|
vista66
|
 |
« dne:: petek, 30. september 2011 ura: 08:32 » |
|
Prosim, da mi pomagate enkrat za vselej razčistiti, če je ljubezen potreba ali ne. Partnerska ljubezen, da ne bo pomote.
V šoli smo jemali različne teorije potreb, a vse se delijo na fizične in družbene potrebe. Kako je s fizičnimi potrebami? V skrajnem primeru človek umre, če nima zadovoljenih fizičnih potreb. Hrana, zrak...
Kaj pa v primeru, ko gre za nekvalitetno hrano, nekvaliteten zrak...brez vitaminov, mineralov zboliš in če jih ne nadomestiš, zboliš in umreš. Če celo življenje trpiš za pomanjkanjem vitaminov, ni zadostnega vnosa v telo, morda ne zboliš za tistimi smrtnimi boleznimi, a si v vsakem primeru skrajšaš življenje.
Kako pa je z družbenimi potrebami? Potrebo po sprejetosti, zaželjenosti, bližini, povezanosti, čustveni opori, ki ti jih da partnerska ljubezen? Večinsko mnenje klepetalnice je, da ljubezen je potreba, a da se da to potrebo nadomestiti s substituti kot so ljubezen do narave, družine, živali...
Potrebe po vitaminu c se ne da nadomestiti z dvojno dozo vitamina d. A mi dajejo potem vitamin c (ljubezen) zaljubljenosti na vsake kvarte, da sem še živa? Ali pa ljubezen ni potreba, ker po moji definiciji še nisem ljubila, ker se nikoli nisem imela rada, še zdaj se včasih nimam.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #1 dne:: petek, 30. september 2011 ura: 09:24 » |
|
mogoče najdeš tu kak odgovor http://www.nebojse.si/Forum/index.php?topic=111.0http://www.pozitivke.net/article.php/RazmisljanjeOLjubeznihttp://www.tosemjaz.net/clanki/449/detail.html"Po W. Glasserju nezadovoljstvo izvira iz nezadovoljenih, v dedno zasnovo zapisanih potreb, ki so: 1. Preživetje posameznika in vrste je temeljnja fiziološka potreba (kamor lahko uvrstimo tudi spolnost). Temeljne psihološke potrebe pa so: 2. Potreba po ljubezni oziroma pripadnosti, torej da ljubimo in da smo ljubljeni in da nekomu pripadamo - posamezniku ali skupini in se počutimo sprejete. 3. Potreba po moči oziroma (samo)spoštovanju, da se uveljavljamo in da se cenimo kot tudi, da nas cenijo in spoštujejo drugi. 4. Potreba po prostosti oziroma svobodni izbiri, da imamo prostor za »dihanje«, zasebnost, izražanje sebe in svojih interesov... 5. Potreba po zabavi oziroma razvedrilni, ustvarjalni radovednosti, da se zabavamo, igramo, učimo in ustvarjamo. Potešitev potreb se sicer lahko preloži, a prej ko slej jih moramo zadovoljiti. Če smo nezadovoljni ali nesrečni, se lahko vprašamo, katero potrebo slabo zadovoljujemo in razmislimo o možnostih, kako jo zadovoljiti." http://www.zdravje-plus.com/Izboljsajmo%20odnose.htmhttp://www.zdravje-plus.com/SVET%20CUSTEV.htm
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: petek, 30. september 2011 ura: 09:30 od Arwen »
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 2.990
|
 |
« Odgovori #2 dne:: petek, 30. september 2011 ura: 09:38 » |
|
Vista  Ja, ljubezen je potrebna v našem življenju...pa ni vedno nujno, da je to ljubezen do partnerja. Rabimo zgolj čustvo, da imamo nekoga radi...da ima nekdo rad nas. Pri partnerski ljubezni je pač nadgradnja odnosa tudi spolnost, ki je v drugih oblikah ljubezni ne moremo izživeti... Torej odvisno kakšna je potreba...ali je potreba tudi telesna ali zgolj čustvena. Jaz v sebi čutim več oblik "ljubezni"...ljubezen do otrok, do svoje psičke, do prijateljev, do narave, do partnerja... doživela pa sem tudi prebujenje v obliki strasti, z nekom, ki ne bo nikoli dejansko prisoten v mojem življenju in zaradi katerega moja čustva valovijo kot vihrano morje... Ali pa ljubezen ni potreba, ker po moji definiciji še nisem ljubila, ker se nikoli nisem imela rada, še zdaj se včasih nimam. No, osnova ljubezni je prav gotovo "ljubezen do sebe"...verjetno si že velikokrat slišala, da če sebe nimaš rad, tudi drugih ne moreš imeti...Vedno bolj se strinjam s to trditvijo, kajti tudi jaz ljubezen do sebe šele odkrivam in bolj, ko se sprejemam in se imam rada, lažje delim ljubezen tudi drugim....in seveda obratno; ko sem v depresiji, nesrečna, nezadovoljna sama s sabo, mi gre na živce vse okrog mene...tako partner, kot otroci...najraje bi spokala kufre in šla... Se mi pa zdi, da ti vse preveč razmišljaš okrog ljubezni...Ljubezen je čustvo, ki se zgodi...ne moreš je izsiliti ali si jo priklicati zgolj zato, ker si TI tako želiš... Ljubezen začutiš, ko se delčki naših pričakovanj sestavijo v celoto...in ponavadi se zgodi spontano...nepričakovano...včasih šele čez dolga leta poznanstva z nekom... V glavnem jaz ljubezen ne poimujem kot neko stanje evforije (to je zaljubljenost, ki z ljubeznijo nima nič skupnega), temveč kot stanje pomirjenosti...sprejetosti....varnosti. ..ko si lahko točno tak, kot si in je to ok. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe  "
|
|
|
|
vista66
|
 |
« Odgovori #3 dne:: petek, 30. september 2011 ura: 10:05 » |
|
Arwen in Slavči tnx!  Arwen, sem prebrala vse razen teme potreba po ljubezni...za tisto bo treba več časa. Ne vem, če sem spregledala ali česa ne razumem. A so vsi na tem, da partnersko ljubezen lahko nadomestiš z ostalimi oblikami? Ljubeznijo do družine npr.? Slavčiiiiiiiiiiiiii tebe bom pa....  mah ne najdem onega smeškota za po riti jaz sem občutljivaaaaaaa ne mi pravit no da se preveč ukvarjam z ljubeznijo  no saj po drugi strani te razumem...vsi ki ste jo kdaj imeli..pa čeprav morda samo v otroštvu morda ne razumete, zakaj delam na sebi in zakaj se ne znajdem v tej zmešnjavi različnih definicij, razlik med moškimi in ženskami..ni da ni in zakaj se trudim ugotoviti kaj je ljubezen in kaj ni, imeti jasno predstavo o tem da bom sploh prepoznala pravega, če ga slučajno prinese mimo...mogoče je že v mojem življenju, pa imam kake zgrešene predstave o ljubezni al mi pa najdite kakega pa bom dala mir!!! 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #4 dne:: petek, 30. september 2011 ura: 10:19 » |
|
ne znajdem v tej zmešnjavi različnih definicij, razlik med moškimi in ženskami..ni da ni kaj pa če daš za hip to na stranski tir? pusti...in prepusti... jaz bi se raje osredotočila nase, na to, da se dobro počutim, na to, da si izpolnim oz. zapolnim dan tako, kot je meni prav.... da se naučim poslušat sebe, kaj mi je všeč, kaj mi ni... da začnem pazit nase (to je v tem primeru Vista na Visto), da začnem delat stvari, ki jih do sedaj še nisem....
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #5 dne:: petek, 30. september 2011 ura: 10:26 » |
|
Vista  no saj po drugi strani te razumem...vsi ki ste jo kdaj imeli..pa čeprav morda samo v otroštvu morda ne razumete, zakaj delam na sebi in zakaj se ne znajdem v tej zmešnjavi različnih definicij, razlik med moškimi in ženskami..ni da ni
tudi jaz nisem imela ljubezni...ne v otroštvu...ne kasneje v mladosti...večno sem hrepenela po nekom, ki bi me imel rad...sedaj ga pa imam, ampak še vedno iščem tisto ljubezen do sebe, ponavadi zunaj sebe...  Tudi jaz sem občutljiva...preveč romantična...pričakujem ognjemet in glasbo fanfar, ko bi prišel "pravi" mimo mene...ampak realnost je vse kaj drugega kot to...in to sem ti želela povedat s tem mojim odgovorom.  Jaz sem našla precej odgovorov v knjigi Formule ljubezni in tudi v knjigi Moški so drugačni, ženske tudi... http://www.viva.si/Psihologija-in-odnosi/2958/Mo%C5%A1ki-so-druga%C4%8Dni-%C5%BDenske-tudihttp://www.lovecnacene.si/spolna-vzgoja-moski-so-drugacni-zenske-tudi/m/515837/
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Nabc
|
 |
« Odgovori #6 dne:: petek, 30. september 2011 ura: 15:31 » |
|
Prosim, da mi pomagate enkrat za vselej razčistiti, če je ljubezen potreba ali ne. Partnerska ljubezen, da ne bo pomote.
Misliš tista partnerska ljubezem med moškim in žensko, intimnost, objemanje, poljubljanje, spolnost?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
jazzjazz20
|
 |
« Odgovori #7 dne:: petek, 30. september 2011 ura: 16:14 » |
|
ZAME JE POTREBNA...ravno včeraj sem zapisala naslednji zapisek: preko mize ga gledam...ko on ne opazi... gledam človeka, ki ljubim...človeka, ki cenim, spoštujem...svojega prijatelja, svojega ljubimca... belo vrano....Človeka.... zakaj jih ni več takih, kot je on? svet bi bil lepši, boljši...srečnejši... usta se mi razlezejo v nasmeh.... moja duša je spokojna... in on misli, da ni nič posebnega....tudi zato je poseben... ljubi.... rad ima ljudi...in jih sprejema... jim odpušča...jih razume... pa kdorkoli so... čutim ga tako...naravno mojega...logično mojega...kot del sebe...kot, da se poznava od vedno... če obstaja reinkarnacija...sva si bila v prejšnjih življenjih že blizu... všeč mi je kako voziva najini duši skozi ta svet, v naslednjem življenju nama bo še lepše... tudi, ko hodiva skozi trnje vem, da bova prišla do zvezd... najini večerni sprehodi so tlakovani s smehom....in s 10000 besedami, ki jih popolakneva z gingerinom v kapitaniji... čas, ki ga vzamem njemu in namenim drugim ni vedno cenjen....ampak...tak je svet.... midva sva pa drugačna....pa kaj zato?!  VSAKDO VE' ZASE ALI JE SPOSOBEN IMETI KVALITETNO PARTNERSTVO BREZ LJUBEZNI... JAZ DAJEM LJUBEZEN TUDI V PRIJATELJSTVA...DRUGAČE NE ZNAM
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #8 dne:: petek, 30. september 2011 ura: 17:24 » |
|
JazzJazz  izredno lepo si to napisala... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
toja
|
 |
« Odgovori #9 dne:: petek, 30. september 2011 ura: 18:22 » |
|
Jazzjazz...zelo lepo, ja to je ljubezen... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
|
|
|
|
Suzy
|
 |
« Odgovori #10 dne:: petek, 30. september 2011 ura: 20:04 » |
|
ljubiti in biti ljubljen je ena temeljnih človekovih potreb -------------------------------------------------------------------------------------------------
Vsak dan znova se lahko odločamo za ljubezen, za delovanje iz ljubezni! Živimo čimbolj ozaveščeno - bodimo srčno odprti do sebe, do drugega in do skupnega polja, v katerem soustvarjamo medsebojni odnos. V navdih in spodbudo pa naj nam bo misel Emmeta Foxa:
Ni težave, ki je dovolj ljubezni ne bi moglo premagati.
Ni bolezni, ki je dovolj ljubezni ne bi moglo ozdraviti.
Ni ovire, ki je dovolj ljubezni ne bi moglo preskočiti.
Ni vrat, ki jih dovolj ljubezni ne bi moglo odpreti.
Ni zidu, ki ga dovolj ljubezni ne bi moglo podreti.
Ni prepada, ki ga dovolj ljubezni ne bi moglo premostiti.
In ni greha, ki ga dovolj ljubezni ne bi moglo odkupiti.
Ni pomembno, kako globoko tiči težava, kako brezupen je pogled nanjo, kako zapletena je zmešnjava, kako velika je napaka - zadovoljivo spoznanje ljubezni razkroji vse. In če bi mogli dovolj ljubiti, bi bili najsrečnejši in najmogočnejši človek na svetu.
(Pozitivke)
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
No matter how dark the darkness, there’s always Light...
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #11 dne:: petek, 30. september 2011 ura: 20:49 » |
|
ne znajdem v tej zmešnjavi različnih definicij, razlik med moškimi in ženskami..ni da ni kaj pa če daš za hip to na stranski tir? pusti...in prepusti... jaz bi se raje osredotočila nase, na to, da se dobro počutim, na to, da si izpolnim oz. zapolnim dan tako, kot je meni prav.... da se naučim poslušat sebe, kaj mi je všeč, kaj mi ni... da začnem pazit nase (to je v tem primeru Vista na Visto), da začnem delat stvari, ki jih do sedaj še nisem.... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
dusica
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Prispevki: 745
|
 |
« Odgovori #12 dne:: ponedeljek, 24. oktober 2011 ura: 08:56 » |
|
Tudi jaz ima pre/veliko potrebo po ljubezni: bližina iskrene in razumevajoče osebe, narava, ki me pomirja in živali vseh vrst...slednji so zame največji vir ljubezni za moje  , ki se predvsem v tistih slabih dneh počuti osamljeno...  No, poiskati si želim še nove sotrpine in z njimi navezati pristen stik...seveda, tisti, ki si tega želijo..  Dušica
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|