|
Ventilator
|
 |
« dne:: četrtek, 15. september 2011 ura: 22:15 » |
|
Našel sem eno zanimivo stran: http://cronometer.com/Za uporabo se morate registrirati, gre pa za to, da vsak dan vneseš vso hrano, ki jo zaužiješ čez dan. Program nato izračuna, koliko kalorij, maščob, beljakovin, ogljikovih hidratov, vitaminov idr. hranil ste zaužili čez dan. Zakaj je to pomembno in zakaj to objavljam na tem forumu? Psihične bolezni so pogosto povezane s pomanjkanjem določenih hranil (ali nepravilnim razmerjem med njimi): Najpogosteje so to: omega-3 vitamini B vitamin D aminokisline: lizin (lysine), triptofan (tryptophan), fenilalanin (phenylalanine) cink (morda tudi selen?) magnezij železo (v primeru anemije oz. slabokrvnosti) lahko pa tudi katera druga hranila Večina ljudi nima pomanjkanja, razen omega-3 in vitamin D so ponavadi preredko na našem jedilniku. Če se na strani znajdete predlagam, da naredite nekajtedenski eksperiment (vsaj en teden, ker večina ljudi je zelo podobno iz tedna v teden) in opazujete, katerih hranil uživate premalo. Če boste stran uporabljali samo en dan, to ne pokaže ničesar, ker ni nujno, da vsak zaužijemo prav vse vitamine idr., včasih jih lahko zaužijemo več, včasih manj. Poleg tega morate izračunane vrednosti jemati z malo rezerve, ker ima vsak drugačne potrebe, te se spreminjajo tudi glede na letni čas (npr. pozimi potrebujemo več vitamina D iz hrane, ker nastaja, ko smo izpostavljeni soncu) in vsakdanje spremembe (npr. ko smo pod stresom potrebujemo več magnezija in vitaminov B). Ni nujno, da imate pomanjkanje ali vam kakorkoli škodi, če katerih vitaminov zaužijete premalo, ni pa tudi nujno, da nimate pomanjkanja, če katerih vitaminov zaužijete dovolj, saj se ljudje razlikujemo v zmožnosti absorbcije hranil (kar je lahko posledica genov, bolezni, interakcije med hranili itd.). Uporabna je tudi za hujšanje ali če se želite zrediti, pa tudi za druge bolezni povezane s prehrano  Še posebej pa bi morali prehrano spremljati vsi, ki so na kakršnikoli dieti, saj imajo največje možnosti pomanjkanja. Opazil sem, da ko vnašaš sadje in zelenjavo vitamini in rudnine kar poskakujejo, kalorije pa se nabirajo le počasi  Zase sem opazil, da vitamina D in omega 3 s prehrano ne dobim skoraj nič. Zato že dolgo časa uživam kapsule ribjega olja in sem opazil pozitiven rezultat. Torej, za nekatera hranila je dobro, če jemljete prehranske dodatke - seveda, če jih potrebujete. Možno pa je, da tudi če vam česa primanjkuje in uporabljate dodatke, vam ti ne bodo pomagali, ker so različnih kvalitet in telo slabše izrabi kaspule kot pa hranila iz prehrane. Na kratko: naredite eksperiment in izboljšajte prehrano, če je potrebno. Ampak ne postanite obsedeni s tem - sam nameravam to stran uporabljati z namenom, da se nekoliko zredim 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Suzy
|
 |
« Odgovori #1 dne:: sobota, 17. september 2011 ura: 20:44 » |
|
Joj,ko pa porabiš tok časa za zdravo eksperimentiranje,... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
No matter how dark the darkness, there’s always Light...
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #2 dne:: sobota, 17. september 2011 ura: 22:05 » |
|
Ne vem točno kaj si mislila s tem, samo ko se strani enkrat navadiš ti vzame največ 10-15 minut na dan, da izpolniš jedilnik. Lahko tudi kopiraš včerajšnji dan pa samo malo spremeniš, kar je potrebno oz. ti kar samo predlaga pogoste jedi.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #3 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 00:32 » |
|
Psihične bolezni so pogosto povezane s pomanjkanjem določenih hranil (ali nepravilnim razmerjem med njimi):
Not 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #4 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 10:26 » |
|
epidemiološke študije se s tabo ne strinjajo. ne pravim, da je ta povezava vedno močna, vendar je recimo dokazano, da je v deželah, kjer uživajo več omega-3 manj psihičnih bolezni. potem pa imaš še posredne povezave: tam kjer je več bolezni življenjskega sloga (ki so v dobršni meri posledica prehrane), tam je več psihičnih bolezni (npr. povezava med diabetesom in depresijo). lahko bi našel še veliko primerov, če mi ne verjameš pogooglaj. priporočam, da se ne delaš pametnega, ampak argumentiraš svoje trditve 
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: nedelja, 18. september 2011 ura: 10:32 od Ventilator »
|
Prijavljen
|
|
|
|
Lado
Druge motnje
Izkušen član/ica
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 209
|
 |
« Odgovori #5 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 10:48 » |
|
Imel sem carcinom. Zdaj je sedem let od operacije. Malo sem preštudiral te dodatke. Na vrtu imam ameriški slamnik. Vsak dan eno žlico tinkture iz žganja, na dve kocki sladkorja, q10 z e vitaminom, oluščene bučne peške-zmiksane z olivnik oljem, na vsakih par mesecev kura iz 30 strokov česna in pet limon... Pošast miruje!!! Slamnik na vrtu... - uporabljali že indijanci
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Nikoli ni tako, da nekako nebi bilo
|
|
|
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 2.990
|
 |
« Odgovori #6 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 11:22 » |
|
Lado 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe  "
|
|
|
julija30
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 172
|
 |
« Odgovori #7 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 12:53 » |
|
 ,jaz tudi dam veliko na naravne zadeve! Jaz mislim da je narava za vse poskrbela. Farmacija in denar pa naredijo svoje! To je moje mišljenje.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #8 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 13:45 » |
|
epidemiološke študije se s tabo ne strinjajo. ne pravim, da je ta povezava vedno močna, vendar je recimo dokazano, da je v deželah, kjer uživajo več omega-3 manj psihičnih bolezni. potem pa imaš še posredne povezave: tam kjer je več bolezni življenjskega sloga (ki so v dobršni meri posledica prehrane), tam je več psihičnih bolezni (npr. povezava med diabetesom in depresijo). lahko bi našel še veliko primerov, če mi ne verjameš pogooglaj. priporočam, da se ne delaš pametnega, ampak argumentiraš svoje trditve  Probaj 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #9 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 14:07 » |
|
kaj naj probam? sam že dolgo nisem več depresiven, kvečjemu zgolj občasno, en del tega pripisujem boljši prehrani in ribjemu olju, kot sem že omenil. ne pravim, da bo sprememba v prehrani pomagala vsem ali da bo samo prehrana pomagala, vendar je gotovo en del zdravljenja. če narediš neko raziskavo na povprečnem vzorcu depresivnih ljudi, ki raziskuje, kakšen je vpliv prehrane na depresivne simptome, morda ugotoviš, da prehrana razloži en majhen odstotek variance v depresivnosti. ampak to ne pove nič o posamezniku: tistim, ki so se že prej prehranjevali zdravo, spremenjen jedilnik ne bo pomagal bistveno. nekaterim pa bo pomagal zelo. rezultati se bodo povprečili in s statističnimi izračuni bi znanstveniki zaključili, da ima prehrana majhen vpliv na depresivnost, recimo nekaj % prebivalstva, bi spremenjena prehrana pomagala. vzemimo 5% (izmišljena številka). neka groba statistika je, da vsaj desetina ljudi tekom življenja doživi depresivno epizodo, vzemimo, da je 5% od tega trenutno depresivnih. 5% od 5% je 0,25% celotne populacije. to je v sloveniji 5000 ljudi. torej pri teh številkah bi spremenjena prehrana ljudem pomagala v prebolevanju depresije pribl. 5000 ljudem (samo v Sloveniji). pa mislim, da so številke še bistveno večje. lahko pa gledaš tudi z druge strani: morda prehrana sama po sebi ne pripomore bistveno k izboljšanju simptomov. morda pripomore samo 10%. sedaj pa računaj: 10% psihoterapija, 10% prehrana, 10% šport, 10% meditacija/tehnike sproščanja, 10% antidepresivi (številke so izmišljene) ... tudi za omega 3 eksperimentalne študije kažejo različne rezultate - ponekod se antidepresivni učinek pojavi, ponekod ne - in nato nekateri znanstveniki zaključijo, da ribje olje ni primerno za zdravljenje depresije, spet drugi pravijo, da je. ampak po moje je jasno, da je očitno primerno zgolj za nekatere ljudi. in da je le en košček v sestavljanki zdrave prehrane. morda sem se v uvodnem postu narobe izrazil - ne gre nujno za pomanjkanje določenih hranil, lahko gre tudi za to, da je nekaterih preveč (npr. preveč omega 6 v primerjavi z omega 3), lahko gre za preveč sladke hrane s praznimi kalorijami, lahko gre tudi za preveč kruha (občutljivost na gluten naj bi bila po nekaterih ocenah pristona pri 15% populacije). stvari so zelo komplicirane in če bi imel znanje, bi lahko napisal knjigo o tem (verjetno jo kdo že je  ). kot je že lado napisal iz izkušenj, takih rastlin je veliko, tudi v našem okolju. mnoge rastline in glive imajo antikancerogene idr. zdravilne lastnosti - dokazano, ne zgolj po nasvetih naših babic. ampak zdravniki o tem vejo premalo - koliko ljudem svetujejo, naj uživajo določene rastline/glive (tudi preventivno)? ...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #10 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 15:07 » |
|
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
alexx
|
 |
« Odgovori #11 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 17:10 » |
|
Pošast miruje!!!
Naj se NIKOLI VEČ ne pojavi Lado.  Kako jemlješ olivno olje s peškami?
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: nedelja, 18. september 2011 ura: 17:15 od alexx »
|
Prijavljen
|
alexx
|
|
|
Lado
Druge motnje
Izkušen član/ica
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #12 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 17:15 » |
|
Oluščene peške se kupijo -zmeljejo na kavin mlinček in zmešajo z olivnim oljem, da je gosta zmes,
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
alexx
|
 |
« Odgovori #13 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 17:16 » |
|
A to poješ žličko na dan, ali kako?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
alexx
|
|
|
Lado
Druge motnje
Izkušen član/ica
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #14 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 17:18 » |
|
Kar veliko žlico!
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Lado
Druge motnje
Izkušen član/ica
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #15 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 17:29 » |
|
Oglejte si tudi to zdravilo za vse. Sam sem malo skeptičen... http://klinika-za-zdravje.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #16 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 18:06 » |
|
bom jaz raje poguglal za kakimi znanstvenimi članki, vse strani, ki prodajajo kak izdelek so namreč sumljive. medtem pa si lahko preberite kaj več o pegastem badlju, ki ima ravno tako sloves panaceje - ampak sem tudi že prebral, da so imeli ljudje negativne izkušnje z njim (predvsem stranski učinki). http://www.longecity.org/forum/topic/38806-the-official-milk-thistle-silymarin-thread/tu so povzetki različnih znanstvenih člankov, ampak večina študij je narejenih na živalih, tako da je rezultate še vedno potrebno jemati z rezervo. proti koncu je tudi ena študija, ki dokazuje uspešnost v zdravljenju OKM, vendar gre zgolj za pilotno študijo na majhnem vzorcu. nisem pa našel še nobene študije, ki bi dokazovala kakšno negativno lastnost te rastline (enako velja tudi za omega 3).
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #17 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 19:12 » |
|
Lado, res misliš, da je zdravilo za vse?  morda prehrana sama po sebi ne pripomore bistveno k izboljšanju simptomov. morda pripomore samo 10%.
Tako je.  In 10% je verjetno max. sedaj pa računaj: 10% psihoterapija, 10% prehrana, 10% šport, 10% meditacija/tehnike sproščanja, 10% antidepresivi
Enačba pa je nekoliko napačna, prava gre bolj takole: 70% zdravila, preostalih 30% pa odvisno od posameznika. Sj nimam nič proti prehrani in dodatkih. Vse lepo in prav. Ljudje so tudi raka že pozdravili z izboljšanjem prehrane, tako da to povsem podpiram. But ad's still rocks 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Lado
Druge motnje
Izkušen član/ica
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #18 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 20:08 » |
|
Če bi bilo zdravilo za vse, bi vsi giganti farmacije propadli. Sam mislim, da tudi placebo nekaj velja. Brezpogojno verjeti v neko zdrvilo tudi pripomore. Sam sem se že nasankal z zdravilom za ožilje Edta. Še sedaj je v omari. Ko sem podrobneje raziskal, ga sploh nisem upal vzeti. Pa kar dobro sem ga plačal. Nasproti oslu, gre človek večkrat na led...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #19 dne:: nedelja, 18. september 2011 ura: 20:33 » |
|
Enačba pa je nekoliko napačna, prava gre bolj takole: 70% zdravila, preostalih 30% pa odvisno od posameznika.
ne. če je vzrok depresije/psihične bolezni v nepravilni prehrani, potem se da velik del pozdravit s pravilno prehrano (tudi če ni deloma pomaga). morda so tebi antidepresivi res pomagali, nekaterim ne ali pa jih sploh ne potrebujejo. ne vem, od kod si dobil te procente, jaz sem poudaril, da so moji % zgolj ilustrativni oz. izmišljeni.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|