoja žena gleda na to in kaj ona pravi?

Ribica

Fizično, da.
Ne more, ker nima nobenega "orožja", da bi to lahko storil.
Ženo sem izključil (kolikor se le da) iz tega. Ne želim, da se še kdo obremenjuje s tem.
Prijavljen
Ribica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 529

« Odgovori #17 dne:: ponedeljek, 24. oktober 2011 ura: 11:40 »

ne glede na njegove grožnje mislim, da bi moral prekiniti stike z njim, policijo pa obvestiti o grožnjah. Preden pa prekineš stike dokončno, pa mu tudi povedati, da je policija obveščena o njegovih grožnjah in če(ko) se ti kaj zgodi, bodo vedeli, kje iskati storilca.
Potem pa nekaj časa paziti, da se giblješ vedno v javnosti, kjer so tudi drugi ljudje, kar v mestu ni težko. Težje je, če živite v kakšnem manjšem kraju.
V bistvu si že skoraj malo odvisen od tega odnosa s to osebo, ker ti zaseda tako velik del tvojega življenja in se namesto z družino ukvarjaš z njim. Ni druge rešitve kot absolutna prekinitev vseh stikov. Seveda mu povej, zakaj.

Kaj pa ženi rečeš, zakaj si tako shujšal in kaj se s tabo dogaja? Saj vendar mora opaziti, da nekaj ni v redu?
Prijavljen
samsung
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #18 dne:: ponedeljek, 24. oktober 2011 ura: 13:21 »

Ne da sem malo odvisen, zelo sem odvisen od tega. Shocked
Prijavljen
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.584

« Odgovori #19 dne:: ponedeljek, 24. oktober 2011 ura: 16:50 »

samsung, pa si razmišljal, da bi šel do kakega strokovnjaka, npr. psihoterapevta, na pogovor? znalo bi ti koristit tudi zaradi težav v zakonu
mogoče imate v okolici kakega dobrega terapevta, psihologa al kogarkoli podobnega, ki bi ti bil pripravljen prisluhnit in ti svetovat?
iz katerega konca pa si?
Prijavljen

Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
Strani: [1] 2   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar