lipi
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 8
|
 |
« dne:: sreda, 14. september 2011 ura: 12:58 » |
|
Sem nov tukaj. Imam kar nekaj simptomov, za katere pa ne vem, na koga naj se obrnem in v katero kategorijo sodijo, in sicer: - občutki osamljenosti, ki ne mine niti, ko sem cele dneve v družbi (že samo, če sem eno popoldne sam, imam tak občutek in še spodnje: - razdražljivost in jeza ter nizek prag tolerance - hitro se ujezim - to želim popraviti, a neuspešno - občutek napetosti, ki se je ne morem znebiti - nemožnost se razvedriti in se sprostiti - v meni ostaja napetost, ki ne izgine - vsaka stvar me bolj prizadene, kot bi bilo to normalno Naj še dodam, da zaradi hipotiroze uživam euthyrox 150 mikrogramov dnevno - TSH, T3 in T4 imam v mejah normale. Sem pa kar nekaj let imela TSH previsok, ker je vedno uhajal izpod nadzora. Živim zdravo (vsakodnevno zmerno do rahlo intenzivno gibanje več kot pol ure dnevno, zdravo hranjenje (zelenjava - predvsem solate različnih vrst - 2 x dnevno, dnevno sadje, škrobna živila v pravi meri, tudi nekaj mesa in mleka ter mlečnih izdelkov. Torej vse, kar je organizmu potrebno - brez haska! Vsaj telesno težo imam normalno in se ne redim. Hvala bogu! Je pa res, da delam v službi 8 ur za računalnikom - je možno, da v tem grmu tiči zajec? V službi ni časa za klepet, treba je delati - je možno, da od tukaj izvirajo občutki osamljenosti? Imam pa te probleme tako med tednom kot tudi med vikendom. Bil sem pri psihologinji na posvetu, vendar brez haska. Naj še povem, da sem na internetu bral, kako da se je treba o problemih pogovarjati z dobrimi prijatelji - vse poskusil, prijatelje izžel s svojimi problemi, a brez haska! Na www.stress.about.com sem prebral vse o premagovanju stresa, dal skozi tiste lekcije, ki so na tej spletni strani, sem se tudi držal tega, a brez haska! Vse skupaj je blažev žegen od blaževega žegna! Gre za psihično motnjo, stres ali gre za osebnost? Pa četudi je moja osebnost takšna, jaz si jo želim spremeniti. Ali je osebnost pri polnoletni osebi res zabetonirana in je ni mogoče spremeniti? Kako vem, ali gre za motnjo ali za neželjeno osebnostno lastnost?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Sofia-Del_Sati
|
 |
« Odgovori #1 dne:: sreda, 14. september 2011 ura: 15:45 » |
|
Dragi/-a lipi!  Gre za psihično motnjo, stres ali gre za osebnost? to ti lahko pove samo psihiater preko razgovora s tabo, sliči pa mi na anksioznost, torej duševno motnjo. Pripelje jo lahko stres, kot pri meni. Osebnost? Da bi bil/-a takšen/-a?  ne verjamem! Zakaj? Ker vse to (stres,...) vpliva lahko na osebnost, ni pa osebnost vzrok duševne motnje! Ali je osebnost pri polnoletni osebi res zabetonirana in je ni mogoče spremeniti? kje si pa to slišal?!? osebnost nam razvijajo določeni dohodki, izkušnje,...., bolezni, duševne motnje.... vse to vpliva na nas, našo osebnost, ki jo lahko spremenimo, sploh, če hočemo!!!! Kako vem, ali gre za motnjo ali za neželjeno osebnostno lastnost? s psihiatrom se pogovori!!!! lp sofie 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
|
|
|
mina
Sodelavka/sodelavec DAM
Expert

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.056
|
 |
« Odgovori #2 dne:: sreda, 14. september 2011 ura: 18:29 » |
|
Predvsem se skušaj prepričati, da ni problem s ščitnico vzrok vsemu temu, tem občutkom. Moja hči ima tudi bolezen ščitnice in je včasih čisto nenormalna. Toleranca nič, dere se na vse, obnaša se neprimerno...Potem pa zapade v neko čudno stanje, kot neke vrste depresijo. Ko so izvidi ok, je pa (skoraj) normalna. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are depressed, you are living in the past.
|
|
|
upika
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 27
|
 |
« Odgovori #3 dne:: sreda, 14. september 2011 ura: 21:04 » |
|
Tudi jaz imam občasna stanja nizke tolerance, nemir, mehka kolena, zadihanost, vrtoglavica itd. To traja kar nekaj ur, lahko tudi dan, dva - potem se nekako umirim in šibam nekako dalje do naslednje krize. Bilo bi fino, da bi se znala nekako brzdati in obvladovati tudi takrat ko gre kaj narobe. Saj imam takrat vse scenarije za slab izid že narejene in predelane. Najbolj žalostno pa je to, da več ne vem ali je "normalno" biti v strahu (stresu) za določeno zadevo ali jaz pretiravam in paničarim.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #4 dne:: sreda, 14. september 2011 ura: 23:20 » |
|
Živim zdravo (vsakodnevno zmerno do rahlo intenzivno gibanje več kot pol ure dnevno, zdravo hranjenje (zelenjava - predvsem solate različnih vrst - 2 x dnevno, dnevno sadje, škrobna živila v pravi meri, tudi nekaj mesa in mleka ter mlečnih izdelkov.
Nima veze. Je pa res, da delam v službi 8 ur za računalnikom - je možno, da v tem grmu tiči zajec? V službi ni časa za klepet, treba je delati - je možno, da od tukaj izvirajo občutki osamljenosti?
Ne. Na www.stress.about.com sem prebral vse o premagovanju stresa, dal skozi tiste lekcije, ki so na tej spletni strani, sem se tudi držal tega, a brez haska! Vse skupaj je blažev žegen od blaževega žegna! Ne ukvarjaj se s stvarmi v katere ne verjameš, saj ne bo napredka. Ne glede za kaj gre, tebi predstavlja težavo, ki bi jo rad odpravil. Obisk psihiatra bi bil definitivno priporočljiv. So pa lahko za del težav krive tudi težave s ščitnico, čeprav so moji mami zdravila pri ščitnici zelo lepo pomagala. Iskreno in direktno 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
lipi
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #5 dne:: četrtek, 15. september 2011 ura: 08:41 » |
|
Hvala vam za odgovore.  Ali mi lahko (smete) priporočite kakšnega psihiatra v Ljubljani? Ali potrebujem napotnico osebnega zdravnika? Če grem k psihiatru brez napotnice osebnega zdravnika - ali sem samoplačnik  in ali gre to nazadnje v zdravstveni karton pri moji osebni zdravnici?  Ne želim, da se me označi kot osebo, zrelo za v PB.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Ajla
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 153
|
 |
« Odgovori #6 dne:: četrtek, 15. september 2011 ura: 09:00 » |
|
Jaz bi ti svetovala, priporočila Rozalijo Schmitzer Sodja, dr. med., spec. psihiater. Dela v Železniškem zdravstvenem domu na Celovški c. 4. Prijazna, zgovorna, uvidevna in res si vzame čas zame. Ne potrebuješ napotnice. Vsaj jaz je nisem  Še vedno lahko pokličeš in vprašaš. In v mojem zdr. kartonu nič ne piše o mojem tovrstnem zdravljenju. Lp, A
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #7 dne:: četrtek, 15. september 2011 ura: 09:20 » |
|
Na forumu imaš seznam psihiatrov, ki delajo na koncesijo (so brezplačni). Napotnice ne potrebuješ. Enostavno pokličeš in se naročiš.
In nič bat, v zdravstveni karton ne gre nič, razen če ne boš sam povedal svoji zdravnici. Tudi če boš dobil slučajno kakšna zdravila, iz zdrav. kartice ne bo razvidno popolnoma nič.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
lipi
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #8 dne:: četrtek, 15. september 2011 ura: 09:35 » |
|
Hvala vam za odgovore. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
lipi
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #9 dne:: četrtek, 13. oktober 2011 ura: 09:54 » |
|
Jaz bi ti svetovala, priporočila Rozalijo Schmitzer Sodja, dr. med., spec. psihiater. Dela v Železniškem zdravstvenem domu na Celovški c. 4. Prijazna, zgovorna, uvidevna in res si vzame čas zame. Ne potrebuješ napotnice. Vsaj jaz je nisem  Še vedno lahko pokličeš in vprašaš. In v mojem zdr. kartonu nič ne piše o mojem tovrstnem zdravljenju. Lp, A Ko sem se želel naročiti k v citiranem besedilu navedeni psihiatrinji, mi je rekla, da potrebujem napotnico osebne zdravnice. Me je vse minilo. V katerem primeru potrebuješ napotnico in v katerem ne? Zanima me še, ali so psihiatrična zdravila varna ali zmešajo možgane? Je že kdo poskusil z dominorjem? Kakšni so učinki?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #10 dne:: četrtek, 13. oktober 2011 ura: 10:22 » |
|
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
|
Sofia-Del_Sati
|
 |
« Odgovori #11 dne:: četrtek, 13. oktober 2011 ura: 12:08 » |
|
Ko sem se želel naročiti k v citiranem besedilu navedeni psihiatrinji, mi je rekla, da potrebujem napotnico osebne zdravnice. Me je vse minilo. V katerem primeru potrebuješ napotnico in v katerem ne? Zanima me še, ali so psihiatrična zdravila varna ali zmešajo možgane? Je že kdo poskusil z dominorjem? Kakšni so učinki? lipi, pri nekaterih psih. rabiš napotnico, pri drugih ne; jst od 4. psihiatrov, katerim sem hodila, sem potrebovala napotnico v 2-eh primerih, pri drugih dveh pa samo zdr.kartico. zdravila so varna, to vemo vsi tisti, ki jemljemo krajši čas, tisti, pa ki jemljemo 10 let ali več, pa naj oni poročajo. Meni osebno Dominor ni pomagal! Drgač pa le pojdi do os.zdr.po napotnico ali pa zamenjaj os. zdr. če imaš težave z njo. Brez napotnice te sprejmejo (mene so): - dr. Rejec, Aškerčeva ?? (samo on je za študente) - dr. Majda Šerić, Savska 9, Lj lp sofie 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
|
|
|
Ajla
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 153
|
 |
« Odgovori #12 dne:: četrtek, 13. oktober 2011 ura: 12:20 » |
|
Jaz bi ti svetovala, priporočila Rozalijo Schmitzer Sodja, dr. med., spec. psihiater. Dela v Železniškem zdravstvenem domu na Celovški c. 4. Prijazna, zgovorna, uvidevna in res si vzame čas zame. Ne potrebuješ napotnice. Vsaj jaz je nisem  Še vedno lahko pokličeš in vprašaš. In v mojem zdr. kartonu nič ne piše o mojem tovrstnem zdravljenju. Lp, A Ko sem se želel naročiti k v citiranem besedilu navedeni psihiatrinji, mi je rekla, da potrebujem napotnico osebne zdravnice. Me je vse minilo. V katerem primeru potrebuješ napotnico in v katerem ne? Zanima me še, ali so psihiatrična zdravila varna ali zmešajo možgane? Je že kdo poskusil z dominorjem? Kakšni so učinki? Zanimivo. Morda ima že "preveč" pacientov in je zato spremenila politiko 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
lipi
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #13 dne:: petek, 14. oktober 2011 ura: 14:02 » |
|
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
lipi
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #14 dne:: petek, 14. oktober 2011 ura: 14:22 » |
|
BTW: Ne rabim psihiatra, pomagala mi je čisto nova manualna terapija! Počutim se odlično! Priporočam!
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Sinuska
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.860
|
 |
« Odgovori #15 dne:: petek, 14. oktober 2011 ura: 14:27 » |
|
lipi, sori, a meni se zdi, da tale tvoja terapija le ni tako učinkovita, kot nam jo hočeš prodati. Pred 20 minutami si ves besen na nas, kaki da smo, zdaj si pa cel zadovoljen in pomirjen in šajnihepipipl. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are DEPRESSED, you are living in the PAST. If you are ANXIOUS, you are living in the FUTURE. If you are at PEACE, you are living in PRESENT.
|
|
|
lipi
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #16 dne:: petek, 14. oktober 2011 ura: 14:38 » |
|
Besen zato, ker sem prej sam našel terapijo, ki bi me ozdravila, kot pa ste mi jo lahko dali vi in raznorazni psihiatri.
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: petek, 14. oktober 2011 ura: 14:51 od lipi »
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Sofia-Del_Sati
|
 |
« Odgovori #17 dne:: petek, 14. oktober 2011 ura: 16:04 » |
|
če si ti srečen, sem tudi jaz. če boš pa nesrečen, pa smo še vedno tle, da se pogovorimo. nasveti so pa pač nasveti.... različni in drugačni,.... na tebi pa je, kaj boš upošteval. lp sofie 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
martinca
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.542
|
 |
« Odgovori #18 dne:: petek, 14. oktober 2011 ura: 17:53 » |
|
Ja kje pa si ti zase vprasal, malo pomisli. Na psihiatricen forum si prisel oz na forum, ki ga uporabljajo uporabniki psihiatricnih storitev !  Kaj pa si pricakoval, sam si se semle vpisal!  Seveda ti ne bo noben priporocal kardiologa, ampak psihiatra.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
neimenovana
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #19 dne:: petek, 14. oktober 2011 ura: 18:58 » |
|
Hvala vam za odgovore.  Ali mi lahko (smete) priporočite kakšnega psihiatra v Ljubljani? Ali potrebujem napotnico osebnega zdravnika? Če grem k psihiatru brez napotnice osebnega zdravnika - ali sem samoplačnik  in ali gre to nazadnje v zdravstveni karton pri moji osebni zdravnici?  Ne želim, da se me označi kot osebo, zrelo za v PB. kaj pa je tole, če ni vprašanje kakšnega psihiatra priporočamo? Kot so že napisali imamo vsi več ali manj izkusnje s psihiatri, psihoterapevti, psihologi.......vsi delamo na tem, da se rešimo iz svojih problemov s takšno ali drugačno pomočjo. Seveda si privoščimo tudi druge terapije, masaže, skupine, krožke, športne aktivnosti.....ampak tvoje vprašanje je bilo tako postavljeno in nanj smo odgovorili. In pa nismo nikakršni nesposobneži in nesramneži tu gor, pa tudi če kdo pristane v psihiatrični bolnici. To ni nič sramotnega, zdravje je treba reševat. Če ti srce ne dela dobro, boš šel tudi v bolnico. Za vsako bolezen obstaja zdravstvena ustanova. Glede na reakcijo in napisane besede, bi ti tudi jaz priporočila psihiatra 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|