FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 22:08

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Rabim antidepresive, takoj.  (Prebrano 550 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
airgroove
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4

« dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 13:03 »

Lep pozdrav

Kje naj dobim antidepresive?

Ali mi lahko nekdo opiše postopek, kako najhitreje do antidepresivov z čimmanj šundra, ker nočen da celo mesto ve, da sem na tabletih, hvala.
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 13:13 »

hojla!

to si pa tko napisal, kot da rabiš nujno vložke (če si ženska)!!

antidepresivi... vidim, da si prvič na tej poti, ker že v startu daš vedeti, da ne veš o čem se gre ali pa misliš, da veš.

to niso aspirini niti lekadol.... so kar huda zadeva, ki delujejo na možgane (serotonin, dopamin,...).

in ker so huda zadeva, jih lahko predipiše psihiater. Ne osebni zdravnik, ne hišnik, ne lakarnar, ti ga ne bo dal brez recepta!

torej, če ti je nujno za antidepresiv, pomeni, da si depresiven, kar pomeni, da si v stiski in rabiš nujnno psihiatrično pomoč. Torej, pokličeš psihiatra s koncesijo, da nujno potrebuješ obravnavo, ker si v stiski (to pomeni, da nihaš med lajfom in smrtjo, oz. se bolj nagibaš k desnemu), ali pa se oglasiš v živo k dežurnemu (ne vem iz katerega kraja si, zato ne bom pisala kam lahko greš).

in tudi tko je.... AD ti ne bo prijel takoj, ampak šele čez kak mesec, ali dva, ali dlje, mogoče ne bo pravi zate, in boš menjal za drug AD, mogoče boš menjal 1x, 5x ali nobenkrat.
Zavedati se moraš, da bodo ob uvedbi AD vsi ti slabi in grozljivi občutki še bolj poudarjeni, kar pomeni, da če danes razmišljaš o samomoru vsake 3 ure, boš ob uvedbi ad vsako minuto. Ni rečen, ampak, tisto kar te najbolj bremeni, se na začetku ob ad še poveča, potem pa sčasoma zmanjšuje in življenje postane znosnejše, počasi začutiš optimize, in lahko začneš z delom na sebi. AMpak vse to, če je le pravi AD.

No, sedaj pa lahko napišeš, zakaj tako nujno potrebuješ AD, ko veš, kam se obrniti, kdo ti predpiše, kako delujejo in da ne primejo takoj?

Lp Sofie
« Zadnje urejanje: nedelja, 24. julij 2011 ura: 14:20 od Sofia~Del Sati » Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
airgroove
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 13:46 »

Ja še vedno nevem kam se obrniti, jaz rabim vedet za vsak telefonski klic kaj naj rečem in rabim antidepresive že jutri!
Sicer pa ne razmišljam o samoumoru prav nasprotno, moje misli so nekako polne elana, neke jeze in želje po maščevanju nekaterim ampak žal mi moji možgani ne izločajo neke X snovi, zaradi katere se ne počutim kot bi se moral, ker "na papirju" imam vse pogoje, da zgrabim boga za jajca, jaz pa žal že predolgo časa le živim svojo bedno rutino in preveč razmišljam. Za anitdepresive sem se odločil že nekaj časa nazaj, ampak sem čakal na nekatere stvari da se mi zgodijo, to so nekateri kar veliki uspehi zame za katere se trdo garal in sem menil, da me bodo ponesli v višave in napolnili z veseljem, na žalost sem ostal ravnodušen, zato sem sedaj odločen poizkusiti z kemijo.
In Sofia ne skrbi, o teh stvareh sem veliko prebral in edini problem, ki ga še vidim je, da tablet nisem začel jesti že pred 5 leti.
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 13:50 »

iz kerga dela slo pa si

drgač pa če nisi nagnjen k samomoru, boš za obisk pri psihiatru čakal kak mesec ali več.

težko ti rečem, kako bi kmalu dobil ad. ker jaz sem vedno prišla k os. zdravnici ali psih. v tistem zadnjem hipu, preden se bi mi totalka stemnilo. zato sem bila takoj na vrsti. in to 3x. zdj bom vztrajala z ad, da naum še 4. težila zdravstvu Embarrassed

pa zakaj se oziraš na okolico? ne rabiš jim povedat, da si na ad, če tega ne želiš, da bi vedeli. Doktroji pa so vezani k molčečnosti (tudi moja, čeprav sem vezana na majhen kraj)!

kar pa si zdj nazadnje opiisal, pa ne vem če boš ravno samo za ad... vsekakor pač moraš iti do psihiatra. na forumu imaš seznam psihiatrov s konc. ali brez, pa pokličeš!

seznam:

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=37
« Zadnje urejanje: nedelja, 24. julij 2011 ura: 13:57 od Sofia~Del Sati » Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.866

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 14:12 »

Osebni zdravnik lahko predpiše AD-je. To ti je najhitrejša pot. Seveda pa kot Sofi pravi, to niso bomboni.
« Zadnje urejanje: nedelja, 24. julij 2011 ura: 14:27 od alexx » Prijavljen

alexx Afro 
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.310

vsi smo orli

« Odgovori #5 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 14:17 »

Ne, sofia. Osebni zdravnik, sam od sebe.
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 14:18 »

Evo, popravek.

Tukaj je točen napotek glede predpisovanja AD:

Antidepresive predpiše osebni zdravnik ali pa psihiater. Za psihiatra ne potrebujete napotnice (čeprav imajo rajši, če jo imate) ampak le urejeno zdravstveno zavarovanje. V vsakem večjem zdravstvenem domu je psihiatrična ambulanta, kamor se oglasite in povejte, da bi se želeli naročiti za pregled. Čakalne dobe so različno dolge, od nekaj tednov do nekaj mesecev.

---------

kar je zate airgroove, še bolje; jutri se oglasi pri svojem os.zdr.!!!

pa poročaj, kako ti je šlo.

lp Sofie
Prijavljen

airgroove
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 14:24 »

Ja kaj naj mu pa rečem? Da sem depresiven?  sesmejem Pa pomojem sem še na otroškem (nisem bil že 5let pri zdravniku) tako da bo to malo akward.
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.866

« Odgovori #8 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 14:31 »

Povej mu tako, kot si povedal tu nam. Čist simpl. Smiley
Prijavljen

alexx Afro 
airgroove
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 14:45 »

A to ste vi opravili z lahkoto? Ker meni je tole  Cry Cry Cry razlagati moje najbolj osebne stvari popolnemu neznancu, čeprav vem, da je lahko stvar opravljena v 2 minutah, me kar zmrazi ko pomislim.
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 14:56 »

ja k sm jst šla k moji os.zdr., pa še to prvič bi me vidla takrat (še to v total zosu), sem se spravljala kar nekaj cajta, dokler ni blo prehudo;

ko se komaj spravim, povem 1/10 svoje zgodbe, je dobila nujni primer - in konec obiska!

ponovi vajo naslednji dan.

pa sem šla.

takrat potem le uspela povedati bistvo.... in zdaj sem tukaj  Embarrassed

pač.......ali boš še trpel, ali pa se boš spravil k njej, povedal, bil pogumen tisti trenutek in dobil ad, ter se le spravil po poti življenja (čeprav je težko sploh to pot najdt, potem pa ko jo najdeš, pa je težko vztrajat ker je polna vzponov, padcev, trnja in skal... ampak potem le prideš v dolino miru, kjer je mehkra travca, bistra voda in... lajf!!!)
Prijavljen

martinca
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.542

« Odgovori #11 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 15:07 »

Veš kaj, ti rabiš pogovor za preprečitev nadalnjih težav, ne vem, če je to za terapijo, ampak sam izročaš sebe drugim v roke, hočeš na tablete, ker od depre in od vseh naporovo ne zmoreš več. Zdravnik mora videt, ali so AD zate ali ne, morda so zate kontraindikacija! Vsaj sodeč po tem, kar pišeš :
imaš preveč elana, na papirju zgrabiš boga za jajca, uspeh te še ni ponesel v višave (ki jih očitno že poznaš?), ampak v malodušje, na koncu pa bi se zdaj celo rad maščeval  Huh?  itd.
Kaj pa če si samo izgorel od prevelikega napora in si zdaj v depri, predtem pa si bil maničen,počaaasi, dihaj, mirno, da ne boš res komu kaj naredil.  Embarrassed  Potem se boš šele po glaiv tolkel.

Antidepresivi pa ti dajo moči in vere v lasten prav, da izpelješ tudi negativno nameravano, če verjameš, da je tisto prav. Zato res pojdi k zdravniku in se ne zajebavaj z jemanjem AD po lastni odločitvi brez pregleda.   oki
Prijavljen

neimenovana
sopotnica
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 42

« Odgovori #12 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 20:49 »

Na tej spletni strani obstajajo odlični viri za prepoznavanje svoje depresije in anksioznosti, kakor tudi možni načini reševanja vseh teh težav. Nikoli naj ne bi bile samo tablete sredstvo za odpravljanje težav. Imaš celo 7 korakov kognitivno vedenjske terapjije ter napotke za delo na sebi.  pomisli
Če so potrebni antidepresivi in če sam tako čutiš - OK, a dobro je pred začetkom jemanja vsaj vedeti, kaj bi človek z jemanjem AD pridobil in kakšen bo na koncu jemanja izid. Navsezadnje stranski učinki niso tako nedolžni in brez veze trpeti en do dva tedna brez potrebe, če se da morda z drugimi sredstvi doseči dobre izide.Naj potem osebni zdravnik ali psihiater presodi, kako resno je stanje. Srečno. Smiley
Prijavljen
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.094

« Odgovori #13 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 21:11 »

Ne priporočam ti, da greš k os. zdravnici po ad-je, saj bo to potem razvidno v tvojem kartonu. Prekliči seznam psihiatrov na koncesijo, malo pojamraj da je res hudo, pa dobiš mogoče kje termin zelo kmalu.

Ja, drugače zna bit pa to, da prideš nasmejan k os. zdravnici in rečeš, da imaš depresijo, res malo akward  sesmejem Morda še malo omejena zdravnica, ki ne pozna dobro teh zadev, pa na koncu sploh ne dobiš recepta.

Sicer pa, če jih ne rabiš, pač po začetnih stranskih učinkih (ki pa niso prisotni pri vsakomur) pač ne boš čutil nobenega izboljšanja. That's it.
Prijavljen
martinca
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.542

« Odgovori #14 dne:: nedelja, 24. julij 2011 ura: 22:36 »

Ne priporočam ti, da greš k os. zdravnici po ad-je, saj bo to potem razvidno v tvojem kartonu. Prekliči seznam psihiatrov na koncesijo, malo pojamraj da je res hudo, pa dobiš mogoče kje termin zelo kmalu.

Bravo, Kinto  rozicodam

Zaradi tega so lakho hudi problemi, sama sem imela težave zaradi zapisa v kartoteki. Ker sem osebnemu zaradi nespečnosti leta 2007 rekla za lexaurin in 2008 pa spet, mi je v kartoteko pravilno zapisal leta 2008 'anksiozno-depresivno motnjo' in me poslal k psihiatru, pa sem šla in dobila antidepresive, na njih seveda postala manična in že pol leta po tistem, ko me je osebni zdravnik spet videl zaradi ene čisto tretje stvari, mi je šel v kartoteko to zapisat, da imam 'osebnostne spremembe', to je bilo delo AD, ki ga ne bi smela jemati brez AP ali stabilizatorja, mi pa je to napisal zaradi izredne gostobesednosti, celo mahanja in telovadenja, nekaj sem mu kazala, kje točno me nekaj boli za čisto tretjo zadevo. Kasneje mi je rekel, da nisem taka ponavadi in da sem bla 'hiperaktivna.' Sem pustila AD. Ampak zakaj je to blo treba pisat!

V glavnem je bil cel hudič, ko sem kasneje zaradi ene poškodbe morala na zavodu za zaposlovanje k zavodskemu zdravniku za medicino dela po oceno delazmožnosti, pa je ta potem zame podal negativno mnenje, napisal je, da smem delat samo lažje fizično delo, nič pa z ljudmi zradi osebnostnih sprememb, ker te ne minejo. Na moja prašanja, zakaj zdaj to piše, je rekel, da prepisuje iz kartoteke! wav 

Potem pa sem zahtevala drugo mnenje in ga tudi dobila, tole prvotno s prepisanimi osebnostnimi spremembami in nezmožnostjo dela z ljudmi pa so pobrisali ven  clap

Vam rečem, v izogib tega, NE SI PUSTITI PISAT OSEBNEMU ZDRAVNIKU PO KARTOTEKI , ampak raje samoplačniško it k psihiatru  oki
« Zadnje urejanje: nedelja, 24. julij 2011 ura: 22:39 od martinca » Prijavljen

neimenovana
Juliette
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 253

« Odgovori #15 dne:: ponedeljek, 25. julij 2011 ura: 09:10 »

Sicer pa, če jih ne rabiš, pač po začetnih stranskih učinkih (ki pa niso prisotni pri vsakomur) pač ne boš čutil nobenega izboljšanja. That's it.

Ne vem, če je to res tako zelo nedolžno. AD res niso bonboni, zato njihovo jemanje in s tem vnašanje določenih kemijskih sprememb v možgane pušča ne tem organu določene sledi. Saj v bistvu ne vemo, kakšne so posledice jemanja - pri nas, ki jih potrebujemo,  je jasno, da pozitivni učinki prevladajo nad negativnimi posledicami, pri nekomu, ki jih ne potrebuje, pa bi lahko povzročili tudi škodo. Kako bi bilo, ko bi mi brez sladkorne jemali insulin (pogosta primerjava na tem forumu)?
Morda se želimo tolažiti, da so AD-ji nekaj čisto nedolžnega - mogoče tudi zato, da bi se naše težave  zdele manj hude, pa niso. In njihovih dolgoročnih učinkov tudi še ne poznamo. Včasih se vprašam, zakaj psihjatri tako silijo k opuščanju teh tablet, najprej že po letu dni, pa potem pri ponovitvi po 2 do 5? Zakaj ne bi ljudi pustili lepo na miru, naj jedo tablete do konca življenja, če jim pomagajo? Kaj je v ozadju?
Prijavljen
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: ponedeljek, 25. julij 2011 ura: 12:17 »

Juliette, to kar sem napisal ni tolažba, temveč mnenje stroke.

Nobeno zdravilo ni neškodljivo, tudi lekadol ne. Kljub temu pa tistemu, ki jih ne potrebuje, ad-ji ne bodo naredili kakšne posebne škode. Tako kot tudi lekadol ne. Če ne se pač ne bi predpisovali kot bonboni in bi bilo to precej bolj strogo regulirano.

In dolgoročni učinki za dosti ad-jev so že znani. Prozac in Asentra sta že dolgo časa na trgu. In ravno par postov nazaj sem napisal, kaj mi je povedal psih. glede zadnjih ugotovitev okoli dolgoročnega jemanja.

Opuščanje tablet? Verjetno je vseeno bolje ne-jemati kot jemati, kajne? Kaj če pa bit v ozadju? Tudi lekadolov ne ješ vsak dan, zato da te enkrat na mesec ne bi bolela glava. Vzameš ga takrat, ko te boli. Isto je z ad-ji, vzameš takrat ko te boli. Glavobol odpraviš v urah, depro pač v mesecih oz. letih.
Prijavljen
Juliette
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 253

« Odgovori #17 dne:: ponedeljek, 25. julij 2011 ura: 12:59 »

Hi, hi - precej drugače kot z lekadoli je, Kinto! Si pogledal že samo kakšna plahta papirja z navodili za uporabo je v škatlici AD-jev? Pri lekadolu tega pač ni, ker ima bistveno manj stranskih učinkov, verjetnosti sovplivanja z drugimi zdravili ipd.
Tudi predpisovanje je bolj strogo regulirano - prejme se ga lahko le na recept (lekadol pa lahko mirno vsakdo kupi v lekarni) in to le tisti, ki ga res potrebujejo.
Pa tudi glede glavobola - lekadol ga res pomiri v kakšni urici; po ponovitvi depresivne epizode pa se nekateri leta pobirajo (nekateri posti pričajo o tem) in zato ne vem, zakaj je potrebno ljudem trpeti take muke, ko bi jih pa lahko mirno na AD-jih pustili do konca? Res mi ni jasno, zakaj je treba opuščati, če ni nekih neškodljivih posledic, oziroma so lahko le malo potencialno škodljive. Ker mislim, da se vsi strinjamo, da bi v tem primeru želeli ostati lepo v varnem okrilju AD-jev do konca svojih dni in se nikoli več boriti kot smo se že enkrat (ali celo večkrat) morali s tem sranjem?
Vemo, da AD-ji pozdravijo simptome, bolezni ne. Torej bo prej ali slej ponovno izbruhnila?
Zakaj potem jedo tablete za previsok krvni tlak celo življenje in vsake toliko zdravniki ne poskusijo, če se je pa sedaj telo naučilo kar samo ustrezno regulirati tlak?
Ne vem, to so moja ugibanja. In samo prepričljiv odgovor, ki bi mu lahko verjela bi rada. zardevam
Prijavljen
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #18 dne:: ponedeljek, 25. julij 2011 ura: 15:13 »

Heh seveda enačba ad = lekadol ne drži povsem, sem karikiral, nisem pričakoval, da boš vzela dobesedno.  Smiley Tablete za visok krvni tlak ne jejo vsi nujno celo življenje, lahko je prisoten tudi poskus umika zdravil. Sicer pa je ta bolezen veliko bolj raziskana in poznana, tako da je čisto mogoče, da bo lahko tudi jemanje ad-jev doživljensko, recimo čez kakšnih 20 let, saj ne vemo.

Ogromno ljudi nima ponovitvene epizode depresije, psihoze, itd. Gre torej zgolj za enkratno epizodo, ki jo z zdravili uspešno pozdravijo. Drugače pa vsa zdravila zgolj zdravijo simptome, nobeno pač ne more zdraviti vzrokov.  pomisli Tudi lekadol. In zakaj opustiti zdravila? Ker vsaka dodatna prtljaga pač škoduje telesu, to itak veš, zato je seveda bolje ne jemati tablet kot jemati tablete. In ta opustitev po 1 letu oz. po 3-5 letih ni padla iz neba, temveč je to pokazala 70-letna praksa. Ali se bo to obdobje jemanja v prihodnosti spremenilo bodo ponovno pokazale izkušnje.

Če bi obstajala zdravila, ki zdravijo vzroke, hmm.... it would be magic world... mogoče pa nekoč, you never know  kiselnasmeh

Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #19 dne:: ponedeljek, 25. julij 2011 ura: 18:12 »

In zakaj opustiti zdravila? Ker vsaka dodatna prtljaga pač škoduje telesu, to itak veš, zato je seveda bolje ne jemati tablet kot jemati tablete.

veš, kinto, vprašanje je, kakšna je ta prtljaga; ali živeti z depro 5 let (ker bi se potem fental) namesto 20 kakovostnih let, četudi ob zdravilih?

jst pravim, kompenzacija!!!! s telesom, umom, svetom! torej, enim lahko pomagajo zdravila, drugim na pol, tretjim pa ne.

in glede zdravila za pritisk, še nisem slišala, da jih lahko prenehaš jemati če se ti uredi pritisk - kvečjemu nasprotno - žal poznam par primerov, ko so nehali jemati zdravila za pritisk, samovoljno seveda, pa so čez leto, dve ali več nenadoma umrli (možganska kap! ki je največkrat pogojena s pritiskom, krvni strdek torej).

lp sofie
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 25. julij 2011 ura: 18:41 od Sofia~Del Sati » Prijavljen

Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar