FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 22:46

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Aspergerjev sindrom  (Prebrano 464 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 416

« dne:: torek, 16. avgust 2011 ura: 12:13 »

Že nekaj časa razmišljam o tem in nekako prihajam do spoznanja, da je možno, da imam blago obliko Aspergerjevega sindroma, ki mi ga niso nikoli diagnosticirali.
Zakaj mislim tako:
(1) kot otrok sem se v prvih razredih OŠ močno zanimal za geografijo, v bistvu je šlo za neke vrste obsesijo, tako da sem se naučil vsa glavna mesta na pamet. Imel sem še nekaj podobnih "obsesij", vendar ne tako intenzivnih
(2) imam težave s socialno interakcijo: vse zgleda podobno socialni fobiji, ampak je po drugi strani tudi tipično za avtizem, npr. težave z ohranjanjem očesnega stika, ne znam se pogovarjati. Opazil sem tudi, da rad govorim o tem, kaj sem nekje prebral (v smislu "ali ste vedeli") - in to res pogosto.
Lahko da imam tudi težave s prepoznavanjem čustev ipd., ampak sem to do zdaj pripisal pač socialni fobiji
(3) pomanjkanje prozodije (melodije v govoru): mi je že kdo rekel, da bi lahko bral osmrtnice in sem že večkrat dobil "kritike" glede tega
(4) neke vrste obsesije sem imel že v otroštvu, npr. da nisem mogel obleči majice z gumbi oz. sem jo zelo nerad, ker sem mi gumbi pač gnusijo. Pa lego kocke so morale biti obvezno iste barve (npr. en objekt - ena barva). Tudi pozneje, pribl. med 12. in 14. letom sem imel hudo obsesivno-kompulzivno motnjo.
(5) vedno sem bil neroden pri športih.
(6) zelo sem občutljiv na razne zvoke, npr. če je odprt radiator, bom slišal, da se voda pretaka po cevi, razni traktorji me zelo motijo, če zunaj berem knjigo ipd.

Morda se zdaj po tem ne zdi točno, da gre za aspergerjev sindrom, ker nisem vsega natančno opisal, vendar meni se zdi, da gre, ker se vse tako povezuje in razloži, zakaj sem bil "čuden" že od otroštva.

Ali je torej možno, da gre za aspergerjev sindrom ali obliko avtizma? Diagnoza od klinične psihologinje je bila sicer borderline motnja osebnosti, vendar je to izvlekla iz 2 ur pogovora in reševanja vprašalnikov. Psihoterapevt mi je po letu psihoterapije postavil diagnozo obsesivno-kompulzivna motnja, do zdaj sem menil, da imam poleg tega še socialno fobijo. Ima kdo izkušnje s tem?
Prijavljen
Juliette
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 253

« Odgovori #1 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 12:52 »

Pa antidepresivi so ti pri OKM in SF pomagali? Kakšna zdravila, če sploh, pomagajo pri aspergerju?
Pogosto se v opisih raznih motenj in bolezni hitro najdemo, saj imamo vsi nekaj od vsega, je pa zelo pomembno v kolikšni meri in kako objektivno znamo pogledati na to.
Diagnozo bi moral vsekakor postaviti strokovnjak, pa vem, da je strokovnega strokovnjaka pogosto zelo težko najti.  zvizgam
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 4.534

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #2 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 13:57 »

Ventilator moje mnenje pa je takšno, da morda ni najpomembnejša diagnoza.
Včasih je pri psihičnih zadevah dejansko težko razmejiti za kaj točno gre, sploh na hitro,
skozi nekaj testov ali kratek pogovor.
Pogosto se simptomatika prekriva in lahko ustreza večim različnim kriterijem.
Tako, da sama diagnoza še ne prinese olajšanja ... je le OKVIR v katerem se strokovnjak giblje,
da iščeta skupaj rešitve za tvoje tegobe.

Moje mnenje je, da poiskusi izluščiti iz težav tisto, kar te res ovira v vsakdanjem življenju
in poiskusi s strokovno pomočjo delat na tem ...

Nekateri ljudje smo bolj senzibilni, hitro nas zmotijo šumi, zvoki ...
S tem v roki gre lahko tudi že samo "motnja pozornosti" ...

Tudi otroške obsesije so lahko nastale kot nek "izhod" ... oz. umik iz zate težkih in čustveno neznosnih situacij ... ne vem ... ne poznam tvoje zgodbe natančno ... le okvirno povem .. od kod vse lahko izvirajo naša vedenja ...

Citiraj
težave z ohranjanjem očesnega stika, ne znam se pogovarjati. Opazil sem tudi, da rad govorim o tem, kaj sem nekje prebral (v smislu "ali ste vedeli") - in to res pogosto.
Morda se v tem, da poveš kaj si kje prebral počutiš bolj "varno" kot če bi izražal sebe, svoje mnenje, občutke ... lahko je vezano na slabo samopodobo, nezaupanje vase ... strah izrazit sebe ... in posledično SF.

Citiraj
zakaj sem bil "čuden" že od otroštva
Sem se nasmehnila ob tem komentarju ... ker poznam občutek.
Dejansko pa smo vsi drugačni od drugih ... vsaj na svoj način posebni.
Vzljubiti sebe je zelo pomemben korak rasti ... ker potem si upaš biti to kar si.
In nehaš biti to kar vsi drugi pričakujejo od tebe.

rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 14:24 »

Pa antidepresivi so ti pri OKM in SF pomagali? Kakšna zdravila, če sploh, pomagajo pri aspergerju?
Pogosto se v opisih raznih motenj in bolezni hitro najdemo, saj imamo vsi nekaj od vsega, je pa zelo pomembno v kolikšni meri in kako objektivno znamo pogledati na to.
Diagnozo bi moral vsekakor postaviti strokovnjak, pa vem, da je strokovnega strokovnjaka pogosto zelo težko najti.  zvizgam
AD-jev nisem jemal. Saj OKM v bistvu skoraj več nimam, SF pa je vezana zgolj na neko specifično fobijo in pomanjkanje socialnih veščin. Drugače se pa aspergerja oz. avtizma samega po sebi ne da zdraviti, zdravi se zgolj komorbidne motnje (pogosto okm, depresija itd.).
Sem potem rešil še neke "teste" za prepoznavanje očesnih obraznih izrazov in nek vprašalnik za simptome avtizma, pa zgleda da nisem avtist  oz. če že bi bila to zelo blaga oblika. Bolj verjetno je, da gre spet za eno mojih hipohondričnih diagnoz Smiley

Aslan, saj verjetno imaš prav. Vse kar sem naredil do sedaj bi mi pomagalo tudi če bi imel diagnozo Asperger (ali pa tudi če sploh ne bi imel nobene diagnoze Smiley), terapije verjetno ne bi bile dosti drugačne.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 4.534

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #4 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 15:20 »

SF pa je vezana zgolj na neko specifično fobijo in pomanjkanje socialnih veščin.

Že ta naš forum je zate lahko odlično mesto za učenje socialnih veščin.
Da prepoznavaš kako se odzivaš na komentarje, si občutljiv na kritiko ...
In hkrati pri drugih opazuješ KAKO se odzivajo drug na drugega ...
kako se konflikti pojavijo in razrešijo ... TAKO je tudi v vsakdanjem življenju ...

Pa morda kakšna skupina za samopomoč ... da vidiš kako se počutiš v skupini ljudi,
kako ti je izraziti SVOJE mnenje pred drugimi itd ...

rozicodam

Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 900

« Odgovori #5 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 15:48 »

naš david ima AS...in iz tvojega opisa bi rekla, da ga ti nimaš, čeprav so določene stvari res prisotne pri AS, kot pri drugih motnjah...

pri AS je OKM nekje posledica frustracij...človek se počiti varen svojih ritualih...v svojem obsesivnem obnašanju...

ključni problemi so res: socializacija, imaginacija in komunikacija...

poglej kaj sem že zapisala o tem:
http://www.nebojse.si/Forum/index.php?topic=2857.10;wap2

da poudarim, kaj se mi zdi bistveno  citiram:

"stvari razume dobesedno...če gre za dvojni smisel ali kakšen hec ga razume samo izkustveno, torej, če mu je kdo razložil za kaj dejansko gre...
navodila mu morajo biti jasno podana, nič dvoumnosti nič dvojnih smislov, nič nejasnosti..."
Prijavljen
majč
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.808

« Odgovori #6 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 16:20 »

Kontaktiraj Vesno Melanšek in njen center za avtizem in se pejdi pogovort o zadevi tja, pa boš prišel do odgovorov. če je res tako, ti povem, da maš najbolj funkcionalno obliko avtizma in da najbrž spadaš v skupino bolj sposobnih in nadpovprečno nadarjenih posameznikov.

Drži se!

maja
Prijavljen

Vse, kar pretežko je, enkrat mine. Vse, kar boli, počasi bledi.-Poplnoma vsak dan se na novo začne in vsako trpljenje enkrat umre.
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: sreda, 17. avgust 2011 ura: 16:45 »

hvala za info, ampak zdaj pa sem že res skoraj prepričan, da nisem avtist Grin ne samo, da razumem metafore in sarkazem, tudi sam jih pogosto uporabljam. očitno gre res samo za obliko SF+OKM. čeprav recimo lažem tudi bolj težko pa branje fikcije mi je brezveze. bom povprašal še psihoterapevta, kaj meni o tem, ker me bolj pozna, ampak mislim, da že poznam odgovor.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar