FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 21:58

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Ne znam si pomagati!!!!  (Prebrano 522 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
Peja35
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 105

pogumna levinja

« dne:: četrtek, 21. julij 2011 ura: 12:11 »

Rada bi nekaj napisala pa sama ne vem kaj. Vem, da je problem v meni, ker se ne sprijaznim s svojim življenjem. Tisti ki poznate mojo zgodbo boste vedeli o čem govorim. Že leto in pol je od kar sem se razšla s svojim bivšim partnerjem pa še nisem prebolela. Nekaj časa sem bila čisto OK, sedaj me je pa ponovno sesulo in ne vidim ničesar pozitivnega nimam nobene energije in nobene volje za nič. Samo spala bi, bila bi sama ni mi do druženja itd. Edino kar se delam je to da hodim v službo odelam svoje in ko pridem domov naredim kratek sprehod s svojim kužkom in potem grem spat. Ko se proti večeru zbudim zopet na sprehod s kužkom malo pogledam TV, potem vzamem Helex in grem spat. Do sedaj sem pila dve vrsti AD-jev in sicer Cypralex in Eglonyl, sama od sebe sem zmanjševala Eglonyl in jemljem samo še zjutraj Cypralex in zvečer en Helex, da lahko zaspim. Zadnje tri mesece se ponoči tudi do dvakrat zbujam in sem zjutraj čisto povožena, tako da komaj zdržim v službi. Po vsej verjetnosti me je zopet obiskala depra, ki mi otežuje življenje. Občutek imam, da me nič ne bo spravilo v boljšo voljo kot to, da bi bila zopet s svojim bivšim. Včeraj sem mu pisala SMS, da naj se vrne domov, seveda nisem dobila nobenega odgovora in mislim, da ga tudi ne bom. Jaz se enostavno ne morem sprijazniti s situacijo v kateri živim in se stalno vračam v preteklost. Z razumom vem kaj bi bilo dobro z drugo bolano polovico mene pa kar rinem v globino in nočem videti svetle prihodnosti. Poskusila sem si najti tudi drugega partnerja pa tudi to ne gre, saj ne sputim nobenega k sebi. Res ne vem kaj bom sama s sabo.

Od vas ne pričakujem čudežev ampak morda samo malo razumevanja za mojo situacijo.

Hvala vsem, ki ste si vzeli čas in prebrali mojo zgodbo.

Vaša Peja Cry
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 6.310

vsi smo orli

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 21. julij 2011 ura: 12:18 »

Vem, da je problem v meni, ker se ne sprijaznim s svojim življenjem. Tisti ki poznate mojo zgodbo boste vedeli o čem govorim. Že leto in pol je od kar sem se razšla s svojim bivšim partnerjem pa še nisem prebolela.

in v čem je največja ovira za to?
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Peja35
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

pogumna levinja

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 21. julij 2011 ura: 13:19 »

Arwen, ne poznam odgovora. Ne znam prelisičiti svojih možganov, da se ne bi vračali v preteklost. Počutim se ujeto in ne znam iz tega ven. Že ko sem malo bolje se ponovno sesujem, morda je tudi vzrok prenehanje jemanja AD-jev. Ampak enkrat je potrebno nehati.

Peja jok
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 21. julij 2011 ura: 13:25 »

Že ko sem malo bolje se ponovno sesujem, morda je tudi vzrok prenehanje jemanja AD-jev. Ampak enkrat je potrebno nehati.

pa ne takrat, ko si ravno up in sploh, če nisi docela delal na sebi ... mislim, da si celo rekla, da si sama nehala z ad  ne ne ne fajn je, da psihiater da zeleno lučko  pomezik
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

vsi smo orli

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 21. julij 2011 ura: 13:28 »

Ampak enkrat je potrebno nehati.

odvisno od situacije do situacije, Peja.... glede na prebrane stare vpise me čudi, da še tako žaluješ za njim....
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 21. julij 2011 ura: 13:56 »

Peja, včasih je žalovanje za bivšim ne žalost za njim, pač pa bolj skrb ali bojazen, da bi se izgubila varnost, ki si jo takrat morebiti čutila, sedaj pa boš ostala sama in ne veš kako naprej.

vsekakor ne bi šla naprej, če bi se spet vrgla bivšemu v objem, in bi se po možnosti spet razšla, predtem pa si še par krepkih dogodkov ustvarila, stres, kreg,... - pač, imata že razlog, zakaj nista več skupaj, verjamem pa še toliko bolj, da je kar močnejši razlog, če se bivši noče niti javiti.

zato beži od tovrstnih "rešitev" in "misli" po skoku nazaj v preteklost, ker boš pristala v predpreteklosti!!!

zdaj je čas za danes!

čas za sejanje semen za boljši jutri, in lepšo prihodnost!

zdaj je čas samo ZATE!

Delaj na sebi, vzdigni se, začni z ad spet, če so ti nekoč že pomagali (ali z drugo metodo, ki ti bo vzdignila ne samo razpoloženje in dobro voljo, pač pa tudi nasmeh na obrazu).

Delaj na sebi in za svojo dušico!

Ko boš dovolj pri močeh, s soncem v sebi, boš spoznala lepo, lepše  življenje in tudi to spoznala, da je mogoče celo dobro tako, kot se je izteklo, za kar danes misliš, da je bilo slabo. Da si zaslužiš lepše in mirnejše, polnejše življenje.

Ladja bolje pluje v mirnih vodah, kot v viharju. IN bolj je varna v pristanu kot na odprtem morju! Predvsem pa lažje pluje z jadri in motorjem, kot brez motorja in s strganimi jadri! Prvo to spravi v red, potem pa se podaj v ocean življenja, zaplavaj morje svobode, in zajahaj valove izzivov!!!!

Lp Sofie  rozicodam
« Zadnje urejanje: četrtek, 21. julij 2011 ura: 14:19 od Sofia~Del Sati » Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 21. julij 2011 ura: 20:19 »

že skoz hočem še to napisati, pa mi nikakor ni uspelo, no zdj sm se pa le spomnila in že pišem:

sedaj me je pa ponovno sesulo in ne vidim ničesar pozitivnega nimam nobene energije in nobene volje za nič. Samo spala bi, bila bi sama ni mi do druženja itd. Edino kar se delam je to da hodim v službo odelam svoje in ko pridem domov naredim kratek sprehod s svojim kužkom in potem grem spat. Ko se proti večeru zbudim zopet na sprehod s kužkom malo pogledam TV, potem vzamem Helex in grem spat.

to sm jst zdj mela skor kak mesec identično situacijo kot ti. s to razliko, da ko sem se jaz zbudila ob 24h, 2h, ali 4h in šla s kužko ven, nisem gledala TV-ja. Kar dolgo časa je bil pri meni ugasnjen TV in bi mi lahko RTV odpustila položnico za tisti mesec.

Torej, potem se ti lahko svita, da je to depra in da bi bilo dobro narediti kaj v tej smeri, kar sem ti pa napisala že v predzadnjem postu (ad,....).

Občutek imam, da me nič ne bo spravilo v boljšo voljo kot to, da bi bila zopet s svojim bivšim.

To je samo izgovor! Ker veš, da nimaš možnosti biti z njim, tako potem podzavestno neguješ svojo nesrečo. Kajti, če dobro premisliš, bi bila res, čisto zares spet srečna edinole z njim? Bi potem tudi kaj spremenila na sebi, namreč, vzroke, ki so pripeljali do vajinega razpotja? Pa on? Nekaj bi se moralo spremeniti, kar pa ni nujnno, da bi ta sprememba prinesla srečo tebi!

Srečna boš takrat, ko boš počistila prah z vajinih spominov in vajine trenutke lepo spravila nekam daleč v možgnae in srce v škatlico - naj lepi spomini ostanejo, ampak samo to. Naj ne skazijo tvojega sedanjega življenja. 

Jaz se enostavno ne morem sprijazniti s situacijo v kateri živim in se stalno vračam v preteklost. Z razumom vem kaj bi bilo dobro z drugo bolano polovico mene pa kar rinem v globino in nočem videti svetle prihodnosti. Poskusila sem si najti tudi drugega partnerja pa tudi to ne gre, saj ne sputim nobenega k sebi.

Tukaj si bila kar fer do sebe in razumevanja situacije! Prvo, čeprav ne maram besede "moram", ti tukaj to moram reči: moraš se sprijazniti s situacijo kot je! To je tako, kot bi rekla, da se ne moreš sprijazniti s situacijo, da je DOnald Trump svinjsko bogat! Tega ne boš mogla spremeniti, pa če se na roženico postaviš! Samo sebe boš sekirala kar pa je   n-o-n   s-e-n-s-e!!!!
Ker vidim, da ti razum kar dela, emocije (in deloma misli) pa ne, tako kot pri meni v depri, ko sem razumela, da je sonce zunaj, čutila ga pa nisem, je to po eni strani dobro, saj si lahko rečeš, da to kar delaš sedaj, namreč, da se poglabljaš v globino in preteklost in nočeš prijeti bika za roke oz. videti svetle prihodnosti.... maš 50% uspeha, da narediš kaj v tej smeri.

Kar se tiče pa drugega partnerja....... joj joj joj prejoj Peja, sam tega ne. Ne da bi te žalila, samo trenutno, ko si tako na tleh, črnogleda in žalostna, ko plešeš tango s preteklostjo, verjemi, da boš imela samo 2 možnosti:

1. naletela boš na kakega kretena

ali

2. bo super fant, vendar ne bo zdržal, ti pa tudi ne, ker bo preveč stresno in tudi težave v tebi ti bodo kar meglile um, razum in pogum!

Jaz sem danes tako v tem, da si opomorem, da resnično ne potrebujem veze zaenkrat! Ker se hočem postaviti na noge, kajti na riti sem že tako predolgo bila, pa tudi rada bi se predstavila kot celota in ne kot razbita vaza, na hitro zalimana z jajcem in moko - pa prepričaj ti kupca, da je vaza vredna 10.000 EUR? Torej, prepričaj ti super partnerja, da si ok, čeprav jokaš 5x/dan, spiš več kot Dom upokojencev, voljo do življenja pa imaš tolikšno kot prafosil. Ne gre, ne?

Lp SOfie  rozicodam
« Zadnje urejanje: četrtek, 21. julij 2011 ura: 20:26 od Sofia~Del Sati » Prijavljen

martinca
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.542

« Odgovori #7 dne:: četrtek, 21. julij 2011 ura: 21:12 »

Peja35,  Smiley tebi se ti dosti hujša zdi osamljenost kot pa trpljenje v napačni zvezi. Eni samski zlahka ali stežka shajamo, eni pa se temu ne morete privadit. Za moške se očitno zanimaš, si že iskala novega, samska trpiš. Rabiš drugega, do tebe boljšega partnerja! Sama poveš, da se s svojim življenjem ne moreš sprijaznit takim kot je, zato jaz tvoje odločitve o ukinjanju zdravil nikakor ne razumem, saj se prav zaradi jemanja zdravil lažje živi, pa tudi če jih ješ doživljenjsko!

Sem se malo usmerila v opuščanje zdravil !

Moj nasvet, kako si naj pomagaš, je ta, da bodi lepo na svojih zdravilih in nič ne spreminjaj na lastno pest. Mislim da si v stisko padla zaradi ukinitve Eglonyla, hitro se boš popravilam, če greš nazaj brez helexa  rozicodam

Vzdrži se od Helexa, ker ne zdravi depresije, niti ni končna rešitev v primeru nespečnosti.

Zjutraj vzemi Cipralex, zvečer Eglonyl
in prav kmalu opusti  Helex , ne jemlji ga zvečer za spanec, ker spiš čez dan oki

Po svoje si si odvzela Eglonyl, v stiski si, da  ti še jaz  povem, kako je prav po moje ))

Prenehanje z zdravili v takem stanju kot si zdaj, nesrečna, seveda prinaša  začasno poslabšanje.
Ukinila si blag antipsihotik Eglonyl .
Ta AP Eglonyl vpliva antidepresivno, če se ga jemlje do 150 mg dnevno!

Ne vem, koliko mg si imela Eglonyla.
Če ga imaš 200 mg ali več, deluje antipsihotično.
Vseeno koliko,  nisi zdaj v srečnem obdobju in ga zdaj ne jemlješ več, zato so te napadle temne misli in obupuješ.

Nekaj o Helexu : Helexa na dolgi rok (več kot par mesecev) zaradi nespečnosti ni dobro jemati, ker v daljšem jemanju ne koristi, lih nasprotno. Prvotni učinek začetnega uspavanja po njem izzveni in pride do tolerance, zaradi katere je treba vzeti več.

Helex je v glavnem učinkovita pomoč, primeren za večkratno dnevno jemanje ob uvajanju antidepresivov, prav takov primeru občasnega jemanja (ne vsak dan). Toda če ga jemlješ nekaj let na antidepresivu, pa bo to antidepresivu odjemalo moč delovanja, saj mora antidepresiv dvojno (ali ob jedenju Helexa kot bonbonov trojno) delati proti anksioznosti, nastjajoči zaradi nerednega jemanja, opuščanja ter spreminjanja Helexa, ki povzroča toleranco na dolgi rok. Če kdo večjo dnevno dozo  Helex ukine po mesecih, doživi t.i. rebound efekt - povrnitev panike kljub jemanju AD in se poruši  ves pozitiven učinek antidepresiva, pri čemer je za rešitev  treba precej povišati AD, da stanje popravi, škoda take komplikacije!
Čas za ukinitev ali zmanjšanje Helexa je po nekaj tednih ali mesecih na AD ob prvih dnevih brez strahu, potem pa, kot čutiš, vzameš če rabiš. 

Prav v zvezi z jemanjem zaradi nespečnosti imam tudi sama slabo izkušnjo s helexom, isto je bilo : po začetnem uspavanju zbujanje večkrat na noč in sem bla toliko budnejša .

Če sem že pri pomirjevalih, kar se spanja tiče, ima pomirjevalo Lexaurin boljše delovanje, ker že najnižja doza Lexaurina deluje bistveno bolje kot ena večja/srednja doza Helexa. Vsaj tako pri meni.  Pa tudi na forumu med.over.net sem isto brala. Ima "samo to napako", da ne deluje samo 4-5 ur kot Helex, ampak celih 10 - 12 ur, zato ga je treba vzeti okrog 18.-19.ure najkasneje in najhuje, da je življenje na njem bolj otopelo, meni je vseeno za lepoto vzhoda in zahoda.  

Helex ne more opravljati antipsihotikove in antidepresivove vloge, Eglonyl pa oba vpliva združuje!
Praviš samo spala bi, seveda, če pa jemlješ pomirjevala, tudi zato med drugim ponoči ne moreš spat, ker poležavaš podnevi.

Raje se vzdrži dnevnega spanja in počitka v več kot 15 minut in ne boš rabla jemat nič za zvečer. Če pa je treba, pa pomaga antipsihotik v najnižji dozi Seroquel in Kventiax, tudi AP Seroquel lahko deluje antidepresivno, ampak samo v nekje srednji dozi, čez dan pa srednja doza že povzroča zbitost.

Nazaj k Eglonylu.
Eglonil ima krajšo razpolovno dobo, pa se lahko jemlje v 2 do 3 dozah čez dan, če imaš kapsule, ne vem koliko mg imaš, ampak kot primer govorim, 50 mg zjutraj, pa 100 mg (2 kapsuli) zvečer. Če pa imaš dnevno 200 mg, vzemi seveda vse naenkrat zvečer pred spanjem.

Probaj tako in zdrži 10 do 14 dni nespečnosti in povečane nervoze, ki bo nastala kot posledica ukinitve Helexa.Potem šele dobro prime Eglonyl nazaj in hitro izboljša razpoloženje!

Če kljub uvedbi Eglonyla ne boš spala ponoči, nikar ne hodi spat čez dan niti za pol ure kljub zaspanosti. Noč je za spanje, prepričaj se v to in tvoje telo bo to sprejelo.

Manj možnosti za uspeh imaš le, če celo življenje trpiš za nespečnostjo...

Tvoja želja je očitno  iti dol z zdravil, čeprav ni zdaj pravi čas. V čem je fora, ne razumem, zakaj.

Po moje šele, ko boš v življenju dobro, je dobro iti na vzdrževalno dozo Cipralexa. To je na 5 mg Cipralexa. Ali za več mesecev ali doživljenjsko, bolje nekaj kot nič. Če boš hotela zmanjšati,  boš pač takrat  zmanjšala ne le Cipralex, ampak tudi Eglonyl iz 200 na 100 mg dnevno, kar je še vedno antidepresivna doza.

Upam da ne boš dovolila, da potoneš v depresijo!

« Zadnje urejanje: četrtek, 21. julij 2011 ura: 21:28 od martinca » Prijavljen

neimenovana
Peja35
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

pogumna levinja

« Odgovori #8 dne:: četrtek, 21. julij 2011 ura: 22:49 »

Vsem hvala za vaš pojasnila, ki so jih prinesle zagotovo vaše izkušnje. Moja zgodb borbe z depresijo sega po vsej verjetnosi že v otroštvo in me je razhod s partnerjem toliko bolj sesulo. Že kot otrok sem bila prepuščena sama sebi in nihče ni skrbel zame. Ko sem si pri svojih 20 letih začela počasi urejati življenje (ni bilo lahko) sem upala in si uredila dom, doštudirala, skrbela za otroka in seved svojega moža. Koliko so skrbeli zame nisem niti pomislila. Sem pa po naravi človek, ki je zelo težko sam, čeprav mi zdej to občasno paše, da imam svoj mir. Pri meni so še te strahovi kako bom sama preživela s svojo bedno plačo. Vsak mesece je potrebno plačati položnice in moj dohodek komaj zadostuje za to kje pa so še vse druge stvari, ki jih človek potrebuje za preživetje vsaj hrana če že drugega ni. Ob vsem tem se sprašujem koliko časa bom še zmogla. Danes mi je moj bivši odgovoril, da se prihodnji teden dobiv in pogovoriva. Ponudila sem mu dom brez obveznosti do mene. To pomeni, da bom sebi olajšala življenje kar se tiče preživetja enako pa velja zanja saj je sedaj podnajemnik. Morda bova skozi prijateljstvo našla skupni jezik če ne pa upam, da bova ostala prijatelja in en drugemu pomagala preživeti. Živim v stanovanju od mestne občine Ljubljana in je to kar velik zalogaj za plačevanje, ker sem že bila na cesti si ne predstavljam, da bi se mi pri teh leti to ponovno zgodilo. Ko je bivši odšel oz. sem to zahtevala od njega sem del bremena prenesla na svojega sina. Sin je med tem izgubil zaposlitev mel težave s svojo punco bil nasilen do nje in še kaj bi se našlo. Sedaj sta s punco ponovno skupaj sicer ne živi več pri nas in je tako bolje,sin hodi na terapije za nenasilno komunikacijo in celo knjige je začel brati. Letos je uspel zaključiti šolanje in sedaj bi rad dobil redno službo v vojski. Trenutno je vse na meni in se bojim sama sebe. Do bivšega pa imam še toliko čustev, da mi ne bi bil problem živeti z njim zato da bo finančno lažje za oba. Morda sem se res prehitro odločila za prenehanje jemanja Egloynila vendar si želim, da bi lahko živela brez tablet. Nekaj časa bom še vztrajala če ne bo šlo po začela jemati tablete nazaj,da bom videla vsaj kaj pozitivnega. V teh počitniških dneh niti nima psihoterapije ker se mi začne šele v septembru, čeprav nisem ravno navdušena na skpinsko terapijo za individualno pa nima denarja. Torej bom se bom poskusila pogovoriti s bivšim da se vrne domov in ostaneva prijatelja brez obveznosti eden do drugega. Mord bo uspešno saj sem se v tem času ko sva narazen spremenila in gledam stvri drugače kot je bilo, morda je tudi on kaj spremenil to bom pa še videla in spoznala. Trenutno je moja odločitev taka in upam, da me ne bo potisnila še globje v depresijo.

Ne glede na vse tako čutim in bom poskusila, če ne bo šlo se bom pa še enkrat pobirala. 

Še dobro da obstajate vi tu, ki se popolnoma strinjam z vami vendar, če ne občutiš take stiske kot jo preživljam jaz že od svojega ranega otroštva je težko razumeti.

Vsem hvala in velik objem od Peje jok
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

vsi smo orli

« Odgovori #9 dne:: petek, 22. julij 2011 ura: 06:12 »

Kakor se odločiš, Peja, tako je prav  rozicodam
Prijavljen

Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar