FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. petek, 25. maj 2012 ura: 01:11

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 [2]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Mejna osebnostna motnja  (Prebrano 1983 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.990

« Odgovori #20 dne:: sreda, 23. november 2011 ura: 15:45 »

tako lepega opisa pa še nikjer nisem zasledila:
http://www.mokis.si/index.php/sl/borderline-motnja

Pri borderline ali čustveno neuravnovešena osebnostna motenost  Gre za osebnostno motnjo, za katero je značilna težnja k impulzivnemu reagiranju, ne glede na posledice. Razpoloženje je nepredvidljivo in muhasto. Obstaja nagnjenost k izbruhom čustev in nesposobnost nadzorovanja vedenjskih eksplozij. Kaže se tendenca k prepirljivosti in sporom z drugimi, zlasti še, če se impulzivna dejanja onemogočajo. Izrazita nihanja razpoloženja, depresivnost, anksioznost, razdražljivost, impulzivnost se menjavajo, nekateri poročajo o izrazitih občutjih praznine.  S tem je povezana tudi suicidalnost in pri nekaterih občasna psihotičnost.

berite še preostanek teksta na spletni strani

Tale opis me je na nekoga spomnil...  unsure
Prijavljen

"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe Smiley"
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 900

« Odgovori #21 dne:: sreda, 23. november 2011 ura: 15:56 »

mene tudi...
Prijavljen
martinca
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.542

« Odgovori #22 dne:: sreda, 23. november 2011 ura: 17:07 »

Danes je to motnjo zelo moderno nalepiti. Pa se s tem malo pretirava in jo lepijo kar pocez!  Te ljudi celo psihiatri zavracajo za svoje paciente in se raje izgovorijo, da "ze imajo vse zasedeno,"  ker pobirajo veliko energije in iz tira spravijo tudi najbolj skulirane. Za borderlina je najbolj pomembno, da je njegov psihiater oziroma terapevt zelo stabilna oseba, ki mu uspe ohranjevat distanco, brez padanja v pretiran osebni odnos s pacientom.  Pa je to pri tem tipu osebnosti zelo tezko, to ni bolezen, ampak tip osebnosti. Sama ne verjamem v trajno motenost. Po moje se da skoraj vse spremeniti !
« Zadnje urejanje: sreda, 23. november 2011 ura: 17:43 od martinca » Prijavljen

neimenovana
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.430

« Odgovori #23 dne:: sreda, 23. november 2011 ura: 18:04 »

ja, mene tudi  onaposlusa
Prijavljen
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #24 dne:: sreda, 23. november 2011 ura: 18:05 »

Danes je to motnjo zelo moderno nalepiti. Pa se s tem malo pretirava in jo lepijo kar pocez!  Te ljudi celo psihiatri zavracajo za svoje paciente in se raje izgovorijo, da "ze imajo vse zasedeno,"  ker pobirajo veliko energije in iz tira spravijo tudi najbolj skulirane. Za borderlina je najbolj pomembno, da je njegov psihiater oziroma terapevt zelo stabilna oseba, ki mu uspe ohranjevat distanco, brez padanja v pretiran osebni odnos s pacientom.  Pa je to pri tem tipu osebnosti zelo tezko, to ni bolezen, ampak tip osebnosti. Sama ne verjamem v trajno motenost. Po moje se da skoraj vse spremeniti !

Martinca, zanimivo  oki bi se kar strinjala...
Prijavljen

jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 900

« Odgovori #25 dne:: sreda, 23. november 2011 ura: 19:13 »

ja, to je osebnostna motnja...torej spremembe so možne...v kolikor jih želiš storiti...
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #26 dne:: sreda, 23. november 2011 ura: 19:36 »

ja, to je osebnostna motnja...torej spremembe so možne...v kolikor jih želiš storiti...
aha ....se pridružujem mnenju onaposlusa
Prijavljen
soraja
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 21

« Odgovori #27 dne:: petek, 02. december 2011 ura: 23:34 »

@sloraja: lahko je svetovati, naj preneha z drogami in alkoholom, ampak če bi bilo to tako enostavno, ne bi nihče imel probleme s tem. ugotoviti mora, kaj so vzroki za to in narediti neke spremembe v razmišljanju/življenju. pogosto opažam, da se mladi napijejo/zadrogirajo preprosto iz dolgčasa (tudi sam to včasih delam). ampak če jim vzameš drogo, s tem še ne rešiš problema.

Ojoj, saj ne morem verjet, ti bi cloveka pod vplivom raznih substanc postavil pred dejstvo da se poglablja v vzroke svojega stanja in da se celo osebnostno spremeni! Ali ne bi prej cloveka spravil v prisebno stanje in se pol sel psihoanalize a?
Pa mislis, da je tako enostavno iskat vzroke, zakaj ima nekdo osebnostno motnjo? Ce to tako samozavestno trdis, naj ti zaupam da tukaj ne zdravila in ne psihoterapija ne pomaga prav veliko. Govorim seveda iz lastnih izkusenj!
Osebnostne motnje se navadno zacnejo ze v zgodnjem odraslem obdobju in so del osebnosti - od tod tudi teorija, da se ne dajo zdravit, oziroma se zdravijo zgolj spremljajoci simptomi (to je depresija, anksiozne motnje itd). Skratka osebnosti se ne da tako lahko spremenit kot ti mislis.

In ja seveda se enkrat potrdim svoj prvi odgovor, da naj takoj preneha z drogami in alkoholom, da bo najprej trezno pogledala vase, sele potem se naj zacne zdravit z zdravili in psihoterapijo, ce seveda zeli.

Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #28 dne:: petek, 02. december 2011 ura: 23:42 »

soraja, saj Ventilator ni nič grdo in nesramno napisal, nasprotno, pravi, da to ni tako enostavno in da se problem ne reši kar tako, ima podobno mnenje kot ti...jaz sem ga tako razumela, brez zamere rozicodam
Prijavljen
taja1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 220

« Odgovori #29 dne:: petek, 02. december 2011 ura: 23:48 »

tako lepega opisa pa še nikjer nisem zasledila:
http://www.mokis.si/index.php/sl/borderline-motnja

Pri borderline ali čustveno neuravnovešena osebnostna motenost  Gre za osebnostno motnjo, za katero je značilna težnja k impulzivnemu reagiranju, ne glede na posledice. Razpoloženje je nepredvidljivo in muhasto. Obstaja nagnjenost k izbruhom čustev in nesposobnost nadzorovanja vedenjskih eksplozij. Kaže se tendenca k prepirljivosti in sporom z drugimi, zlasti še, če se impulzivna dejanja onemogočajo. Izrazita nihanja razpoloženja, depresivnost, anksioznost, razdražljivost, impulzivnost se menjavajo, nekateri poročajo o izrazitih občutjih praznine.  S tem je povezana tudi suicidalnost in pri nekaterih občasna psihotičnost.

berite še preostanek teksta na spletni strani

Ziher zdej ene 20 uporabnikov misli, da misliš prov njih  sesmejem
Prijavljen
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #30 dne:: sobota, 03. december 2011 ura: 00:56 »

...njihov problem  zvizgam jaz pri sebi že vem, KOGA mislim.  pomisli
Prijavljen

trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #31 dne:: sobota, 03. december 2011 ura: 09:53 »

...njihov problem  zvizgam jaz pri sebi že vem, KOGA mislim.  pomisli
jaz tudi  pomezik
Prijavljen
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 416

« Odgovori #32 dne:: ponedeljek, 05. december 2011 ura: 23:30 »

@sloraja: lahko je svetovati, naj preneha z drogami in alkoholom, ampak če bi bilo to tako enostavno, ne bi nihče imel probleme s tem. ugotoviti mora, kaj so vzroki za to in narediti neke spremembe v razmišljanju/življenju. pogosto opažam, da se mladi napijejo/zadrogirajo preprosto iz dolgčasa (tudi sam to včasih delam). ampak če jim vzameš drogo, s tem še ne rešiš problema.

Ojoj, saj ne morem verjet, ti bi cloveka pod vplivom raznih substanc postavil pred dejstvo da se poglablja v vzroke svojega stanja in da se celo osebnostno spremeni! Ali ne bi prej cloveka spravil v prisebno stanje in se pol sel psihoanalize a?
Pa mislis, da je tako enostavno iskat vzroke, zakaj ima nekdo osebnostno motnjo? Ce to tako samozavestno trdis, naj ti zaupam da tukaj ne zdravila in ne psihoterapija ne pomaga prav veliko. Govorim seveda iz lastnih izkusenj!
Osebnostne motnje se navadno zacnejo ze v zgodnjem odraslem obdobju in so del osebnosti - od tod tudi teorija, da se ne dajo zdravit, oziroma se zdravijo zgolj spremljajoci simptomi (to je depresija, anksiozne motnje itd). Skratka osebnosti se ne da tako lahko spremenit kot ti mislis.

In ja seveda se enkrat potrdim svoj prvi odgovor, da naj takoj preneha z drogami in alkoholom, da bo najprej trezno pogledala vase, sele potem se naj zacne zdravit z zdravili in psihoterapijo, ce seveda zeli.

jaz se strinjam s tabo, da bi bilo najboljše, da preneha z drogami in alkoholom, ampak tudi če bo zdaj prenehala bo sčasoma spet začela, če ne bo rešila svojih problemov. ampak ona se zaveda, da je to narobe in bi to nehala že sedaj, če ne bi imela problemov.
nisem niti rekel, da je enostavno iskat vzroke za motnje osebnosti. po moje je to bulšit, da se jih ne da zdravit. to izhaja iz tega, da se osebnosti ne da spremeniti, ampak to ni res, ker potem nikogar ne bi mogli ozdraviti, ker je vsaka nagnjenost k anksioznosti ali k čemu drugemu del osebnosti. drug argument, zakaj se jih ne da zdraviti je, da gre za ego-sintone lastnosti. to pomeni, da so v skladu s selfom, samopodobo oz. kakorkoli že to imenuješ; da so za osebo te lastnosti sprejemljive. pri ego-distonih motnjah se človek zaveda, da je nekaj narobe in ga to tudi moti. npr. veš, da imaš napade panike, ker razmišljaš na določen način in bi rad spremenil ta način razmišljanja. pri ego-sintonih motnjah pa si recimo obsesivno-kompulziven, vendar te to ne moti, ker meniš, da tako more biti. tu je naloga terapevta, ta da to prepričanje spremeni.
prva stvar, ki me jo je moj terapevt vprašal je bila: ali se želim spremeniti. s tem se je hotel prepričati v to, ali je moja motnja ego-sintona ali distona.

recimo narcisoidnost je ego-sintona. nekdo, ki ima narcisoidno motnjo osebnosti pride k terapevtu zaradi nekih komorbidnih simptomov ali zato, ker ga motijo drugi ljudje - po njegovem bi drugi morali ne terapijo, ne pa on. podobno je pri borderline, kakadu pravi, da je "zmeraj mislila, da so impulzivna dejanja bila posledice pač mojega karakterja, ne pa stvar bolezni". ona impulzivnosti ni prepoznala kot problem, šele potem, ko je zaradi tega zabredla v težave, se je tega začela zavedati. če jo nekdo zdaj prisili, da ona ne bo pila, ne bo bila zaradi tega manj impulzivna (če odštejemo vplive alkohola samega po sebi), to pa je njena težava.

pa če smo natančni se osebnostne motnje začnejo že v zgodnjem otroštvu, ko se formira osebnost, v zgodnji odraslosti zgolj začnejo povzročati probleme.

isto je pri meni in še pri kom drugem. recimo, jaz vem, da bi se moral bolj ukvarjati s športom in ko se rekreiram se dobro počutim. vendar v določenih obdobjih se nikakor ne morem spraviti k temu. samo sprašujem se, zakaj tega ne naredim. šport pač ni "del moje osebnosti", jaz vem, da bi se moral rekreirati, vendar tega ne "čutim".

sicer sem pa že napisal, da sem bil diagnosticiran s to motnjo, pa četudi deloma narobe (itak sem imel več motenj, tak da je bila to neka posplošena diagnoza, namesto več drugih), tak da vem, kako gre to. diagnozo je pri takih stvareh najboljše kar odmislit in se spopadat s konkretnimi problemi, to naj bo zgolj v pomoč psihologu.
Prijavljen
PaganGirl
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1

« Odgovori #33 dne:: petek, 13. januar 2012 ura: 00:42 »

Jaz imam mejno osebnostno motnjo.

Pri meni je največji problem psihoza - imam namreč faze iluzij, da mi hoče nekdo nekaj slabega, v tem smislu. Sploh zvečer in zjutraj - čeprav sem zaklenjena v stanovanju in sem popolnoma varna celi čas gledam okrog in se mi zdi da se bo iz nenada nekdo pojavil. Grozno je. Zaradi tega tudi po več dni ne morem spat ker me panika grabi, da če bom zaprla oči in jih spet odprla da bo nekdo tam stal.

Mam psihiatrinjo, ampak nekako iščem nekoga ki ima vsaj kake podobne probleme ker se počutim sama glede tega.
Prijavljen
Strani: 1 [2]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar