FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. petek, 25. maj 2012 ura: 00:17

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Progresivna mišična relaksacija  (Prebrano 5773 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
Leonarda
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 28

« dne:: torek, 05. avgust 2008 ura: 18:42 »

Jo še kdo izvaja? Jaz že kar nekaj časa (neredno  Embarrassed), pred kratkim pa sem si nabavila tudi CD (v angleščini), na katerem te skozi vaje vodi terapevtkin glas. ''Seansa'' traja slabe pol ure, jaz pa ponavadi zaspim nekje na polovici, tako da je sproščanje očitno učinkovito... zvizgam Drugi del CD-ja vsebuje vaje iz avtogenega treninga, do katerih sem se ''prebila'' doslej enkrat.

Pri omenjeni sprostitveni tehniki napnete vsako skupino mišic posebej in jih sproščate. Vaja traja cca 20 minut in je zelo koristna, posebej, kadar jo izvajamo vsak dan.
Za tiste, ki vas zanima kaj več tovrstni mišični relaksaciji, na internetu se najde kar dosti tega, npr.:
http://www.guidetopsychology.com/pmr.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Jacobson's_Progressive_Muscle_Relaxation

Lp.
Prijavljen

I became insane, with long intervals of horrible sanity.
(Edgar Allan Poe)
Tomo
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 111

« Odgovori #1 dne:: sreda, 06. avgust 2008 ura: 12:44 »

Jaz sem delal to en čas. Ne delam več. Boljši mi je AT, v nobenem pa mi ne rata vztrajat.
Prijavljen
nikica
gost
« Odgovori #2 dne:: sreda, 06. avgust 2008 ura: 16:37 »

Tudi jaz jo izvajam. Imam tudi CD v slovenščini, avtorice Doris Adamčič Pavlovič in se mi zdi kar super. Prej sem poskušala tudi z avtogenim treningom, pa se mi zdi, da  ga sam, brez pomoči vodstva težko osvojiš. Vsaj pri meni je bilo tako, pa sem imela tudi CD. Zdaj enkrat na dan vadim to mišično relaksacijo, pa mislim, da je kar učinkovita, tko da priporočam.
Prijavljen
Noelle
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 146

« Odgovori #3 dne:: sreda, 06. avgust 2008 ura: 18:51 »

meni osebno je progresivna mišična relaksacija super za sprostitev ... včasih jo izvajam po nekem pol urnem programu, kjer ena ženska vodi sam proces sprostitve (najprej dihanje, potem progresivna mišična relaksacija in potem še neke vrste imaginacija) ... včasih pa izvajam samo progresivno mišično relaksacijo, brez kakršne koli "pomoči" ... to mi je boljš, ker lahko sprostim ful več mišic in sama sebe vodim ... mi je pa ful prijeten tisti občutek v rokah in nogah, ko se mišice sprostijo ... ko se počutim lahka, sproščena, kot da bi ležala na oblakih pomezik ...

ne izvajam pa redno te relaksacije ... moram priznat, da sem zadnje čase kar mal pozabla na to zardevam ... tko, da mam obdobja ...
Prijavljen

As long as a man stands in his own way, everything seems to be in his way.
(Ralph Waldo Emerson)
Putka
gost
« Odgovori #4 dne:: petek, 15. avgust 2008 ura: 20:05 »

Ali kdo razmišlja o jogi? Baje začetni tečaji temeljijo na tehnikah sproščanja. Jaz grem letos septembra na začetni tečaj in se prav veselim.
Prijavljen
pupika
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 514

« Odgovori #5 dne:: petek, 15. avgust 2008 ura: 20:11 »

sama hodima na tečaj že dve leti, in tudi doma vadim
meni osebno je joga precej pomagala. naučila sem se sproščat, dihati in z dihanjem pregnati napetost, Ne nazadnje so se mi končale težave s hrbtenico, ki so me zaradi preveč sedenja pestile kar nekaj let
Prijavljen
Sinuska
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.860

« Odgovori #6 dne:: petek, 22. avgust 2008 ura: 13:27 »

jaz grem na začetni tečaj joge v ljubljani septembra. če želi še kdo poleg mene, naj mi javi. Wink
Prijavljen

If you are DEPRESSED, you are living in the PAST. If you are ANXIOUS, you are living in the FUTURE. If you are at PEACE, you are living in PRESENT.
koklja
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.568

« Odgovori #7 dne:: sobota, 30. avgust 2008 ura: 19:30 »

Progresivno mišično relaksacijo bomo imeli tudi na delavnici sproščanja.....

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=435&Itemid=1

Bila sem 2x....in je res super...ker te naučijo trike, ki jih lahko izvajaš, tudi ko nisi sam doma v miru.....

K
Prijavljen
Anuška
Druge motnje
Aktiven član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 196

« Odgovori #8 dne:: petek, 05. september 2008 ura: 20:14 »

Jaz še vedno, vsak dan delam vaje sproščanja zjutraj in zvečer, kot so me naučili pred 2 letoma v Begunjah. Imela sem kaseto in CD, ju poklonila, zdaj se pa sproščam na pamet in ob drugi glasbi.

Od februarja naprej pa zjutraj izvajam tudi terapevtski smeh. Včasih tudi zvečer. Nekako aprila sem se potem prvič zasmejala. Zdaj se smejem pogosto. Sploh od srede avgusta naprej.

Verjamem, da oboje pomaga.

A.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.534

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #9 dne:: petek, 05. september 2008 ura: 20:27 »

V knjižnici sem našla knjižico in CD:

GLOBINA SAMODOTIKA
Doris Adamčič Pavlovič, Lado Jakša

V knjižici je opisano po korakih "progresivno mišično sproščanje".
Na priloženem CD-ju pa te prijeten glas, ob izbrani glasbi vodi skozi proces sproščanja.
Uporabljam že nekaj dni.
Uporabna zadeva.
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
upica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 214

« Odgovori #10 dne:: sobota, 12. september 2009 ura: 11:36 »

Živjo. Jst izvajam PMR že slab mesec, zaradi tenzijskih glavobolov in anksiozne depresije. Nekaj dni se mi je zdelo na začetku, da mi je malo pomagalo. Zdj jo naredim 2x dnevno, a zaenkrat še ni učinka, glavobol je neznosen še vedno in je kar kriza. Čeprav se potrudim naredit 2x dnevno, dopoldne in zvečer ali popoldne. Dobila sem tudi mnenje , da jo je potrebno izvajati vsaj 300x torej 150 dni, da je učinek. Tko da sem se odločila, kljub vsemu, da bom vztrajala.
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 3.771

wanna be found

« Odgovori #11 dne:: sobota, 12. september 2009 ura: 20:36 »

Tudi meni ce je glavobol prehud sproscanje ne resi bolecin, samo omili, samo takoj ko odprem
oci je glavobol spet tu. Treba je glavobol prepreciti, se pravi sproscati in prepreciti da do glavobola
sploh pride. Pri anksiznosti pa je kakrnšno koli sproščanje ali fizična aktivnost  oki
Prijavljen

Srce ne laže .... Tu-dum, tu-dum, tu-dum …
upica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: petek, 25. september 2009 ura: 15:09 »

včeraj sem spustila sproščanje, danes ga pa spet izvajam, ne smem obupati, čeprav je tako hudo. Enkrat more biti boljše.
Prijavljen
upica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #13 dne:: sobota, 26. september 2009 ura: 11:53 »

Eto grem se spravit k relaxaciji, da bom nekaj naredila zase. Čau vsem...
Prijavljen
upica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: torek, 29. september 2009 ura: 20:37 »

še vedno izvajam PMR, ampak žal še ni učinka. Moram vztrajat. Ta glavobol je res peklenski. SadSadSad
Prijavljen
scaeva
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 579

« Odgovori #15 dne:: torek, 29. september 2009 ura: 21:01 »

Kaj pa če bi ti stopila do nevrologa-lahko gre za to,da to ni problem,ki bi ga reševala psihiatrija,ampak kaka druga veja medicine.Mojemu prijatelju,ki ima tudi take bolečine pomagajo prav oni-to je samo nasvet-kajti pri njem so odkrili obolenje živca v glavi in zdaj se tam zdravi.
Prijavljen
upica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: sreda, 30. september 2009 ura: 22:21 »

hvala za informacijo, sem bila pri nevrologinji, je bla čisto neprofesionalna, tko da ne bi o tem. Moram vztrajat s PMR, pa zdaj dodatno prek dneva še eno sprostitev, samo bom mogla verjetno kar dolgo to delat, da bo učinek opazen.
Prijavljen
upica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #17 dne:: petek, 19. avgust 2011 ura: 22:17 »

spet sem se odločila da bom delala PMR, ker so tenzijski glavoboli prisotni spet non stop in zelo hudi, danes sem po zlo dolgem času začela spet, še dela kdo trenutno in jih izvaja in ali mu pomagajo proti tesnobi in napetosti??? Lep poletni večer še naprej čeprav kle v Kr je bila ploha, malo ohladitve je pa tudi koristno.... nočka
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 3.771

wanna be found

« Odgovori #18 dne:: sobota, 20. avgust 2011 ura: 11:16 »

Meni PMR pomaga samo pri tesnobah in napetostih,pri tenzijski sem poskušal, ga ublaži, ne pa odpravi zato je potrebno vzeti kakšeno tableto. PMR najbolj pomaga če jo izvajamo redno .... PRED
takšnimi ali drugačnimi simptomi tesnob in napetosti. Meni PMR pomaga najbolj zato...ker te "prisili"
da misli usmeriš na telo in mišice in posledično tudi OBČUTIŠ sebe. IN...pozabiš za misli....vsaj za
nekaj trenutkov Smiley
« Zadnje urejanje: sobota, 20. avgust 2011 ura: 11:22 od Lost » Prijavljen

Srce ne laže .... Tu-dum, tu-dum, tu-dum …
upica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #19 dne:: torek, 10. januar 2012 ura: 17:24 »

Pozdravljeni trenutno že dober mesec izvajam PMR redno dvakrat dnevno in z minimalnim terapevtskim učinkom apaurina, ki ga trenutno jemljem 4 mesece mi je peklenski glavobol prenehal, občutim ga samo občasno, ne pa v taki neznosni obliki kot je bil:)lep preostanek torka želim vsem:)SmileySmiley
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar