Jaz sem bil v podobni (ampak ne enaki) situaciji. No, saj po večini sem še - ljudje se počasi spreminjamo, pa četudi se zdi, kot da se vsak mesec na novo rodiš ...
Meni sta pomagali dve stvari: prepoznavanje situacije, ki vodi v prepir in izboljšana samopodoba. Ogromno bi seveda pomagala fizična distanca do staršev, ampak to pri meni še sledi, pri tebi pa verjetno ni izvedljivo. Domnevam, da si bila do sedaj v Ljubljani kolikor dolgo se le da, zdaj pa so te študijske počitnice prisilno "uklenile" na dom.
Prepoznavanje situacije ti že nekoliko gre, nenazadnje si cel proces super opisala v tej temi. Ampak pomaga pa šele takrat, ko situacijo prepoznaš preden "poči" in ne šele potem, ko se ohladiš. Osebno lahko rečem samo, da do tega prideš z vajo. Da vsakič, ko se usekate, opišeš proces, kako je do prepira prišlo, in da si potem živo predstavljaš, kako bi lahko ta proces takrat prekinila.
Kolikor sem bral (
http://www.nebojse.si/Forum/index.php/topic,8582.msg222321.html#msg222321), si to že počela s terapevtom, ampak se ti ni zdelo smiselno. No, mogoče zdaj, po prepiru, bolj razumeš, čemu je to namenjeno. Če pa ne, pa kar povej.
Glede samopodobe je še bolj zakomplicirano in se ti bo verjetno zdelo vse skupaj en new age think positive bullshit. Kar je res in hkrati ni res ... V glavnem, težje se je skregati, če veš, da nisi "en drek na cesti", da nisi abnormalna, da nisi umetno postarana, da nisi vsega zamudila ..., ampak, da si OK. Je pa do tega spoznanja težko priti. S posti na forumu te v to ne bomo prepričali, čeprav se Arwen zelo trudi (

). Meni je odprla oči ena skupina za samopodobo in samospoštovanje, ampak to na skoraj enoletno podlago psihoterapije. Pa seveda, mene ni hkrati šraufala GAM (oz. če me je, mi ni noben tega povedal

).