FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. petek, 25. maj 2012 ura: 00:46

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Depresija z znamenji psihoze f33.3  (Prebrano 344 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
anjamid
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 16

« dne:: sreda, 21. september 2011 ura: 12:21 »

Pozdravljeni.
 Pred časom, ko sem imel malo več službenih obveznosti kot običajno, sem doživel, kako naj se izrazim - mogoče še najbolj primerno: strašljivo epizodo spremenjenega stanja dojemanja okolice.
Že drugi dan zapored sem slabo spal. V službi sem najprej začutil nekoliko privzdignjeno razpoloženje. Naj poudarim da mi tudi sicer razpoloženje niha od srednje globoke depresije do rahlo povišane naspidiranosti z polno glavo optimizma, idej  in gostobesednosti.
Svet se mi je začel dozdevati popolnoma jasno urejen.Da Bog vse dobro vrača z dobrim. Da je Božja Dobrota 'čez vse'. Naj zaupam vanj in se mu prepustim. Kot da obstaja nekakšen kozmičen red in zakonitosti. Neke vrste versko spoznanje. V te stvari tako in tako tudi (v kolikor se temu da reči razumsko) verjamem. Samo da so bila ta  prepričanja in spoznanja  v tem doživetju zelo intenzivna in jasna. 
Po nekako dveh urah  sem dobil občutek da pogovore sodelavcev razumem jasneje. Ozadje posameznikovega razmišljanja, ki je pripeljalo do tega da je ta posameznik izrekel 'to in to' se mi je zdelo popolnoma samoumevno. Kot bi imel vpogled in razumevanje v razmišljanje dotičnega. 
 Kmalu pa sem dojel, da to kar se mi dogaja, nekako ne šitma . Da  doživljam spremenjeno stanje zavesti.
 Nekako na sredi šihta pa me je začelo 'odnašati'.  Postal sem skrajno zmeden.  Dogajanja od 9.50 do 10.30 ure se nisem mogel spomniti. Kot takrat ko si ti strga trak pri prekomernem popivanju. Šele kasneje mi je uspelo sestaviti rekonstrukcijo dogodkov v tem času.
 Ko sem se spet začel zavedati sprotnega dogajanja se mi je dogajalo da sem predmet pred sabo videl, ko sem pogled odmaknil in se potem spet uzrl na to isto stvar- pa je ta izginila. čeprav sem bil tudi takrat prepričan da ni mogoče da predmeti kar izginjajo in se spet pojavljajo.
Skrbelo me je ali bodo ostali opazili to mojo ne- orientiranost in zmedenost.Hkrati pa mi je bilo v olajšanje da shizofrenija to ni. Sicer bi verjel da je to doživljanje resnično. Tako pa sem upal da se to čim hitreje konča. Sem se pa za trenutek zbal da padem še globlje v ne-realnost in iz tega ne pridem več ven. Da na koncu pristanem v psihiatrični ustanovi.  Sem se zavedal da je to DOŽIVLJANJE NEREALNO IN IZKRIVLJENO. K sreči sem v avtu imel škatlico antipsihotikov s podaljšanim sproščanjem . Vzel sem eno tableto 50 mg 
Nekako ob 12.00 sem se  spet začel počutiti bolj realno.Ta občutek se je vedno bolj krepil dokler končno nisem prišel k sebi.
Popoldne pa sem po kosilu samo še poiskal posteljo in spal do 18.00. Ko sem vstal sem bil spet kot prerojen.

Ima kdo od vas podobno izkušnjo?

Je možno da je to kakor koli povezano z velikim odmerkom (200mg) lamictala ki mi uravnava razpoloženje navzgor?

Po pogovoru s psihiatrinjo, je ta postavila diagnozo F33.3 Za odzive sem že v naprej hvaležen. Lp!
Prijavljen
urssska
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 625

« Odgovori #1 dne:: sreda, 21. september 2011 ura: 13:27 »

Ja, AD-ji lahko povzročijo hipomanijo (kolkor jz vem, se ti ravno v tem stanju razna taka kozmična spoznanja vsiljujejo in ti je nasploh vse jasn), mislim, da je bilo o tem že dosti napisanega, malo pobrskaj še, sigurno boš našel. -- Edit: sem se zmotila, vidim , da je lamictal antiepileptik, tko da za te pa ne vem.

Druga možnost bi bla ta hitrociklična bipolarna motnja, samo morm povedat, da res ne moremo tle gor dajat diagnoz, to je res samo moje ugibanje.
« Zadnje urejanje: sreda, 21. september 2011 ura: 13:32 od urssska » Prijavljen

Človek ne dozori do svojega
do svojega obraza
brez smeha in čenčarij
in ne brez poraza.
Tone Pavček
Daisy
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 259

« Odgovori #2 dne:: sreda, 21. september 2011 ura: 17:44 »

Anjamid, rozicodam!

Je možno da je to kakor koli povezano z velikim odmerkom (200mg) lamictala ki mi uravnava razpoloženje navzgor?

Imam diagnozo BMR in ker mi težave v glavnem dela depresija in blažje hipomanije, imam že več let stalno terapijo Lamictal, ki mi pa nikoli ni sprožil hipomanije. V depresiji jemljem še ADje, ki so mi pa v zadnjih depresivnih epizodah vedno sprožili hipomanijo:  Cipralex oz.  Cipramil (ista učinkovina, če se ne motim) in nazadnje Welbutrin. Verjetno je nazadnje pripomogel še stres, ampak naspidirana sem bila po enem dozi zdravil. Hipomanija se je kazala z nespečnostjo, ogromno energije, izrazite gostobesednosti,... V normalne vode so mi pomagali antipsihotiki in zavestno zmanjševanje aktivnosti. Seveda sem po nasvetu psihiatrinje tudi takoj ukinila ADje.

Vse dobro!
« Zadnje urejanje: sreda, 21. september 2011 ura: 17:48 od Daisy » Prijavljen
anjamid
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 16

« Odgovori #3 dne:: sreda, 21. september 2011 ura: 22:36 »

Naj pojasnim da sem pred uvedbo terapije s Lamictalom nihal od srednje globoke depresije do normale. Še pred začetkom terapije z AD pa je nihalo -vse v območju depresije brez doseganja normale. Šele AD so me na čase pripravili v rahlo evforijo in razdražljivost. S depresijo se spopadam že dvajset let... samo takega še nisem doživel.
Me pa še vedno zanimajo vaše izkušnje. Ima kdo probleme  s psihozo v povezavi s depresijo? Je možno da se te epizode  s časom poglabljajo ?
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar