FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. petek, 25. maj 2012 ura: 01:11

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Mejna osebnostna motnja  (Prebrano 1983 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
kakadu
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 30

« dne:: ponedeljek, 03. oktober 2011 ura: 15:39 »

Lep pozdrav

Pred letom mi je bila diagnosticirana mejna osebnostna motna.Nekaj informacij sem že prebrala na internetu, se več izkušenj sem si pridobila skozi lajf, ki ga živim. zelo težko sem sprejela dejstvo, da imam problem, saj sem zmeraj mislila, da so impulzivna dejanja bila posledice pač mojega karakterja, ne pa stvar bolezni. imam se za normalno deklo, vendar mi razpoloženje zelo niha. Včasih se počutim zdolgočaseno in me prime nenormalna želja po nečem novem, odštekanem. Da bi ublažila neznosen nemir, sem se večkrat zatekla tudi k alkoholom in večinoma mehkim drogam. Ko spijem ne občutim bolečin, skrbi, praznine. tisti moment se počutim odlično. Vendar grejo  stvari preko meje:od moje promiskuitetnosti, do neprimernega vedenja. Naslednji dan je še slabše. Srce mi razbija sto na uro, osramočenost pred samo sabo in drugimi ljudmi je prevelika. počutim se gnilo, umazano. Večkrat delam obljube in pakte sama s saboj, naštete stvari pa se pol znova ponovijo. čutim da sem zgubila samo sebe, nimam nikakršnih ciljev. Ne vem več kdo sem. človek, naj bi se najbolj izkazal s svojimi dejanji.In moja dejanja so takšna kakršna so. če ima vsaj nekdo izkušnje s to motnjo ga lepo prosim, da mi napiše sporočilo.Hvala.
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 6.310

vsi smo orli

« Odgovori #1 dne:: torek, 11. oktober 2011 ura: 14:52 »

mogoče najdeš odgovor tu http://bipolarna.si/
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 900

« Odgovori #2 dne:: torek, 11. oktober 2011 ura: 15:28 »

http://www.burnout.si/datoteke/fckupl/file/PUBLIKACIJE/MjenaMotnja.pdf
Prijavljen
dr.hauska
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 323

What doesn't kill you makes you stronger!!

« Odgovori #3 dne:: petek, 21. oktober 2011 ura: 19:08 »

A ni mejna osebnostna motnja neki drugega kot bipolarna motnja?

Kakadu, kaj pa se zgodi potem, ko imaš diagnozo? A dobiš tablete? Hodiš na psihoterapijo?

Prijavljen
klinček
gost
« Odgovori #4 dne:: petek, 21. oktober 2011 ura: 21:07 »

Kakadu, kaj pa se zgodi potem, ko imaš diagnozo? A dobiš tablete? Hodiš na psihoterapijo?

tudi mene zanima
Prijavljen
taja1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 220

« Odgovori #5 dne:: petek, 28. oktober 2011 ura: 15:42 »

tudi mene zanima

Ja, to sta dve različni stvari.
Prijavljen
Suzy
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.764

« Odgovori #6 dne:: petek, 28. oktober 2011 ura: 19:40 »

Nekaj o mejni osebnostni motnji iz portala za zdravje VIVA;

Za posameznike z mejno osebnostno motnjo sta značilna smrtni strah pred zapustitvijo in želja, da bi kdo zaščitniško skrbel zanje in bil nenehno navzoč, pa naj je to ljubimec ali skrbnik. Najprej nastopi prijateljska odvisnost od skrbnika ali ljubimca, ki pa se spremeni v sovražen nadzor, če se mu ta ne posveča dovolj, pozornosti pa je vedno premalo. Značilno je prepričanje, da skrbnik skrivaj ali povsem nedvoumno potrebuje njegovo odvisnost in nemoč, zaradi česar se posameznik z mejno osebnostno motnjo samokaznuje in/ali samopoškoduje vsakič, ko nastopijo znamenja, ki govorijo o sreči in uspešnosti.

Nekateri terapevti pravijo, da je učenje novih vzorcev z bolnikom z mejno osebnostno motnjo lahko dokaj zabavno, saj so bolniki pogosto zelo dojemljivi in vešči medosebnih odnosov. Ko bolnik in terapevt opravita osnovne obvezne postopke, bolnik začne delovati precej bolj konstruktivno. Rezultati so čudoviti, terapevtovo delo pa prijetno in lažje. Najtežje in najpomembnejše je, da se bolnik nauči odreči in prevzeti avtonomnost ter sočasno ostati v prijateljskem odnosu.Terapija mora bolniku pomagati, da dojame neprilagojene vzorce in njihove vzroke, da se odloči za spremembe in se nauči novih vzorcev.
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
dr.hauska
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: petek, 28. oktober 2011 ura: 20:40 »

Jaz sem slišala čisto drugače...a potem ni isto mejna osebnostna motnja pa borderline people?
Prijavljen
taja1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 220

« Odgovori #8 dne:: petek, 28. oktober 2011 ura: 20:43 »

Ja, je ja. Sam mejna ni isto kot BIPOLARNA Smiley

Prijavljen
dr.hauska
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: petek, 28. oktober 2011 ura: 20:46 »

to štekam, ja

Sam mene zanima, a se mejna osebnostna motnja v angleščino prevede borderline person?
Prijavljen
BB
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 372

« Odgovori #10 dne:: petek, 28. oktober 2011 ura: 21:25 »

Res je...

mejna osebnostna motnja = borderline personality disorder
Prijavljen

(\__/)
(='.'=)  
(")_(")
martinca
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.542

« Odgovori #11 dne:: petek, 28. oktober 2011 ura: 21:55 »

Ne, ni isto, tri zadeve so, eno je mejna osebnostna motnja, drugo je mejna osebnostna motnja borderline, tretje pa bipolarna motnja razpolozenja.
Prijavljen

neimenovana
dr.hauska
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: petek, 28. oktober 2011 ura: 22:12 »

to mi je tok zanimivo, ampak skoraj nikjer ni gradiva..pomoje je še zelo neraziskano.
Prijavljen
Daisy
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 259

« Odgovori #13 dne:: sobota, 29. oktober 2011 ura: 14:21 »

Morda bo v pomoč

http://www.psihiater-leser.com/index2.html

Prijavljen
soraja
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 21

« Odgovori #14 dne:: torek, 08. november 2011 ura: 14:19 »

Pozdravljena Kakadu!

Jaz imam dve diagnozi, shizotipsko in borderline, ki pa se kaze malo drugace kot pri tebi. Imam predvsem izbruhe joka in jeze, ki jih tezko kontroliram. Vcasih se naziram s hrano, da se nato lahko obsojam. Sicer pa se ljudi zelo bojim. Ne znam se uveljavit v druzbi in sem zato velik samotar. V zadnjih 4 letih pa sem dobesedno zaprta v hisi, skoraj brez stikov z zunanjim svetom.

Pri tebi gre verjetno za eno samo diagnozo in je ta bolj izrazita. Pravis, da ti da alkohol nekaksen pogum, hkrati pa ti dopusca da gres cez vse meje, tako da ti je drugi dan zal. Svetovala bi ti, da takoj prenehas z drogami in alkoholom, saj dokler se bos omamljala ne bos ozdravela in ne bos resila tezav s slabo vestjo in zanicevanjem sebe.
Upam, da so ti dali kaksna zdravila, ki ti bodo pomagala pri tem. Drugace pa se osebnostne motnje tezje zdravijo - tako so meni povedali, ker so del osebnosti, del napacne vzgoje in drugih dejavnikov, ki si jih pridobila v otrostvu in mladosti.
Ampak naj bi se nekako v starosti lazje obvladovale.
Kaj drugega ti ne morem svetovati, kot to da spremeni dosedanji nacin zivljenja,
najdi si kaksne hobije s cim se bos zamotila in se nehaj obsojati za nazaj... to res nima nobenega smisla.
Srecno!
Prijavljen
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 416

« Odgovori #15 dne:: petek, 11. november 2011 ura: 01:50 »

Ne, ni isto, tri zadeve so, eno je mejna osebnostna motnja, drugo je mejna osebnostna motnja borderline, tretje pa bipolarna motnja razpolozenja.
borderline = mejna osebnostna Smiley

sam sem bil tudi diagnosticiran z mejno osebnostno, ampak po moje bolj na podlagi nenavadnih rezultatov na nekih psiholoških vprašalnikih, kot pa na podlagi moje življenjske zgodbe, ker se v teh opisih nikakor ne najdem, tako da je bila (tudi) ta diagnoza pri meni zelo verjetno napačna; psihoterapevt tega pri meni sploh ni prepoznal. sem pa imel visoko izražen tako psihoticizem in nevroticizem po eysencku, vendar nisem imel nobenih psihotičnih simptomov, klinična psihologinja pa očitno ni vedela, kam naj me uvrsti, pa me je dala v "junk" kategorijo, tj. borderline. sem pa imel tudi sam nihanje razpoloženja, pogosto sem se jezil, vendar je bil to po moje bolj simptom slabega počutja in problemov s socialno fobijo. pri nihanju razpoloženja so mi močno pomagale kapsule ribjega olja, ki deluje tudi kot stabilizator razpoloženja, tak da mislim, da je to dobro za vsakega, ki se prepogosto jezi Smiley
o psihoterapiji te motnje pa ne vem veliko. dobro bi bilo analizirati, kako se počutiš preden začneš delati kaj takega, npr. promiskuiteta, droge ipd. - kako se počutiš prej, kaj ti manjka, kakšna čustva bi rada dosegla z drogo in temi dejanji?

praviš, da se ti zdi življenje dolgočasno. kako si predstavljaš "nedolgočasno" življenje? kako bi lahko to prekomerno energijo in željo po dogodivščinah preusmerila v kaj bolj konstruktivnega? ali opaziš morda kakšne vzorce v svojem vedenju - ali kak dan razpoloženja bolj niha, druge dneve pa ne? če da, kateri dnevi so to, kaj takrat delaš/česa ne delaš?
kaj misliš s tem, ko praviš, da se imaš za normalno deklo?

postavil sem ti veliko vprašanj, ni ti potrebno odgovoriti tukaj, lahko samo razmisliš malo o tem oz. bi to morala predelati pri psihoterapiji.

@sloraja: lahko je svetovati, naj preneha z drogami in alkoholom, ampak če bi bilo to tako enostavno, ne bi nihče imel probleme s tem. ugotoviti mora, kaj so vzroki za to in narediti neke spremembe v razmišljanju/življenju. pogosto opažam, da se mladi napijejo/zadrogirajo preprosto iz dolgčasa (tudi sam to včasih delam). ampak če jim vzameš drogo, s tem še ne rešiš problema.

kako si se zdravila do sedaj? imaš izkušnje s psihoterapijo?
Prijavljen
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 416

« Odgovori #16 dne:: petek, 11. november 2011 ura: 02:04 »

evo še za en test sem se spomnil: http://www.4degreez.com/misc/personality_disorder_test.mv
prvič sem ga reševal pred kakimi 4-5 letimi in sem imel skoraj vse rezultate na high/very high

Paranoid: Moderate
Schizoid: Moderate
Schizotypal: Moderate
Antisocial: Moderate
Borderline: Very High
Histrionic: Moderate
Narcissistic: High
Avoidant: Very High
Dependent: High
Obsessive-Compulsive: Moderate

na temi rezultati sem bil nekako razočaran oz. sem odreagiral zelo jezno, češ da je test slab, narobe zastavljen itd. (no, saj je po eni strani res, ampak če imaš vse rezultate na high, potem je to že nek indikator, da bi treba to podrobneje preučiti)
ko sem ga reševal pred kakim letom (in zdaj bi imel verjetno podobne rezultate) sem imel vse na low ali pa moderate. očitno sem mel res simptome borderline, kar ne morem verjet. vsem torej sporočam, da je sprememba vsekakor možna Smiley ne pride v enem dnevu, niti v enem mesecu, ampak se da.
Prijavljen
navzgor
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 85

« Odgovori #17 dne:: četrtek, 17. november 2011 ura: 22:10 »

V zadnjih 4 letih pa sem dobesedno zaprta v hisi, skoraj brez stikov z zunanjim svetom.

Z nikomer nimaš stika? Pa ne hodiš v službo? Kaj pa v trgovino in po ostalih opravkih?
Prijavljen
trina
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 972

« Odgovori #18 dne:: nedelja, 20. november 2011 ura: 12:36 »

Citiraj
ampak skoraj nikjer ni gradiva..pomoje je še zelo neraziskano

Ne, zelo raziskano je; že lep čas obstaja tudi posebna vrsta psihoterapije posebej za borderline: dialektična vedenjska terapija (v bistvu gre za podtip KVT z veliko mindfulnessa).

Osnovateljica te terapije je pred kratkim javno razkrila, da ima tudi sama to diagnozo:
http://psychcentral.com/blog/archives/2011/06/27/marsha-linehan-acknowledges-her-own-struggle-with-borderline-personality-disorder/
http://www.nytimes.com/2011/06/23/health/23lives.html

Zelo dober povzetek DVT pa je kar na wikipediji, če koga zanima: http://en.wikipedia.org/wiki/Dialectical_behavior_therapy.
V osnovi je namenjena tistim, ki imajo težave s samopoškodbami in/ali s ponavljajočimi se impulzivnimi samomorilnimi nagnjenji (mislim, da bi tudi na tem forumu nekaterim to zelo prav prišlo, samo žal se pri nas ne izvaja).
Prijavljen

Če hočeš zmagat, ne smeš zgubit. (Otto Grunf)
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 900

« Odgovori #19 dne:: sreda, 23. november 2011 ura: 11:42 »

tako lepega opisa pa še nikjer nisem zasledila:
http://www.mokis.si/index.php/sl/borderline-motnja

Pri borderline ali čustveno neuravnovešena osebnostna motenost  Gre za osebnostno motnjo, za katero je značilna težnja k impulzivnemu reagiranju, ne glede na posledice. Razpoloženje je nepredvidljivo in muhasto. Obstaja nagnjenost k izbruhom čustev in nesposobnost nadzorovanja vedenjskih eksplozij. Kaže se tendenca k prepirljivosti in sporom z drugimi, zlasti še, če se impulzivna dejanja onemogočajo. Izrazita nihanja razpoloženja, depresivnost, anksioznost, razdražljivost, impulzivnost se menjavajo, nekateri poročajo o izrazitih občutjih praznine.  S tem je povezana tudi suicidalnost in pri nekaterih občasna psihotičnost.

berite še preostanek teksta na spletni strani
Prijavljen
Strani: [1] 2   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar