FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 23:51

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Marušič: Vsaka bolezen ima (pre)več zdravil  (Prebrano 336 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 3.771

wanna be found

« dne:: sreda, 07. september 2011 ura: 21:06 »

Zdravljenje z več zdravili hkrati ne pomeni nujno učinkovitejšega zdravljenja, je na posvetu o odgovornem predpisovanju zdravil poudaril minister za zdravje Dorjan Marušič. Opozarja, da lahko jemanje več kot petih zdravil posamezniku škodi. Slovenija je po porabi zdravil pod evropskim povprečjem, pravi generalni direktor ZZZS-ja Samo Fakin.

Preberite več na portalu --->>
Prijavljen

Srce ne laže .... Tu-dum, tu-dum, tu-dum …
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.866

« Odgovori #1 dne:: sreda, 07. september 2011 ura: 21:29 »

Absolutno preveč. Kar groza me je, ko vidim ljudi, ki btw jedo tablete. Počasi postajam "sovražnik" tabletoterapije. Sicer jih jaz niti ne jemljem veliko. 1 in 1/2 na dan. Izogibam se celo aspirinom in vitaminom. Človek, ki se normalno prehranjuje jih ne rabi. Vse dobi s hrano.
Prijavljen

alexx Afro 
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 900

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 08. september 2011 ura: 00:12 »

paroxat
novonorm
glukophage
insulotard
bioprexanil

torej petega ne smem Tongue
Prijavljen
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 08. september 2011 ura: 00:13 »

šestega...sem mislila reč
Prijavljen
crista
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 44

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 08. september 2011 ura: 02:08 »

paroxat
novonorm
glukophage
insulotard
bioprexanil

torej petega ne smem Tongue

Sicer ne paše najbolj v to temo, ampak vseeno.
Imaš to peroralno raztopino? In če ja, kako prenašaš okus?
...

Stvari pa nikoli niso tako enoznačne, kot jih sedaj Marušič na nek način prikazuje. Med drugim mi je bilo zanimivo mnenje ene zdravnice iz doma upokojencev (ali pa geriatrinja, nima veze). Da marsikdo je pa ravno zaradi uporabe večih zdravil doživel starost, kot jo je.
Ker recimo za nekatero zdravilo vemo, da ima stranske učinke, ampak če ga ukinemo, s tem naredimo več škode na njegovem psihološkem področju kot če ima zdravilo in se eventuelno sooča z njegovimi stranskimi učinki...
Prijavljen

Music is the medicine of the mind. ~John A. Logan
Suzy
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.764

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 08. september 2011 ura: 05:17 »

Če bi imela večina takšno osebno zdravnico in psihiatrinjo kot imam jaz,bi bila
Slovenija še veliko bolj pod evropskim povprečjem pri predpisovanju zdravil. kiselnasmeh
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
Ribica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 529

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 08. september 2011 ura: 14:11 »

Moja mama je stara 82 let in jemlje z vrst tablet/dan + obliže. Odkar je dobila dodatni zadnji dve vrsti tablet (parkinsonova), se ji je stanje zelo izboljšalo. Spet sama hodi in po stanovanju kaj brklja, prej pa je le še ležala in jokala.
Pa naj mi kdo reče, da bi ji bilo treba tablete vzet, ali pa jo kar s sveta spravi ali kaj? Takšne pavšalne ocene se mi zdijo pa res mimo!!!!

Ribica
Prijavljen
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.990

« Odgovori #7 dne:: četrtek, 08. september 2011 ura: 14:18 »

Ribica, tudi moja mami je v svoji jeseni življenja zaužila več tablet kot pa hrane  kiselnasmeh Vem pa, da bi brez tablet že veliko prej umrla in tudi veliko več trpela...torej jaz sem mnenja, da zdravniki že vedo kaj delajo...
Je pa super, če tablet ne potrebuješ...če ne vzameš ob vsaki bolečini tableto...kajti konec koncev ima naše telo mehanizme samozdravljenja...
Prijavljen

"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe Smiley"
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: četrtek, 08. september 2011 ura: 15:38 »

crista, jaz imam tablete: GLUCOPHAGE 850 mg Tablets
torej ne čutim okusa
Prijavljen
crista
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 44

« Odgovori #9 dne:: četrtek, 08. september 2011 ura: 15:44 »

crista, jaz imam tablete: GLUCOPHAGE 850 mg Tablets
torej ne čutim okusa

srečnež!!!! Ker praški so ogabni
Prijavljen

Music is the medicine of the mind. ~John A. Logan
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: četrtek, 08. september 2011 ura: 15:46 »

pa zmeni se z zdravnikom, da ti da tablete
Prijavljen
Suzy
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.764

« Odgovori #11 dne:: četrtek, 08. september 2011 ura: 15:51 »

Saj sem jaz tudi mnenja,da kdor potrebuje določeno zdravilo,pa če je to ene vrste ali
deset,če si bolan,...sploh starejšim ljudem lajšajo težave in hvalabogu,da imajo takšne zdravnike,ki uvidijo to!!
Moja osebna zdravnica je pač neke čudne vrste dohtarjev,...težko napiše kak recept ali pa ti da raje 100 nasvetov kaj bi bilo bolje kot tisto zdravilo.
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: četrtek, 08. september 2011 ura: 20:56 »

ma moja tudi ni razsipna z recepti...ampak kaj, ko imam visok pritisk, diabetes in še depro...občasno alergije
Prijavljen
Juliette
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 253

« Odgovori #13 dne:: petek, 09. september 2011 ura: 08:44 »

Mislim, da je problem v tem, da vse več mladih posega po marsičem in da imamo že vsi polne torbe vseh vrst tablet in da pričakujemo, da bodo tablete vedno rešile vse - odsev instant družbe, pač.
Za vsako bolezen so poleg kemičnih na voljo še druge metode, ki blažijo in lajšajo težave ali celo odpravljajo vzroke, vendar moramo v tem primeru malo premaknit našo ritko in kaj narediti, ne pa samo na kavču pred TV goltat tablete in se smilit samim sebi, češ, kaj nas je doletelo. Predvidevam, da je Marušič ciljal tudi na to. Z drugimi metodami zmanjšat potrebe po jemanju kemičnih zdravil na minimum.
Gledam namreč ljudi okoli sebe: soseda je pred leti infarkt, seveda ima sedaj tablete za srce in nedvomno jih mora revež jemati, saj ga je vendar kap - to, da popiva, da ima 30 kg preveč, se nezdravo prehranjuje in da mu niti na misel ne pride, da bi namesto v gostilni ali pred TV kakšno urico preživel v naravi, pa nima nič opraviti z njegovimi težavami. Ne, on ne more nič, je bolan in tablete bi morale rešiti vse.  Huh? Tablete so lahko tudi potuha.
Primerov je še in isto velja tudi za naše duševne težave. Zase vem, da če bi se zanašala samo na tablete, ne bi prišla tako daleč kot sem. Že od začetka sem vztrajala na minimalni dozi, tesnoba se je še izrazito pojavljala, tiščalo in bolelo je, celo obsesivne misli so še bile prisotne, pa sem se po pogovoru z Reboljem odločila, da doze ne višam, čeprav mi je to predlagal, saj sem tako lahko opazovala, kaj tesnobo sproža, kdaj in kako se pojavlja in se nanjo spravila s psihoterapijo ter tako ciljala na vzroke, ne samo na odpravljanje simptomov. Zraven pa še tek, pogovori, literatura ...
Ne, pest tablet mi ne bi mogla pomagati v taki meri.
Prijavljen
toja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.859

« Odgovori #14 dne:: petek, 09. september 2011 ura: 10:18 »

Juliette z zadnjim delom tvojega zapisa se pa zelo strinjam... clap

Tudi prvi del je zanimiv in kaj bi rekla...brez komentarja ... že ve  Huh?
Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar