dak
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 5
|
 |
« dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 22:09 » |
|
Pozdravljeni, moram priznati, da ze kar nekaj casa (mesecev...) spremljam vaša pisanja, razmišljanja, menja in izkušnje.  Velikokrat mi je pomagalo, da sem šel čez krizo in počasi vse bolj začenjal razumeti, kaj vse je lahko narobe oz. kakšne težave nam lahko povzroča ta čudoviti um. Dejstvo je, da sem dolgo časa poskušal razumeti kaj se dogaja in vse to odpraviti zgolj z razumom in obrobnimi dejavnostmi; vendar sta dolgotrajna psihična preobremenjenost in izpostavljanje stresnim situacijam tako v službi kot doma pustili določene posledice; predvsem vse bolj pogoste motnje v obliki notranjega nemira, tesnobe v prsnem košu, občasne vrtoglavice, pritisk v glavi, razbijanje srca, pa mravljinci, pa kar neke bolečine povsod... juhu  Skratka: po nekajdnevnem spogledovanju s predpisano škatlico sem se pred štirimi dnevi le odločil in začel s Citalonom. 1xdnevno zjutraj 10mg... zdaj sem pa tam  . Adijo pamet! Dva dni me boli glava k hudič, zraven je prisoten nekakšnen (meni sicer že znani) pritisk; poskusil sem z Lekadolom - seveda ne pomaga  ; ne vem....pa kar nekaj bluzim čez dan; skratka sem neuporaben. Veliko sem zunaj, se sprehajam in poskušam odmisliti omenjene težave... Ali ima kdo kaj več izkušenj?! Kakšen namig, mnenje, podpora ... pa gremo naprej...  V pričakovanju vašega pisanja vas lepo pozdravljam.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 22:22 » |
|
Živjo Dak, sama jemljem Citalon 20mg že tri leta in mi zelo pomagajo pri premagovanju hude anksioznosti, rešila sem se iz depresije in tudi paničnih napadov nimam več. Težave, ki jih naštevaš so stranski učinki, ki pa bodo izzveneli nekje približno po treh tednih jemanja, lahko tudi dlje. Kaj pa ni bilo dobro? To, da nisi začel z jemanjem postopoma. Najprej s polovičko, potem pa s celo tabletko. Ne skrbi, boš vzdržal. Tudi jaz sem imela vse stranske učinke, pa sem preživela. Ne vem sicer kakšne težave imaš, diagnozo? Priporočam pa ti istočasno z jemanjem ADja tudi kakšno psihoterapijo, ker so zdravila samo opora pri zdravljenju. Pa pogumno, boš vzdržal. Če te zanima še kaj, ti bom z veseljem svetovala 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 4.534
Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.
|
 |
« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 22:34 » |
|
Postopno uvajanje AD je piporočeno prav zato, da se izognes nadleznim stranskim ucinkom. Nekateri dr. to vedo, drugi, predvsem splošni pa tudi ne vedo.
Zdaj bi bil nesmisel iti nazaj. Vztrajaj in potrpi stranske ucinke. Minejo! Ponavadi se za lažje soočanje z njimi predpiše še pomirjevalo - anksiolitik. To se vzame le po potrebi.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
|
|
|
dak
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 22:57 » |
|
...ja... hvala za ta hitra in predvsem spodbudna odgovora... v diagnozi je predvsem zapisana klasična slika panične motnje, ki pa se zaradi neprestanega pritiska življenjskih okoliščin stopnjuje. Mogoče sem se tudi nekoliko nerodno izrazil v začetku. Začel sem s polovičko od 20mg. Zraven imam sicer predpisan Kventiax 25mg za zvečer za teden dni oz. po potrebi- vendar, ko sem malo več prebral o tej tabletki, sem se odločil, da bo šlo mogoče brez 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #4 dne:: torek, 04. oktober 2011 ura: 20:06 » |
|
Poizkusi čez nekaj dni povečati samo za četrtinko, pa potem čez teden dni spet za četrtinko, boš lažje prenesel tele stranske učinke. Ja, tudi jaz imam med ostalimi težavami panično motnjo in moram priznat, da so mi tile ADji skupaj s psihoterapijami v pomoč in izboljšanje zdravja. Ne obupaj in bodi vztrajen in dosleden pri jemanju zdravila. Teh zdravil ne smeš prenehati na lastno pest, ampak jih moraš redno jemati. Poizkusi spremeniti način življenja, veliko se sproščaj, hodi v naravo in se druži s pozitivnimi ljudmi, to veliko vpliva na naše počutje in zdravje. Drži se 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Lost
|
 |
« Odgovori #5 dne:: torek, 04. oktober 2011 ura: 20:09 » |
|
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Srce ne laže .... Tu-dum, tu-dum, tu-dum …
|
|
|
dak
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #6 dne:: sreda, 05. oktober 2011 ura: 06:01 » |
|
Dan, hvala za stare objave. Prebral. Se kar strinjam. Te stran stranski učinki so čudoviti  . Danes je šesti dan jemanja 10 mg Citalona. Po dveh dneh glavobola in kr enih bolečin je bil včarajšnji dan - lahko bi rekel - super! Celo nekaj malega mi je uspelo narediti tu in tam. Tudi spal sem po dolgem času v paketu od 11ih do 5ih, česar se ne spomnim že nekaj mesecev  . Danes pa  . ... do treh. Uhhhh. Pa kr neki: nemir, tresenje, pritisk v glavi  . To mora stran  !!! Se bom prepričal? Drugače pa res sprehodi pomagajo. Vsaj mene zelo pomirijo. Ogromno lahko prehodim. Tole vreme je še za izkoristit, do konca tedna, ko je napoved slaaaabaaa. Še kaj napišem... lep dan vsem 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 4.534
Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.
|
 |
« Odgovori #7 dne:: sreda, 05. oktober 2011 ura: 10:12 » |
|
Dak lepo da si optimist ... gibanje in vera vase je že pol zdravja! 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #8 dne:: sreda, 05. oktober 2011 ura: 16:44 » |
|
Dak  , super ti gre. Boš videl, marsikaj te bo streslo, pretreslo zdajle na začetku, ampak zdravje je res najbolj pomembno tako fizično kot psihično. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
dak
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #9 dne:: četrtek, 13. oktober 2011 ura: 06:22 » |
|
Pozdravljeni ponovno, nekaj dni je šlo dobro - kar zelo dobro  . Praktično nobene tesnobe in nemira ni bilo. Verjamem, pa, da je to prehitro govoriti in vse pripisati samo tabletki; verjetno bo pravi učinek čutiti šele čez čas. Spanje je sicer še bolj tako-tako, vendar pa vsaj utrujen nisem vsako jutro... Današnja noč pa cel hudič! Zbudil sem se v nekakšni paniki; kar oblivalo me je in mrazilo  Po dobri uri sem se umiril in celo zaspal še za nekaj ur. Zdaj sem pa ves podrt...grrrrrrr A ima še kdo podobno izkušnjo?! Ko prebiram raznorazne debate se mi zdi, da vas ni prav veliko na Citalonu. Lep Dan Vsem Aja - še vedno sem na polovički (od 20mg) zjutraj.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #10 dne:: četrtek, 13. oktober 2011 ura: 19:54 » |
|
Ja, mislim, da samo jaz jemljem Citalon od tukaj  , ampak, da te potolažim, to kar sedaj doživljaš je vse normalno, to so stranski učinki in pomeni, da zdravila pričenjajo  delovati, ko bodo v celoti, bodo tudi neprijetni učinki počasi izzveneli. Ne se ustrašit, sam  sem imela popolnoma vse stranske učinke ,  ki so našteti v navodilih. Tudi pri drugih ADjih znajo biti enake težave ali še hujše. Dobro ti gre, boš pa moral še vzdržati, pa počasi zvišuj, najbolje po 1/8 naprej vsak teden, da prideš do 20mg. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
dak
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #11 dne:: sreda, 26. oktober 2011 ura: 22:16 » |
|
 Evo mene spet malo . . . začel s povečevanjem po 1/4 (od 20mg). To pomeni 3/4 tabletke. Danes spet kr nekaj... adijo pamet. Se mi zdi, kot da bi se vse ponovno vrnilo - kot v dneh pred jemanjem tabletk. Verjetno spet ti smotani stranski učinki. Je pa res, da vse traja veliko krajši čas. Me pa tale panika preganja. Predvsem zjutraj. Kasneje pa na "obroke"  pa sem se odločil:  / da vidimo, kaj bo v prihajajočih dneh. Tudi luna in vreme nam v teh dneh niso najbolj naklonjeni ?! - po mojem Uživajte vsi  - kar se da
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Karamela
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 15
|
 |
« Odgovori #12 dne:: ponedeljek, 28. november 2011 ura: 17:58 » |
|
POZDRAVLJEN Zanima me kako si? Jaz sem začela pred tremi dnevi s citalonom.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Karamela
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #13 dne:: torek, 03. januar 2012 ura: 12:52 » |
|
Zdaj jem citalon že več kot en mesec in bilo je nekaj stranskih učinkov,kot napadi zehanja, slabost, zgaga-že zaradi požirka vode. Zdaj je bilo pa že nekaj časa ok,zdaj mi je pa že dva dni spet nenormalno slabo. Ali je možno da bi bilo to spet zaradi tablet,ali se kaj drugega dogaja.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Yme
|
 |
« Odgovori #14 dne:: torek, 03. januar 2012 ura: 15:21 » |
|
Zdaj jem citalon že več kot en mesec in bilo je nekaj stranskih učinkov,kot napadi zehanja, slabost, zgaga-že zaradi požirka vode. Zdaj je bilo pa že nekaj časa ok,zdaj mi je pa že dva dni spet nenormalno slabo. Ali je možno da bi bilo to spet zaradi tablet,ali se kaj drugega dogaja.
Če jaz povem svojo izkušnjo s Citalon-om. Pri meni je bil "stranski efekt" edino spremenjena prebava (večinoma napenjanje in driska). Da je povezano s Citalonom sem sklepal ker sem ga vmes (po zdravnikovem priporočilu) prenehal jemati. Prebava spet BP. Na jesen sem spet začel in glej ga zlomka... ritual na WCju je bil spet spremenjen. Tako da... Ampak mi je pa Citalon pomagal da sem spet začel "ž'vet"... ker sem bil sesut in razsut ko pesek na cesti. Žal imajo vse tablete "side-effects"... ampak če vsaj težavo za katero so namenjeni odpravijo... mislim, da ni dvoma, da se jih splača jemati. P.S. Mislim, da kakšen "efekt" zdravila ki traja samo dan dva (pa tudi če se ponovi) ni kritičen. Meni je zdravnica rekla... če se vam bo ponavljalo več kot teden, me pa pokličite. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Komur je sreče dar bila klofuta ...
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #15 dne:: torek, 03. januar 2012 ura: 17:50 » |
|
Ja, tile stranski učinki so se pri meni menjali kot po tekočem traku, saj potem mine, ko se vse uredi z našo psiho...., do takrat pa mal več sračkamo, lulamo, se potimo, imamo suha usta, nočne more, trzamo, se nam vrti, nam je slabo, smo žejni, nas peče zgaga, nas boli glava.........še bi lahko naštevala, v glavnem stiska nas vsepovsod. Mi je pa Citalon rešil življenje, skoraj dobesedno 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Karamela
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #16 dne:: sreda, 11. januar 2012 ura: 14:33 » |
|
KOLIKO časa pa lahko to traja.Ali je možno da po 2 mesecih še vedno.Slabo mi je cel dan,zdaj pa ne vem ali so krive tablete ali kaj drugega.Čudno je bilo na začetku ok po mesecu in pol pa tkole. Sem razmišljala da se naročim sampolačniško k psihiatrinji,ker drugače sem naročena komaj marcaa in da menjam tablete.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
dak71
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 2
|
 |
« Odgovori #17 dne:: četrtek, 19. januar 2012 ura: 14:02 » |
|
Pozdravljeni, ooooo, me pa res že nekaj časa ni bilo. Razlog: neprimerno boljše počutje po prvem mesecu in pol jemanja. Moram priznati, da sem bil na začetku res skeptičen glede tega zdravila. Ni in ni bilo bolje. Pa prebavne težave, pa sprememba okusa, pa suha usta, ...skratka vse mogoče; najhujši pa je bil bolj ali manj stalen glavobol oz. bolje zapisano: nenehen pritisk v glavi; zraven se mi je vrtelo in še in še prisotnega nemira... juhuhu!  Potem pa: kar na enkrat kot bi presekal - urejene misli, popoln notranji mir; še sekiram se ne več za vsako stvar. Torej do praktično včeraj od začetka decembra O.K. Zakaj sem napisal do včeraj?! Ker, tako kot že drugi v svojih "razmišljanjih" pišejo; seveda pride kakšen slab dan; povezan sigurno s kakšno neprijetno zadevo in hitro si nazaj...  , si rečem. Res, da se mi zelo veliko dogaja - tako v službi, kot ta hip doma; selitev, stroški...  ... ampak verjamem, da bo šlo. Rečem si: vem kaj je vzrok in posledica je: tiščanje v prsih, v vratu, ... spet malo zmedenosti... hmmmm... razlog, da se spomnim, kaj ni ok in tudi s pisanjem vam - odženem stran!  No, bomo videli. Pa vi - vsi ostali? lp vsem pogumnim 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
dak71
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 2
|
 |
« Odgovori #18 dne:: petek, 20. januar 2012 ura: 08:46 » |
|
KOLIKO časa pa lahko to traja.Ali je možno da po 2 mesecih še vedno.Slabo mi je cel dan,zdaj pa ne vem ali so krive tablete ali kaj drugega.Čudno je bilo na začetku ok po mesecu in pol pa tkole. Sem razmišljala da se naročim sampolačniško k psihiatrinji,ker drugače sem naročena komaj marcaa in da menjam tablete.
 Kako si, Karamela?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #19 dne:: sreda, 25. januar 2012 ura: 20:53 » |
|
dak  , zdaj , ko se počutiš bolje, so pa na vrsti psihoterapije, športanje, masaže  , branje kakšnih poučnih knjig na temo anksioznost, da spoznaš, kaj se v bistvu dogaja s teboj....seveda tudi branje tistih knjig, ki jih rad na splošno prebiraš, druženje je tudi pomembno....počasi se zavedaš vsega..in napreduješ v osebni rasti, začneš se imeti rad in spremeniš korenito način življenja in miselne vzorce...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|