FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 22:39

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Panične motnje  (Prebrano 225 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Jeany
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6

« dne:: sobota, 13. avgust 2011 ura: 17:25 »

Pozdravljeni. Imam težave, ki mi jih je kasneje osebna zdravnica označila za panično motnjo in fobije, vendar še čakam na mnenje psihiatra. Gre za to, da sem v nekem momentu doživela strah in prepričanje, da bo mene in mojo družino ubil sosed, zato sem spala z nožem ob postelji. Vsak najmanjši šum sem ponoči spremljala in se ob njem prestrašila. Drugače je sosed res obsojeni kriminalec, vendar dokazov za takšne stvari res nisem imela. Kasneje se je strah nadaljeval na troli. Tam sem dobila občutek, da bom storila kaj nenadzorovanega v smislu, da bom morala istopiti, da ne bom zdržala. Vsak rdeč semafor je predstavljal težavo. V nekem momentu sem v avtu kot sovoznica (na srečo) doživela ponoven napad s spremljajočo hiperventilacijo. Sploh si nisem predstavljala, da bom zdržala v svoji sobi v študentskem domu. Tako sem naslednji dan obiskala osebno zdravnico, ki mi je predpisala Asentro in Helex. Asentra se je pokazala kot učinkovito po kakšnih dveh tednih. Sedaj jo jemljem kakšnih 40 dni. Vendar so se sedaj zopet začele pojavljati težave, kot so, strah pred tem, da bi skočila skozi okno. Strah, da bi to storila ponoči v spanju itd. Drugače sem imela tudi strah pred smrtjo. Ob najmanjši bolečini sem pomislila na najhujše. Ima kdo podobne izkušnje? Drugače sem študentka absolventka in opravljam študentsko delo. Moram reči, da mi zelo pomaga, saj se pri tem zamotim in mi lajša težave. Težava nastane, ko sem sama. Pa še izkušnja z alkoholom …. pitje alkohola mi je olajšalo simptome, saj popolnoma izginejo, če sem pod vplivom alkohola. Drugače nisem pila s temi tableti do prejšnje sobote in tudi Helexa nisem jemala že 3 tedne. Vendar je očitno, da se je stvar poslabšala od sobote. Ko se spominjam za nazaj sem imela pred kakšnimi tremi leti podbne težave, vendar v popolnoma milejši obliki. To se je zgodilo npr. pred maturo in na začetku faksa. Kaj je bil razlog, da so se strahovi zopet vrnili, ne vem. Ob premisleku pa morda to, da je najboljša prijateljica hotela storiti samomor, ob čemer sem se počutila nemočno, saj je bila oddaljena nekaj ur vožnje. Samomor ji kasneje ni supel, vendar je lahko pustil posledice tudi na meni. Kaj menite? Lp
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #1 dne:: sobota, 13. avgust 2011 ura: 17:43 »

Hojla Jeany!  rozicodam

Pozdravljeni. Imam težave, ki mi jih je kasneje osebna zdravnica označila za panično motnjo in fobije, vendar še čakam na mnenje psihiatra.

Asentra pomaga pri paničnih motnjah in fobijah, helex pa blaži simptome ob uvedbi ad-ja.

Ko se spominjam za nazaj sem imela pred kakšnimi tremi leti podbne težave, vendar v popolnoma milejši obliki. To se je zgodilo npr. pred maturo in na začetku faksa. Kaj je bil razlog, da so se strahovi zopet vrnili, ne vem. Ob premisleku pa morda to, da je najboljša prijateljica hotela storiti samomor, ob čemer sem se počutila nemočno, saj je bila oddaljena nekaj ur vožnje. Samomor ji kasneje ni supel, vendar je lahko pustil posledice tudi na meni. Kaj menite?

Tudi sama sem imela v času študija kakšen dan, ki me je že takrat opozarjal, da imam problem, naj ga začnem reševat, če ne, bo padec. Tudi v srednji šoli ob smrti sošolca, ki se je utopil pozimi v Ljubljanici. Že takrat se mi je nonstop odvrtavala misel o samomoru in / ali o naši minljivosti in (ne)pomembnosti.
Zdaj, oktobra, ko sem bila kot kravji tepih, ko se mi je duša sesula, je bilo verjetno to - niz dogodkov, ki so se zgodili v kratkem v letu 2010: nenadna smrt nesojenega tasta, ki sem ga imela zelo rada, smrt sošolca iz srednje šole (bolezen in droga), bolezen pri stricu, bolezen in depresija pri drugem stricu, še pred vsem tem, nedolgo nazaj, spopad, resda uspešen, z alkoholom pri mami, smrt moje kužike, stres v službi in dogodek, ko sta me starša (zavedno ali ne) total ponižala in mi dala vedt, da sm niko i ništa!

Zato, sem se odselila, kjer imam danes mir, drugo kužko, nekaj prijateljev, ki še niso šli stran, ko so izvedeli, da imam depresijo in anksioznost (pa soc.fob.), kup tablet, miren pristan končno in sprte sorodnike! Ampak kar gre.

Možno, da je pri tebi, draga Jeany, pomemben dejavnik "smrt" - kot pri meni. Nekaj se je v tebi prebudilo ob tem dogodku in če se ti ne bo sam se prikazal, kaj te muči, z leti in še več, ga lahko odkriješ s pomočjo psihoterapije.

Panične napade pa se lahko "ukroti" s pomirjanjem, pravilnim dihanjem, sproščanjem telesa oz. mišic .... prevsem pa z vednostjo, kaj to je in DA MINE!!!!

No, toliko zaenkrat od mene!

Lp Sofie  rozicodam
« Zadnje urejanje: sobota, 13. avgust 2011 ura: 18:18 od Sofia~Del Sati » Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.534

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #2 dne:: sobota, 13. avgust 2011 ura: 18:12 »

Jeany pozdravljena.
Uf neprijetni občutki in misli se ti dogajajo.
K sreči so to le misli in občutki ... in razum te ne bo zapustil!

Ponavadi se to začne dogajati, ko smo čustveno prenapeti ...
Ko se v nas nalaga stres skozi leta, ali pa kak dogodek, ki se nas globoko dotakne ...
Pri tebi je kot zgleda sprožilo vse skupaj tole z kriminalnim sosedom in še prijateljičin poiskus samomora..
Dve dejstvi, ki se tvoje duše globoko dotakneta, v tebi lahko prebudijo pretekle strahove, otroške strahove, spomine ... in odzoveš se kot v situaciji boj ali beg ...

Odlično je da si poiskala pomoč hitro.
Antidepresivi pripomorejo k zmanjšanju simptomatike in življenje je takoj lažje.
Ne bodo pa pozdravili vzroka, ki te je v to stanje pripeljal.
Za to področje ... samoraziskovanja ... pa je odgovorna psihoterapija.
Ponavadi je to ena ura časa, kjer se pogovarjaš s psihoterapevtom ...
raziskuješ sebe, svoje strahove, čustvovanja, razmišljanja ....
spoznavaš kako deluješ in zakaj tako deluješ ... uvidiš da so morda v tebi globoko potlačeni strahovi ...
in se jih postopoma osvobajaš ... učiš se razmejiti med nekoč in sedaj ...
učiš se potolažiti prestrašeno bitje, ki se v tebi prebudi ko razmišljaš o sosedu, prijateljici ...

Da pa boš lažje premagovala vsak dan ... je prvi korak načrtno sproščanje telesa in duha.
Progresivno mišično naprimer. Vzame ti 20 minut in je priporočeno zjutraj in zvečer.
Skozi te vaje postopma učiš telo nazaj kako je biti sproščeno in ne-tesnobno...
Učiš se tudi prepoznavati v kakšnem stanju se nahaja tvoje telo, je tesnobno, je sproščeno ...

Vsekakor so panični napadi obvladljivi ... je pa potrebno delo na sebi ... spremembe ...
Prisrčen pozdrav,
 rozicodam

Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Jeany
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6

« Odgovori #3 dne:: sobota, 13. avgust 2011 ura: 18:26 »

Hvala obema. Bom poskusila s sproščanjem. Trenutni strahovi so povezani tudi s tem, da imam shizofrenijo in da me bodo hospitalizirali ... Ne vem kaj se dogaja z mano in najbolj grozno je, da mislim, da ne bo nikoli minilo. Duševne bolečine so veliko hujše od telesnih za moje pojme. Vendar upam, da bo s časom lažje ... Upam tudi, da bo psihiatrinja pripomogla kaj k boljšemu počutju, pa seveda tudi jaz sama ...
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #4 dne:: sobota, 13. avgust 2011 ura: 18:55 »

Bom poskusila s sproščanjem.

Glede sproščanja imaš tole na razpolago in še druge stvari, samo bom izpostavila dve:

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=908&Itemid=99999999

ali pa TRIS

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=458&Itemid=2

Ne vem kaj se dogaja z mano in najbolj grozno je, da mislim, da ne bo nikoli minilo.

Bo minilo!

Duševne bolečine so veliko hujše od telesnih za moje pojme.

Ko zares in neizmerno boli, boli svinjsko! Ne glede kje.

Veš, raje bi tako rekla: ko boli telo, um lahko nadzoruje bolečino (če znaš seveda), ko boli duša, boli dokončno in si ne moremo pomagati s telesom, ki je zdravo. Takrat se nam sesuje vse, nazadnje še telo!

Vendar upam, da bo s časom lažje ...

Bo, če boš delala na sebi. Ali s kemijo, ali zelišči, ali pogovorom, karkoli, samo, da ti bo pomagalo in boš ok s počutjem!!!

Upam tudi, da bo psihiatrinja pripomogla kaj k boljšemu počutju, pa seveda tudi jaz sama ...

psihitranja s pogovorom, še bolj pa s pravo kombinacijo zdravil (sama sem spoznala, kako zelo je pomembna, ko sem bila že do pasu, ne samo z eno nogo, v grobu zaradi napačnih terapij!!!). Psihoterapevtka pa preko pogovora in točno določenega vodenja komunikacije,...

Lp Sofie  rozicodam

še tole sm našla (napotki za sproščanje, vaje - te sm tud sama delala in pomaga!)

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=832&Itemid=83
« Zadnje urejanje: sobota, 13. avgust 2011 ura: 19:02 od Sofia~Del Sati » Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar