FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 23:17

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Kaj se zgodi če se otroka vlači v rimokatoliško cerkev????  (Prebrano 534 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
lunatic144
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 9

« dne:: sobota, 27. avgust 2011 ura: 18:28 »

Zanima me kakšne duševne posledice lahko nastanejo, če ne inteligentni starši dajo otroka v kremplje versko prizadeti podgani, ki ga v najobčutlivejši dobi človeškega razvoja vlači k mašam, ki jih izvajajo največji izprijenci po imenu rimokatoliški duhovniki. Ali se posledično lahko razvije shizofrenija???
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.866

« Odgovori #1 dne:: sobota, 27. avgust 2011 ura: 18:35 »

Ne more. Lahko malo potencira tvojo shizofrenijo, ampak zaradi versko blazne babice bolezen sigurno ne nastane.
Prijavljen

alexx Afro 
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #2 dne:: sobota, 27. avgust 2011 ura: 18:55 »

Zanima me kakšne duševne posledice lahko nastanejo, če ne inteligentni starši dajo otroka v kremplje versko prizadeti podgani, ki ga v najobčutlivejši dobi človeškega razvoja vlači k mašam, ki jih izvajajo največji izprijenci po imenu rimokatoliški duhovniki. Ali se posledično lahko razvije shizofrenija???

verjamem, da je RKC veliko hudega naredila človeštvu in njenim vernikom in še dela; verjamem pa tudi, da zmoremo iti preko njih, da nismo sami takšni (s kulturnim obnašanjem, verodostojnostjo, pravo ljubeznijo, človečnostjo in predvsem pustiti vero posamezniku)!

Mislim, da ni potrebno takšno pojmovanje katoliških župnikov, katoliške vere ipd., saj je nenazadnje par ljudi med njimi tudi dobrih in niso vsi "podgane" (pa podgane drugače spoštujem!);

tudi mene so "vlačli" k verouku, pa sem se uprla, ker mi je smrdel prostor; k sreči, me starša nista silila naprej; me je pa babica, da naj opravim zakramente, pa sem se upirala navkljub temu, da me je bratranec namočil in šel delati obhajilo, da sem potem še slabša izpadla; no, na koncu sem šla zato, ker je bila na smrtni postelji, pa tudi rekla sem si, mogoče si bom pa kdaj zaželela cerkvene poroke;

danes imam vse zakramente in še vedno sanje o cerkveni poroki  sesmejem

RKC in njena ideologija me že od samega začetka ni privlačila in me je prej odbijala kot privabljala; takšne moči nima Cerkev ali njena inst. vera, da bi ljudem povzročala shizofrenijo, kvečjemu par preglavic ali temnih spominov, PTS zaradi zlorab (ki pa se dogajajo tudi drugod koneckoncu, če smo čisto pravični); lahko nam naredi sive lase izjave samega Papeža, in njihovih dragocenosti, lahko komu zataji by-pass od toliko zlata ob velikih mašah,...

Posledično lahko povzroči shizofrenijo siljenje otroka v tako globoke duhovne zadeve, vendar mora predtem biti še nekaj drugega v ozadju, iz katerega se lahko razvije shizofrenija; da bi pa nastala kot boleče grlo, ko ližeš led na vlečnici, pa ne!

lp sofie rozicodam 
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
majč
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.808

« Odgovori #3 dne:: sobota, 27. avgust 2011 ura: 20:05 »

tole je eno veliko posploševanje. imaš dobre in imaš slabe duhovnike, ki različno podajajo in interpretirajo nauk katoliške vere. Poznam tako zelo dobre kot tudi bizgece tozadevno.

kamorkoli da starš otroka, ne more kar slepo zaupati, ampak mora opazovati, kaj se z otrokom dogaja, se z njim veliko pogovarjati, itd.

shizofrenija se ne bo razvila v primeru, če ne boš imel za to vsaj malo dispozicije in ranljivosti v sebi. če pa boš slednjo imel, je zelo možno, da bo katerakoli krizna situacija, ko bo val obremenitev prehud porušila tvoj most (ki naj bi imel neko napako v gradnji) in lahko se zgodi, da doživiš potem epizodo psihoze.

ko smo odrasli več nima smisle krivde valiti na druge. bika je treba prijeti za roge in sprejeti odgovornost za svoje življenje in iz vsega skupaj, kar se je zgodilo potegniti največ dobrega kot je mogoče in narediti tisto, kar zmoremo in znamo. ostalega pa se še naučimo.

seveda, če imaš sam slabe izkušnje s katoliškimi duhovniki, potem najbrž svojih otrok ne boš zaupal njim v varstvo. če bodo kdaj želeli, lahko prejmejo vse ostale zakramente, razen krsta, kjer se jim pa res nima kaj zgoditi, ker si poleg, že v odrasli dobi, če to želijo.

tako jaz vidim.

maja
Prijavljen

Vse, kar pretežko je, enkrat mine. Vse, kar boli, počasi bledi.-Poplnoma vsak dan se na novo začne in vsako trpljenje enkrat umre.
Baysha
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 127

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 28. avgust 2011 ura: 08:58 »

Jaz pa mislim, da so  dan danes otroci že tako pametni, da bi se z njimi lahko pogovorili o tem kaj je to in kaj si oni želijo ... nato pa bi jim morali prepustiti lastno voljo kako se bodo odločili ... in se seveda strinjati s tem, da se odločijo vključit v to ali pač ne.

To ne bi smela biti odločitev staršev ali kogarkoli, pač pa nas samih oz. odločitev posameznika ... otroka.

Vse preveč ljudi poznam, ki otroke silijo, da naredijo sakramente ... zdi se mi, da to ni prav, prisila ne vodi nikamor ... naj hodi v cerkev tisti, ki tudi čuti tako in je tam povsem prisoten z dušo in telesom ... ne pa nekdo, ki je tam iz obveze do staršev, iz prisile ali pa kakršnega koli drugega napačnega razloga.

Nenazadnje se ustreznih lepih vrednot lahko naučimo tud v zdravem okolju, začenjši z druzino.

SAMA SM TOREJ ZAGOVORNIK LASTNIH ODLOČITEV GLEDE RKC kiselnasmeh
Prijavljen
Jinjo
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 128

« Odgovori #5 dne:: nedelja, 28. avgust 2011 ura: 10:42 »

pomoje lahko nastanejo kake težave,če otrok resnično ne mara hodit. pa se mu lahko zagravža vse. sama zagovarjam to, da se ljudje sami odločijo v kaj bodo verjeli. ne pod prisilo raznih tercialskih babic al pa staršev.
mene starši niso nikamor tiščali,so rekli da se bom že sama odločila,ko bom dost stara.
res pa je,da danes 99% otrok hodi k verouku samo zato, da ob obhajilu, birmi itd. dobijo darila. pol se pa vprašaš,čemu ima pol to smisel.....
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: nedelja, 28. avgust 2011 ura: 10:50 »

Vse preveč ljudi poznam, ki otroke silijo, da naredijo sakramente ... zdi se mi, da to ni prav, prisila ne vodi nikamor ... naj hodi v cerkev tisti, ki tudi čuti tako in je tam povsem prisoten z dušo in telesom ...

potem pa nobenga ne bi bilo  sesmejem

lp sofie  rozicodam

p.s. ne poznam nobenega od starejših nad 40 let, ki bi bil zadovoljen z veroukom (tudi moja mami je hodila, pa ima same slabe izkušnje z veroukom).

p.s.1. je pa res, da ko sem sama delala instant zakrament obhajila (ne 7 let pač pa 1 mesec), smo imeli izredno dobrega župnika, pogovarjali smo se vse drugo kot rk zadev, zadnji dan pred obhajilom nam je razdelil molitve in prosil, da si toliko pogledamo, da bomo vsaj usta znali pravilno odpirat  sesmejem in verjamem da je ravno s to neprisilo dosegel pri meni to, da sem se clo šla učit molitve (2 sm itak znala zaradi babice-spet)
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Juliette
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 253

« Odgovori #7 dne:: nedelja, 28. avgust 2011 ura: 12:25 »

Jaz vidim zadevo tako, da je nekdo, ki je pri sebi razvil versko blaznost (najbrž kot en način bega pred realnostjo) očitno neuravnovešena osebnost (hkrati pa se tega ne zaveda, zato deluje kot nekdo, ki ima absolutno v vsem prav in svojo dogmo/poglede vsiljuje vsem drugim, saj se blazno boji resničnosti, pred katero beži in ne prenese, da bi kdo o tem imel nasprotno mnenje in je posledično s svojimi prepričanji še toliko bolj agresivna). Lahko se torej samo vprašamo, kakšne vzorce soočanja z bolečino in frustracijami, s katerimi se vsak otrok prej ali slej sooči, je takšna oseba sposobna dati ranljivemu, občutljivemu bitjecu, ki se uči življenja. Po mojem je formula, ki jo preda "beg". Tudi shizofrenija je oblika bega, odmik od boleče resničnosti v svoj notranji svet, se pa strinjam, da morajo za to pri posamezniku obstajati tudi določene fizične predispozicije.
Prijavljen
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.094

« Odgovori #8 dne:: nedelja, 28. avgust 2011 ura: 22:24 »

Definitivno. Tako kot se lahko razvije, če otroka siliš k pevskim vajam, katerim se na vse pretege brani.

Sicer pa sem hvaležen svojim staršem, da me nikoli niso silili k verouku. Tako sem šel samo enkrat. Se še danes spomnim, tako slabo sem se počutil, da nisem mogel dočakati konca ure. In nikoli več nisem šel. Pa sem precej bolj »duhoven« od velikega števila vernikov..
Prijavljen
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 416

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 29. avgust 2011 ura: 22:41 »

jaz sem imel probleme zaradi tega, in sicer obsesivno-kompulzivno motnjo - bal sem se, da ne bi naredil greha, ker potem ne bi šel v nebesa in podobne bedarije. ampak vprašanje je, ali ne bi imel okm v nekoliko drugačni obliki, četudi ne bi nikoli hodil k verouku. večini ljudi verouk ne bo škodil, če sklepam po svojih prijateljih, noben ni nekaj zares veren in jim je verouk pomenil zgolj neko brezvezno obveznost. sem pa sedaj, ko sem ateist, dosti manj obsesiven. glede na svoje izkušnje svojih otrok ne bi poslal k verouku.
Prijavljen
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.603

« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 29. avgust 2011 ura: 23:24 »

Ventilator! Smiley

jaz sem imel probleme zaradi tega, in sicer obsesivno-kompulzivno motnjo - bal sem se, da ne bi naredil greha, ker potem ne bi šel v nebesa in podobne bedarije. ampak vprašanje je, ali ne bi imel okm v nekoliko drugačni obliki, četudi ne bi nikoli hodil k verouku. večini ljudi verouk ne bo škodil, če sklepam po svojih prijateljih, noben ni nekaj zares veren in jim je verouk pomenil zgolj neko brezvezno obveznost. sem pa sedaj, ko sem ateist, dosti manj obsesiven. glede na svoje izkušnje svojih otrok ne bi poslal k verouku.
Jaz imam precej podobno izkušnjo, ampak pri meni ni šlo za OKM, ampak za strah pred spolnostjo zaradi greha. Shocked

Jaz imam tudi OKM, ampak ta se je razvila zaradi drugih razlogov, in sicer pred veroukom.

Pri meni je bilo pa tako, da me je mama poslala k verouku, ker smo živeli v takem okolju. Ona sicer ni bila goreča vernica. Je verovala, ampak ne na tak način kot v cerkvi...

Nimam pretirano slabih izkušenj, ker še zmeraj mislim, da so tudi tam ljudje kot drugje; z dobrimi in slabimi lastnostmi. Me je pa precej zaznamovalo.

Po Birmi nisem imela več stika s Cerkvijo, sem pa sama začela spoznavati, kaj naj bi Univerzum pomenil. In to je moje osebno verovanje, ki ni tako omejujoče kot so mi ga ponudili v Cerkvi.

In ko sem mami pred leti govorila, kako me je verouk zaznamoval, je rekla, da če bi ona to vedela, bi me takoj izpisala.

In tudi jaz poznam mnogo ljudi, ki so hodili k verouku in nimajo prav nobenih posledic. Tako, da je to najbrž čisto odvisno od posameznika.

In še zmeraj mislim, da ima vsak pravico do svojega verovanja in osebno nimam nič proti Cerkvi, čeprav imam jaz tako izkušnjo.

In moji dve prijateljici iz srednje šole sta prepričanja, da sta taki kot sta samo zato, ker jima je bil verouk pozitivna izkušnja. Jaz pa točno vem, da sem taka kot sem zaradi mame in drugih ljudi okoli sebe, ki so mi z svojim zgledom kazali, kako naj bo človek pošten, pravičen, sočuten...

Vse to in še marsikaj drugega. In to učenje je potekalo brez ustrahovanja...

In meni je tako učenje dalo mnogo, mnogo več. Nikoli nisem marala nekega ustrahovanja. Če človek želi biti pošten in, naj bo tak, ker si to želi, ne pa zato, ker se boji posledic...
Prijavljen
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 416

« Odgovori #11 dne:: torek, 30. avgust 2011 ura: 11:23 »

Slavoj Žižek pravi, da so verniki moralni zato, ker se bojijo boga, ateisti pa zato, ker je to prav sesmejem
Prijavljen
majč
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.808

« Odgovori #12 dne:: torek, 30. avgust 2011 ura: 13:30 »

Vse preveč ljudi poznam, ki otroke silijo, da naredijo sakramente ... zdi se mi, da to ni prav, prisila ne vodi nikamor ... naj hodi v cerkev tisti, ki tudi čuti tako in je tam povsem prisoten z dušo in telesom ...

potem pa nobenga ne bi bilo  sesmejem

kako lahko to trdiš, pa še sama nisi dala verouka na lastni koži čez, da bi lahko videla, kako sploh je to, sofie. moje izkušnje so različne, pogojene pa so s tem, kako kvalitetnega duhovnika (kvalitetnega kot človeka) smo imeli v danem razredu pri verouku. ali je imel rad ljudi in mlade in ali je znal z njimi. ter ali je bilo njegovo podajanje verskih vsebin kvalitetno, pametno in razumno.

maja
Prijavljen

Vse, kar pretežko je, enkrat mine. Vse, kar boli, počasi bledi.-Poplnoma vsak dan se na novo začne in vsako trpljenje enkrat umre.
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #13 dne:: torek, 30. avgust 2011 ura: 16:02 »

saj ravno zaradi župnkov nočejo ljudje hodt k verouku - ker te ne pustijo, da razmišljaš s svojo glavo ali bože ne daj, da bi izrekel:"kaj pa če,...?", "mogoče je pa to tako?", "kaj pa če ni?".

sj men je vseen.... jst ne maram veroukov, mela sm pa thebest župnka, k smo obhajilo nardil v pol leta, namesto 7 let.

mene RKC že avtomatično odbija, sploh glede splavov, pa kondomih, spolnost ali lastno telo kot greh, ipd.
Prijavljen

Jinjo
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 128

« Odgovori #14 dne:: torek, 30. avgust 2011 ura: 16:34 »

Sofiejst se strinjam s tabo,kar si napisala v zadnjem stavku...
res bi rada srečala človeka,ki mi bo pokazal kje v svetem pismu piše, da morajo duhovniki spolno zlorabljati otroke,pa da mora cerkev biti cela v zlatu in da kopiči dnar in bogastvo....kokr vem,je bil jezus sin tesarja,zavit v laneno coto,pa s papučim na nogah, ki je pomagal ljudem, brez plačila...nikjer ne duha pa sluha o milijonarju... cerkev pa danes zahteva denar za vse,kar izvaja...
Prijavljen
Ribica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 529

« Odgovori #15 dne:: sreda, 31. avgust 2011 ura: 08:54 »

Jinjo, se popolnoma strinjam. In lahko o tem govorim, ker sem dala skozi kompletno versko vzgojo z vsemi zakramenti, še po osnovni šoli sem dve leti hodila k mladinski skupini.
Kar se verouka tiče, je res zelo veliko odvisno od župnika, naš je bil sicer zelo v redu, pa vendar danes vem, da  je to pranje možganov in nezavedno nalaganje krivde kar se tiče spolnosti, razmišljanja s svojo glavo.... Mogoče še toliko bolj, ker ti skozi prijaznost in kao razumevanje vcepljajo tako po kapljicah svoje dogme. V bistvu veš, da nekih stvari ne smeš reči ali vprašati, ker se ne spodobi in jih potem pač ne.  Jaz sem hodila, ker sem morala, sicer bi me moja lastna mati izselila. Potem ko sem nehala, sem se še nekaj časa lagala, da hodim.... težko sem si izborila "status", da sem končno pričela sama odločati o tem. In prav takšni ljudje so lahko škodljivi za otroka, če je otrok bolj labilen, kar jaz na srečo takrat nisem bila.
Nisem verna, čeprav tudi ateistka nisem. Na RKC pa sem ALERGIČNA, na njihova pretvarjanja in hinavščino ... uf, niti pomisliti ne smem, prav ogabni se mi zdijo. Pa ta papež in vse te ceremonije okoli tega in stare babe, ki mahajo z rumenimi zastavicami, ko ga vidijo. Saj človek ne bi verjel, če ne bi videl... Da o denarju seveda ne govorimo  Shocked.
Ribica
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar