FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 23:13

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Zdravila lahko povzročijo tudi hormonalne motnje / KNM-klinika za nuk. medicino.  (Prebrano 776 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.866

« dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 18:17 »

Pred kakšno uro, dve sem prišla iz bolnice. Tri dni so me testirali in mi požrli liter krvi.   No...nič hudega, jo bomo že pridelali nazaj.  sesmejem
Marca meseca so mi diagnosticirali motnje v delovanju ščitnice in hormonalno neravnovesje. Sedaj sem bila 3 dni na diagnostiki, in ugotovitev: Hormonalno neravnovesje je povzročil kvetiapin. AP. V dveh mesecih naj bi se zadeva uredila, jaz pa moram v tem času prenehat s papanjem Seroquela. Take motnje se ne pojavijo pri vseh. Jaz sem tista "srečnica".

Glede na bolnico, pa lahko rečem, da so na nuklearni medicini izjemno prijazni. Hrana, nega, čistoča so na višku. Klime ni, a se trudijo po najboljših močeh. Tuširaš se lahko vsakih 5 minut.  sesmejem
Sestre imajo benificiran staž, ker je njihovo delo nevarno zaradi sevanja. Prav danes so v dveh sobah pričeli z razbijanjem ščitnice z radioaktivnim jodom. Ni kar tako. Za pojesti dobijo kapsulo in v njej radiaktivni "materijal". Do nedelje ne smejo iz sobe. Okna morajo biti ves čas širom odpta. Več krat na dan se morajo stuširati in preobleči. Žarijo, kot lučke. Pomislite kako jim je v tej vročini. kiselnasmeh
Drugače pa so sobe vse zasedene. Vse več moških ima težave. Ne samo ženske. Cheesy

Tole je samo malo btw. Zaključek...

Ščitnica in hormoni lahko povzročijo kraval v psihi. Lahko se pa tudi zgodi, da prav zaradi zdravil dobiš motnje. Je treba biti previden in zahtevati pregled krvi po določenem času jemanja.

Na hodniku pri pediatriji sem srečela rdeče noske. Neverjetni so. Kar pridružila bi se.  Grin

« Zadnje urejanje: sreda, 24. avgust 2011 ura: 18:28 od alexx » Prijavljen

alexx Afro 
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.534

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #1 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 18:54 »

Alexx welcome back!
 oki

Telo je celosten organizem - sistem. Vse je med seboj povezano.
Že samo en stresni dogodek povzroči v telesu kup odzivov, reakcij na različnih nivojih ...
Tako v živčnem kot hormonskem sistemu ...
Tako, da je potrebno čim več celostnega obravnavanja človeka.

Meni osebno se zdi, da zdravniki (psihiatri) žal mnogokrat prehitro predpisujejo zdravila.
Vse, tako pomirjevala, antidepresive in antipsihotike ...
Mnogim ljudem bi pomagala že samo psihoterapija, brez kemije.
Kemija pa samo, ko je oseba v taki stiski, da ne more več normalno funkcinirati.

Citiraj
Prav danes so v dveh sobah pričeli z razbijanjem ščitnice z radioaktivnim jodom. Ni kar tako. Za pojesti dobijo kapsulo in v njej radiaktivni "materijal". Do nedelje ne smejo iz sobe. Okna morajo biti ves čas širom odpta. Več krat na dan se morajo stuširati in preobleči. Žarijo, kot lučke. Pomislite kako jim je v tej vročini.
OMG  seznojim
No ja ... ščitnične težave s tem morda pozdravijo ...
kje drugje v telesu pa se verjetno sočasno pozna negativna posledica tega posega ...

Alexxx vsekakor je ok, da si imela pozitivno izkušnjo z tole hospitalizacijo.
 rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.990

« Odgovori #2 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 18:54 »

Alexx  rozicodam lepo, da si nazaj.

Ti želim, da boš kmalu spravila v red svoje hormone in s tem tudi svoje počutje... oki
Prijavljen

"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe Smiley"
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 3.771

wanna be found

« Odgovori #3 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 18:55 »

Bravo da si nazaj in HVALA za poučno izkušnjo  rozicodam
Prijavljen

Srce ne laže .... Tu-dum, tu-dum, tu-dum …
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.990

« Odgovori #4 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 18:58 »

Meni osebno se zdi, da zdravniki (psihiatri) žal mnogokrat prehitro predpisujejo zdravila.
Kemija pa samo, ko je oseba v taki stiski, da ne more več normalno funkcinirati.

oki o tem razmišljam tudi jaz...vse prehitro nas dajo na tablete, za možnost psihoterapije
pa izveš šele kasneje, ko si ponavadi že poln kemije. In marsikdo bi morda prvo poizkušal ravno s tako obliko pomoči....ampak farmacijska industrija pač melje po svoje...  Shocked
Prijavljen

"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe Smiley"
toja
Expert
Prisotni Prisotni

Prispevki: 1.858

« Odgovori #5 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 19:07 »

Alexx, lepo da si nazaj...tudi jaz ti želim, da se ti vzpostavi ravnovesje v telesu in s tem
omilijo tudi psihične težave.... rozicodam

Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
toja
Expert
Prisotni Prisotni

« Odgovori #6 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 19:17 »

Citiraj
Prav danes so v dveh sobah pričeli z razbijanjem ščitnice z radioaktivnim jodom. Ni kar tako. Za pojesti dobijo kapsulo in v njej radiaktivni "materijal". Do nedelje ne smejo iz sobe. Okna morajo biti ves čas širom odpta. Več krat na dan se morajo stuširati in preobleči. Žarijo, kot lučke. Pomislite kako jim je v tej vročini.
OMG  seznojim
No ja ... ščitnične težave s tem morda pozdravijo ...
kje drugje v telesu pa se verjetno sočasno pozna negativna posledica tega posega

To je kapsula močne koncetracije joda (zelo majhna) in s tem uničijo celotno ščitnico,
ni nevarnosti za organizem...je pa ena slaba stran tega, da moraš vse življenje jemati
nadomestne hormone za ščitnico v obliki tablet ter da najdejo pravilno dozo, kar je pa
ključnega pomena...  kiselnasmeh
Prijavljen

Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.534

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #7 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 19:36 »

Je ta poseg namesto kirurške odstranitve ščitnice?
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
toja
Expert
Prisotni Prisotni

« Odgovori #8 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 19:47 »

Je ta poseg namesto kirurške odstranitve ščitnice?

Mislim, da ja...samo ne vem, če v vseh primerih obolenja ščitnice  zardevam

Meni so zaradi nepravilnega delovanja operativno odstranili delček ščitnice,
ker pa nikakor niso mogli uravnati normalnega  delovanja, mi je bilo to priporočeno,
da bi se uničilo še tisto, kar je ostalo...HB, da so zdravila prijela, tako da ni bilo potrebno.

Poznam pa primer, ko je bila ščitnica totalno odstranjena(rak), pa je pacijentka dobila tudi
jod, da so se uničili še "slučajno" bolni delci okrog nje...mislim, da je to postopek za vse
operirance s to diagnozo.
Prijavljen

alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 20:10 »

Čisto, da ne škoduje organizmu ne bi rekla toja. Če ne bi škodovalo, ne bi bili v izolaciji skoraj en teden. In obiski so prepovedani zaradi varstva obiskovalcev. Še iz sosednje sobe nismo smeli v "radioaktivno sobo".
Prav zaradi tega je tudi obvezno ves čas imeti odprto, da se sevanje ne zažre v stene.

Neka reč me pa je motila. Vsi povštri, prešite odeje in vzmetnice so iz sintetičnih materjalov. Vse greje. Vem, da se to lažje vzdržuje, a spati je pa težko.

Vesela sem pa bila, ker me je Arwen sproti obveščala, kaj se dogaja na forumu. In prenašala dobre želje. Hvala vam zlati moji sončki. Kiss rozicodam

Prijavljen

alexx Afro 
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #10 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 20:55 »

alexx..... lepo, da si že "doma"; in hvala za informacije (sicer me zdj skrbi to z ap, ampak,....)

pozdravček!!!! Sofie rozicodam rozicodam rozicodam
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 21:23 »

Nimaš se kaj bati Sofi. Največje večina nima nobenih težav. Jaz pašem med "čudake", pa me doleti. Poleg tega jih jaz jemljem dolgo in verjetno več kot ti. Za tako nespečnico, kot sem jaz rabiš "udarno" dozo. sesmejem
Prijavljen

alexx Afro 
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 21:25 »

alexx, navadno sem tudi jst v tisti zlati manjšini  Tongue
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 416

« Odgovori #13 dne:: sreda, 24. avgust 2011 ura: 23:02 »

rad bi samo opozoril, da so AP-ji ena najbolj nevarnih zdravil, kar jih je na trgu. tak da naj jih res jemljejo samo tisti, ki jih rabijo. za pregled nevarnih stranskih učinkov pa lahko sami poiščete na spletu, ni jih malo.
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: četrtek, 25. avgust 2011 ura: 06:54 »

rad bi samo opozoril, da so AP-ji ena najbolj nevarnih zdravil, kar jih je na trgu. tak da naj jih res jemljejo samo tisti, ki jih rabijo.

sj jih rabimo za zaresne zadeve - jih ne jemljemo namesto bonbonov kiselnasmeh

pa ne me še dodatno strašit no.... str.uč.... nevarnosti.... - sicer pa spet: al brez ap, pa moja nihanja in želja po smrti / al ap pa spet počasno umiranje al kaj?!?!?!?
Prijavljen

marina
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 668

« Odgovori #15 dne:: četrtek, 25. avgust 2011 ura: 07:43 »

Alex

vesela sem da si spet z nami. Ja ta zdravila so čudna. Po drugi strani pa kaj moreš, če jih rabiš..Tudi jaz jemljem Seroquel (loquen-12,5 mg, ker nisem mogla spati in da mi malo pomaga pri tej zakrčenosti.
Želim ti da si dobro in da ne bi rabila več ap, če pa da ti najdejo primerno zamenjavo

Sofie, sigurno je boljše, da si zdaj dobro in z voljo do življenja. Normalno je, da noben od nas ne jemlje ap z veseljem, ampak s strahom. Vendar če pomaga---raje to kot pa trpljenje vsak dan in vsak trenutek.

Prijavljen

Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost - ampak za vesolje nisem povsem prepričan.«
A. Einstein
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: četrtek, 25. avgust 2011 ura: 07:54 »

Ma vraga punce. Mi je žal, da sem sploh kaj napisala. Povdarek je bil na besedi "možni" stranski učinki AP-jev. Ne pa "so". Pozabljate, da sem jaz že zdavnaj čez 4o let. Da se spreminja krvna slika zaradi tega, ker se počasi bliža mena. Da... AP nagaja meni. AD-ji pa ne pašejo v to.

Sofi...komot jemlji količino, ki jo jemlješ. Le čez nekaj časa daj pregledati krvno sliko za preventivo. AP je zdravilo, ki koristi. Prednosti pretehtajo slabosti, če je zdravilo potrebno. In meni se zdi, da ga ti rabiš za nekaj časa. Brez AP-ja se mi je zdelo, da na momente že lezeš v manijo.

Beseda je "MOŽNO"....ne pa "POVZROČAJO".  kiselnasmeh

« Zadnje urejanje: četrtek, 25. avgust 2011 ura: 08:15 od alexx » Prijavljen

alexx Afro 
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.310

vsi smo orli

« Odgovori #17 dne:: četrtek, 25. avgust 2011 ura: 09:09 »

ja, Alexx, že res... a žal zelo drži tudi tole

Telo je celosten organizem - sistem. Vse je med seboj povezano.
Že samo en stresni dogodek povzroči v telesu kup odzivov, reakcij na različnih nivojih ...
Tako v živčnem kot hormonskem sistemu ...
Tako, da je potrebno čim več celostnega obravnavanja človeka.

Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #18 dne:: četrtek, 25. avgust 2011 ura: 10:50 »

Seveda, da velja Arwen. Še kako velja. Človek je celota, ne vsak organ posebej.
Prijavljen

alexx Afro 
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 416

« Odgovori #19 dne:: četrtek, 25. avgust 2011 ura: 14:33 »

rad bi samo opozoril, da so AP-ji ena najbolj nevarnih zdravil, kar jih je na trgu. tak da naj jih res jemljejo samo tisti, ki jih rabijo.

sj jih rabimo za zaresne zadeve - jih ne jemljemo namesto bonbonov kiselnasmeh

pa ne me še dodatno strašit no.... str.uč.... nevarnosti.... - sicer pa spet: al brez ap, pa moja nihanja in želja po smrti / al ap pa spet počasno umiranje al kaj?!?!?!?
ja lahko, da jih jemlješ za zaresne zadeve, ne pravim za tvoj konkretni primer, ampak v zadnjih letih se je uporaba AP-jev tako povečala, čeprav ni nobenega pametnega razloga za to. vem, da jih (vsaj v ZDA) zadnje čase pogosto predpisujejo za PTSD - pa za to sploh niso indicirani, pa namesto benzodiazepinov za motnje spanja Huh? pa še kaj bi našel.
Prijavljen
Strani: [1] 2   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar