FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 20:45

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Posttravmatski sindrom-cela je*ba  (Prebrano 748 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« dne:: petek, 24. junij 2011 ura: 19:48 »

Pozdravček vsem  Cry

Sem na točki, ko se življenja ne veselim več in ko v moji duši ostaja groza!

Groza me je danes, jutri, v nedeljo, najbolj pa med tednom v službi!

Mislilm, da mi je par zadev že uničilo moj bit kot sestavljanko zgoraj v mojem avatarju in se moj obstoj razpihuje kot prah menihov. Lepih barv in pozitiven, ampak hitro minljiv.

Počutim se kot nevidni prdec, ki se ga ne vidi, a zavoha, ko je moteč!

Čemu danes tak filing:

moje iskanje notranjega miru, energije in sreče se je začelo s propadlima poskusoma dveh ad-jev in parimi nesrečnimi  obiski pri psihiatrih pa tudi občasno pri os.zdravnici. Naredila sem križ čez uradno medicino in se posvetila alternativi. Je bila to težja pot, kot ko začnem jemati ad in so hudi stranski učinki. Vendar, danes moja pot je najbolj težka. Uničuje me posttravmatski sindrom (PTS)!!!  jok

vse zadeve so težke:

depresija, ko si stalno na tleh in včas brez občutkov, če pa že so, pa so to same črne misli, žalost, obup, strah,...

anksioznost/socialna fobija, ko te je strah lastnih bitij, ko se ne moreš izogniti ljudem, pa če bi še tako rad, ko so ti ljudje kot metki, ki stalno prebadajo tvojo dušo, kjer se ob ljudeh neprestano počutiš kot miniautrna smet, kjer te je zaradi ankse strah vsakega in vsega, ne samo ljudi, ampak čist zares vsake zadeve, ki se ti porodi v glavi

PTS - zaradi medvrstniškega nasilja določenih zadev ne morem prenašati (dotika na hrbtu, prihoda ljudi izza hrbta, prekgasnih zvokov ali zvonenj, laježev, cviljenja ipd). Takrat se zdrznem ali pa skočim u luft. Kar se enim zdi hecno, se meni zdi skrajno ponižujoče. Če koga vidim, da skoči u luft, vem, da ima slabe živce ali pa živce kot struna in tak človek je moral doživeti nekaj hudega, da je tako nesproščen (nasilje, pretepi, posilstvo,...).
No in jaz imam to smolo, da ima šefica pisarno izza mojega hrbta in vrata skoz odprta. Od ponedeljka dalje, me to nervira - 2x semse že ful "ustrašila"  zalostno Lahko si mislite, kako je to izgledalo. Danes in nadalje sploh ne morem tipkati, če ne vidim, kaj se dogaja za mano. Ne morem! Ker sem skoz v napetosti in živčna in želodec me boli, glava, ipd. Pomagalo bi, če bi prestavili mizo tako, da nimam nbenga za hrbtom, sam ni placa!! Ok, tle ni rešitve.

Svoji zdravnici pojamram okoli ankse (pač dejstvo je da meni ad izredno hitro primejo) in ona spet meni, da mi ne verjame, da preveč razmišljam o tem, da jst ne zaupam ad in bla bla bla

TO me je tako potrlo, da sem se prej zjokala!!! IN hotla it kar na tire. Sj bom še šla, samo da vidim, kaj bodo še ure prinesle, ker pon. in ostalih dni itak ne bom zdržala,...

Napisala sem ji, da preden sem se odločila za ad, sem se 100% za njih, pa tudi zaradi tega, ker me je ta PTS že tako daleč prisilil, da se grem sam še fentat al pa ad jest. TOrej, če sem se odločila za ad, sem se zares in dokončno. Drugič, ko sem prebrala, da pomagajo proti poleg depri, anksi/soc.fob. in PTS, sem jih pa sploh začela jemati z 200% odločnostjo!!!

POvedala sem ji tudi, da danes, ko me je že 2x včeraj premagala anksa, da mora vedeti, da pred napadom nisem razmišljala o ad in str.uč., tak da to ni res. In še to,  da sem do danes ankso premagovala skoraj 100%, včeraj pa nisem zmogla.

Danes mi je že slabo ob ljudeh, se jim izogibam in čim koga vidim, me napade tesnoba. Vse to vzamem v zakup, da so morbid str.uč., in, so what, samo ne maram pa, da mi reče, da mi ne verjame ali, da o tem preveč razmišljam - ker ni res! Tokrat sem ad vzela za zdravilo in ne kot kr nekaj. In upam na njihov učinek, in ga bom nadaljevala pa če crknem.

Tokrat mi je življenje res neznosno in groza ostaja v duši! S komerkol se poskušam pogovoriti, opažam, da nimajo pojma o čem govorim, da ni depra kr ena žalost, da ni anksa kr rahla živčnost in da ni PTS kar en slab spominek. Vse to je cela jeba, ki zahteva poglobljenje vase in iskanje ljubezni do sebe,... oz. s pomočjo zdravil, da se hitreje sestaviš in zmoreš spet delati na sebi. Kaj pa, če je sedaj kompletno vse tako zamotano ratalo, da vozel lahko reši samo še vlak, da ga povozi in tako odcefra?  Cry

lps
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Aslan
Global Moderator
Heroj
Prisotni Prisotni

Prispevki: 4.534

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #1 dne:: petek, 24. junij 2011 ura: 20:10 »

Sofia ... pri predelavi PTSM pomaga psihoterapija ...
Če je stvar globoko zakoreninjena je potreben čas, vztrajnost, redni obiski ... tudi leto, dve ...
1x tedensko ... da se spremembe resnično lahko dogajajo ...
Počasi se soočiti s sprožilci ki v tebi prebujajo stare spomine medvrstniškega nasilja.
Počasi jih znati regulirati kot star spomin in vedeti, da si danes varna ...
Ni lahka pot ... in ni bližnjic ... prinaša pa spremembo v tebe samo.

Zadnje čase zelo uspešna in tudi v policijskih krogih zelo uporabljana metoda za PTSM je EMDR terapija ... (kjer gre za kombinacijo hipnoze (transa) in hitrih očesnih gibov ... kar pomaga pri predelavi travmatske izkušnje).

V pomoč so antidperesivi, zato da sploh lahko vsakodnevno funkcioniraš (služba) in delaš na sebi.
Pravi učinek AD se pokaže po nekje 4 tednih, ker toliko časa rabijo nevroni (živčne celice), da dejasnko spremenijo svoje receptorje, ki prenašajo določene živčne prenašalce .. (serotonin, dopamin...).

Sofia morda vseeno v razmislek to, da so tvoja nihanja počutja zelo velika ...
Da bi bilo fajn tudi malo raziskat v to smer kaj se pravzaprav dogaja.
Povedat to zdravniku, da ti predpiše takšen AD, ki ne bo sprožal dodatne hiperaktivosti ...

Vedno, ko se dotaknemo dna je to zato, da se imamo priložnost ponovno odriniti navzgor,
morda z drugo nogo in na drugačen način ... da bo tudi uspešnost drugačna od predhodnje ...

Objem Sofia ...  rozicodam

Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Suzy
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.764

« Odgovori #2 dne:: petek, 24. junij 2011 ura: 20:20 »

Sofi vsak vozel se da razvozljat pa če je še tako trdno zavozlan,.....z majčken truda in s kakšno pomočjo se vse da!!!

Objem poljubnjej
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.094

« Odgovori #3 dne:: petek, 24. junij 2011 ura: 22:04 »

Sofia, za kaj pa šefici ne poveš, da te pač zelo moti, če nekdo sedi za tabo in ful težko tako delaš, zato prosiš, če bi lahko prestavili mize? Mislim, da to ni nič takega in bo čist lepo razumela.

Drugo, kateri ad pa sedaj jemlješ? A si šla gor po polovičkah oz. četrtinkah?

Pa tudi, ko te berem imam občutek, da si postavljaš preveč enih uradnih diagnoz.. depresija, anksioznost, socialna fobija, agorafobija, zdej še postravmatski stresni sindrom.. saj pa imaš boleg bipolarne motnje ali psihoze že skoraj vse?! Pust te diagnoze na mer, itak ima vsak človek specifične probleme, ki jih ima samo on.. znanost pač mora vse popredalčkat in definirat.. Pač, počutiš se tako, želiš se počutiti tako, kakšna je pot do tega in po njej it. Nič drugega.
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: sobota, 25. junij 2011 ura: 10:24 »

Kinto,

Soc.fobijo sem že poznala in itak ni to kr en filing, ki ga imajo tudi vsi drugi kdaj pa kdaj - ta filing pride in ostane, dokler ga ne spoznaš in začneš reševati. To je filing, ko ne maraš biti v družbi, niti tko, če so samo 3 ljudje, pač odvisno od počutja, včas nobenega, včas samo z neznanci ne zmoreš biti v stiku, včas z znanci,.... In ko si sam, se počutiš varnega. A hkrati sila osamljenega! Rešitev je samo v tem, da se vržeš v družbo in se spodbujaš; je pa to nekako tako, kot bi se nekdo, ki se zelo boji psov, naenkrat znašel v pasjem zavetišču brez kletk!

Tesnobo nisem poznala ne teoretično ne praktično. Prvo je prišla praksa, in to zato, ker sem se v oktobru že total sesula in se mi je vse nagrbančilo.... Šele čez čas sem spoznala kaj to sploh je in se jo tudi naučila obvladati.

Anksioznost (brez ali z odtenki soc.fob.) mi je bla pa najhujša. To, da nisem zmogla v trgovino, ker me je napadel strah, ali včas čez cesto, ma ni da ni dogodka in časa... sem se počutila kot en freak. Nisem vedela kaj mi je. Če mi je blo groza med ljudmi, sem vedela, da je to soc.fobija, nisem pa razumela vstopa v trgovino. In šele na forumu sem spoznala ljudi, ki so isto to doživeli in takrat sem se počutla olajšano, da nisem zmešana. Kajti obstajala je razlaga in raziskava za moj strah in da ni to kar nekaj. Ko ti je slabo, ko ti srce začne nabijat, ko si čist moker po hrbtu od navadnega razgovora z zdravnico, ko se treseš, ko se ti kar megli pred očmi, ko dihaš na kratke intervale, itd. Vendar tudi to sem začela obvladovati, razen zdaj z ad - ko je premočno

depresija itak veš, kaj to je in ni spet kar nek filing, ki pride in gre. Zato ne bom razpravljala naprej, ker kolikor mi je znano si tudi ti na ad

agorafobija pa ni iz mojega zelnika zrastla ampak je dejansko bilo to stanje, ko nisem šla več ven.... občasno, ampak res občasno, pa še to za mal cajta, v gozd. In to sem pač dobila od psih.!

PST kaj naj naredim, če pa se mi je od prejšnjega tedna začelo to kazati v 100% obliki in samo to sem še rabila?!?

Glede miz sem že povedala zgoraj, da se jih ne da prestaviti Sad Ne vem še kaj bom tle, res ne!

Ko praviš da si preveč uradnih diagnoz postavljam verjetno si mislil, da preveč razmišljam o njih........ lej vse te zadeve mi stalno otežujejo življenje in delam na tem, da zaživim. Vendar je blazno težko, ko eno zadevo komaj rešiš, pa pride druga. No saj glede diagnoz mislim, da jih ne bo več, za shizo ali bp pa itak ni od tebe odvisno ampak zboliš ali pa ne. Jaz samo mal več pišem o vsem tem tukaj gor, da vidijo drugi, da razumem vse to; sem pa tudi na začetku je misnla, da bom samo ankso šopala, nato sem imela temo za depresijo, zdaj pa pač PST. Že tako so me doma učili, da naj bom tiho o čustvih in jezi, zdaj pa se na forumu vsaj malce olajšam...ampak še vedno je vse to pisanje 10% lajšanja, vse ostalo je še vedno na meni da delam.

Ad jemljem asentro, zaenkrat 1/4, ampak če bo tko, grem raj kr kmal na polovičko, ker ubil me bo itak vse to, zato raj vidim, da prej začnejo ad delovat še v poz.smeri.

Lp Sofie rozicodam
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.094

« Odgovori #5 dne:: sobota, 25. junij 2011 ura: 15:40 »

Sofia spet predalčkanje  Smiley In kaj si premagala s to knjigo, kaj z drugo, kaj s psihoterapijo, kaj s tableti.. Misliš, da je res tako?

Depresija. Če ti po pravici povem, ne vem kako izgleda prava depresija. Ali pa vem, pa večina ne ve. Ne vem, res. In tudi psihiatrinja ne vem, če mi je že postavila uradno diagnozo. Pomojem da je (depresija), sedaj ko mi ad-ji pomagajo. Pred tem pa je oklevala med depro in psihozo. Pa nisem imel nobenih prisluhov, prividov, vsiljivk, itd. Zato pravim, da to predalčkanje, v katero skupino ubrisancev spadamo, nima smisla.

Hotel sem povedati samo to, da se vprašaj, ali ti to, da si govoriš, da imaš 5 različnih bolezni, kaj koristi? Verjetno se ob tem še slabše počutiš ne? Zakaj ne ostaneš zgolj pri socialni fobiji, ki se kaže pač na tak in tak način. Ker sem skoraj zihr, da ko boš premagala socialno fobijo, bo kar naenkrat minila tudi tesnoba, anksioznost, agorafobija, depra, itd..

Pravilno, da si šla gor po četrtinkah. Evo tokrat ti bo zihr ratal, boš vidla.

Kar se pa službe tiče, rešitev zihr obstaja. Pogovori se s šefico, saj ji ne rabiš povedat za tvoje težave, pač pa le da se slabo počutiš in da si bistveno manj produktivna zaradi tega.

P.s. »Pravi« sociofobi ne upajo niti na forum pisati. Kaj šele da bi razgaljali gor svoje življenje, kot počneš to ti. Tako da mislim, da se boš ti kar hitro porihtala.  pomezik
Prijavljen
kopi
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 27. junij 2011 ura: 23:39 »

Po tem kar praviš bi ti jaz svetoval Aktivno psihoterapijo oz. zdravljenje v bolnišnici. Omenjala si tire.. Slovenci imamo najvišji odstotek samomorov med ženskami in smo zelo visoko v celotni populaciji. Del razloga tiči tudi v slabem zdravljenju, ninformiranosti in stigmnatizaciji. Vendar se stanje naglo izboljšuje (na srečo).

Če resnično razmišljaš kot praviš ti jaz svetujem, da se oglasiš na centru za nujne primere EKI na Zaloška 29, 1000 Ljubljana. Ne rabiš napotnice. Samo vprašaj vratarja.

Pa ne misli, da te ne bo nihče pogrešali če te stiska premaga. Lahko pa boš čez nekaj mesecev že bolj zdrava bolj kot večina okoli tebe. Samo pravo odločitev je potrebno narediti in si vzeti čas zase. Wink 

Mislim, da se da človeka v sobo kjer gleda s hrbtom od vrat. Pa to še starodavni kitajski FengShui pravi da je slaba praksa.
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 27. junij 2011 ura: 23:46 od kopi » Prijavljen
majč
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.808

« Odgovori #7 dne:: sreda, 29. junij 2011 ura: 15:42 »

Sofie moja, sem te klicala pa se ne javiš. zadnje dni mi tudi telefon ne deluje najbojle, ampak bom videla, če mi bo brat lahko posodil svojega - poanta je v tem, da če me kličeš, ti zvoni, kot da mam telefon iklopljen, četudi to ne drži. dobivam pa sms-e. Sofie, javi se mi čim prej. skrbi me zate!

objem. Wink

maja
Prijavljen

Vse, kar pretežko je, enkrat mine. Vse, kar boli, počasi bledi.-Poplnoma vsak dan se na novo začne in vsako trpljenje enkrat umre.
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: sreda, 29. junij 2011 ura: 19:41 »

Sofie moja, sem te klicala pa se ne javiš. zadnje dni mi tudi telefon ne deluje najbojle, ampak bom videla, če mi bo brat lahko posodil svojega - poanta je v tem, da če me kličeš, ti zvoni, kot da mam telefon iklopljen, četudi to ne drži. dobivam pa sms-e. Sofie, javi se mi čim prej. skrbi me zate!

Hoj Majči!

Jutri sem še doma.... potem pa se začne zame cela je*ba in če mi bo še asentra ponagajala, sm R.I.P.

Zaenkrat sem tko, da sem se odprla asentri, kar pomeni, da ji 100% zaupam, ker sj veš, jst pa tablete, pa cel špetir pri meni okoli ad! Zaenkrat je ok, glede na to, da bo jutri 1 teden, kar jih jemljem, pa da me je januarja pokopalo že 3. dnevno jemanje, da sem mogla vzet bolniško. Aja, valda, takrat nisem helexov jemala, zdj pa jih - in zaenkrat mi uspeva z 1/na dan.

Mal sem žalostna, ker ne grem nič na morje.... pa tako rada bi šla. Sicer ne vem zakaj to pišem v to temo.... mal se razpisujem. Glede mobija pa me do petka ne boš mogla dobit, ker ga je pomotoma vzela mami!!

Drgač pa hvala za skrb, te ne rabi skrbet, sm v dobrih rokah Mati Tereze Asentre.... zdj sm se ji predala in naj se izkaže, da bom potem tudi že jaz lahko začela delati na sebi, brez črnobelih slik, sivih pogledov, steklenih filingov in misli na končanje lajfa... mah, cela frka!!

Lp Sofie  rozicodam
« Zadnje urejanje: sreda, 29. junij 2011 ura: 19:48 od Sofia~Del Sati » Prijavljen

majč
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: četrtek, 30. junij 2011 ura: 00:26 »

Sofie, če dobiš dopust te vzamem s sabo na morje. gremo v petek popoldne in pridemo v četrtek nazaj. resno.

bova ble v otroški postelji, kjer sta dve postelje - pograd. daj dubi dopust no.

pa še jaz bom mela družbo. a greš? za hrano za spat je poskrbljeno. pa mojedva gresta tud, no onedva mata posebi spalnico. pa balkonček mamo. ej takoj te vzamem, če greš. sem lih vsa travrih pa iščem knjige, kere bi brala tam.

pošlji mi mail, pa se zmeniva. telefon bom pa vsak čas usposobila za klice. v bistvu mi bo brat dal svojga tastarga, pa bo.

maja
Prijavljen

Vse, kar pretežko je, enkrat mine. Vse, kar boli, počasi bledi.-Poplnoma vsak dan se na novo začne in vsako trpljenje enkrat umre.
majč
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: četrtek, 30. junij 2011 ura: 00:26 »

in ja, mojedva sta za pa nimata nič proti. v bistvu bosta vesela, ker jima nam skoz težila, haha.

maja

Prijavljen

Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: četrtek, 30. junij 2011 ura: 10:43 »

jok

ti bom pisala mejl!

tnx!  poljubnjej poljubnjej poljubnjej
Prijavljen

Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar